Perioada sărbătorilor poate fi atât magică, cât și provocatoare pentru sănătatea noastră – de la tentațiile culinare care ne pot aduce câteva kilograme în plus, până la întâlnirile cu familia care nu sunt întotdeauna tocmai relaxante. Dar nu-ți face griji, nu trebuie să renunți la distracție pentru a te simți bine în pielea ta! În acest ghid special pentru sărbători, îți voi oferi câteva sfaturi și strategii pentru a naviga cu ușurință printre mesele copioase, momentele emoționante și toate provocările ce vin la pachet cu această perioadă. E timpul să îți găsești echilibrul și să te bucuri de sărbători așa cum meriți!
Cum să nu acumulezi kilograme în plus?
Mulți dintre voi își doresc să nu acumuleze kilograme în plus în această perioadă. Pentru a bifa cu ușurință acest lucru, asigurați-vă că:
- Vă păstrați un platou glicemic prin echilibrarea fiecărei farfurii cu fibre și proteine. O farfurie echilibrată ar trebui să conțină 50% legume verzi (fie că vorbim despre salată, murături, varză murată, etc), 25% o proteină de calitate și 25% carbohidrați.
- Dacă sunteți mari amatori de dulciuri, nu uitați să luați berberină și oțet din cidru de mere cu 15-30 minute înainte de a consuma cozonac, prăjituri, etc. În plus, dacă simțiți că ați exagerat cu mâncarea, alegeți o plimbare de 30-40 minute după masă pentru a aplatiza curba glicemică.
- Dacă vă doriți să consumați o masă bogată în carbohidrați (paste, pizza, sărățele, etc), asigurați-vă că consumați înainte o sursă bogată în fibre. Puteți alege și varianta rapidă și ușoară de fibre precum PHGG, Colonhelp, inulina etc.
Probleme digestive și soluții pentru perioada sărbătorilor
O mare parte dintre oameni se confruntă cu probleme digestive, poate în tot restul anului sau poate doar în perioada sărbătorilor, din cauza excesului alimentar. În acest sens vă pot veni în ajutor următoarele:
- Mestecați de minim 20-30 ori mâncarea; masticația are rolul ei foarte important în digestie, fiind chiar punctul de început. Niciun alt organ nu mai are dinți și nu poate efectua acest proces mecanic în locul nostru.
- Enzimele digestive, precum bromelaina și papaina, pot îmbunătăți digestia și absorbția proteinelor. Dacă proteinele nu sunt descompuse până în stadiul de aminoacizi, peptidele rămase la nivelul tractului digestiv îl pot irita, pot cauza balonare și inflamație.
- Dacă senzația de greață apare după mesele bogate în grăsimi, extractul de bilă bovină (Ox Bile) te poate ajută să elimini indigestia și simptomele asociate fenomenului de “bilă leneșă”. În plus, aceasta te poate ajuta în prevenția apariției calculilor biliari.
- Poți susține motilitatea tractului digestiv cu ghimbir și anghinare; ceaiul de ghimbir te poate ajuta să stimulezi motilitatea gastro-intestinală și eliminarea mai rapidă a conținutului stomacului. Extractul de ghimbir și anghinare se găsesc în Motility Help, care poate fi util în cazul persoanelor care se confruntă cu balonare, gaze și constipație ocazională.
Cum să faci față “triggerilor emoționali” din familie?
Atunci când vine vorba de “triggeri emoționali” sau butoane apăsate de către membri ai familiei, nu uita că:
- Cei care ne “apasă butoanele” sunt de fapt cei mai mari catalizatori ai noștri înspre evoluție.
- Schimbarea adevărată poate apărea atunci când pui pauză, respiri și decizi să acționezi diferit.
- Găsește niște momente doar pentru tine; fie că îți iei o oră pentru a citi o carte, pentru a medita sau pentru a te relaxa cu o baie lungă, alege să îți dedici niște momente doar ție și corpului și sufletului tău.
- Nu tuturor le plac sărbătorile, este perfect în regulă dacă nu îți place acest moment al anului și dacă nu vrei să îl petreci cu familia.
Sărbătorile și diete speciale. Cum faci față provocării?
În caz că ești pe o dietă antiinflamatoare, fără gluten, fără lactate sau cu nivel scăzut de histamină pentru o anumită afecțiune, probabil această perioadă a anului este de două ori mai dificilă pentru tine, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Pot exista anumite atașamente emoționale față de o mâncare anume care îți poate redeclanșa simptome pe care nu ți le dorești.
- Atunci când există atașamente emoționale față de un aliment, eliberarea emoțională te poate ajuta.
- Dacă anumite alimente nu îți declanșează simptome, atunci lucrurile pot fi mai ușoare pentru tine.
- Regula 80/20 îți poate veni în ajutor în această perioadă, iar dacă mănânci conform planului 80% din timp și faci mici excepții 20% din timp, poți rămâne pe drumul cel bun.
- În această perioadă, alege un mod de gândire flexibil și evită să te gândești doar la ce nu poți mânca, mutând atenția pe toate lucrurile bune pe care le poți mânca chiar și pe o dietă antiinflamatoare.
- În plus, nu uita că planificarea îți poate fi de mare ajutor. Atunci când nu știi ce o să mănânci într-o zi, este foarte ușor să faci alegeri mai puțin favorabile ție din prea multă senzație de foame. Dacă participi la un eveniment, alege să îți aduci preparatul tău sigur pe care îl poți împărți cu ceilalți.
Sărbătorile sunt despre conexiune și iubire. Nu uita să faci alegeri care îți susțin corpul, mintea și sufletul. Sărbătorile sunt și despre a vă bucura de viață și de reușitele voastre până acum. Faceți o mică listă de recunoștință pentru toate lucrurile bune care vi s-au întâmplat anul acesta. Puteți transforma acest mic exercițiu într-un joc alături de cei dragi. Scrie câte un lucru pentru care îl apreciezi/admiri pe celălalt pe un bilet, adaugă aceste bilete într-un borcan și apoi extrage un bilet și ghicește de la cine este.
Vă doresc sărbători fericite, cu multă liniște și pace în suflet și aștept cu drag să ne revedem anul viitor.
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
Disclaimer
Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor educative și informative. Acestea nu constituie un diagnostic medical, un tratament sau o recomandare terapeutică personalizată. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist calificat înainte de a începe orice formă de tratament, dietă, supliment sau modificare a stilului de viață. Fiecare persoană este diferită, iar abordările care funcționează pentru un individ pot să nu fie potrivite pentru altul. Evaluarea și supravegherea profesională sunt esențiale.
12 comentarii. Leave new
Sarbatori Binecuvantate intregii echipe, multumim pentru tot suportul din 2024, 2025 si urmatorii!
LA MULTI ANI!
Multumim! Sarbatori fericite!
Mulțumesc…Sărbători binecuvantate!
Asemenea va doresc!
Sărbători binecuvântate!
Asemenea va doresc!
Craciun cu mare bucurie!
Multumim de sfaturile dumneavoastra, sunt foarte utile!
Sarbatori fericite va doresc!
Sărbători fericite, sunteți o adevărată doamna.Daca erați în Constanța
veneam la dvs.Multumesc anticipat.
Sarbatori fericite!
Bună ziua!
Foarte interesant articolul și complet. Nu trebuie să mai cauți informații în altă parte. Doamna doctor a reușit să ne pună în față, într-un singur articol, nu numai un stil de viață sănătos, dar și remediile necesare în caz de nevoie. Felicitări doamnei doctor!
Multumesc frumos. Sarbatori fericite va doresc!