Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Sănătatea tiroidei. Cum te pot ajuta hormonii tiroidieni de substituție?

Autor:
3 comentarii
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
hipotiroidiehipotiroidismhormoni tiroidienitiroidătiroidita Hashimoto

Înlocuirea hormonilor tiroidieni a fost folosită de mai bine de 100 de ani în tratamentul hipotiroidismului și nu există nicio îndoială cu privire la eficacitatea sa atunci când tratamentul este necesar.

Tiroida și hormonii tiroidieni

Mulți oameni au o glandă tiroidă care nu poate produce suficient hormon tiroidian pentru nevoile organismului. Acest lucru se numește hipotiroidism și cea mai frecventă cauză o reprezintă slaba funcționare a glandei tiroide cauzată în principal de boala numită Hashimoto.

Alte cauze ale hipotiroidismului sunt: extirparea chirurgicală a tiroidei, distrugerea glandei tiroide de la radioterapie sau o glandă pituitară nefuncțională. Pentru mai multe detalii despre Hahsimoto si hipotiroidism vezi Hipotiroidism vs tiroidita Hashimoto.

Hormonul tiroidian este necesar pentru sănătatea tuturor celulelor din corpul tău. Tratamentul cu hormoni tiroidieni are ca rol principal înlocuirea hormonului lipsă și de a reproduce cât mai fidel posibil funcționarea normală a tiroidei.

În mod normal tiroida produce 2 tipuri de hormoni tiroidieni:

T4 sau tiroxină – hormonul tiroidian secretat majoritar, dar care are activitate metabolică intrinsecă mică. Practic, T4 devine activ la nivelul diferitelor țesuturi și organe după ce este convertit în T3 ( hormonul activ) prin acțiunea unor enzime, numite deiodinaze.

T3 sau tri-iodo-tironină – o mică fracțiune este secretată direct de către tiroidă, însă 80% din producția zilnică de T3 are loc la nivelul țesuturilor periferice (în diferite organe), unde T4 produs de tiroidă este convertit în T3, fix în dozele și în ritmul de care are nevoie organul respectiv.

În situațiile în care tiroida nu mai funcționează corect sau a fost îndepărtată chirurgical, trebuie să înlocuim acești hormoni cu echivalentul lor sintetic.

Ce sunt hormonii de substituție și cum funcționează?

Hormonii de substituție tiroidiană sunt medicamente utilizate pentru a trata hipotiroidismul, o afecțiune în care producția de hormoni tiroidieni în organism este anormal de scăzută. Hormonii tiroidieni cresc metabolismul celular (activitatea celulelor), care este responsabil pentru creșterea și dezvoltarea țesuturilor, menținerea funcției creierului, reglarea temperaturii corpului și de alte câteva procese celulare. Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni în organism pot duce la multe probleme, având în vedere numeroasele activități pe care le mediază.

Hormonii tiroidieni de substituție disponibili în România sunt:

  • Tiroida uscată sau extract de tiroidă – un hormon tiroidian natural derivat din carne de vită sau porc.
  • Levotiroxina (Euthyrox) – versiunea sintetică a tiroxinei alături de Levotiroxina sub formă de soluție (Accu-Thyrox).
  • Există și o combinație de hormoni tiroidieni T4 și T3 (Novothyral).

Extractul de tiroidă deshidratată (uscat și sub formă de pulbere), obținut de la porci sau vaci, a fost o formă comună și ieftină de terapie tiroidiană înainte de descoperirea hormonilor tiroidieni activi individuali. În prezent, este disponibil pentru cumpărare ca supliment sau pe bază de rețetă ca medicament. Deoarece pastilele fabricate din tiroida animală nu sunt purificate, ele conțin hormoni și proteine care nu există în organism în afara glandei tiroide. Mai mult de atât, raportul dintre T4 și T3 la animale este diferit de cel de la om, iar cantitățile, atât de T4, cât și de T3, pot varia de la lot la lot, ceea ce face mai dificilă menținerea nivelului sanguin stabil pe parcursul zilei.

Extractul de tiroidă animală nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, deoarece cantitatea de T3 nu ajunge la copilul în curs de dezvoltare. Din aceste motive, extractul de tiroidă deshidratat este prescris mai rar astăzi.

Euthyrox – conține Levotiroxină sau LT4, care spuneam că este precursorul metabolic inactiv al hormonului activ care este T3. Pentru marea majoritate a pacienților, tratamentul cu LT4 este cea mai bună variantă de tratament, pentru că permite organismului să-și convertească exact cantitatea de hormon tiroidian activ (T3) de care are nevoie pentru fiecare țesut. Din acest motiv, acesta este tratamentul cel mai des folosit în hipotiroidism.

Se administrează dimineața, pe stomacul gol, înainte de masă cu cel puțin 30 minute, pentru că alimentele și cafeaua îi scad absorbția.

Accu-Thyrox – conține tot levotiroxină (adică LT4), dar sub formă de soluție, iar doza zilnică este adminstrată din flacon cu ajutorul unei seringi gradate. Are avantajul că se absoarbe mai repede din tubul digestiv, deci nu trebuie să așteptăm chiar jumătate de oră după administrare până să mâncăm, însă este important și pentru Accu-Thyrox să fie administrat pe stomacul gol.

Novothyral – conține o combinație de hormoni tiroidieni T4 și T3, însă proporția de T3 este mult mai mare decât cea produsă la nivelul organismului în condiții normale. Un comprimat de Novothyral conține 100 micrograme de T4 și 20 micrograme T3, deci un raport T4:T3 de 5:1. În mod normal raportul T4:T3 la o persoană sănătoasă este în intervalul 13:1 și 16:1.

Novothyralul are avantajul că este mai potent (prin fracțiunea de T3 activ pe care o conține) și poate fi din acest motiv o alternativă la persoanele care au nevoie de doze foarte mari de Euthyrox sau la cele care este important de menținut un TSH supresat (pacienți cu cancer tiroidian). În plus, unele persoane cu hipotiroidism pot avea simptome chiar și atunci când administrează Euthyrox, chiar dacă analizele ies perfect, probabil, în parte, datorită unor particularități de metabolizare a tiroxinei (polimorfisme genetice ale deiodinazelor) și în această situație, tratamentul combinat T4+T3 poate fi o variantă mai bună.

Pe de altă parte, tratamentul cu Novothyral poate să nu fie o variantă bună la persoanele în vârstă, care au și afecțiuni cardiace, pentru că dacă fracțiunea de T3 din tabletă este prea mare, poate duce la o decompensare a bolii de inimă.

Cine are nevoie de terapie de substituție cu hormoni tiroidieni?

Terapia cu hormoni tiroidieni este prescrisă atunci când tiroida nu produce cantitatea necesară de hormoni tiroidieni în mod natural. Aceasta este o afecțiune numită hipotiroidism. Este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii au nevoie de terapie hormonală. Alte motive pentru utilizarea terapiei cu hormoni tiroidieni pot include rareori:

  • Pentru a controla creșterea glandei tiroide mărite (numită și gușă).
  • Ca tratament după îndepărtarea tiroidei pentru boli canceroase sau necanceroase.
  • După tratamentul hipertiroidismului prin ablație cu iod radioactiv.

Cum se determină doza terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni?

Pentru a găsi cea mai bună doză de terapie de substituţie hormonală pentru fiecare persoană este nevoie de analize repetate.

Testele de sânge arată nivelurile de hormoni tiroidieni în sânge (T3 și T4), precum și hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) eliberat de glanda pituitară. Glanda pituitară joacă un rol cheie în modul în care funcționează glanda tiroidă, deoarece controlează cât de mult hormon tiroidian este eliberat. Nivelurile crescute de TSH pot semnala o tiroidă subactivă sau că doza de hormoni tiroidieni de substituție trebuie modificată.

Persoanele peste 60 de ani încep tratamentul cu o doză mai mică pentru a verifica reacția organismului.

Pentru a te asigura că tratamentul de substituție funcționează corect trebuie să ții cont de câteva lucruri:

  • Programează vizite de rutină la medicul curant.
  • Ia medicamentul pentru tiroidă cu 30 până la 60 de minute înainte de micul dejun pe stomacul gol.
  • Fă o pauză de minim 4h între medicamentul pentru tiroidă și orice alt medicament cu calciu sau fier pe care îl iei.
  • Dacă uiți să iei tratamentul la ora obișnuită, ia-l când îți aduci aminte și nu lua doză dublă a doua zi.
  • Folosește aceeași marcă de medicamente. Fă schimbări doar cu acordul medicului.
  • Nu opri medicația fără acordul medicului curant.
  • Anunță medicul în cazul în care apare o sarcină sau simptome noi.
  • Informează medicul despre boala și doza de medicament în cazul în care te prezinți la un alt specialist.

Interacțiunea hormonilor sintetici cu alte medicamente

Administrarea altor medicamente poate duce la nevoia ajustării dozei de hormoni tiroidieni de substituție. Medicamentele care pot determina acest lucru sunt pilulele contraceptive, estrogenul, testosteronul, medicamentele pentru inimă, precum și unele medicamente anti-convulsii.

Alte medicamente și suplimente pot preveni absorbția întregii doze de hormon tiroidian. Acestea includ fier, calciu, soia, anumite antiacide și unele medicamente pentru scăderea colesterolului.

Suplimentele de biotină pot interfera cu testele de sânge utilizate pentru măsurarea nivelului tiroidian, de aceea se recomandă oprirea administrării suplimentelor care conțin biotină cu 2-3 zile înainte de recoltare.

De asemenea, tratamentul de substituție tiroidiană trebuie utilizat cu prudență la diabetici, deoarece începerea sau întreruperea terapiei poate duce la pierderea controlului glicemiei care necesită ajustări ale dozelor de insulină sau ale medicamentelor antidiabetice orale.

Administrarea intravenoasă de epinefrină la pacienții cu boală coronariană care iau hormoni de substituție tiroidiană poate crește riscul de complicații, cum ar fi dificultăți de respirație și posibil chiar atacuri de cord. Eficacitatea unor beta-blocante poate fi redusă atunci când este corectat hipotiroidismul și se ajunge la eutiroidie.

Tratamentul de substituție hormonală tiroidiană în sarcină

Deoarece hormonul tiroidian este un hormon prezent în mod normal în corpul nostru, administarea sa pe timpul sarcinii este sigură și recomandată, atunci când situația o impune.

De fapt, este important șă te asiguri că funcția tiroidei tale este normală încă din faza de concepție (sau chiar preconcepție) pentru a asigura o dezvoltare normală a bebelușului.

Există posibilitate ca doza de hormoni tiroidieni de substituție să fie crescută pe durata sarcinii, dar acest lucru se determină în baza rezultatelor analizelor și discutând cu medicul curant.

Tratamentul de substituție, nodulii benigni, gușa și cancerul tiroidian

În trecut, terapia de supresie a hormonilor tiroidieni a fost folosită pentru a preveni creșterea nodulilor tiroidieni benigni și a glandei tiroide mărite. Dovezi mai recente au arătat că această practică nu este eficientă în regiunile lumii care au un aport adecvat de iod. Mai mult, excesul de hormoni tiroidieni poate crește riscul de apariție a problemelor de ritm cardiac și a pierderii osoase, astfel încât aceasta nu mai este o practică standard în populațiile care prezintă un nivel suficient de iod.

După intervenția chirurgicală pentru cancerul tiroidian diferențiat, hormonul tiroidian este necesar atât pentru a înlocui funcția glandei tiroide îndepărtate, cât și pentru a preveni creșterea celulelor canceroase tiroidiene. Terapia de supresie a hormonilor tiroidieni este o parte importantă a tratamentului cancerului tiroidian și este eficientă în inhibarea creșterii celulelor microscopice de cancer tiroidian sau a cancerului tiroidian rezidual. În acest caz, pacienții necesită de obicei o doză mai mare pentru înlocuire. Se consideră că beneficiul prevenirii creșterii celulelor reziduale de cancer tiroidian depășește riscurile de a lua doze mai mari. Deoarece poate exista o mică creștere a riscului de ritm cardiac rapid, insomnie sau scădere a densității osoase, medicul ar trebui să monitorizeze îndeaproape acest tratament, astfel încât să se poată face ajustările necesare. Durata terapiei de supresie este variabilă și depinde de stadiul cancerului.

Care sunt efectele secundare ale hormonilor de substituție tiroidiană?

Hormonii de substituție tiroidiană sunt de obicei bine tolerați. Simptomele care apar în timpul tratamentului se datorează adesea unor niveluri toxice, crescute de hormoni tiroidieni și simptomelor rezultate din hipertiroidism. Simptomele pot include durere în piept, creșterea frecvenței cardiace sau pulsului, transpirație excesivă, intoleranță la căldură, nervozitate, dureri de cap, insomnie, diaree, vărsături, scădere în greutate și febră. Unele femei pot prezenta cicluri menstruale neregulate.

Surse:

https://www.thyroid.org/thyroid-hormone-treatment/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11786691/

https://www.ruxandradobrescu.com/post/avem-nevoie-de-euthyrox-ce-alternative-avem

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00433

Părerea ta contează pentru noi!

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hipotiroidiehipotiroidismhormoni tiroidienitiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Tiroidita autoimună: Cum să potrivești piesele unui puzzle complicat? #01
Articolul următor
Tiroidita autoimună: Relația între bolile autoimune și tiroidă #02


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: