Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Tiroidita autoimună: Cum să potrivești piesele unui puzzle complicat? #01

Autor:
37 de comentarii
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
autoimunitateboala Gravesimunitatetiroidătiroidită autoimunătiroidita Hashimoto

Astăzi mi-am propus să abordez un subiect de interes pentru voi, așa cum v-ați exprimat interesul prin comentarii, și anume tiroidita autoimună. Știai că modul în care te simți și acționezi este determinat de glanda tiroidă, fiindcă aceasta produce hormonii ce reprezintă combustibilul organismului? Știai că femeile sunt de 5 până la 8 ori mai predispuse decât bărbații să aibă o formă de boală tiroidiană? Acest lucru înseamnă că una din opt femei va dezvolta o boală tiroidiană în timpul vieții, iar 60% dintre aceste persoane rămân nediagnosticate pe tot parcursul vieții. În acest articol vă voi arăta că există ceva mai mult decât un tratament convențional, voi arăta cum puteți preveni apariția și mai multor boli autoimune, conexiunea dintre această boală autoimună și microbiom și, cel mai important, voi vorbi despre calea dată de medicina funcțională (adică a nu suprima simptomatologia, ci a găsi rădăcina problemei).

Glanda tiroidă: rol esențial în sănătate

Tiroida ta controlează metabolismul și, în cele din urmă, nivelul tău de energie. Afectează ritmul cardiac, respirația și cât de eficient funcționează mușchii tăi. Într-un anumit sens, fiecare activitate pe care o faci pe parcursul zilei, de la a te ridica din pat, a merge și a vorbi, a decide ce vei face, a te concentra asupra unei sarcini la muncă, este guvernată de tiroidă. De asemenea, afectează emoțiile și capacitatea ta de a te simți „în momentul prezent“. Starea ta de spirit, capacitatea de a lua decizii și chiar libidoul sunt toate influențate de această glandă de la nivelul gâtului tău, deci tiroida ta are nevoie de puțină recunoștință pentru tot ceea ce face.

Cum te simți când tiroida ta funcționează bine?

  • Te simți plin de energie și motivat.
  • Nivelul tău de energie este constant: te simți echilibrat, nici obosit, nici prea agitat.
  • Este mai ușor să îți menții o greutate optimă.
  • Gândești clar și poți să te concentrezi cu ușurință.
  • Iei decizii mai ușor.
  • Memoria ta este bună.

O tiroidă sănătoasă este, de asemenea, crucială pentru funcționarea sistemului tău imunitar. Dacă te îmbolnăvești des, dacă în general te simți slăbit, din nou, asta ar putea fi din cauza tiroidei care nu funcționează la un nivel optim.

Tiroida are un rol cheie în conexiunea minte-corp. De aceea, dacă îmi spui că te simți slăbit sau ai dureri musculare și articulare, menstre neregulate sau constipație, nu mă surprinde că te simți și anxios, moody sau cu capul în nori. Este totul conectat: simptomele tale sunt o manifestare a modului în care mintea și corpul tău sunt interconectate.

Tiroida face parte din sistemul endocrin, o glandă endocrină este un organ care secretă hormoni, mesageri biochimici care îndeplinesc funcții specifice. În combinație cu sistemul nervos, care folosește impulsuri electrice pentru a comunica, sistemul endocrin reglează funcțiile interne ale corpului tău prin eliberarea hormonilor în sânge, unde sunt transportați către un organ sau țesuturi specifice.

Principalii hormoni sau mesageri din acest sistem de semnalizare sunt:

  • T3: forma activă a hormonului tiroidian.
  • T4: forma mai puțin activă a hormonului tiroidian; trebuie transformat în T3 pentru a fi utilizat.
  • TBG: o proteină care leagă T3, făcându-l inactiv și îl transportă prin sângele tău.
  • T3 total: include atât T3 legat (inactiv), cât și T3 liber (activ).
  • T3 liber: este singurul T3 activ.
  • TRH: produs de hipotalamus, spune glandei pituitare să producă TSH.
  • TSH: produs de glanda pituitară, spune glandei tiroide să producă mai mult hormon tiroidian.

Într-un sistem atât de complicat, există multe oportunități pentru ca lucrurile să meargă prost, deoarece problemele tiroidiene afectează atât de multe sisteme din corpul tău, orice tip de problemă tiroidiană este probabil să declanșeze alte crize de sănătate. De aceea, susțin că tiroida nu poate fi evaluată și tratată doar de sine stătător; trebuie să fie considerată în relație cu fiecare alt sistem din corpul tău, disfuncția tiroidiană poate fi atât de dificil de diagnosticat și tratat corect: este important să tratezi cauza disfuncției, nu doar simptomele. De aceea, când tratez problemele tiroidiene, tratez întotdeauna dezechilibrele microbiomului intestinal. Cele două sunt interconectat legate; hormonul tiroidian nu va fi reglat corespunzător fără un microbiom echilibrat.

Tulburări autoimune ale tiroidei

Există multe tipuri diferite de tulburări ale tiroidei, dar mă voi concentra pe tulburările autoimune ale tiroidei în acest articol.

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună în care tiroida devine inflamată ca urmare a unui proces autoimun. În loc să protejeze tiroida, ceea ce este scopul sistemului imunitar, acesta reacționează anormal și atacă tiroida. Acest lucru cauzează atât deteriorarea țesuturilor, cât și secreția scăzută de hormoni, ceea ce duce la hipotiroidism. Această reacție autoimună excesivă este de obicei legată de o problemă a microbiomului, trilioanele de bacterii care trăiesc în corpul tău și care colaborează cu tiroida pentru a coordona sănătatea multor sisteme. Dacă este lăsată netratată, întreaga tiroidă poate fi distrusă. Dacă afecțiunea este tratată doar cu medicație tiroidiană și nu este abordată reacția autoimună subiacentă, aceasta va continua acțiunea distructivă și vor apărea tot mai multe probleme și boli autoimune. Deși medicamentele sunt adesea necesare, reprezintă doar o piesă din puzzle.

Boala Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism. În această boală, sistemul imunitar creează anticorpi, care se atașează de celulele tiroidiene, stimulându-le să supraproducă hormoni.

Ce cauzează boala tiroidiană?

Multe lucruri pot declanșa afecțiunile menționate anterior. Unele dintre cele mai comune cauze ale bolii tiroidiene includ:

  • Alte boli autoimune.
  • Disbioza care contribuie la funcția tiroidiană deficitară (și viceversa). Cercetările au arătat că toți cei cu o tulburare autoimună au un anumit grad de disbioză. Fără o microbiotă care funcționează optim, mineralele din alimente nu sunt utilizate în mod adecvat de către organism, ceea ce provoacă o creștere a oxidării și a toxinelor.
  • Deficit de iod.
  • Toxicitate dată de metale grele, pesticide, substanțe chimice și o multitudine de alți disruptori endocrini.

Cât de mult joacă ereditatea un rol în boala tiroidiană?

Genetica joacă un rol, dar putem influența cu siguranță o predispoziție genetică. Când spunem că o afecțiune are o componentă genetică înseamnă că moștenim susceptibilitatea la boală. Unii oameni nu vor dezvolta niciodată nici una dintre sutele de probleme la care sunt teoretic susceptibili, deoarece imunitatea și intestinul lor sunt puternice. Când microbiota este echilibrată, inflamația este scăzută sau inexistentă, mineralele din alimente sunt absorbite optim, corpul poate rezista cu ușurință chiar și unei predispoziții genetice puternice.

Problemele tiroidiene sunt extrem de complexe. Am văzut prea multe explicații simple ale bolii tiroidiene și sugestii pentru soluții simple. „Dacă ești obosit, fă un test“, „dacă rezultatele sunt anormale, ia medicație specifică pentru tiroidă“. Dacă ar fi atât de simplu! Deși aceștia sunt pași buni de urmat, sunt doar vârful aisbergului. În acest articol mi-am propus să explic numeroasele moduri în care se poate manifesta un dezechilibru tiroidian și de ce atât de mulți oameni rămân nediagnosticați. Vom depăși tratamentele convenționale și vom explora ce altceva trebuie să știi pentru a aborda cauzele fundamentale ale problemelor tiroidiene, inclusiv rolul crucial al sănătății microbiomului tău și voi oferi informații solide și practice despre ce poți face acum pentru a te simți mai bine.

Sunt obosit și irascibil tot timpul“, „am câștigat atât de mult în greutate anul acesta“, „simt o ceață mentală mai mereu“. Boala tiroidiană poate începe cu simptome ușor de trecut cu vederea. Prea mulți oameni nu iau în serios simptomele lor, mai ales oboseala. Nu vor să pară că se plâng sau se vaită. Problema este că, dacă disfuncția tiroidiană este lăsată netratată – sau, mai precis, dacă cauzele fundamentale sunt lăsate netratate, problemele vor continua să se agraveze în timp. Ignorarea simptomelor și speranța că vor dispărea este inutilă, deteriorarea tiroidei nu se vindecă miraculos fără tratamentul potrivit și, în plus, poți să dezvolți probleme de sănătate secundare mai târziu. Este mult mai ușor să abordezi cauza fundamentală cât mai devreme.

Simptomele hipotiroidismului

Uneori, simptomele nu sunt suficient de severe pentru a declanșa un semn puternic de întrebare. Puțin obosită, libidoul scăzut? Nu e o problemă mare, nu? De fapt, este o problemă mare! Simptomele ușoare pot duce într-o zi la simptome mai severe și probleme mai grave. Experimentezi unul dintre aceste simptome?

  • Continui să câștigi în greutate pe care pur și simplu nu poți să o pierzi.
  • Te simți obosit/ă prea mult timp.
  • Mușchii și/sau articulațiile tale te dor.
  • Părul tău devine mai subțire sau poate chiar cade.
  • Sprâncenele tale s-au subțiat; poate chiar partea exterioară a acestora a dispărut.
  • Pielea ta este uscată.
  • Unghiile tale sunt fragile.
  • Îți e foarte frig și îți e greu să te încălzești.
  • Poți să ai tinitus – un țiuit deranjant în urechi.
  • Nu poți adormi noaptea, nu poți rămâne adormit/ă sau somnul tău nu este odihnitor.
  • Suferi de ceață mentală sau dificultăți de concentrare.
  • Ai probleme de memorie: uiți repede și gândești mai greu.
  • Te lupți cu depresia.
  • Suferi de anxietate.
  • Libidoul tău este scăzut.
  • Ai infecții frecvente.
  • Simți furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare.
  • Reții apă.
  • Te simți amețit/ă.

Dacă ești femeie:

  • Te lupți cu sindromul premenstrual și/sau dureri menstruale severe.
  • Ai probleme în a rămâne însărcinată.
  • Treci printr-o perimenopauză sau menopauză dificilă: bufeuri, insomnie, iritabilitate.

Simptomele hipertiroidismului

Cealaltă parte a disfuncției tiroidiene este hipertiroidismul, adică prea multi hormoni tiroidieni, care accelerează metabolismul și funcțiile, uneori până la suprasolicitare. Iată cele mai comune simptome ale hipertiroidismului:

  • Anxietate și nervozitate
  • Iritabilitate
  • Oboseală
  • Slăbiciune musculară
  • Dificultate în tolerarea căldurii
  • Probleme de somn
  • Tremur, de obicei în mâini
  • Bătăi rapide și neregulate ale inimii
  • Diaree frecventă
  • Transpirații
  • Foame continuă
  • Neliniște
  • Schimbări de dispoziție
  • Pierdere inexplicabilă în greutate
  • Piele uscată
  • Probleme de somn

O tiroidă hiperactivă poate duce și la probleme la fel de neplăcute, inclusiv:

  • Gușă (tiroidă mărită)
  • Boli de inimă
  • Probleme de sănătate mentală
  • Infertilitate
  • Defecte congenitale

Aceasta a fost partea 1 a articolului, vă aștept și săptămâna viitoare cu mai multe informații utile.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

37 de comentarii. Leave new

  • Mariana Mocanu
    27 august 2024 10:59

    Bună ziua! Am 2 fiice, una de 14 ani și una de 20 de ani. Cea mică are tiroidită autoimună cronică. Această boală este ținută sub observație de către medicul specialist, iar medicația care o ia este 1 pastilă de Seleniu de 100 pe zi.
    Cea mare are boala Hashimoto, iar medicația care o poate lua (deoarece alte medicamente îi dau efecte adverse severe) este 1 pastilă de Berberina 500 mg de 2 ori/zi. Ce ne recomandați?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș
      30 august 2024 10:21

      Buna ziua,

      Cu tot respectul, nu am cum sa va recomand ceva dacă nu văd fetițele. Multumesc de înțelegere și o zi frumoasa va doresc!

      Răspunde
  • Andrei Gabriela
    23 august 2024 13:59

    Este atat de interesanta abordarea dvs pe tema tiroidei si as fi vrut sa va intreb daca ma incadrez si eu la acest diagnostic in sensul ca : Am 55 ani sunt la menopauza de 5 ani ,am noduli pe tiroida de la 35 ani.Sunt cu toate analizele bune incluzand si cele hormonale.De 5 luni ma chinuie o ameteala ca o mahmureala,ca o betie permanenta pe timp de zi ceea ce m-a facut sa intru in concediu medical pentru o perioada.Am investigatii ORL,Neurologice,Oftalmologice,Psihiatrice.Toate au iesit bine.Insa nu am nici un diagnosic si desigur nici un tratament….

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      23 august 2024 16:25

      Buna ziua, Gabriela. Ai făcut inclusiv anticorpii tiroidieni? Nu îți pot da un răspuns dacă nu îți văd analizele și pe tine, bineînțeles, dar îmi poți trimite un mail și vedem acolo ce ar fi de făcut. Toate cele bune!

      Răspunde
      • Andrei Gabriela
        23 august 2024 20:53

        Da,multumesc,am sa trimit pe mail analizele si poate stabilim si o programare.Multumesc!

  • Petre Ștefania
    20 august 2024 18:19

    Foarte util articolul. Sufăr de hipotiroidie, gușă polinodulată, de 36 de ani, acum am tendințe ușoare spre hipertiroidie. Sunt sub tratament cu tyrosol 2,5mg, Se, D3+K2, L- carnitin, Mg. Aș dori să – mi pot regla cât mai bine stările de anxietate și oboseală.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 august 2024 10:11

      Reglarea stărilor de anxietatea și oboseala tine mai mult de cât de mult lucrăm cu părțile, suplimentele pot ajuta dar nu sunt soluția, tocmai din acest motiv folosesc terapia sistemelor interne familiale in practica mea

      Răspunde
  • Am descoperit că am hipotiroidie, tiroidita Hashimoto și nodul pe lobul stâng al tiroidei la 52 de ani când am făcut și o operație de chisturi ovariene.Simptomele sunt astenie ,intoleranta la frig dar și la căldură, creștere în greutate,palpitații care nu se reglează nici cu tratament, ceață mentală, depresie etc.Nu iau tratament decât niște suplimente recomandate de doamna doctor și mi-am pierdut speranța că mă voi mai simți vreodată bine.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 august 2024 10:05

      Îmi pare rău ca treci prin aceste lucruri, Vali! Mereu exista speranța, începe prin refacerea microbiotei și o sa vezi cum încet, încet lucrurile se vor îmbunătăți

      Răspunde
  • Radovici Magdalena
    20 august 2024 12:28

    Bună ziua, d-na doctor.
    As dori sa-mi acordați o consultație în scopul evaluării stării de functionalitate a tiroidei.
    Ma lupt cu stările de tiroidita/ hipertiroidie de peste 20 ani, dar și cu cele ale unui colon „sensibil”.
    Va mulțumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 august 2024 10:04

      Buna dimineața, Magdalena,

      Sigur, astept mail-ul tău pentru a programa prima consultație. Multă sănătate!

      Răspunde
    • Mulțumesc pentru articol. Aștept continuarea un mult interes.

      Răspunde
      • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
        21 august 2024 19:22

        Super, ma bucur, Ioana 😊

  • Bună ziua, doamna doctor! Va mulțumesc ptr ca ați abordat acest subiect medical. Sunt diagnosticata cu hipotiroidie de 6 ani pe care o tratez cu Eutirox 100 și ceva suplimente :D3, seleniu, zn, mg. Am făcut o sumedenie de analize :disbioza, rezistenta la insulina, minerale, vitamine. Doctorița zice ca dacă glanda tiroida este nefuncțional, asta este. Ce pot sa fac!!!???

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 august 2024 10:03

      In primul rând, sa începeți cu refacerea microbiotei ca sa opriți inflamația din corp. E un lucru foarte bun ca aveți deja analiza pentru disbioza intestinală, putem începe cu ea. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Domnea Melania
    20 august 2024 11:57

    Bună ziua d.na dr..un subiect interesant ..sufar și eu de hipotiroidism de peste 20 ani,am 70 acum,o țin dub control cu Eutyrox dar simptomele sunt supărătoare.. piele uscata,insomnii,oboseala..Încerc sa mănânc mai sănătos iau d3k2,zn,se,mg ..Va urmăresc poate ne dați o soluție naturista pt ameliorare..mulțumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș
      21 august 2024 10:00

      Multumesc frumos pentru interes. E necesar sa înțelegem ca aici scriu lucruri in linii mari, dar fiecare om are particularitățile lui, ce merge la cineva, nu merge la toată lumea din cauza complexitatii patologiei. Multumesc de înțelegere!

      Răspunde
  • Narcisa Comanici
    20 august 2024 11:51

    Foarte clar si bine punctat.

    Răspunde
  • Buna ziua,
    La tiroidita Hashimoto (hormonii in limite normale, dar anticorpii de 20 ori mariti) oare ce-mi recomandati? Multumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - medicină funcțională
      21 august 2024 9:58

      Buna dimineața,

      Din păcate nu am cum sa va recomand nimic dacă nu va văd și nu avem o ședința inițială sa înțeleg toate problemele cu care va confruntați. Multumesc de înțelegere!

      Răspunde
  • Mihaela Georgescu
    20 august 2024 11:37

    Foarte interesant și de ajutor.

    Răspunde
  • BACIU CORNELIA
    20 august 2024 11:07

    Mă bucur că aţi abordat acest subiect despre această glandă mai ales că sunt şi eu pacientă cu hipotiroidism.Aş dori dacă se poate un tratament naturist care să mă ajute să am viaţă, pentru că nu prea mai am,mă regăsesc în toate simptomele descrise de Dumneavoastră.Mulţumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 august 2024 11:34

      Buna ziua Cornelia,

      Sigur, trimite-mi, te rog un mail la adresa de mai sus si discutam acolo despre toate particularitatile cazului tau.

      O zi frumoasa!

      Răspunde
  • Ionel Maria
    20 august 2024 10:58

    Sufar de hipotiroidie ,din 1993,ma îngraș ,nu pot slabi ,picioarele mi se umflă,rețin apa!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 august 2024 11:33

      Buna ziua Maria,

      Sunt necesare mai multe analize in acest caz, poate tratamentul nu e optimizat, poate au intervenit peste probleme de natura cardiaca, renala, etc sau poate e doar inflamatia de vina. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Bună ziua,mi sa pus diagnosticul Autoimună Hasimoto iau eutirox de 75mg,am 51 de ani și mă trezesc foarte obosită cu dureri mari de brațe și spate în special umăr drept furnicături și amorțeală și de ceva timp mi au apărut mancarimi pe ambele mâini sunt că niște brobonele mici,ce sfat îmi dați,Vă mulțumesc 🙏❤️

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      20 august 2024 10:57

      Buna ziua! E necesar un consult mai amanuntit la neurolog fiindca pot fi o varietate de afectiuni, de la deficit de anumite vitamine pana la neuropatie. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Foarte util articolul. Sufăr de aceasta boala de 24 de ani iar cu cat înaintez în vârstă este din ce in ce mai greu. Nimic nu mai ajuta, nici măcar tratamentul zilnic. As a ea nevoie de sfaturi privind viața cu boala.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 august 2024 11:31

      Buna Cristina,

      Imi poti scrie pe mail fiindca e mai usor sa discutam acolo toate problemele asociate. Gasesti mail-ul meu langa nume.

      O zi frumoasa!

      Răspunde
  • Corina Oprea
    20 august 2024 9:45

    Recunoscatoare pentru aceste informatii de pret, de asemenea apreciez abordarea acestei afectiuni din punctul de vedere al medicinei functionale. Astept cu nerabdare a doua parte a articolului!

    Răspunde
  • Velicu Beatrice
    20 august 2024 9:40

    Solicitare programare

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      20 august 2024 11:20

      Buna ziua Beatrice,

      Ma poti contacta pe adresa de mail pentru a stabili toate detaliile acolo

      O zi frumoasa!

      Răspunde
      • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
        20 august 2024 11:23

        Mai sus gasiti mail-ul meu. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autoimunitateboala Gravesimunitatetiroidătiroidită autoimunătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Tratamentul endometriozei #03
Articolul următor
Sănătatea tiroidei. Cum te pot ajuta hormonii tiroidieni de substituție?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: