Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Impactul consumului de alcool asupra tiroidei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
hormoniimunitatestrestiroidătiroidita Hashimoto

Alcoolul este una dintre cele mai frecvente substanțe psihoactive consumate la nivel global și este al treilea cel mai mare factor de risc pentru boli și dizabilități, provocând cel puțin 60 de tipuri de boli și contribuind la alte 200. S-a raportat că are efecte multiple asupra axei hipotalamo-hipofizo-tiroidă și asupra funcționării glandei tiroide. S-a descoperit că provoacă suprimarea directă a funcției tiroidiene prin toxicitatea celulară și suprimarea indirectă prin reducerea răspunsului hormonului de eliberare a tirotropinei. De asemenea, determină o scădere a hormonilor tiroidieni periferici în timpul utilizării cronice și în sevraj. Pe de altă parte, unele studii susțin că alcoolul poate avea un efect protector împotriva apariției nodulilor tiroidieni, gușii și cancerului tiroidian.

Alcoolul și sănătatea generală

Conform ghidurilor alimentare actuale, consumul de alcool este perfect acceptabil cu moderație. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca două pahare pe zi pentru bărbați și un pahar pe zi sau mai puțin pentru femei.

Deși unele studii sugerează că persoanele care beau moderat au o durată de viață mai lungă, studiile de urmărire nu au putut confirma acest beneficiu.

Consumul excesiv de alcool poate duce la risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, boli hepatice, diverse tipuri de cancer, probleme de învățare și memorie, depresie, anxietate și alcoolism. Cercetările arată că deteriorarea produsă de consumul de alcool se poate extinde și asupra sistemului endocrin.

Alcool și glanda tiroidă

Alcoolul poate afecta glanda tiroidă prin impactul asupra hormonilor tiroidieni, a glandei tiroidei și a sistemului imunitar, a funcției hepatice și a sănătății mintale, dar și prin interferențele cu medicația de substituție.

Există puține studii pe oameni care au un consum moderat de alcool. Cele mai multe studii au loc în programele de detoxifiere sau de dezintoxicare, deci o mare parte din aceste cercetări analizeză efectul consumului excesiv de alcool asupra organismului.

Impactul alcoolului asupra hormonilor tiroidieni

Efectul consumului excesiv de alcool asupra axei hipotalamo-hipofizo-tiroidă este semnificativ reducând hormonii tiroidieni (T4 și T3) și estompând răspunsul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) la hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH) din hipotalamus.

Pe lângă acestea, alcoolul poate reduce și volumul tiroidei prin efectul toxic direct al alcoolului asupra celulelor tiroidiene.

Cu toate acestea, efectul toxic al alcoolului asupra volumului tiroidei poate fi și un element de protecție împotriva dezvoltării gușei. De fapt, unele tratamente pentru nodulii tiroidieni folosesc terapia de ablație cu etanol, un tratament radiologic minim invaziv care distruge tumorile folosind alcool.

Și nu în ultimul rând, alcoolul poate agrava unele simptome ale bolii Hashimoto, cum ar fi oboseala, ceața mentală, problemele digestive, problemele cu somnul și poate contribui la senzația de energie scăzută pe care o experimentează deja multe persoane cu dezechilibre ale tiroidei.

Impactul alcoolului asupra sistemului imunitar și a ficatului

Alcoolul poate compromite sistemul imunitar, poate duce la inflamație cronică și poate dăuna ficatului, care joacă un rol vital în conversia hormonilor tiroidieni.

Un ficat congestionat împiedică organismul să transforme în mod eficient hormonul tiroidian inactiv T4 în hormonul activ T3, așa că este esențial să fie în formă maximă.

Alcoolul poate interfera, de asemenea, cu modul în care organismul procesează estrogenul. Dacă ficatul nu poate procesa eficient estrogenul, acesta se poate acumula în țesuturi, provocând dominanța estrogenică, care poate activa răspunsul la stres al corpului și poate suprima eliberarea hormonilor tiroidieni.

În plus, consumul de alcool determină o creștere directă a permeabilității intestinale care duce la inflamație în organism.

Alcoolul și medicația tiroidiană

Alcoolul poate interfera cu modul în care corpul absoarbe sau procesează hormonii tiroidieni de substituție și poate agrava anumite efecte secundare ale acestora, cum ar fi durerile de cap și transpirația.

În plus, alcoolul poate provoca iritații gastrointestinale sau modificări care afectează absorbția medicamentelor.

Consumul de alcool în exces poate duce la fluctuații ale nivelului hormonilor tiroidieni, ceea ce face mai dificilă gestionarea eficientă a stării de sănătate.

Impactul alcoolului asupra sănătății mintale

Tulburările tiroidiene, în special hipotiroidismul, sunt asociate cu probleme de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea. Alcoolul, având efect deprimant, poate agrava aceste simptome. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea dificultăților cognitive și la modificări ale dispoziției, în special la persoanele cu dezechilibre tiroidiene existente.

Deoarece hormonii tiroidieni reglează nivelul de energie și funcția creierului, alcoolul poate amplifica sentimentele de oboseală și ceață mentală, în special la cei cu disfuncție tiroidiană.

Deci, care este verdictul?

Consumul moderat de alcool poate avea unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă, de a dezvolta diabet de tip II sau prevenirea bolii Alzheimer.

În cazul pacienților cu Hashimoto și alte boli tiroidiene, se recomandă limitarea și chiar evitarea consumului de alcool pentru a ține sub control inflamația și riscul de a dezvolta intestin permeabil, care pot agrava simptomele bolii.

Dacă totuși alegi să consumi alcool ocazional este important să fii atent la reacțiile corpului și să discuți cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

În continuare, câteva sugestii care te vor ajuta să limitezi consumul de alcool

  1. Nu cumpăra alcool doar pentru a avea în casă, iar dacă se întâmplă totuși, nu ține sticlele la vedere pentru a nu fi tentat să le consumi.
  2. Pregătește-te pentru situații sociale. Adesea, adunările precum cina, concertele și nunțile au un lucru în comun, și anume alcoolul. În aceste situații încercă un înlocuitor pentru alcool (precum apa carbogazoasă cu o felie de lămâie și frunze de mentă), astfel încât să ai totuși o băutură în mână.
  3. Învață să spui „Nu“. Poate fi greu să explici alegerile tale altor oameni, dar replici precum „Iau o pauză de la alcool“ sau „Conduc“ sunt modalități potrivite de a spune „Nu“ într-un mod politicos.
  4. Identifică de ce alegi să bei alcool: poate pentru gust, acceptare socială, relaxare după o zi lungă. După ce ai identificat motivul sau motivele, caută alternative mai sănătoase sau apelează la specialiști pentru a rezolva acele probleme.

Concluzii

În timp ce consumul moderat de alcool poate să nu aibă un impact semnificativ asupra funcției tiroidiene pentru majoritatea oamenilor, consumul excesiv sau cronic de alcool poate perturba producția și metabolismul hormonilor tiroidieni, poate exacerba bolile tiroidiene autoimune și poate afecta negativ sănătatea mintală și a ficatului.

Dacă ai probleme cu tiroida și consumi alcool, este recomandat să monitorizezi în mod regulat nivelul hormonilor tiroidieni și să discuți despre orice modificare a simptomelor cu medicul tău.

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3743356/

https://www.verywellhealth.com/alcohol-thyroid-function-5113232

https://www.discoverynj.org/hypothyroidism-and-alcohol/

https://providenceproject.org/resource-hub/alcohol-and-hypothyroidism/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hormoniimunitatestrestiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Cum să ai sărbători fără regrete?
Articolul următor
Sănătatea ficatului stă în mâinile tale


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: