Căderea părului este un proces normal. În medie, se pierd până la 100 de fire de păr pe zi, iar acest lucru nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Atunci când părul începe să cadă excesiv, depășind numărul de 100 de fire pe zi, apare alopecia.
Căderea părului nu reprezintă doar o problemă de sănătate, ci și una de ordin estetic și psihologic.
Alopecia poate avea diferite cauze și în funcție de acestea poate fi temporară sau permanentă, poate să apară brusc sau treptat.
Identificarea cauzelor căderii părului la femei nu este întotdeauna la fel de simplă ca în cazul bărbaților. La bărbați, aproximativ 90% din toate cazurile sunt ereditare. În schimb, la femei, căderea părului poate fi declanșată de o multitudine de condiții și circumstanțe.
Ce cauzează căderea părului?
Există mai multe tipuri de cădere a părului, cu o mare varietate de cauze, de la moștenire genetică, la stres, la boli autoimune.
Alopecia androgenetică este cel mai frecvent tip de cădere a părului. De obicei, vedem aceasta ca „chelie de tip masculin” cu subțierea, în primul rând, în partea din față și în partea superioară a scalpului. Mulți pacienți cu alopecie androgenetică au un istoric familial al acestei afecțiuni. Poate începe încă din timpul adolescenței, iar riscul crește odată cu vârsta. La femei, acest tip de cădere se întâlnește cel mai des după menopauză.
Alopecia areată este căderea acută, neregulată a părului, despre care se crede că apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat foliculii de păr. Apare la aproximativ 2,1% din populație și afectează atât bărbații, cât și femeile. Cauza sa este probabil autoimună și poate avea un singur episod sau multiple episoade de remisiune și recurență.
Efluviul anagen implică o cădere rapidă a părului. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza tratamentului cu radiații sau a chimioterapiei.
Efluviul telogen este cel mai frecvent tip de cădere a părului pe care îl vedem la persoanele cu tiroidită Hashimoto. Cauzele sale primare includ febră mare, naștere, infecții severe, boli cronice, stres psihic sever, intervenții chirurgicale, o glandă tiroidă supra sau subactivă, deficiență de proteine, deficiențe nutriționale și unele medicamente. Se caracterizează prin căderea unor porțiuni mari de păr, de obicei în timpul dușului sau al periajului. De obicei provoacă căderea părului într-un model difuz, pe întreg scalpul.
Manifestările sunt diferite de la persoană la persoană și uneori este nevoie de aplicarea mai multor soluții pentru restabilirea creșterii părului.
Printre cauzele principale ale căderii părului se numără:
- Genetica: calviția masculină este cea mai frecventă cauză a căderii părului la bărbați. Este o afecțiune ereditară care este cauzată de o combinație de gene.
- Dezechilibre hormonale: căderea părului poate fi cauzată de dezechilibre ale hormonilor precum testosteronul, estrogenul și hormonii tiroidieni.
- Condiții medicale: căderea părului poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale, cum ar fi alopecia areată, problemele tiroidiene și anemia.
- Probleme la nivelul scalpului: micoza scalpului, psoriazisul, dermatita seboreică pot cauza căderea părului.
- Produsele de coafat: folosite în exces și impactul mecanic asupra părului (montarea de extensii, diferite împletituri strânse).
- Medicamente: unele medicamente, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie și antidepresivele, pot provoca căderea părului ca efect secundar.
- Stresul: poate fi un factor declanșator pentru unii oameni.
- Stilul de viață: căderea părului poate fi cauzată de o dietă proastă, lipsa exercițiilor fizice și fumat.
Cum se pune diagnosticul corect?
Având în vedere că sunt multe cauze care pot duce la căderea părului, cel mai bine este să programezi o consultație la medic încă de la primele modificări pe care le observi.
În funcție de istoricul tău – inclusiv boli recente, intervenții chirurgicale, factori de stres și istoric familial – un examen fizic și unele teste de laborator pot ajuta la limitarea cauzelor.
Testele de diagnostic de mai jos ajută la identificarea declanșatorului (sau a declanșatorilor) căderii părului. Adevărul este că, pentru mulți pacienți, rezultatele acestor teste se regăsesc în intervalul normal, dar aceste teste pot cel puțin elimina probabilitatea ca anumite tulburări să vă provoace căderea părului.
Este important să ne amintim că diagnosticul corect al căderii părului, mai ales în cazul femeilor, începe de obicei cu procesul de eliminare.
- Măsurarea nivelurilor de hormoni (DHEA, testosteron, androstendion, prolactină, hormon de stimulare foliculară și hormon luteinizant).
În ceea ce privește testosteronul, niveluri foarte scăzute sau foarte ridicate ale acestuia pot provoca căderea părului. O cantitate mică din acest hormon este transformată în DHT (dihidrotestosteron), un hormon care se găsește în piele, păr și prostată. Se crede că DHT provoacă miniaturizarea foliculilor de păr, iar acest lucru contribuie la căderea părului la modelul masculin.
Echilibrul estrogen-progesteron este foarte important în stoparea căderii excesive a părului. Prea mult estrogen, în raport cu o cantitate mică de progesteron, poate avea un impact negativ asupra condiției părului, inclusiv poate determina căderea excesivă a acestuia.
- Măsurarea nivelurilor de fier seric, feritină serică și capacitatea totală de legare a fierului (CTLF).
Deficiența de fier este cauza principală a căderii părului la femeile aflate în premenopauză și este adesea motivul pentru care femeile cu boala Hashimoto continuă să își piardă părul, în ciuda tratamentului cu hormon sintetic.
Feritina, denumirea dată proteinei de rezervă de fier a organismului, este necesară pentru transportul T3 către nucleele celulare și pentru utilizarea hormonului T3. O scădere a feritinei se poate prezenta ca o creștere a căderii părului în timpul șamponării și periajului, precum și subțierea generală a părului fără un model specific sau pete de chelie.
- Verificarea nivelului nutrienților: zinc, vitamina D, vitamina B12, folat.
Zincul ajută la construirea proteinelor în păr. Corpul tău nu poate produce acest mineral, așa că asigură-te că dieta ta conține nuci, crustacee, leguminoase și carne roșie.
Vitamina D este legată de rărirea părului și căderea acestuia. Vitamina D stimulează creșterea foliculilor de păr. Un deficit de vitamina D poate fi legat de alopecia areată, unde organismul atacă foliculii de păr.
Vitamina B12 ajută la producerea globulelor roșii, care este benefică pentru creșterea părului.
Folatul (B9), ca și vitamina B12, ajută la refacerea celulelor roșii din sânge și, de asemenea, stimulează proliferarea foliculilor de păr și previne albirea părului.
- Panel tiroidian.
Anomaliile din interiorul tiroidei pot fi una dintre cauzele căderii părului. Afecțiunile tiroidiene, atunci când nu sunt tratate, pot afecta organismul în mod semnificativ, inclusiv dezvoltarea noilor fire de păr. Părul tău poate părea mai subțire sau poți observa locuri cu păr lipsă.
- VDRL (un test de screening pentru sifilis).
Infectarea cu sifilis poate duce la căderea părului.
- Hemoleucogramă completă.
Rezultatele hemoleucogramei te vor ajuta să înțelegi cum funcționează corpul tău în general și te poate ajuta la diagnosticarea oricăror deficiențe sau anemie. Vei obține o imagine de ansamblu asupra activității celulelor sanguine.
- Biopsia scalpului.
Constă în îndepărtarea unei mici secțiuni a scalpului, de obicei de 4 mm în diametru și examinarea acesteia la microscop pentru a ajuta la determinarea cauzei căderii părului.
Cum să ai grijă de părul tău?
Chiar dacă nu poți preveni toate cauzele care pot duce la căderea părului, poți acorda atenție la rutina ta zilnică. Acorzi atenție alimentației și eviți produsele procesate, zahărul și grăsimile vegetale rafinate?
Știi să alegi nutrienții corespunzători?
Condiția părului este susținută, printre altele, de zinc, vitaminele A, E și vitaminele din grupa B, biotină, siliciu, colină, lactoferină, l-lizină.
Bei cantitatea de apă suficientă organismului tău?
Hidratarea reglează metabolismul și ajută la furnizarea de minerale organismului tău.
Respecți ritmul circadian normal?
Neglijarea orelor potrivite de somn, muncă și odihnă afectează negativ sistemul endocrin, care are impact și asupra calității părului.
Ai o strategie de a diminua efectele stresului?
Impactul prelungit al stresului asupra organismului îl afectează din toate punctele de vedere. Când hormonii sunt afectați, întregul corp este afectat și poți observa acest lucru tocmai la părul care se rărește. Așadar, este important să ai o deosebită grijă de liniștea ta și echilibrul tău interior.
1 comentariu. Leave new
Interesant articol! Adevărul este ca îmi da mereu bătăi de cap Tiroidita Autoimuna, de care sufăr, de 23 de ani! As dorii sa ne indicati și produsele sau tratamentele ce se pot aplica în cazul căderii părului , din acest motiv! Va mulțumesc ! Succes pe mai departe! Va aștept!