Microbiom, Sănătate

Tu știi care sunt simptomele infecției cu Candida?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
candidaciupercidezechilibru flora intestinalaInfecții bacterienemicrobiom

Candida este o ciupercă aflată în mod normal în mucoasa tractului intestinal, unde coabitează cu alte microorganisme și participă la procesul de digestie și absorbția nutrienților. Ea face parte din flora intestinală și atât timp cât sistemul imunitar funcționează optim este inofensivă. Însă atunci când microbiomul intestinal este dezechilibrat, Candida albicans (denumirea științifică) se înmulțește necontrolat și determină infecții fungice numite candidoze.

Candidozele sunt localizate de obicei la nivelul gurii, intestinului sau în zona genitală. În tractul digestiv, ciupercile Candida înmulțite necontrolat duc la fragilizarea peretelui intestinal și pătrunderea în fluxul sanguin a toxinelor din tractul digestiv. Astfel apare sindromul intestinului permeabil („leaky gut”), care provoacă răspândirea infecției dincolo de tractul digestiv. Mai mult, dacă sistemul imunitar este depășit de situație, candidoza se poate răspândi spre alte zone ale corpului, inclusiv în sânge și în membranele din jurul inimii sau al creierului, provocând infecții sistemice grave.

Însă cele mai frecvente candidoze sunt nespecifice și devin cronice, evoluând mult timp fără a fi depistate. Cei afectați se trezesc că dezvoltă noi sensibilități, alergii sau intoleranțe la o varietate de alimente, cel mai adesea la lactate, ouă, porumb sau gluten.

9 simptome ale infecției cu Candida

Înmulțirea în exces a ciupercilor Candida poate fi greu de diagnosticat, mai ales pentru că se manifestă diferit de la o persoană la alta. Vă prezentăm în continuare nouă dintre cele mai comune simptome ale candidozelor.

1. Oboseala cronică

Dacă experimentezi o stare de oboseală de care pur și simplu nu poți scăpa, indiferent de câte ore de somn acumulezi, este posibil să te confrunți cu un sindrom de oboseală cronică. Tulburarea se caracterizează prin oboseală care durează de minimum șase luni și este însoțită de simptome precum dureri de cap, dureri articulare, dificultăți de memorare și concentrare, dureri în gât. Adesea, una dintre cele mai frecvente manifestări ale infecției candidozice este oboseala cronică.

2. Tulburările de dispoziție

Persoanele cu un nivel crescut al Candida ajung să sufere simptome inexplicabile de natură psihologică, precum trecerile bruște de la o stare la alta, anxietate, iritabilitate, depresie și chiar atacuri de panică.

3. Tulburări de memorie

Alături de modificările de dispoziție și oboseala cronică, tulburările de memorie sunt adesea cauzate de candidoză. Suprainfecțiile cu Candida sunt implicate în apariția unor simptome precum: capacitate scăzută de concentrare, coordonare fizică slabă, dificultăți de concentrare asupra sarcinilor zilnice și memorie slabă.

4. Infecții urinare sau vaginale recurente

La o persoană care prezintă în mod repetat infecții de tract urinar sau la nivel vaginal, Candida poate fi la originea acestor probleme. Trebuie reținut faptul că infecția candidozică poate fi transmisă pe cale sexuală. Pentru femei, riscurile pot fi reduse prin evitarea purtării unei lenjerii intime prea strânse și a băilor fierbinți în timpul unei infecții active.

5. Candidoza bucală

Candidoza bucală apare adesea din cauza utilizării medicamentelor din clasa corticoizilor. Netratată, infecția se poate răspândi la nivelul întregului organism: în tractul digestiv, plămâni, ficat și chiar inimă. Candidoza orală este transmisibilă. Se poate transmite de la mamă la făt, nou-născuții pot face afte după naștere, copiii o pot contracta de la alții prin schimb de jucării și adulții o pot transmite prin salivă.

6. Sinuzite repetate

La fel ca multe alte simptome cauzate de Candida, sinuzitele sunt foarte frecvente în rândul populației, iar cauza lor exactă nu este descoperită întotdeauna. Ei bine, candida poate afecta sinusurile, determinând congestie nazală, tuse, secreții purulente, predispoziție la alergii sezoniere. Toți cei care au sinuzite repetate trebuie să verifice dacă nu cumva au o candidoză.

7. Tulburări intestinale

Problemele intestinale interminabile pot fi un semn că aveți o infecție candidozică. Balonarea persistentă, flatulența, eructațiile, constipația și diareea, crampele abdominale pot fi cauzate de disbioza intestinală. Atunci când drojdiile din specia Candida predomină în intestin, bacteriile sănătoase sunt depășite de situație și nu pot lupta singure împotriva infecției. Multe persoane pot constata îmbunătățirea spectaculoasă a sănătății tractului digestiv după tratarea corectă a infecției candidozice.

8. Micoze ale unghiilor și pielii

Onicomicoza sau alte micoze cutanate persistente sunt indicii care semnalează faptul că există infecții sistemice cu Candida.

9. Tulburări hormonale

Un dezechilibru hormonal este unul dintre semnele pe care le prezintă candidozele generalizate. Aceste infecții pot ajunge până acolo încât pot provoca menopauză precoce, sindrom premenstrual, apetit sexual scăzut, migrene, endometrioză, retenție de apă. Explicația: unul dintre produsele secundare ale infecției candidozice poate imita estrogenul, ceea ce poate duce la tulburări hormonale grave.

Dieta care restabilește echilibrul florei intestinale

Dacă te afli într-una sau mai multe situații dintre cele enumerate mai sus, ar trebui să te gândești la o posibilă candidoză și să pui în aplicare următoarea dietă bogată în alimente probiotice, sugerată de dr. Josh Axe, renumit nutriționist american.
Primul pas în lupta cu infecția candidozică este restabilirea echilibrului florei intestinale. Pentru aceasta este nevoie de o dietă bogată în bacterii benefice numite probiotice.

    Dr. Axe recomandă următoarele alimente:

  • Supă de legume – ceapă, țelină, varză, usturoi, morcov (de preferință ecologice);
  • Salată de legume crude sau preparate la abur;
  • Iaurturi, sana, kefir (preparate în casă);
  • Varză murată, castraveți și alte legume fermentate;
  • Ulei de cocos;
  • Suc de fructe de pădure.

O recomandare importantă se referă la eliminarea zahărului și limitarea pe cât posibil a făinoaselor (pâine albă, paste, cartofi), deoarece carbohidrații sunt sursa de hrană a drojdiilor din specia Candida.
Ca suplimente alimentare, dr. Axe recomandă vitamina C pentru susținerea optimă a sistemului imunitar.
Ce părere ai despre dieta propusă de dr. Axe?

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
candidaciupercidezechilibru flora intestinalaInfecții bacterienemicrobiom
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
MicrobiomSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: