Știai că o persoană cu o boală autoimună are 50% șanse să facă o a doua boală autoimună? Iar o persoană cu două boli autoimune are 75% șanse să o facă pe a treia? Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că problema de bază, rădăcina bolii, este tot acolo, iar efectele negative vor continua până la adresarea ei. Da, este important să gestionăm simptomele cu medicație specifică, dar este și mai important să ne uităm și la rădăcina bolii, să vedem ce anume a declanșat-o și ce anume o întreține. Uite pașii prin care poți găsi și aborda rădăcina problemei tale tiroidiene:
1. Permeabilitatea intestinală
Gândește-te la construirea unei case: nu poți construi fără a pune o fundație solidă. Dacă nu faci asta, structura ta va ceda. Un microbiom echilibrat este fundația sănătății și bunăstării, iar fundația unui microbiom echilibrat este un perete intestinal puternic și sigur. Restaurarea și repararea integrității peretelui intestinal este prima modalitate de a scădea inflamația din organism. Următoarele suplimente ajută la refacerea epiteliului intestinal:
- Glutamina: joacă un rol esențial în refacerea epiteliului intestinal.
- Ulmul roșu: calmează mucoasa intestinală și determină creșterea secreției de mucus. Acest compus, cât și l-glutamina se găsesc în Leaky Gut Help.
- Berberina: Acest supliment ajută atât în caz de rezistență la insulină, dar și în caz de SIBO, având acțiune antibacteriană.
- Zinc l-carnozină: îmbunătățește apărarea mucoasei gastrice și intestinale, iar în plus, ajută la repararea joncțiunilor dintre celulelor intestinale.
- Butiratul: Un acid gras cu lanț scurt care susține funcția imunitară și scade inflamația intestinală.
- Curcumina: poate ajuta la reducerea inflamației.
- Omega 3: Aceste grăsimi polinesaturate afectează funcția receptorilor celulari și producția de hormoni. Scad inflamația care poate compromite funcția tiroidiană și joacă un rol protector în cancer și boli de inimă.
2. Probiotice
Probioticele ajută prin creșterea diversității bacteriene. Dacă te confrunți și cu disbioză și/ sau SIBO, doar probioticele din alimente nu sunt de ajuns, e nevoie să suplimentezi cu probiotice specifice conform analizei de microbiom din scaun.
Alimentele care sunt în mod natural bogate în probiotice sunt:
- Kefir
- Varză murată
- Murături în sare
- Miso
- Kimchi
- Kombucha
- Tempeh
3. Prebiotice
Prebioticele sunt alimente care hrănesc bacteriile deja existente în intestinul tău. Pentru a avea un microbiom echilibrat, ai nevoie atât de probiotice, cât și de prebiotice. Ele funcționează împreună și pot aduce o îmbunătățire semnificativă a sănătății tale. Iată o listă cu prebioticele mele preferate:
- Anghinare
- Sparanghel
- Morcovi
- Usturoi
- Praz
- Ceapă
- Ridichi
Dacă este dificil să adaugi aceste alimente în obiceiurile tale alimentare zilnice, există și unele suplimente cu prebiotice:
- Inulina: Acționează ca un prebiotic, hrănește bacteriile bune din intestin și normalizează tranzitul intestinal.
- ColonHelp: Acest produs conține atât probiotice, cât și prebiotice, ajută la întărirea sistemului imun și la eliminarea toxinelor din tubul digestiv.
- PHGG: O fibră alimentară prebiotică de înaltă calitate care echilibrează flora naturală a intestinului și ajută la reducerea simptomelor intestinale, precum balonarea, gazele sau crampele.
Atenție, toate aceste suplimente trebuie personalizate de la caz la caz, în funcție de manifestările complexe ale bolii. Nu le luați pe toate deodată și nu le luați cu speranța că ceva se va schimba dacă nu vă schimbați și stilul de viață, nu schimbați nivelul de stres și expunerea la substanțe toxice. În plus, mai sunt câteva elemente cheie care pot contribui la întreținerea bolii, precum expunerea la metale grele, anumite gene (MTHFR, COMT), dar și infecțiile parazitare, bacteriene, fungice.
3. Nutriția funcțională
O dietă adecvată pentru tiroidita autoimună are ca scop reducerea inflamației, sprijinirea funcției tiroidiene și îmbunătățirea stării generale de sănătate. Nu există o dietă universal valabilă, iar aceasta trebuie adaptată de la caz la caz, dar există anumite principii care pot fi benefice: alimentele antiinflamatorii nu ar trebui să lipsească din dietă, alimentele bogate în nutrienți pentru tiroidă, precum seleniu (din nucile braziliene, pește și ouă), zinc (din fructe de mare, ouă, nuci), fier (din organe, leguminoase și tofu), nu ar trebui să lipsească, evitarea alimentelor inflamatorii și menținerea unei curbe glicemice plate pot fi și ele benefice.
4. Procesarea traumelor și starea de prezență în corp
Acest ultim pas poate veni ca o surpriză deoarece nu este vorba despre nutrienți, ci despre o mentalitate. Am avut cazuri în care, cu schimbările din stilul de viață, se simțeau mai bine 2-3 săptămâni, iar apoi simptomele reveneau. Până când nu am abordat această problemă mult mai profund, problemele nu s-au ameliorat. Lucrul cu emoțiile reprimate și procesarea traumelor pot fi la fel de puternice ca luarea oricărui supliment sau consumarea oricărui superaliment. Cei care pot procesa durerea în mod conștient au un viitor sănătos mai bun. De aceea, noi, practicanții medicinei funcționale, depunem mult efort pentru a înțelege traumele pacienților noștri și a lucra cu ele, tocmai pentru a nu menține cercul vicios stres- hormoni de stres crescuți – imunitate scăzută – probleme fizice – stres. Trauma cu siguranță nu este o întâmplare fericită din viața noastră, însă vindecarea ei poate fi un dar pe care îl putem oferi lumii și nouă înșine.
Cum știi dacă progresezi după ce faci aceste schimbări?
În decurs de șase luni, pacienții observă de obicei o îmbunătățire semnificativă a tuturor markerilor biochimici asociați problemelor tiroidiene. Schimbările în starea fizică, cât și psihică se resimt mult mai rapid, în aproximativ 2-3 luni. Este foarte important să repeți biomarkerii după șase luni de la începerea tratamentului pentru a monitoriza progresul:
- Colesterolul: Ar trebui să fie mai scăzut decât acum 6 luni.
- Proteina C reactivă (CRP): Ar trebui să fie mai scăzută decât acum 6 luni.
- Cortizolul: Dacă încă te trezești cu fața „pufoasă“ după toate aceste schimbări, ar fi util să monitorizezi și cortizolul.
- Microbiomul: Ar trebui să ai o diversitate mai mare decât acum 6-12 luni.
- Glicemia și insulina: Ar trebui să ai un control glicemic mai bun, curbe glicemice mai aplatizate, dar și sensibilitate la insulină mai mare.
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
33 de comentarii. Leave new
Am tiroidita autoimuna,spondilita ankilopoetica,tot o boala autoimuna.Iau eutirox 100 mg de 20 ani și într-adevăr stau prost sănătatea intestinului.As vrea sa știu ce analize ar trebui sa fac.Locuiesc departe de Cluj,pt a putea veni pina acolo.V-as fi recunoscătoare dacă mi-ati răspunde.
Bună ziua,
D-na doctor, doresc să aflu unde aveți adresa cabinetului, și cum pot face o programare, pentru o consultație, dar și tariful pentru o consultație.
Mulțumesc!
Buna ziua,
Lucrez atat online cat si in Timisoara. Pentru mai multe detalii, imi puteti trimite un mail cu ce va confruntati la adresa de mail de mai sus si vedem atunci cum anume pot sa va sprijin.
O zi frumosa!
Va urmăresc cu drag tot ce ne explicați ne este de folos .Încerc sa am un stil de viață cât mai sănătos consum de toate cu moderație ma simt foarte bine având în vedere ca 3 anu m-am confruntat cu dureri de picioare groaznice.Au disoarut durerile dar ma confrunt cu balonare și gaze ce îmi recomandați?Va mulțumesc ❤️
Buna ziua,
Cu tot respectul, dar nu va pot recomanda nimic daca nu va vad fiindca nu am cum sa ghicesc toate substraturile bolii. Multa sanatate va doresc!
Mulțumesc Doamna Doctor! Am citit articolul și sunt fericita ca am găsit un personal medical, care a răspuns întrebărilor mele , fără sa le pun! Am Tiroidita Autoimuna , iau tratament cu Eutyrox, am TSH ul bun, Calciu mai variază, din când în când, problema acuta este colesterolul L DL. Marit! HDL este bun , la fel și Trigliceridele! Constipația îmi da și ea de furca! V as fi ruga
, sa mi indicați câteva suplimente pentru a eradica aceste probleme câte ma bulversează! Am slăbit foarte mult; am un regim de care ma țin! Va mulțumesc!
Bună ziua!
Am și eu băiatul de 13 ani diagnosticat cu Tyroyda Hasimot de la 11 ani și i-a tratament Eutyrox de 50mg.
Cum pot lua legătura cu dv. Pentru un consult
Aș vrea să testez cauza nu să i-a Eutyrox toată viața, totuși este copil.
Multumesc!
Buna dimineata Elisabeta,
Ma puteti contacta pe mail. Adresa mea de mail se gaseste langa numele de mai sus.
O zi frumoasa!
Am tiroida Hashimoto, colon iritabil, boala cronica de rinichi
+ chisturi renale. Aceasta din urma poate fi de origine autoimuna?
Buna dimineata George,
Exista o posibilitate, dar trebuie foarte bine investigat fiindca boala cronica de rinichi poate avea o multime de etiologii. Multa sanatate!
Buna ziua
Ma puteti ajuta si pe mine?
Am tiroida Hashimoto, diabet tip 2 ( cred ca am o rezistenta la insulina) nu iau insulina ci doar medicament.
De asemenea si tensiune iau medicamente.
Ce analize ar fi bine sa fac?
Buna dimineata Carmen,
Ar trebui sa stiu toate problemele cu care va confruntati, din pacate nu am cum sa va recomand asa analize fara sa va vad. Multumesc de intelegere!
Bună ziua. Ceva recomandări pt poliartrita reumatoida….sau pot fi valabile cele citite mai sus ?
Buna Gabriela,
Voi scrie un articol si despre bolile autoimune. Pentru inceput, poate fi de ajutor ce am scris mai sus, dar pot exista mult mai multi factori implicati. Multa sanatate!
Eu am avut o colită foarte agresivă cu mulți ani în urmă după care a trebuit să fac tiroidectomie. Dupa ce am citit articolul dumneavoastră am realizat că este o legătură directă între cele două boli. O să urmez sfaturile pe care le dați. Colobioticul ma ajutat deja. Vă mulțumim !!!
Da, exista o legatura, majoritatea bolilor autoimune pleaca de la sindromul intestinului (hiper) permeabil. Multa sanatate!
Abia aștept următorul articol!!!!
Urmăresc cu interes toate informațiile, ma străduiesc sa le pun în practica, uneori îmi iese, alteori nu, dar sunt consecventa și asta se vede în starea mea de sănătate.
Ma bucur!
Citesc întotdeauna cu interes articolele dumneavoastră. Dovediți seriozitate și competență. Și avem mare nevoie de informații reale.
Doina Stoiciu
Buna ziua Doina,
Va multumesc frumos pentru apreciere!
Excelent, articolul !
Ar trebui ca lumea sa inteleaga ca numai cu ajutorul alimentelor sanatoase si o medicatie naturista ne putem pastra o calitate a vietii mai buna.
Astept cu interes si articolel viitoare !
Buna dimineata,
Va multumesc frumos. Toate cele bune! 🙏
Multumim pentru informatiile utile pe care ni le impartasiti si care, cu siguranta, au in spate o temeinica pregatire profesionala.
Buna dimineata, Ioana! Cu drag, ma bucur ca sunt utile.
Buna ziua! Am citit acest articol cu bucuria de a regasi intr-un singur material raspunsuri si certitudini legate de tiroida autoimuna! D-na doctor, va multumesc pentru articolele pe care le scrieti!
Buna dimineata,
Cu mult drag. Ma bucur ca va sunt de ajutor. Multa sanatate va doresc!
Foarte interesant articolul
Confirm ca în realitate se întâmplă exact asa, este si cazul meu
Rog frumos puteți sa mi trimiteți articolul pe watshapp la nr.0740031719
Mulțumesc!
Multumim frumos pentru apreciere! 🙏
Cel mai bun tratament este cel intre suplimente alimentare în cooperare cu REFLEXOTERAPIE !
Testat și cu rezultate excepționale pentru care îl recomand cu cea mai înaltă condescendenta și gratitudine !
Buna Magda,
Da, poate fi si reflexoterapia de ajutor. Multa sanatate!
Salutari! Am citit, cu atenție, articolul despre tiroidita autoimuna și medicina funcțională, scris excepțional, precis și concis, de doamna doctor Farcas Geanina. Articolul ma ajuta enorm, mi a redat elemente pe care le aplic deja! As spune ca este benefic pentru oameni ca, distinsa doamna doctor sa posteze pe mai departe! Mulțumesc foarte frumos!
Buna dimineata,
Va multumesc frumos pentru apreciere, ma onoreaza cuvintele dvs 🙏