Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Tiroidita autoimună: Relația între bolile autoimune și tiroidă #02

Autor:
24 de comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
autoimunitateimunitateinflamațietiroidătiroidita Hashimoto

Unele dintre cele mai comune forme de tulburări ale tiroidei sunt afecțiunile autoimune: tiroidita Hashimoto pentru hipotiroidism și boala Graves pentru hipertiroidism. Boala autoimună apare atunci când sistemul imunitar este dezechilibrat, ne atacă propriile țesuturi în loc să le apere de bacterii și toxine. Acest lucru se datorează unei microbiote dezechilibrate, care face ca peretele intestinal să fie inflamat. Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar devine hiperactiv și își pierde capacitatea de a proteja corpul și de a-și apăra propriile țesuturi.

Toate drumurile duc la microbiom

Alți factori contribuie la acest lucru, inclusiv genetica și un eveniment declanșator (cum ar fi o infecție virală, stres, infecții bacteriene sau parazitare, anxietate). În aceste cazuri, este important să tratăm atât afecțiunea autoimună, cât și problema tiroidiană. În ambele cazuri, principalul vinovat este inflamația cronică: un răspuns imun continuu la alimente și medicamente problematice, la toxinele din mediu, la stresul fizic (boală, accidentare, somn deficitar, efort excesiv) și la stresul emoțional. Simptomele tulburărilor tiroidiene și ale celor cu probleme autoimune pot fi foarte asemănătoare. Pentru mulți dintre voi, singura opțiune care v-a fost dată a fost medicația imunosupresoare. Din păcate, aceasta vine cu efecte secundare semnificative. În cele mai multe cazuri, există o metodă mai bună. Consecințele bolilor autoimune pot fi inversate prin dietă, suplimente și schimbări de stil de viață; majoritatea funcțiilor imunitare normale pot fi adesea restaurate, fie că tulburarea tiroidiană este autoimună sau de altă natură, mare parte din tratamentul meu va fi același. Toate drumurile duc înapoi la microbiom.

Menopauza și funcția tiroidiană

Există o relație între menopauză și funcția tiroidiană. Deoarece împărtășesc multe dintre aceleași simptome – în special, oboseală, creștere în greutate, ceață mentală și anxietate, poate fi uneori dificil să identificăm care este cauza. Am văzut multe paciente cărora li s-a spus că sunt în perimenopauză sau menopauză, doar pentru a descoperi ulterior o funcție tiroidiană scăzută prin teste.

În timpul menopauzei, nivelurile scăzute de estrogen cauzează multe dintre simptome, desigur, știm că estrogenul afectează și tiroida. Estrogenul ajută la funcția receptorilor tiroidieni, ceea ce permite hormonului tiroidian să intre în celule pentru a-și îndeplini numeroasele funcții. Când estrogenul este redus, hormonul tiroidian poate să nu fie capabil să intre în celulele unde este necesar. Cercetările arată că disfuncția tiroidiană poate exacerba simptomele menopauzei, iar un alt studiu a arătat că atunci când femeile care treceau prin menopauză au fost tratate cu medicație tiroidiană, simptomele lor s-au îmbunătățit semnificativ. Osteoporoza (densitate osoasă scăzută) și bolile cardiovasculare pot fi complicații atât ale menopauzei, cât și ale hipotiroidismului, totul este legat și toate indică o singură concluzie: când ai orice simptom de tulburare tiroidiană, trebuie să faci testele adecvate atât pentru tiroidă, cât și pentru organele care sunt interconectate cu aceasta.

Testele neconvenționale

Pe lângă testele convenționale (TSH și fT4), care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de sănătate și pot fi prescrise chiar și de medicul de familie, există o sumedenie de alte teste care pot reflecta funcția tiroidiană. În plus, ar fi util să realizați și testarea fT3, dar și raportul ft4/fT3 pentru a avea o imagine mai clară despre funcția tiroidiană. Fiindcă acum știm că bolile tiroidiene afectează mai multe organe, este foarte important ca în afară de testarea convențională, să vedem și funcția celorlalte organe care ar putea fi impactate de tiroidă.

  • Indicele Homa – raportul între glicemie și insulinemie: Hormonii tiroidieni sunt necesari pentru ca pancreasul să producă insulină. Hipotiroidismul este asociat cu rezistența la insulină. Acest lucru duce la niveluri ridicate ale glucozei din sânge care, lăsată netratată, poate duce la diabet.
  • Progesteronul: Stimulează producția de tireoperoxidază. Dacă este scăzut, poate suprima tireoperoxidaza, care este esențială în producția hormonilor tiroidieni. Progesteronul scăzut poate duce la un cerc vicios: o tiroidă scăzută poate duce la o funcție ovariană scăzută, scăzând și mai mult nivelurile de estrogen și progesteron.
  • Estrogenul: Fără suficient hormon tiroidian, producția de estradiol în ficat poate fi afectată, rezultând astfel o formă de estrogen care are potențialul de a te face mai susceptibil la fibrom uterin sau cancer endometrial.
  • Testarea microbiomului din scaun: Starea microbiomului tău poate spune multe despre sănătatea ta. De obicei, folosim testarea scaunului pentru a evalua funcția microbiomului. Unele dintre informațiile cheie care pot fi obținute de la acest test includ:
    • Identificarea dezechilibrelor microbiene (dizbioză).
    • Inflamație intestinală: Anumite profiluri microbiene pot fi asociate cu inflamația în intestin.
    • Sănătatea barierei intestinale. 
    • Legături cu diverse afecțiuni de sănătate: Studiile au arătat că compoziția microbiomului intestinal este asociată cu o varietate de afecțiuni, nu doar digestive, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, bolile autoimune, tulburările mentale și multe altele.
  • Testul de respirație pentru SIBO: Suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO) apare atunci când bacteriile din intestinul gros migrează câtre intestinul subțire, care nu este echipat pentru a face față acestei cantități de bacterii. Acest lucru poate cauza multe simptome neplăcute, cum ar fi gaze, balonare, reflux, crampe și constipație. Unul dintre simptomele hipotiroidismului este o digestie deficitară împreună cu o motilitate intestinală scăzută care produce o proliferare și migrare bacteriană masivă la nivelul intestinului subțire, provocând o disbioză.
  • Homocisteina: este un aminoacid folosit pentru a produce proteine. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt frecvent întâlnite la pacienții cu funcție tiroidiană scăzută și pot fi, de asemenea, un predictor pentru bolile cardiovasculare. Funcția tiroidiană slabă, consumul excesiv de cafea, alcoolul și anumite medicamente (inclusiv inhibitorii pompei de protoni) pot crește nivelurile de homocisteină.
  • Vitamina B12: Există o legătură între deficiența de B12 și tulburările tiroidiene. Hipotiroidismul poate duce la scăderea B12, deoarece o scădere a hormonilor tiroidieni poate cauza probleme digestive care împiedică absorbția B12.
  • Vitamina D: Cei cu Hashimoto și hipotiroidism au fost găsiți cu niveluri mai scăzute de vitamina D, un modulator imunitar foarte important pentru noi.
  • Omega 3: Un deficit de omega 3, dar și un raport mare de omega 6/omega 3 va duce la inflamație care, dacă nu este tratată, poate duce în cele din urmă la un răspuns autoimun. Un test simplu de sânge poate măsura nivelurile de omega 3. Dacă experimentezi piele uscată, păr fragil și unghii care se rup și se decojesc ușor, s-ar putea să ai o deficiență de omega 3.

Aici poți citi prima parte a articolului despre tiroidita autoimună.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

24 de comentarii. Leave new

  • Flori Dumitrica
    27 august 2024 23:03

    Am citit articolul, m- a luminat dacă pot spune așa. Am identificat simptome pe care și eu le trăiesc.
    Oare unde se pot face determinări ale biomului. În clinicile private sau…
    Mulțumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 august 2024 10:09

      Buna ziua,

      In functie de zona in care locuiti, va pot indruma spre anumite laboratoare. Imi puteti lasa un mail si va indrum acolo. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Negru Gabriela
    27 august 2024 22:22

    Buna ziua.Am de ceva ani Hashimoto si inca nu m-a lamurit niciun doctor endocrinolog ce alimente sa evit sau sa nu le mananc deloc.Se poate , va rog, sa ma ajutati cu un raspuns?

    Răspunde
  • Bună ziua d- na doctor! Informații prețioase, de mare interes,cel puțin pentru mine deoarece am Tiroidită autoimună.
    Am avut un nivel foarte scăzut de vit.d și am suplimentat o perioadă de vreun an și mai mult de 23 valoarea nu am reușit să o ridic.Bineințeles am început să-mi schimb modul de viață, să mănânc mai sănătos,am suplimentat cu probiotice,cu omega 3,enzime,un complex de b- urî,magneziu și vit.d cu k2 de vreo 3 luni și valoarea vit.d a crescut la 40 și am reușit să mi reglez și valoarea tsh- ului.
    Menționez că nu am mai luat Euthiroxul deoarece mă simțeam mult mai rău când îl luam.ATPO a scăzut de la 1000 la 600.Deci tot de la microbiom e problema,nu asimilam deloc suplimentele și vitaminele!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      27 august 2024 19:22

      Da, asa este. Cel mai probabil exista inflamatie la nivelul intestinului sau chiar un sindrom de hiper-permeabilitate intestinala, din acest motiv nu se asimilau nutrientii. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Teodora Cracea
    27 august 2024 17:46

    Buna ziua, dna doctor
    Va rog sa ma sfatuiti unde pot face analiza pt microbion?
    Un laborator care sa fie de incredere si care este numele exact al analizei, va multumesc

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      27 august 2024 19:20

      Buna Teodora,

      In functie de zona in care stai, te pot ghida spre anumite laboratoare. Daca vrei, imi poti trimite un mail si tinem legatura acolo. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Multumiri doamnei doctor pentru informatiile pretioase oferite,un ajutor deosebit in ințelegerea si păstrarea sănătății .

    Răspunde
  • Iancu Camelia
    27 august 2024 13:37

    Mulțumesc frumos, d-na doctor. Ați redat un articol din care am înțeles că pentru tiroidă autoimuna trebuie luată vit. D și B. Eu am luat de la zenit vit d * k și seleniu, dar nu am luat omega.
    Pot lua pachetul pentru tiroidă? Mulțumesc frumos!

    Răspunde
  • Elena Stoica
    27 august 2024 13:14

    Pentru microbiota dezechilibrata ce recomandati?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      27 august 2024 16:34

      Buna ziua! Din pacate nu pot sa recomand nimic pana cand nu vad rezultatul testului de microbiom din scaun. Multumesc de intelegere!

      Răspunde
  • Ionel Maria
    27 august 2024 10:25

    Multumesc pt.informatii,f.utile,mai asteptam și altele!

    Răspunde
  • Ene Gabriela
    27 august 2024 10:09

    Iau suplimente Zenith de cca 6 luni: vitamina d3,k2,magneziu bisglicinat și berberina. Pe 26 august am luat din farmacia tei,berberina și erau doar 46 pastile în borcan. Atenție la ambalare pt ca .. .. !!

    Răspunde
    • Georgeta Licsandru
      27 august 2024 11:32

      Bună ziua! Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. În procesul de producție, flacoanele sunt cântărite, este greu de crezut că o diferență atât de mare ar fi trecut de verificări – diferența de 14 capsule ar fi în jur de 8 grame. Vă mulțumim că ne-ați sesizat, vom face verificări și vom reveni către dvs. Vă rog să verificați e-mailul, v-am solicitat acolo niște informații suplimentare legate de lotul produsului, pentru a putea face toate verificările. Vă mulțumim!

      Răspunde
  • Ardelean Patricia
    27 august 2024 9:42

    Foarte amplu dezvoltat subiectul.
    Multe informații pe care le aveam adunate din mai multe locuri, dar aici sunt prezentate împreună.
    Foarte utile și informațiile despre analize despre care mulți încă nu știu, tot așa descoperite de ici-colo pentru că la endocrinolog când mergi nu ți se spune aproape nimic. Aceeași ecografie de rutina și euthyrox fără nicio altă informație. Și am fost la mulți endocrinologi.
    Multumesc

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      27 august 2024 10:00

      Multumesc si eu pentru apreciere! Ma bucur ca din ce in ce mai multa lume recunoaste importanta abordarii integrative, functionale, acest lucru ma face sa continui munca mea.

      Răspunde
  • Grigore Brindusa
    27 august 2024 9:38

    Un articol inseresant.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      27 august 2024 9:57

      Ma bucur!

      Răspunde
      • Bună ziua. Am Hashimoto și periodic fac infecție cu candida. Am încercat tot felul de tratamente care funcționează pe moment.

      • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
        27 august 2024 16:36

        Buna ziua, Elena! Din pacate, e necesar un proces mai complex pentru a trata candida, daca ea are loc sa creasca si este favorizata de anumiti factori din dieta, va tot reaparea. E necesara refacerea microbiotei in acest proces si schimbarea stilului de viata. Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autoimunitateimunitateinflamațietiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Sănătatea tiroidei. Cum te pot ajuta hormonii tiroidieni de substituție?
Articolul următor
Protocoale pentru optimizarea hormonilor tiroidieni


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: