Articole webinare, Medicină funcțională

Leaky Gut, sindromul misterios – poarta către autoimunitate şi multiple afecţiuni în organism

Autor:
4 comentarii
Timp citire aprox: 9 minute
Vezi toate articolele despre:
digestieintestin hiperpermeabilleaky gutmicrobiomprobiotice

Un fenomen numit „intestin permeabil” a câștigat destul de multă atenție în ultima vreme, în special în rândul pasionaților de sănătate integrativă. Mulți profesioniști de medicină alopată nu sunt încă familiarizați cu această noțiune și nu toți recunosc acest sindrom ca fiind o boală.

Webinarul „ Leaky Gut, sindromul misterios – poarta către autoimunitate şi multiple afecţiuni în organism”, din seria Webinarelor Zenyth Better Medicine, a evidențiat impactul intestinului hiperpermeabil asupra sănătății.

Raluca Schachter, nutriționist clinic și coach în Metabolic Typing®, lectorul webinarului, a oferit informații esențiale despre ce înseamnă de fapt acest sindrom, cum te afectează şi cum îl poți gestiona natural, funcțional şi integrativ, prin alimentaţie, suplimente alimentare şi un stil de viaţă sănătos.

Leaky gut sau sindromul intestinului hiperpermeabil este o problemă digestivă caracterizată de capacitatea bacteriilor și toxinelor de a trece de bariera peretelui intestinal. În mod normal, mucoasa intestinală are rolul unei site care filtrează substanțele dăunătoare de cele benefice, lăsând să treacă în organism doar substanțele benefice. În cazul sindromului intestinului hiperpermeabil, sita respectivă nu mai funcționează optim, favorizând trecerea în organism și automat în fluxul sanguin a proteinelor, bacteriilor, particulelor nedigerate și a toxinelor.

Ce trebuie să știi despre bariera intestinală?

  • Acoperă o suprafață de aprox. 400 m².
  • Necesită aproximativ 40% din energia organismului.
  • Joacă un rol esențial în sănătatea umană și boli.
  • Previne pierderea apei și a electroliților.
  • Oprește pătrunderea de toxine, patogeni și alergeni în circulația sanguină.
  • Permite absorbția nutrienților.
  • Barieră între orice mâncăm și interiorul corpului nostru.
  • Separă mediul exterior de mediul interior al corpului.

Ce este leaky gut?

Sindromul intestinului hiperpermeabil sau leaky gut apare când joncțiunile membranei intestinului se lărgesc, peretele intestinal devine hiper-permeabil și, în acest fel, particulele alimentare nedigerate, toxinele și patogenii se deplasează cu ușurință în circulația sanguină. Drept urmare, crește inflamația cronică și se compromite sistemul imunitar, ceea ce poate provoca autoimunitate și alte probleme cronice de sănătate.

Modificările în felul în care peptidele trec prin epiteliu sunt considerate a fi de mare importanță în fiziologia tulburărilor gastro-intestinale. Metodele de transport prin epiteliul intestinal al substanțelor „străine“ sunt fie între celule pe calea paracelulară, fie prin celule pe calea transcelulară.

Calea paracelulară înseamnă trecerea dintre celule, prin joncțiunile strânse și spațiile intercelulare. Aceasta este utilizată de molecule hidrofile de dimensiuni medii, este impermeabilă la moleculele de dimensiunea proteinei și constituie o barieră eficientă pentru macromoleculele antigenice.

Pe calea transcelulară, trecerea poate avea loc în moduri diferite, în funcție de proprietățile substanței dizolvate. Reprezintă difuzia pasivă prin celule, utilizată de compuși liposolubili și hidrofili mici.

Particulele și moleculele mari, cum sunt proteinele și bacteriile, care nu pot trece prin membrana celulară sau spațiul paracelular, pot fi preluate prin endocitoză. În urma endocitozei, substanțele înghițite sunt transportate activ prin citoplasmă prin transcitoză, care este esențială pentru supravegherea antigenului în tractul gastro-intestinal. Endocitoza și transcitoza sunt căi manipulate de microbii străini pentru a stabili intrarea în gazdă. O barieră intactă se bazează pe funcționarea corectă a acestor căi și pe capacitatea celulei de a elimina substanțele străine.

Tipuri de intestin hiperpermeabil (leaky gut)

  1. Paracelular – în jurul celulei, unde microvilozitățile se despart.
  2. Transcelular – în care inflamația intestinală este atât de mare încât sparge prin celulele propriu-zise ale intestinului.

Nutriționist Raluca Schachter subliniază că „dacă înțelegem foarte bine cauzele care determină leaky gut, putem veni și cu soluțiile adecvate și astfel vindecarea va avea loc”.

Cauzele principale care determină leaky gut

  • Alimentele inflamatorii
  • Zonulina
  • Infecțiile intestinale
  • Toxinele de mediu, medicamentele și steroizii
  • Stresul cronic, inclusiv stresul emoțional, psihologic și fizic

Cauze şi mecanisme de acţiune prezente în leaky gut

  • Dieta: alcool, gluten, cazeină, alimente procesate, zahăr, fast food.
  • Deficiențe nutriționale: minerale, glutation, vitamina D.
  • Medicație: corticosteroizi, antibiotice, antiacide, xenobiotice.
  • Infecții: Helicobacter pylori, bacterii, virusuri intestinale, paraziți.
  • Stres: cortizol, CRH, catecolamine crescute.
  • Hormoni scăzuți: hormoni tiroidieni, progesteron, estradiol, testosteron.
  • Neurologice: leziuni cerebrale traumatice, accident vascular cerebral, neurodegenerare.
  • Metabolice: compuși de glicare avansată, inflamație intestinală, autoimunitate, disglicemie, hipotensiune.

Simptomele şi afecțiunile cauzate de permeabilitate intestinală sunt numeroase și extrem de diverse:

  • Probleme digestive, inclusiv balonare, gaze, constipație, diaree, greață sau sindrom de colon iritabil.
  • Alergii alimentare sau sezoniere.
  • Intoleranță la histamină (prin inflamație, SIBO și deficitul enzimei diaminooxidază – DAO).
  • Boli autoimune, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, artrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto, lupusul sau psoriazisul.
  • Probleme ale pielii.
  • Insomnie sau alte probleme de somn.
  • Ceață mentală, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie.
  • Dezechilibre ale dispoziției, inclusiv anxietate și depresie.
  • Dureri de cap, musculare sau articulare.
  • Îmbolnăviri dese, recuperare lentă după boală.
  • Dezechilibre hormonale.
  • Fibromialgie.
  • Sindromul oboselii cronice.

Conexiunea profundă dintre leaky gut si autoimunitate

Dintre toate afecțiunile studiate, bolile autoimune se corelează cel mai puternic cu intestinul hiperpermeabil. Chiar dacă problema este la nivel intestinal, există numeroase afecțiuni autoimune care se manifestă la nivelul sângelui, creierului, tiroidei, oaselor, mușchilor, pielii și nervilor. Conexiunea dintre bolile autoimune și leaky gut a apărut încă de la începutul anilor 1990, când intestinul permeabil a fost identificat în psoriazis. De-a lungul timpului, cercetările au descoperit în mod constant o permeabilitate intestinală crescută în psoriazis, ce se corelează cu severitatea bolii.

S-a observat că permeabilitatea intestinală este semnificativ mai mare la copiii cu tiroidita Hashimoto decât hipotiroidismul congenital, ceea ce sugerează că autoimunitatea și nu funcția tiroidiană scăzută se corelează cu intestinul permeabil.

Scleroza multiplă este asociată cu deteriorări ale barierei hematoencefalice, o membrană selectivă care seamănă și adesea oglindește mucoasa intestinală. Cercetările observaționale sugerează că persoanele cu scleroză multiplă au intestin hiperpermeabil, care se corelează cu activitatea bolii.În artrita reumatoidă, intestinul permeabil este prezent nu numai la cei cu boală activă, ci și în faza de pre-boală, la indivizii asimptomatici cu anticorpi RA (“pre-RA”). În plus, o permeabilitate intestinală mai mare în pre-RA prezice debutul bolii active în decurs de 12 luni, indicând un rol cauzator pentru intestinul permeabil.

Un studiu din 2023, la care a contribuit și dr. Datis Kharrazian, arată că a existat o creștere de 3 până la 30 de ori a șanselor de detectare a anticorpilor autoimuni țintă la subiecții cu permeabilitate intestinală, comparativ cu subiecții fără permeabilitate intestinală. S-a demonstrat o creștere a anticorpilor autoimuni, inclusiv împotriva creierului, glandelor hormonale, articulațiilor, mușchilor netezi, țesutului cardiovascular etc. Cu cât anticorpii la permeabilitate intestinală sunt mai mari, cu atât sunt mai mari anticorpii autoimuni. Cu cât sindromul de intestin hiperpermeabil este mai avansat, cu atât este mai mare riscul de autoimunitate.

Cele trei faze ale autoimunității

Faza 1: anticorpi pozitivi, dar fără simptome sau boală.

Faza 2: anticorpi și simptome crescute, dar nu a evoluat la o stare de boală care necesită intervenție medicală.

Faza 3: anticorpii crescuți și leziunile autoimune sunt suficient de extinse pentru a fi diagnosticate ca boală și necesită tratament medical.

În prima și a doua fază, progresia autoimunității poate fi prevenită prin repararea intestinului permeabil, identificarea declanșatorilor autoimuni și menținând o alimentație și un stil de viață care atenuează inflamația. În faza 3, se poate preveni agravarea bolii prin implementarea strategiilor care atenuează expresia autoimună.

Zonulina si hiperpermeabilitatea intestinală

Zonulina este o proteină sintetizată în celulele intestinale și hepatice, care ajută la modularea permeabilității mucoasei intestinale. Verificarea nivelului de zonulină poate ajuta la detectarea sau determinarea riscului de permeabilitate intestinală. Nivelurile ridicate de zonulină pot indica permeabilitate intestinală, inflamație intestinală și probleme de sănătate intestinală.

Secretory IgA şi hiperpermeabilitatea intestinală

Potrivit unui studiu din 2011 publicat în Mucosal Immunology, acest test poate spune multe despre sănătatea mucoasei și sănătatea imunitară. În testele de microbiom, un sIgA (imunoglobulina secretorie A) fecal scăzut indică un sistem imunitar și intestinal suprimat, disbioză cronică, colon iritabil, alergii, expunere la antigen, malnutriție proteică, stare imunocompromisă sau stres cronic. Un sIgA fecal ridicat este corelat cu infecții acute, stres acut, sensibilități alimentare sau disbioză cronică.

Markeri implicaţi în detectarea sindromului leaky gut

  1. Testul de permeabilitate la lactuloză/manitol.
  2. Zonulina.
  3. Testul de microbiom.
  4. Testul pentru permeabilitate antigenică – analizează anticorpii împotriva anumitor antigene, cum ar fi lipopolizaharidele, anticorpii împotriva moleculelor endogene, precum actomiozina, ocludina și zonulina.
  5. Alți indicatori: nivelurile mari de D-lactat, butiratul scăzut.

Din analiza microbiomului se pot extrage indicii pentru prezenţa leaky gut. Astfel, beta-defensină 2 absentă și sIgA scăzută arată că apărările gazdei sunt scăzute, existând o posibilă subțiere a mucoasei. De asemenea, absența speciei Akkermansia muciniphila indică un strat de mucină perturbat și afecțiuni metabolice. Un alt indicator este absența diversității în bacteriile comensale producătoare de butirat, cum ar fi Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia hominis, Anaerostipes caccae și Eubacterium rectale, deoarece butiratul joacă un rol important în menținerea sănătății epiteliale.

Prin urmare, chiar și fără complicația suplimentară a agenților patogeni, o lipsă de diversitate a comensalelor și o proliferare a bacteriilor degradante de mucină pot începe să creeze scena pentru deteriorarea mucoasei intestinale și apariția inflamației.

Conexiunea dintre vezica biliară și leaky gut

Bila ajută la menținerea funcției de barieră intestinală, iar leaky gut și microbii care intră în sânge determină boli ale vezicii biliare. Lipsa bilei care pătrunde în intestin poate provoca leaky gut și o alterare a bacteriilor intestinale.

O digestie defectuoasă și alimentele nedescompuse corespunzător produc iritații cronice la nivelul mucoasei intestinului subțire și astfel se poate ajunge la intestin permeabil. Când există un intestin inflamat, nu se vor produce niveluri suficiente de hormon colecistochinină (CCK), iar vezica biliară nu va primi mesajul să se contracte corect. În cazul inflamației în sistemul biliar, bila nu curge bine în intestine și se determină un dezechilibru în microbiomul intestinal, ceea ce duce la dezvoltarea paraziților ori creșterea excesivă a bacteriilor intestinale.

Când există leaky gut și bacteriile intestinale traversează bariera intestinală și intră în fluxul sanguin, se creează un răspuns imun, care afectează sistemul biliar deoarece semnalizarea inflamatorie rezultată dintr-o astfel de invazie microbiană modifică expresia genelor și funcția sistemelor cheie de transport implicate în absorbția și secreția bilei în ficat.

Lipopolizaharidele şi hiperpermeabilitatea intestinală

Lipopolizaharidele se află în stratul exterior al membranei bacteriilor gram negative și pot provoca modificări ale mucoasei intestinale, care pot duce la dezvoltarea diferitelor boli. Nivelurile ridicate de lipopolizaharide pot crește permeabilitatea intestinală și problemele intestinale conexe, cum ar fi boala Crohn. Asocierea de leaky gut și proteine alimentare nedigerate, pentru că alte lucruri din sistemul digestiv nu funcționează cum trebuie, poate determina un răspuns major inflamator. O situație mai neplăcută este combinația de leaky gut cu disbioza intestinală, care duce la endotexemie, în care lipopolizaharidele pot fi absorbite în fluxul sanguin.

Endotoxemia metabolică înseamnă că organismul are un nivel de circulație mare de lipopolizaharide (endotoxine) în sânge și astfel se produc citokinele proinflamatorii. Endotoxemia este legată de tulburări depresive majore, autoimunitate, boli ale articulațiilor, probleme ale pielii și îmbătrânire prematură, iar persoanele cu endotoxemie au șanse mai mici de a supraviețui unei boli critice sau septicemiei.

Conexiunea dintre microbiom și leaky gut

Printre funcțiile microbiomului se numără reglarea sistemului imunitar și a metabolismului, digestia și absorbția adecvată a nutrienților, producerea de hormoni și neurotransmițători care afectează dispoziția și memoria, protecția antimicrobiană, producția de acizi grași cu catenă scurtă, sensibilitatea la insulină, reglarea inflamației, motilitatea intestinală, producția vitaminelor B și K, absorbția mineralelor și producția de energie.

O barieră mucoasă sănătoasă conține mucine și peptide antimicrobiene (beta-defensine și imunoglobuline – imunoglobulina secretorie A), care mențin o barieră de protecție între microbi și sistemul imunitar.

Microbiomul intestinal poate fi afectat de alimentație, medicamente, substanțe chimice, hormoni sau citokine. La rândul său, microbiomul intestinal dictează sănătatea microbiomului cutanat, oral, pulmonar, vaginal și nazal.

Diversitatea microbiană intestinală este foarte importantă pentru un organism sănătos, iar dacă aceasta este scăzută, predispune la disbioză intestinală și ulterior la infecții. Factorii care cresc diversitatea microbiomului sunt consumul unei diversități de legume, fructe și fibre, meniurile variate, somnul, exercițiile fizice în natură și interacțiunea cu animalele de companie. Pe de altă parte, factorii care scad diversitatea sunt lipsa varietății în alimentație, mâncarea procesată, traiul în medii sterile, urbanizarea, lipsa somnului, sedentarismul, antibioticele, chimicalele, pesticidele și îndulcitorii artificiali.

Speciile benefice cheie în microbiom

Bifidobacterii – au rol important în transformarea polifenolilor, protejează împotriva daunelor din sistemul gastrointestinal și promovează vindecarea în microbiom, scăzând concentrația de endotoxine și îmbunătățind hiperpermeabilitatea intestinală.

Akkermansia muciniphila – asociată cu un microbiom divers și sănătos, contribuie la scăderea în greutate, iar nivelurile scăzute sunt asociate cu permeabilitatea intestinală crescută.

Faecalibacterium prausnitzii – cea mai abundentă bacterie din intestinul sănătos la adulți, este principalul producător de butirat și prezența sa este legată de reducerea inflamației și de un grad scăzut de obezitate și diabet.

Butiratul are beneficii în intestin: menține integritatea barierei intestinale, scade absorbția endotoxinelor, reduce durerea abdominală și senzația de urgență fecală la pacienții cu hipersensibilitate viscerală și îmbunătățește motilitatea colonului. Sistemic are multiple beneficii: crește sensibilitatea la insulină, protejează împotriva morții celulare neuronale, reglează funcția mitocondrială, atenuează inflamația neuronală provocată de endotoxine și reduce inflamația prin suprimarea eliberării de mediatori proinflamatori în ficat, țesut adipos și leucocite.

Tratăm simptomele „leaky gut” la suprafaţă sau cauza din profunzime?

Potrivit nutriționistului Raluca Schachter, hiper-permeabilitatea intestinală este aproape întotdeauna cauzată de altceva care se situează înaintea permeabilității intestinale și care reprezintă cauza de bază a acesteia. Cu cât ajungem la rădăcina problemei, cu atât intervenția va fi mai eficientă și rezultatul va fi pe termen mai lung. Celulele din intestin se regenerează la fiecare 2-3 zile, iar dacă se elimină factorii declanșatori, celulele se pot regenera, joncțiunile strânse se pot restabili și permeabilitatea intestinală va dispărea.

În prezența disfuncției vezicii biliare și/sau a calculilor biliari este imposibil să repari un intestin hiperpermeabil (leaky gut), să restabilești funcția intestinală și să reechilibrezi microbiomul intestinal. De asemenea, hipoclorhidria este un alt impediment, deoarece lipsa ade acid gastric duce la o digestie proastă a proteinelor, eliberare ineficientă de enzime, particule nedigerate și putrefacție. În plus, aceasta este legată de alterarea pH-ului intestinal, care determină limitarea diversității microbiene.

Cu ce ingrediente reparăm bariera intestinală?

Speciile bacteriene protectoare din microbiom se hrănesc cu prebiotice, polifenoli și fibre.

Alimente: polifenoli, antioxidanți (legume, fructe), ghee (butirat), colostru, crucifere, alimente fermentate, fibre, usturoi, ghimbir, supă de oase, carne non-industrială, pește sălbatic, ouă de țară, grăsimi (unt, ghee, măsline, cocos), ierburi aromatice.

Nutrienți: acizi grași cu catenă scurtă, butirat, l-glutamină, vitaminele A, C, D, E, aminoacizi, calciu, zinc carnosine, fosfatidilcolină, GOS, PHGG, FOS, probiotice, resveratrol, DGL, acid lipoic, enzime digestive, N-acetil-glucozamină, quercetină.

Ingrediente naturale: ciuperci medicinale, aloe, berberină, boswellia, curcumină, EGCG (ceai verde), Gingko biloba, nalbă mare, ulm roșu, triphala.

În concluzie, principalele soluții naturale şi integrative pentru prevenţia şi rezolvarea leaky gut sunt dieta antiinflamatorie, potrivită metabolismului, consumul de alimente cu rol de vindecare intestinală, eliminarea alergenilor alimentari, evitarea poluanților de mediu, eliminarea patogenilor intestinali, rezolvarea disbiozei intestinale, restabilirea nivelurilor de acid gastric și enzime digestive, reducerea stresului, somnul de calitate și vindecarea mucoasei gastrice și intestinale cu nutrienți specifici.

Webinarul face parte din seria de webinare gratuite Zenyth – Better Medicine. Te invităm să te abonezi la newsletter-ul Zenyth pentru a afla când vor fi următoarele webinare.

Părerea ta contează pentru noi!

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
digestieintestin hiperpermeabilleaky gutmicrobiomprobiotice
Articolul anterior
Cum te simți când ai endometrioză? #01
Articolul următor
Cum se diagnostichează endometrioza? #02


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Articole webinareMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: