Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Cei 4 P ai unei utilizări optime a medicației tiroidiene

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
hipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienitiroidătiroidita Hashimoto

Medicația tiroidiană este absolut necesară la mulți pacienți, însă este important să știi că nu e doar o pastilă pe care să o iei când îți amintești și cum îți amintești, ci este de asemenea important ca doza să fie exact cât ai tu nevoie în perioada aceea. Trebuie să ajungi să iei medicația tiroidiană potrivită, în doza potrivită și în maniera potrivită, fiindcă acest lucru poate să îți influențeze extraordinar de mult simptomele, mai ales în ceea ce privește energia, greutatea corporală, funcția cerebrală, starea de sănătate a părului.

Dr. farm. Izabella Wentz a dezvoltat câteva strategii care să asigure optimizarea medicației tiroidiene: cei 4 P (Persoana, Personalizarea, Pastila, Priza) ai unei utilizări optime a medicației tiroidiene.

  1. PERSOANA potrivită: Ești un bun candidat pentru medicație tiroidiană?

De aici ar trebui să plece totul, însă sunt multe cazuri în care fie doctorul, fie pacienții refuză tratamentul, deși conform simptomelor acele persoane ar trebui să ia medicamente.

Hai să vedem când ar trebui să se administreze medicație tiroidiană?

Dacă ai un TSH crescut (>2µUI/ml), simptome tiroidiene sau anticorpi tiroidieni, atunci există o probabilitate mare ca medicația să te ajute.

Cercetătorii au descoperit că administrarea de hormoni tiroidieni exogeni are ca rezultat scăderea inflamației, reducerea anticorpilor tiroidieni, reducerea simptomelor și chiar încetinirea avansării atacului autoimun. Se întâmplă astfel pentru că acești hormoni tiroidieni îi permit tiroidei să-și modereze producția internă de hormoni, ceea ce reduce stresul oxidativ care este parțial generat când o tiroidă hipoactivă se străduie să producă hormoni.

  1. PERSONALIZAREA administrării: Îți iei medicamentele astfel încât să asiguri o absorbție maximă?

Absorbția hormonilor tiroidieni are loc în duoden și jejun, cele două porțiuni ale intestinului subțire, iar acest proces poate fi afectat de alimente, băuturi, alte medicamente sau suplimente, factori interni și altele. Atunci când sunt necesare doze mari de medicamente tiroidiene sau când rezultatele analizelor sunt incoerente, ar fi bine ca medicii specialiști să verifice și metoda în care pacienții respectivi își iau medicația.

Iată câțiva factori care ar putea influența absorbția corectă a hormonilor tiroidieni:

  • Acidul gastric.
  • Interacțiunile cu alte medicamente.
  • Mâncarea.
  • Cafeaua.
  • Tulburările intestinale.

Hai să le analizăm pe fiecare în parte.

Absorbția hormonilor tiroidieni necesită prezența acidului în stomac și de aceea putem observa o absorbție deficitară la pacienții cu niveluri scăzute ale acidului gastric (hipoclorhidrie) și la cei al căror organism nu produce deloc acid gastric (aclorhidrie). Unii pacienți cu valori scăzute ale acidului gastric au observat o absorbție bună a hormonilor tiroidieni dacă iau medicamentele pentru tiroidă cu apă caldă cu lămâie sau cu oțet de mere (sucul de la o lămâie/ o linguriță de oțet la 250 ml de apă).

Interacțiunile medicamentoase pot avea și ele efecte asupra absorbției hormonilor tiroidieni. Antiacidele, inhibitoarele pompei de protoni, suplimentele cu calciu, magneziu, aluminiu și fier pot să suprime acidul gastric, ducând la diminuarea absorbției hormonilor tiroidieni exogeni. Dr. Farm. Wentz recomandă să existe un interval de minim 4 ore între administrarea acestor medicamente/suplimente și cea a hormonilor tiroidieni, iar între oricare alte medicamente/suplimente și hormonii tiridieni să existe o pauză de cel puțin 30-60 de minute.

Mare atenție dacă iei medicamente pentru refluxul gastric (medicamente de suprimare a secreției gastrice), deoarece acestea pot exacerba scăderea nivelului de acid gastric din stomac, care duce la o absorbție scăzută a hormonilor tiroidieni.

Alimentele pot afecta absorbția hormonilor tiroidieni și de aceea este recomandat ca hormonii să fie luați pe stomacul gol, cu 30-60 minunte înainte de micul dejun. Cel mai bine ții medicamentele pentru tiroidă pe noptieră, lângă pat, și le iei imediat ce te-ai trezit. De asemenea, există variantele să administrezi hormonii fie seara la culcare, fie de 2 ori pe zi (dimineața și după-amiaza), iar pentru unii oameni pare să funcționeze foarte bine. În acest caz se recomandă administrarea medicamentelor cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă.

Mare atenție și la consumul de cafea, deoarece dacă este consumată împreună cu medicamentele pentru tiroidă poate să modifice sau chiar să împiedice absorbția hormonilor tiroidieni.

Cercetătorii italieni au descoperit că pacienții lor mari iubitori de espresso nu absorbeau corect medicația tiroidiană.

Și nu în ultimul rând, problemele din zona gatroenterologică, cum ar fi boala celiacă, intolerența la lactoză, gastrita atrofică, bolile intestinale inflamatorii și infecțiile cu bacterii precum H.pylori sau cu paraziți pot să perturbe absorbția medicamentelor tiroidiene.

  1. PASTILA potrivită: Iei medicația potrivită pentru tine?

Deseori se întâmplă ca pacienții să ia medicamente ineficiente pentru organismul lor, ducând la rezultate slabe. Un hormon tiroidian sintetic, cunoscut sub denumirea uzuală de ‘’levotiroxină’’, este cel mai frecvent utilizat în tratamentul de substituție, dar nu este singurul. Există 3 tipuri de medicații care se pot folosi atunci când tiroida nu este suficient de activă:

  • Levotiroxina, care se comercializează sub diverse denumiri, ca de exemplu Synthroid, Tirosint, Euthyrox (în UE). Toate aceste produse conțin hormonul T4, mai puțin activ decât T3, dar cu acțiune mai îndelungată.
  • Medicamentele care conțin T3 activ, dar a cărui durată de acțiune este foarte scurtă. În general, această variantă nu este recomandată ca terapie unică pentru hipotiroidism deoarece are timpul de înjumătățire foarte scurt și poate duce la variații mari a hormonilor tiroidieni pe parcursul zilei.
  • Medicamentele combinate T4/T3 conțin cei 2 hormoni tiroidieni principali în aceeași proporție în care care ei sunt prezenți în organismul nostru.

Unele studii au arătat că pacienții se simt mai bine sub medicație combinată, care să conțină și T3 și T4.

Indiferent ce variantă iei, ar trebui să ai grijă la excipienții din medicamente pentru că pot da reacții. Printre cei mai întalniți excipienți sunt porumbul, lactoza și glutenul.

De asemenea, mare atenție la medicamentele comercializate pe internet, deoarece ar putea fi contrafăcute și reprezintă un risc pentru sănătatea ta.

  1. PRIZA (doza) potrivită: Iei cantitatea potrivită?

Când vine vorba de hormoni tiroidieni este important ca doza să fie exact cât trebuie ca să fii într-o stare optimă.

Cel mai des o să auzi de la medici și farmaciști că trebuie să începi cu o doză mică pe care să o crești gradual. De obicei, pacientul este pus inițial pe o doză scăzută de medicament tiroidian, după care doza este mărită treptat, până se normalizează TSH-ul, T4 liber și T3 liber. Această abordare este preferată, deoarece în acest mod organismul nu este supus unui șoc al schimbărilor dramatice, dar și pentru că se poate stabili doza potrivită.

După ce pacientul a început cu doza inițială, funcția tiroidiană trebuie testată din nou în 4-6 săptămâni, cu ajustarea în consecință a dozei. Acest ciclu testare-ajustare trebuie să fie unul continuu până când analizele de laborator și simptomele pacientului nu mai indică o disfuncție tiroidiană. Din păcate, aici intervine problema de multe ori, mai exact că doza nu este ajustată în funcție de rezultatele analizelor și pacienții se confruntă în continuare cu simptome supărătoare.

Pacienții Dr. Farm. Wentz spun că se simt cel mai bine cu un TSH între 0,2 și 2 µUI/ml și când T3 liber și T4 liber se plasează în jumătatea superioară a intervalului de referință.

Ca ghid general pentru înțelegerea rezultatelor analizelor de laborator, iată câteva sfaturi din partea Dr. Farm. Wentz:

  • un TSH < 0,3 µUI/ml, cu sau fără un T3 sau T4 peste nivelurile normale de referință, ar putea sugera că doza de hormoni tiroidieni din medicație este prea mare.
  • un TSH > 2 µUI/ml, cu sau fără un T3 sau T4 sub nivelurile normale de referință, ar putea sugera că doza de hormoni tiroidieni din medicație este prea mică.
  • un TSH < 0,3 µUI/ml, cu un T3 liber sau cu un T4 liber sub nivelurile normale de referință, ar putea sugera un blocaj de comunicare între tiroidă și hipofiză.
  • când T3 liber este sub nivelurile normale sau doar foarte puțin deasupra valorii minime de referință, în timp ce T4 liber depășește intervalul de referință sau este foarte aproape de valoarea maximă a optimului, acest lucru sugerează că s-ar putea să obții efecte benefice dintr-o medicație combinată T4/T3, din cauza unui deficit de conversie în organism.
  • un T3 inversat (reverse T3- rT3) cu valoare crescută ar putea sugera că vei obține efecte mai bune dintr-o doză crescută de T3, în același timp în care te ocupi să reduci stresul și alți factori declanșatori care ar putea crește valoarea lui rT3.

De asemenea, ai grijă ca recoltarea să se facă înainte de administrarea dozei zilnice de medicație. Valorile hormonale care fac o persoană să se simtă cel mai bine nu vor fi aceleași la toată lumea și asta e normal și de aceea este important să îți urmărești simptomele atunci când iei hormoni de substituție, deoarece așa poți determina doza la care tu te simți cel mai bine.

Atenție însă și la supradozare, pentru că dozele prea mari pot avea ca rezultat hipotiroidia, care poate duce la osteoporoză, anxietate și probleme cardiace.

Prin abordarea celor patru P ai utilizării optime a medicamentelor tiroidiene ar trebui să observi o îmbunătățire în privința creșterii părului, a nivelului general de energie și a metabolismului, precum și o ameliorare a eventualelor simptome reziduale pe care e posibil să le mai simți.

Orice schimbare are nevoie de timp și de răbdare și e important să rămâi consecvent în acțiunile tale.

Resurse:

Dr. Farm. Izabella Wentz – Protocol terapeutic pentru tiroidita Hashimoto (ed. Paralela 45)

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienitiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Conexiunea creier-intestin: Cum îți poate influența microbiomul starea psihică?
Articolul următor
Gândul zilei #04: Gena MTHFR și cercul vicios al bolilor autoimune


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: