Medicină funcțională, Nutriție și dietă, Sănătate

Sindromul de ovar polichistic: între rezolvarea problemelor hormonale, dietă, sport și controlul emoțiilor #06

Autor:
4 comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăhormoniovar polichisticSOPCsporttiroidă

Gestionarea sindromului de ovare polichistice (SOPC) este o provocare și pentru specialiști, și pentru voi, cele care vă luptați zilnic cu această problemă. Astăzi continuăm prezentarea pașilor pe care medicina funcțională îi consideră importanți pentru a duce acest dezechilibru hormonal în remisiune.

Despre primul pas în managementul sindromului de ovare polichistice – reducerea inflamației – poți citi aici. Pașii 2-3, și anume managementul rezistenței la insulină și protejarea glandelor suprarenale, sunt descriși în acest articol.

Pasul 4: Tratează hiperandrogenismul

Hormonii androgeni au un rol esențial pentru noi, femeile, ei ne ajută la menținerea masei musculare, susțin libidoul și sistemul osos. Ei sunt necesari atât pentru ficat, creier, dar și pentru menținerea fertilității.

Însă problema apare atunci când femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) secretă prea mulți androgeni, aici fiind mai multe cauze implicate. Glandele adrenale, dar și ovarele (din cauza inflamației și insulino-rezistenței) secretă prea mulți androgeni. Aceștia vor determina un anumit grad de „masculinizare“, adică îngroșarea vocii, apariția părului în zone specifice bărbaților, acnee, grăsime abdominală, alopecie. Aceste simptome sunt printre cele mai supărătoare pentru femei, iar în continuare vom vorbi despre metode pentru combaterea hiperandrogenismului.

În primul rând, este necesar să ne adresăm rezistenței la insulină, pentru a opri acest cerc vicios. Ca și rezultat, va apărea și scăderea kilogramelor în plus, care ne dau și ele bătăi de cap în acest proces. Creșterea masei musculare este esențială atunci când vine vorba de rezistență la insulină. Schimbarea micului dejun dulce cu unul sărat te va ajuta nu numai să îți reduci poftele, dar și să mănânci mai puțin pe parcursul unei zile și să eviți „spike-urile“ glicemice. Asigură-te că micul tău dejun include 25-30 g proteină de calitate, o sursă de fibre și una de grăsimi sănătoase. La fel de important este să adaugi fibre la fiecare masă, de preferat din frunze și legume verzi. Dacă nu îți reușește acest lucru, poți suplimenta cu BioGreens sau cu PHGG, care ajută și în curele de slăbire. Un alt adjuvant este ceaiul de mentă creață și saw-palmetto.

Pasul 5: Echilibrează estrogenul și progesteronul

Principala problemă hormonală în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este că producția lor de estrogen și progesteron este umbrită de producția de testosteron, care dă peste cap sistemul endocrin.

În continuare am să îți propun niște metode naturale cu dovezi științifice inspirate din medicina funcțională:

  • Rădăcina de bujor alb și lemnul dulce pot ajuta la restabilirea ciclurilor în caz de sindromul ovarelor polichistice (SOPC) – în special pentru cele care excesul de androgeni blochează procesul ovulativ.
  • Black Cohosh s-a descoperit că îmbunătățește raportul FSH pe LH, crește nivelul de progesteron și induce ovulația. Poate fi utilizat în oricare dintre fazele ciclului menstrual. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie folosit în caz de boli hepatice. În caz de dominanță estrogenică, ar trebui evitat.
  • Vitex s-a dovedit eficient în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) și/sau prolactina crescută. Ajută la reglarea menstruației și reduce chisturile ovariene.
  • Rădăcina Dong Quai este o rădăcină care conține fitoestrogeni, care sunt în special utili pentru femeile cu estrogen scăzut. În afară de acest efect benefic, această rădăcină crește și rata de sinteză a globulelor roșii, fiind foarte utilă pentru femeile care au menstruații abundente însoțite de anemie și deficit de fier.

Pasul 6: Ai grijă de tiroida ta!

Există multe cazuri în care sindromul ovarelor polichistice este asociat cu hipotiroidismul autoimun, acesta din urmă provocând o inflamație cronică în corp și astfel va accentua simptomele sindromului de ovare polichistice (SOPC).

Este important să recunoaștem hipotiroidismul. Simptomele hipotiroidismului pot varia de la ușoare la intense, unele afectând mult viața. Ele pot începe brusc sau se pot dezvolta treptat. Simptomele cele mai comune sunt:

  • Oboseală
  • Senzație de frig
  • Căderea părului
  • Creștere în greutate
  • Dificultate de a pierde în greutate în ciuda schimbărilor în dietă și a activității fizice
  • Piele uscată
  • Constipație
  • Crampe și dureri musculare
  • Depresie
  • Iritabilitate
  • Dificultate de concentrare
  • Modificări ale ciclului menstrual
  • Libido scăzut
  • Risc crescut de avort spontan și infertilitate

După cum poți vedea, există o suprapunere semnificativă a simptomelor sindromului de ovar polichistic (SOPC) și hipotiroidism autoimun, în ciuda faptului că sunt două afecțiuni foarte diferite. Deoarece aceste afecțiuni se pot exacerba cu siguranță reciproc, este foarte important să ne asigurăm că tiroida funcționează optim. Voi dezvolta acest subiect într-un articol viitor dacă este de interes pentru voi.

Pasul 7: Creează un mediu sănătos

Ficatul tău e ca un filtru, el îți detoxifiază organismul în mod natural. Prin el trece tot sângele și se filtrează toate impuritățile. Ajută-l cu alimente detoxifiante, cum ar fi sfecla, broccoli și ceaiul verde și evită substanțele care pot fi dăunătoare pentru ficatul tău, un exemplu este consumul de alcool.

Disruptorii endocrini se pot găsi în plastic, în produsele de curățenie, în cosmetice și în parfumuri. Așa că folosește mănuși atunci când utilizezi produse de curățenie sau înlocuiește-le cu unele pe bază de bicarbonat de sodiu și lămâie, schimbă lumânările cu parfumuri sintetice pe unele din ceară naturală, cu uleiuri esențiale, înlocuiește caserolele de plastic cu unele din sticlă și verifică produsele cosmetice cu ajutorul aplicației Clean beauty sau Inci beauty pentru a vedea dacă conțin disruptori endocrini sau nu.

Pasul 8: Consumă o dietă echilibrată

Cele mai bune rezultate le-au avut femeile care au consumat o farfurie compusă din ½ legume verzi, ¼ o proteină de calitate și ¼ un carbohidrat complex. Există și multe studii care arată și că dieta mediteraneană are rezultate bune în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC).

Pe lângă acestea, e important să eviți alimentele procesate, prăjelile și dulciurile. După primele luni se pot vedea deja schimbările, atât în simptomatologie, cât și în scăderea în greutate. Schimbă micul dejun dulce cu unul sărat bazat pe proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Nu uita să consumi dulciurile după masa principală, iar în caz că te confrunți și cu rezistența la insulină, consumă prima dată legumele verzi, apoi proteinele și doar la final carbohidrații.

Pasul 9: Fă sport în funcție de fazele ciclului menstrual

Nu trebuie să devii atlet, dar mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, poate face minuni. Mai ales dacă dansezi prin casă pe melodiile preferate și te conectezi cu corpul și emoțiile tale.

Sportul de intensitate mai mare cum ar fi ridicarea greutăților, HIIT sau kangoo jumps este recomandat în faza foliculară și ovulatorie, atunci când energia noastră este în creștere (datorită estrogenului) până când ajunge la cote maxime la ovulație.

Sportul de intensitate mai mică, cum ar fi yoga, mersul pe jos, înotul sau pilates, se recomandă în faza luteală.

Este foarte important să ne ascultăm corpul și să luăm o pauză, mai ales la menstruație.

Pasul 10: Lucrează cu emoțiile tale și nu împotriva lor!

Suntem la ultimul pas și sunt sigură că deja ai devenit o expertă în tot cea ce înseamnă sindromul de ovare polichistice (SOPC). Acest pas este unul foarte important și drag pentru mine fiindcă, așa cum bine știi deja, eu abordez acest pas din perspectiva terapiei sistemelor interne familiale.

Prin această metodă terapeutică te ajut să lucrezi cu emoțiile care ies la suprafață și, în plus, poți descoperi rădăcina problemei, momentul cheie din care au apărut. Această metodă este una foarte blândă care merge adânc în subconștient, doar dacă acesta ne dă voie și niciodată nu înaintăm fără să avem permisiunea lui.

Să fim capabile să integrăm toate emoțiile și părțile care apar în jurul acestei probleme astfel încât să putem avea o altă perspectivă asupra bolii este esențial. Eliberarea de stres și calmarea sistemului nervos fac și ele parte din tot acest proces.

Acesta este pasul 10, cel cu care închidem călătoria noastră spre cauza profundă a sindromului ovarelor polichistice (SOPC). Acum că am ajuns la finalul acestei serii despre SOPC, aș vrea să știu cum a fost acest proces pentru tine? Ce ai implementat? Ce îți e greu să implementezi? Unde anume ai nevoie de ghidare? Scrie-mi în comentarii părerea ta!

Părerea ta contează pentru noi!

4 comentarii. Leave new

  • Bună ziua! Am citit cu mare interes expunerile dumneavoastră! Am 66 de ani și sunt diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie și rezistenta la insulina! Prin urmare am înțeles de la dv cu ce boli ma confrunt și ce pași trebuie sa urmez. Va sunt recunoscătoare! Sunt la Pasul 4, dar nu prea am reușit sa elimin glutenul și identificarea alimentelor problematice! Dar voi încerca din nou! Veți reveni și cu o expunere mai detaliata și ptr Pasul 6? Cu recunoștință ptr tot ce faceți și tratați! Fiți binecuvântată!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      22 iulie 2024 14:45

      Buna ziua! Ma bucur ca ati inceput deja sa faceti schimbari. Da, voi face si articole separate despre tiroidita autoimuna.

      Răspunde
  • Buna!
    Eu ma confrunt cu hipotiroidie si chist ovarian. Nu pot lua absolut nimic care contine fiestrogeni fiindca mi-e rau de la ele (greata), am incercat de-a lungul timpului multe. Doar cele pe baza de fitoprogesteron, cum ar fi Vitex, la care m-am oprit de ceva timp. Cea mai mare problema este caderea parului pe care nu o pot opri in niciun fel. In rest, cu celelalte eu zic ca stau bine: alimentatie cu multe legume, frunze, fructe. Produse de curatenie bio, folosesc bicarbonat si uleuri esentiale, nu mai folosesc de foarte mult timp parfumuri etc, sport fac de 2 ori pe saptamana si in rest merg mult pe jos. Probleme cu greutatea nu am, nici nu mananc alimente foarte calorice. Am 48 ani, sunt la perimenopauza, de la o vreme am in fiecare luna 2-3 zile cu dureri mari de cap, greata si oboseala. Ce as mai putea face? Multumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      16 iulie 2024 10:52

      Buna dimineata Marina,
      Caderea parului poate avea diferite cauze – hiperandrogenism, deficit de fier, autoimunitate, hipotiroidism, etc. Este necesara o evaluare amanuntita a cazului tau inainte de a stabili ce mai e de facut. Poti incerca tratamentele topice, dar daca cauza profunda, radacina nu e tratata, cel mai probabil nu vor fi mari rezultate. Multa sanatate!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăhormoniovar polichisticSOPCsporttiroidă
Articolul anterior
Sindromul ovarului polichistic – dezechilibrul hormonal nr. 1 care afectează sănătatea, fertilitatea și frumusețea femeilor
Articolul următor
Infertilitatea masculină, o realitate care afectează mii de cupluri


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: