Mai mult, tot cu ajutorul ecografiei se poate efectua și biopsia cu ac fin care este folosită mai des în diagnosticul diferențial al nodulilor tiroidieni și împreună, cele două se conturează ca o metodă neinvazivă care ajută la diagnosticarea cu acuratețe a tiroiditei Hashimoto.
Puțină istorie a ultrasunetelor
Ca multe alte invenții importante, ultrasunetele au fost inițial dezvoltate în scopuri militare. Au fost folosite în primul și al doilea război mondial în submarine. Sonarul a fost folosit nu numai să măsoare cu precizie adâncimea unei suprafețe reflectorizante sub apă, dar și pentru a identifica un obiect în mișcare. În 1950, ultrasunetele au fost introduse în medicină ca instrument de cercetare în SUA, iar în 1965, a fost înființat Centrul de cercetare cu ultrasunete medicale Jutendo din Japonia.
Diagnosticul tiroiditei lui Hashimoto: Cum se face?
Următoarea listă cuprinde testele care sunt necesare în evaluarea unui pacient cu tiroidita Hashimoto:
- Istoricul medical complet și examenul fizic.
- Ecografie.
- Analize de sânge: TSH, T3 și T4, tiroglobulina, anticorpi antiroglobulină, anticorpi antitiroidperoxidază.
- Puncție absorbție cu ac fin sub ghidaj ecografic, mai multe detalii despre această procedură găsiți în articolul Examenul citologic (puncția-aspirație).
În diagnosticarea, evaluarea și gestionarea tiroiditei Hashimoto, ecografia este un instrument neinvaziv esențial (mai ales atunci când anticorpii tiroidieni sunt negativi) pentru a ajuta medicii să ia decizii clinice. Studiile au arătat că ecogenitatea determinată prin ultrasonografie este un standard de încredere pentru confirmarea diagnosticului sau determinarea eficacității terapeutice. Ecografia Doppler color flux este utilizată pentru a examina zona vasculară intratiroidiană, în timp ce ultrasonografia de înaltă rezoluție este utilizată pentru a măsura diametrul arterei brahiale. În plus, ultrasonografia sau sonografia Doppler este un instrument util pentru a distinge cazurile de tiroidita Hashimoto comorbidă cu alte tulburări. Chiar și în studiile care investighează asocierea dintre tiroidita Hashimoto și alte tulburări, cum ar fi lichenul plan oral, apneea obstructivă în somn și deficiența de vitamina D, ultrasonografia tiroidiană este un instrument util pentru diagnostic.
Folosită împreună cu biopsia cu ac fin ghidată, ecografia este un instrument eficient pentru a confirma diagnosticul precis al tiroiditei Hashimoto chiar și în cazurile dificil de diagnosticat.
Caracteristici ecografice în tiroidita Hashimoto
În patofiziologia tiroiditei Hashimoto, distrugerea tirocitelor prin citotoxicitate mediată de anticorpi sau celule imune duce la modificări morfologice și microscopice, inclusiv mărirea tiroidei, infiltrarea de celule inflamatorii în parenchim, proliferarea fibroplastică, calcificarea și proliferarea vasculară. Aceste modificări stau la baza caracteristicilor ultrasonografice ale tiroiditei Hashimoto.
Mai exact, rezultatul ecografic al unei tiroidite autoimune Hashimoto prezintă o glandă difuz neregulată, cu vascularizare crescută în întreaga glandă și cu pseudonoduli.
Într-un studiu efectuat pe 89 de pacienți cu tiroidita Hashimoto și 40 de martori sănătoși, Mazziotti și colegii au descoperit că ecogenitatea tiroidiană evaluată prin analiza cantitativă la scară de gri a fost mai mică la pacienții cu boală și că hipoecogenitatea tiroidiană a fost asociată cu apariția hipotiroidismului la pacienți. Chiar și în cazurile cu diagnostic dificil, hipoecogenitatea a fost valoroasă pentru clarificarea diagnosticului. Această asociere se poate datora bazei patologice a hipoecogenității, în care celulele inflamatorii se infiltrează în tiroidă. În plus față de hipoecogenitate, pseudonoduli și parenchim neomogen au fost observați la pacienții cu tiroidita Hashimoto, care pot fi legate de proliferarea fibroplastică (figura de mai jos).
În ultimii ani, în ultrasonografia tiroidiană a fost aplicată o tehnică de diagnostic asistată de computer. Caracteristicile acestei tehnici pot oferi o diferențiere obiectivă și reproductibilă între tiroidita Hashimoto și condițiile normale cu o precizie de 80%, sensibilitate de 76%, specificitate de 84% și valoare predictivă pozitivă de 83,3% pentru detectarea tiroiditei Hashimoto.
Ecografia în diagnosticul diferențial al tiroiditei Hashimoto față de alte boli tiroidiene
Ca instrument esențial pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto, ultrasonografia joacă un rol crucial în diferențierea dintre tiroidita Hashimoto și alte tulburări tiroidiene. De exemplu, atunci când distingem tiroidita Hashimoto de boala Graves, care au un model ecografic tiroidian similar la ultrasonografie, sonografia Doppler cu flux color ar putea oferi dovezi valoroase ale creșterii difuze a fluxului sanguin tiroidian. Pe lângă bolile benigne, diagnosticul diferențial dintre tiroidita Hashimoto și cancerul tiroidian este mai frecvent la pacienții cu noduli tiroidieni. Prin urmare, ultrasonografia combinată cu sonografia Doppler în flux color este eficientă pentru studierea diagnosticelor diferențiale.
Atunci când ultrasonografia nu poate distinge tiroidita Hashimoto de alte boli tiroidiene, citologia de aspirație cu ac fin ghidată cu ultrasunete poate fi de ajutor. În unele cazuri de tiroidită Hashimoto și alte boli care implică gâtul, cum ar fi neurofibromatoza de tip 1, limfomul de țesut limfoid asociat mucoasei sau nodulii Bethesda de gradul III, citologia de aspirație cu ac fin ghidată cu ultrasunete ar putea ajuta la furnizarea dovezilor pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto.
Valoare ecografiei în diagnosticarea tiroiditei Hashimoto
Conform studiilor, 80-90% dintre persoanele cu Hashimoto vor avea valori pozitive pentru testele fie pentru anticorpii antitiroglobulină, fie pentru antitiroidperoxidază, fie pentru ambii.
Dar cercetările sugerează, de asemenea, că 10 până la 50% dintre persoanele cu Hashimoto ar putea să nu aibă rezultate pozitive pentru anticorpi și, în aceste cazuri, o persoană ar putea avea o versiune mai puțin agresivă a bolii, cunoscută ca Hashimoto cu anticorpi negativi sau seronegativi.
În aceste cazuri, o ecografie tiroidiană poate fi utilizată pentru a găsi modificări fizice ale glandei tiroide care indică prezența tiroiditei Hashimoto.
De fapt, 10% dintre persoanele diagnosticate cu Hashimoto sunt diagnosticate pe baza unei ecografii.
Pentru a evita o depistare târzie sau o accelerare a bolii, este recomandat ca toți cei cu boala Hashimoto sau cu orice boală tiroidiană să efectueze cel puțin o ecografie, în special în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă. Dacă se găsesc noduli tiroidieni, atunci recomandarea este de a se efectua o ecografie la 6-12 luni în funcție de situația fiecărui pacient în parte și în funcție de recomandările medicului curant.
Concluzie
Ecografia este un instrument esențial pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto. Doppler-ul color ar putea ajuta și mai mult la diagnosticarea tiroiditei Hashimoto. Cu toate acestea, atunci când tiroidita Hashimoto coexistă cu alte tulburări tiroidiene sau este dificil de distins de alte boli, metodele neinvazive bazate pe ultrasunete pot fi insuficiente. În acest moment, biopsia cu ac fin ghidată cu ultrasunete este o alegere eficientă. Deși nu există nicio îndoială că citologia de aspirație cu ac fin ghidată cu ultrasunete joacă un rol crucial în diagnosticarea tiroiditei Hashimoto, metodele neinvazive pot fi preferate în viitor. Studii recente au descoperit că anumite metode neinvazive bazate pe ultrasunete, care suplimentează aspirația cu ac fin, sunt capabile să îmbunătățească acuratețea diagnosticului tiroiditei Hashimoto. Noile perspective asupra dezvoltării metodelor neinvazive bazate pe ultrasunete vor fi ajutate de tehnologia computerizată nouă pentru a îmbunătăți și mai mult diagnosticul tiroiditei Hashimoto și a altor tulburări tiroidiene.
SURSE:
fbscience.com/Landmark/articles/10.2741/4437
thyroidcancer.com/hashimotos-thyroiditis
thyroidpharmacist.com/articles/4-steps-to-diagnose-hashimotos-and-monitor-treatment