Detoxifiere și slăbire, Nutriție și dietă, Sănătate

Greutatea – între un număr pe cântar și probleme grave de sănătate

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
NutrițieobezitateSlăbire și menținerea greutățiistil de viață sănătos

Creșterea inexplicabilă în greutate înseamnă acumularea de kilograme în condițiile în care se menține același aport de alimente sau lichide și nu se modifică nivelul activității fizice. Această creștere  în greutate poate fi periodică, continuă sau rapidă.

Cauzele creșterii în greutate

Creșterea în greutate poate avea multiple cauze, iar printre cele mai des întâlnite se numără:

  1. Stilul de viață sedentar – nu ne mișcăm suficient pentru a arde caloriile pe care le ingerăm din alimentație. În plus, prin lipsa activității fizice, în organismul nostru se produc anumite schimbări care creează un cerc vicios al creșterii numărului de kilograme.
  2. Consumul excesiv de calorii raportat la arderile organismului – consumăm în exces lipide și carbohidrați, în loc să consumăm mai multe legume, vegetale și fructe. Mai mult, consumăm multe calorii goale (dulciuri, băuturi acidulate îndulcite), mult peste necesarul nostru și nu facem mișcare pentru a consuma energia în plus.
  3. Renunțarea la fumat – nicotina suprimă pofta de mâncare, iar perioada imediat următoare renunțării la fumat supune organismul unui stres suplimentar, ceea ce poate duce la mâncat excesiv. Cercetările au arătat că în prima lună după renunțarea la fumat, creșterea medie în greutate este de 1kg. După 6 luni organismal se adaptează, iar creșterea în greutate încetinește.
  4. Stresul și depresia – stresul determină producția crescută de cortizol, hormonul stresului și mâncarea poate fi un mijloc de compensare. Însă, poate apărea un cerc vicios – creșterea în greutate provocată de depresie poate să accentueze simptomele, ceea ce determină acumularea altor kilograme.
  5. Expunere prelungită la niveluri inadecvate de cortizol – sindromul Cushing este foarte rar, iar unul dintre efectele frecvente îl reprezintă creșterea în greutate, mai ales în zona pieptului, a feței, a stomacului, cortizolul fiind responsabil cu redistribuirea grăsimii în aceste zone.
  6. Administrarea anumitor medicamente: insulină, steroizi, antipsihotice, antidepresive, anticonvulsive și medicație utilizată în contracepția hormonală.
  7. Schimbările hormonale: scăderi ale nivelului de estrogen/progesteron/testosteron (asociată frecvent cu menopauză sau sindromul ovarului polichistic) – modificările hormonale determină încetinirea metabolismului, care are ca efect creșterea în greutate, cu acumularea de kg îndeosebi în jurul taliei și pe șolduri.
  8. Tiroidă subactivă (hipotiroidism) – când există insuficienți hormoni tiroidieni, metabolismul organismului încetinește, ceea ce determină creșterea în greutate.
  9. Rezistența la insulină și diabetul – insulina ajută organismul să folosească energia. Dar, de asemenea, ajută și la stocarea energiei, ceea ce adesea poate duce la creșterea în greutate. În plus, există tentația de a mânca mai mult pentru a preveni scăderea zahărului din sânge care apare în urma unor tratamente.
  10. Lipsa somnului – unele studii arată că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la exces ponderal în comparație cu cele care beneficiază de 9 sau mai multe ore de somn. Nu se cunoaște motivul exact, însă una dintre teorii susține că persoanele private de somn au niveluri scăzute ale leptinei, substanța care induce senzația de sațietate, și niveluri crescute ale grelinei, hormonul care stimulează foamea.
  11. Retenția de apă– nu numai grăsimea poate fi cauza kilogramelor în plus, ci și retenția de lichid, care apare mai ales în perioada pre-menstruală. Aceasta poate fi un simptom al unor boli cardiace sau a insuficienței renale.
  12. Factorul genetic – o persoană cu istoric familial de suprapondere și/sau obezitate are un risc mai crescut să acumuleze kilograme în plus. Genetic vorbind, moștenim anumite modele privind depozitarea și metabolismul lipidelor.

Indicele de masă corporală: primul semnal de alarmă

Un prim pas, după conștientizarea problemei este măsurarea înălțimii, a circumferinței abdominale și a greutății, măsurători ce pot fi făcute acasă.

Indiferent de indicele tău de masă corporală (IMC), cu cât circumferința taliei este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta o problemă de sănătate asociată cu obezitatea. Talia poate fi măsurată în diferite moduri, dar pentru a stabili dacă ai o talie sănătoasă, măsoară talia la jumătatea distanței dintre partea cea mai de sus a osului șoldului și coasta cea mai joasă (și anume, aproximativ pe linia buricului).

Peste 88 de centimetri în talie la femei și peste 102 centimetri la bărbaţi este pragul la care tragem semnalul de alarmă. Acela este semnul obezității abdominale, cea mai nocivă pentru sănătate.

Apoi, medicul specialist poate recomanda analize și investigații suplimentare pentru a depista ce anume a dus la acumularea de kg și eventualele complicații.

Este esențială anamneza minuțioasă, din care să iasă în evidență medicația luată, istoricul familial, prezența sedentarismului, a consumului de alcool (cantitatea zilnică ingerată), istoricul creșterii în greutate, cât și eforturile pe care le-a întreprins persoana supraponderală pentru a slăbi. Trebuie să ții cont că surplusul de kg sau obezitatea poate afecta mai multe sisteme și organe și este necesar să se verifice toate implicațiile posibile ale acestuia.

Principalele investigații care se pot efectua (în funcție de particularitățile fiecărui pacient) sunt:

  1. măsurarea glicemiei, testul de toleranță la glucoza orală și hemoglobina glicată pentru depistarea diabetului zaharat de tip II;
  2. măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni și a cortizolului pentru a exclude o cauză secundară de obezitate;
  3. enzimele hepatice TGO, TGP, GGT care pot arăta afectarea ficatului;
  4. nivelul colesterolului și al trigliceridelor;
  5. analize pentru funcția renală – uree, creatinină, sumar de urină, etc;
  6. spirometrie, poligrafie – cu recomandarea medicului specialist pneumolog;
  7. tensiune arterială, ECG, ecografie cardiacă, monitorizare Holter – de obicei medicul cardiolog este cel care recomandă, efectuează și interpretează aceste investigații;
  8. investigații de metabolism – măsurarea ratei metabolice de repaus este necesară pentru stabilirea necesarului caloric zilnic.

Foarte rar creșterea în greutate este atribuită unei singure cauze și, prin urmare, pierderea în greutate se realizează adesea printr-o combinație de metode:

  • adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă și mișcare.
  • rezolvarea problemelor de ordin medical.
  • adoptarea unor strategii de management al stresului.
  • suportul unui psiholog/terapeut/psihiatru pentru a rezolva probleme legate de anxietate, depresie sau alte probleme psihologice.

Cum prevenim creșterea în greutate?

Cea mai bună modalitate de a preveni obezitatea este să faci un efort conștient de a avea grijă de starea ta de bine și de corpul tău. Asta înseamnă să mănânci sănătos, să faci mișcare în mod regulat și să încerci să eviți stresul și sedentarismul care predispun la îngrășare. Alte elemente ale prevenției includ:

  1. Un plan de nutriție echilibrată ce încurajează: consumul de alimente ce au conținut caloric scăzut, dar densitate nutrițională mare, creşterea aportului de fructe și legume și evitarea aportului de grăsimi saturate, limitarea consumului de dulciuri şi alcool;
  2. Activitate fizică regulată și moderată, în funcție de vârstă şi starea de sănătate;
  3. Verificarea regulată a greutății corporale;
  4. Cunoașterea și evitarea capcanelor alimentare: prin citirea etichetelor, prin evitarea semipreparatelor și a alimentelor de tip fast-food.

De reținut!

Deși nu poți controla complet modul în care funcționează corpul tău, poți învăța cum să-ți controlezi obiceiurile alimentare și să-ți schimbi stilul de viață.

Cu excepția cazului în care îți stă în cale vreo afecțiune medicală, este în puterea ta să-ți controlezi greutatea.

Adesea este nevoie de un efort mare și de o schimbare drastică a stilului de viață, dar mulți oameni reușesc pe termen lung, în ciuda tuturor greutăților pe care le întâmpină pe parcursul acestui process.

O greutate adecvată are un impact pozitiv atât asupra sănătății generale, cât și asupra încrederii în sine.

Surse:

https://www.webmd.com/obesity/ss/slideshow-obesity-health-problems

https://www.healthline.com/nutrition/10-causes-of-weight-gain#TOC_TITLE_HDR_9

https://reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/semne-de-alarma-crestere-inexplicabila-greutate

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/obezitate-cauze-simptome-tratament

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324872#summary

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
NutrițieobezitateSlăbire și menținerea greutățiistil de viață sănătos
Articolul anterior
Căderea părului: mai mult decât o problemă estetică
Articolul următor
Obezitatea: Navigând prin tabu-uri și soluții pentru un mâine sănătos


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireNutriție și dietăSănătate

Te-ar putea interesa și: