Medicină funcțională, Sănătate

Infertilitatea masculină, o realitate care afectează mii de cupluri

Autor:
4 comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
bărbațifertilitateInfertilitatemedicină funcționalăsănătate sexuală

Infertilitatea masculină este mereu lăsată pe al doilea plan, iar toată atenția este mereu focusată asupra infertilității feminine, de multe ori ajungându-se la niște practici invazive împreună cu cocktail-uri hormonale. Pur și simplu pentru că s-a uitat de această infertilitate masculină.

Infertilitatea masculină, un aspect des neglijat

Este foarte important să știm că infertilitatea masculină afectează 40-50% din cupluri, astfel fiind responsabilă de aproape de jumătate din cazurile de infertilitate de cuplu. Din acest motiv este foarte important pentru mine acest articol, pentru că fiecare femeie trebuie să fie conștientă că de multe ori nu este o problemă cu ea, așa cum mulți ani la rând s-a crezut în societate.

Acum vreau să vă întreb ceva – poate fi doar o întrebare retorică sau poți să îmi răspunzi în comentarii dacă vrei să interacționăm. Dacă vreodată ai avut probleme cu fertilitatea sau îți poți imagina că ai avea, primul tău gând care ar fi? Te-ai gândi că este problema ta ca femeie? Te-ai gândi că este problema ta ca bărbat? Că este vina partenerului? Sau că poate fi un factor comun?

Factori care influențează fertilitatea masculină

Revenind la tema infertilității masculine, este necesar să știm că nu doar fumatul poate fi responsabil de această problemă, cât și existența mai multor factori. În 25% din cupluri există multipli factori care determină infertilitatea. Nu voi intra acum în detaliu despre acești factori, fiindcă sunt foarte mulți și au termeni medicali greu de înțeles, dar vom vorbi despre cum poți să îți crești calitatea spermatozoizilor.

Un test uzual, o spermogramă, ne poate arăta:

  • Concentrația spermatozoizilor.
  • Motilitatea spermatozoizilor.
  • Morfologia spermatozoizilor.

Un lucru pe care însă nu îl detectează această analiză este ADN-ul pe care îl conțin aceștia. Când acest ADN este incomplet sau deteriorat se poate discuta despre infertilitate, avorturi spontane sau chiar copii născuți cu probleme genetice, iar clinicile din păcate încă nu au ajuns să fie așa de performante încât să poată determina calitatea ADN-ului conținut de spermatozoizi.

Mituri despre calitatea spermei

Alt mit pe care vreau să îl dezbat cu voi este următorul fapt: calitatea spermei bărbatului nu scade până la vârsta de 50 de ani (sau chiar niciodată pentru unele persoane). Acest lucru s-a dovedit a fi fals, iar ultimele studii publicate arată clar că între vârsta de 35-45 de ani fragmentele de ADN al spermatozoizilor se dublează, motilitatea, cantitatea și morfologia sunt cu 20% mai scăzute, iar bărbații cu vârsta de 40+ ani au cu 20% mai multe șanse de a avea un copil cu defecte genetice serioase (cel mai comun fiind sindromul Down). O notă importantă de menționat este că toate aceste studii s-au elaborat cu femei la o vârstă reproductivă considerată adecvată, pentru a se observa doar factorul infertilități masculine.

Factorii care afectează fertilitatea

Partea bună este că spermatozoizii unui bărbat au o viață de aproximativ 3 luni, ei fiind înlocuiți cu noi spermatozoizi, deci toate schimbările pe care le aplicăm pe parcursul acestor 3 luni vor influența drastic spermatozoizii care sunt nou creați. Este foarte important să știm că spermatozoizii sunt foarte afectați, atât de factori din mediu, cât și de alimentație, și doar făcând niște schimbări simple și suplimentând corect se pot obține rezultate foarte bune în fertilitate. Dintre factorii de mediu vreau să menționez:

  1. Radiațiile electromagnetice – nu lucra cu laptop-ul în brațe, evită cât mai mult să îți porți telefonul în buzunarul de la pantaloni, iar în caz că ai o mașină electrică, nu sta în ea cât timp se încarcă.
  2. Expunerea la substanțe toxice – nu uita să porți mănuși și echipament de protecție în caz că lucrezi cu substanțe toxice, folosește mănuși când alimentezi mașina cu carburant, schimbă produsele de curățenie cu unele bazate pe bicarbonat de sodiu, lămâie și/sau oțet.
  3. Evită fumatul și consumul de alcool, iar dacă acestea fac deja parte din stilul tău de viață, găsește rădăcina problemei tale cu ajutorul terapiei sistemelor interne familiale.
  4. Bisfenolul A și ftalații sunt disruptori endocrini care se găsesc în plastic, iar recomandarea mea este să înlocuiești caserolele din plastic cu cele din sticlă, iar dacă ești în situații în care nu poți evita plasticul, evită să îl lași în razele de soare sau să îl expui la temperaturi ridicate.

Desigur, dacă ai ajuns până la acest punct al articolului, te poți întreba, dar ce anume îi face pe spermatozoizi să piardă din calitate? Ei bine, pentru acest lucru sunt aici, pentru ca toate întrebările să aibă răspuns, iar dacă nu ți-ai găsit răspunsul, îmi poți lăsa întrebarea ta în comentarii. Principalul factor care determină 80% din toate cauzele de infertilitate este oxidarea, iar restul de 20% sunt cazuri genetice sau malformații anatomice, care de obicei fac parte din sfera urologică, iar pentru aceste probleme, cel mai probabil, e nevoie de medicamente sau chirurgie.

Acum îți voi povesti puțin despre oxidare. Putem compara practic acest proces cu ceea ce se întâmplă atunci când decojim un măr și îl lăsăm în contact cu aerul, el va începe să se oxideze și va deveni maroniu. Același lucru se întâmplă și cu spermatozoizii atunci când intră în contact cu substanțe toxice. Revenind la mărul nostru, dacă îl decojim rapid și adăugăm pe suprafața lui suc de lămâie, vom observa că el va fi mai mult timp protejat de acest proces de oxidare. Același proces antioxidant se poate întâmpla și în corp prin intermediul vitaminei E, dar mai ales cu ajutorul vitaminei C care se găsește într-o cantitate mare la nivelul testiculelor, protejând spermatozoizii de oxidare. Practic, oxidarea se întâmplă ori atunci când suntem expuși la substanțe toxice, ori când ai hipovitaminoze, iar efectul asupra spermatozoizilor este fragmentarea ADN-ului, scăderea motilității, morfologie modificată și concentrație mai redusă. Dacă în 3 luni schimbi aceste două lucruri printr-un stil de viață sănătos, evitarea expunerii la factori de mediu nocivi și suplimentare corectă, poți rezolva o mare parte din factorii ce țin de infertilitatea masculină. Cum ți se pare până acum articolul? Simți că ai învățat ceva nou despre infertilitatea masculină? Ei bine, nu ne oprim aici, vom merge și mai adânc în subiect.

Acum vom începe împreună partea cea mai importantă și posibil interesantă a acestui articol. Cum pot să îmi cresc fertilitatea? Ce pot face ca soțul meu să fie mai fertil?

Suplimente recomandate pentru susținerea fertilității

Haideți să facem puțină lumină asupra acestei teme începând cu suplimentarea corectă. Recent, s-a publicat o meta-analiză care a arătat că o doză zilnică de antioxidanți a crescut calitatea spermei, astfel încât un bărbat care a luat această doză zilnică de antioxidanți a avut de 4 ori mai multe șanse să obțină o sarcină cu o femeie versus un bărbat care nu a suplimentat cu antioxidanți. Recomandările sunt clare, atât pentru cuplurile cu probleme de fertilitate, cât și pentru cuplurile care doresc un copil și nu au probleme. Antioxidanții sunt de mare ajutor, iar aici vă las niște exemple de antioxidanți de calitate:

  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Zinc
  • Folat
  • Seleniu
  • Coenzima Q10 nu este doar un antioxidant dar și un component foarte important în producerea de energie pentru o motilitate a spermatozoizilor îmbunătățită. Dacă alegi aceast supliment, forma lui cea mai bună este ubiquinona, iar doza recomandată este de 200 mg/zi.

Dieta antioxidantă și calitatea spermei

Al doilea pas este puțin mai greu de implementat, dar e foarte benefic, și anume dieta antioxidantă. Studiile au demonstrat clar că o dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la producerea unei sperme calitative. Sigur ai auzit faptul că folatul este foarte important pentru femei însărcinate, pentru ca copilul să nu se nască cu un defect genetic numit spina bifida. Ce sigur nu ai auzit este că și bărbatul ar trebui să ia folat fiindcă protejează ADN-ul spermatozoizilor, iar ultimele studii au arătat că bărbații cu un nivel de folat înalt au avut mai puțini spermatozoizi cu ADN fragmentat.

Alt antioxidant foarte puternic care nu se găsește sub formă de supliment este în roșiile coapte și se numește licopen. Antocianul este și el un antioxidant puternic și se găsește în fructele de pădure, practic el dă culoarea roșie, violetă fructelor, dar și betacarotenul găsit în cartoful dulce și morcovi.

În încheiere, vreau să menționez că toate aceste schimbări trebuie implementate cu 2-3 luni înainte de a concepe un copil. Dacă informațiile ți-au fost utile, m-aș bucura să citesc comentariul tău în secțiunea de jos a acestei pagini. Pe curând!

Totuși, este important să înțelegem că infertilitatea nu este o problemă unidimensională. În articolul anterior, am explorat aspectele esențiale ale infertilității feminine. Citește mai multe despre acest subiect aici.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bărbațifertilitateInfertilitatemedicină funcționalăsănătate sexuală
Articolul anterior
Sindromul de ovar polichistic: între rezolvarea problemelor hormonale, dietă, sport și controlul emoțiilor #06
Articolul următor
Cum te simți când ai endometrioză? #01


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: