Medicină funcțională, Microbiom

Bacteriile din intestin semnalează infarctul

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
aterosclerozăbacteriifloră intestinalăintestinmicrobiomprobioticesănătatea inimii

Legătura dintre microbiomul intestinal și apariția bolilor de inimă este cunoscută și demonstrată de ceva vreme în lumea medicală. Provocarea acum este de a pune la punct metode care, pornind de la premisa că bacteriile din intestin influențează sănătatea inimii, să prevină evenimentele cardiace majore, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral (AVC). Un progres important în acest sens a fost făcut recent, odată cu dezvoltarea unui test de sânge care depistează o substanță produsă de microbiom, capabilă să semnaleze riscul de infarct. Descoperirea aparține unei echipe de cercetători americani și elvețieni, iar studiul este publicat în European Heart Journal, ianuarie 2017.

Un test de sânge care poate schimba diagnosticul bolilor de inimă

Măsurând nivelul oxidului de trimetilamină în sânge, noul test poate avertiza, cu până la 7 ani înainte, apariția unor posibile accidente cardiace (infarct sau AVC), potrivit studiului americano-elvețian. Oxidul de trimetilamină este o substanță produsă în timpul digestiei anumitor alimente, sub acțiunea bacteriilor intestinale.

Oxidul de trimetilamină produs de microbiom (flora intestinală) este implicat în formarea aterosclerozei (depuneri sau plăci de aterom care obstrucționează arterele).

Oxidul de trimetilamină s-a dovedit un bun indicator al infarctului sau accidentului vascular cerebral. Concentrația acestei substanțe în sânge, măsurată în cazul unor pacienți care au avut deja o alertă de risc cardiac, ar putea fi un mijloc de predicție a unor posibile evenimente grave, inclusiv decesul, ce ar putea surveni în următoarea perioadă. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Cleveland (SUA), coordonați de Stanley Hazen, și de la diferite spitale din Elveția, printre care și Spitalul universitar din Zurich.

Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate, cercetătorii propun introducerea acestui nou test în bateria de investigații utilizate în prezent în caz de sindrom coronarian acut (obstrucția arterelor coronare) sau de infarct miocardic: examen clinic, electrocardiogramă și dozaj biologic (troponina). Aceste examene, folosite în cazuri de urgență, au rolul de a confirma sau nu diagnosticul și de a ghida administrarea unui tratament, atunci când un pacient prezintă simptome alarmante: durere în piept, în gât, de umeri sau de spate, senzație de sufocare, greață, leșin, pierderea cunoștinței…

În curând, în aceste cazuri, ar putea fi aplicat, în plus, dozajul oxidului de trimetilamină.

O substanță implicată în ateroscleroză

Oxidul de trimetilamină este produs de bacteriile intestinale atunci când consumăm alimente bogate în fosfolipide, precum carnea roșie, ouăle, brânzeturile grase fermentate. O serie de studii au demonstrat că oxidul de trimetilamină este implicat în dezvoltarea aterosclerozei, boala în care se depun plăci lipidice în interiorul arterelor.

În 2013, echipa profesorului Stanley Hazen a demonstrat (în cadrul unui studiu la care au luat parte 4.007 persoane monitorizate din punct de vedere cardiologic timp de 3 ani) că prezența oxidului de trimetilamină în sânge și urină este un element predictiv pentru accidentele cardiovasculare. Cercetătorii din Cleveland, împreună cu medici din spitale elvețiene, au monitorizat două grupuri de pacienți (2.213 americani și elvețieni), spitalizați de urgență din cauza durerilor în piept. Aceștia au beneficiat, pe lângă investigațiile clasice, de testul pentru măsurarea oxidul de trimetilamină în sânge. Rezultatul: pacienții cu un nivel ridicat al oxidului de trimetilamină aveau cel mai mare risc de a suferi un accident cardiac major în următoarele 1-6 luni de la efectuarea testului. Tot în rândul acestor pacienți cu risc cardiovascular au fost înregistrate cele mai multe decese în următorii 7 ani după momentul testării.

Studiul demonstrează, în premieră, că nivelul oxidului de trimetilamină este asociat unui risc pe termen mediu de accidente cardiace majore, dar și de mortalitate pe termen lung”, a explicat Thomas Fusher de la Universitatea din Zurich, co-autor al studiului.

Autorii studiului susțin că dozajul oxidului de trimetilamină ar putea deveni un instrument suplimentar pentru prevenirea infarctului și accidentului vascular cerebral. Iată încă o dovadă a faptului că riscurile pentru bolile de inimă la oamenii cu o dietă bogată în grăsimi depind de modul în care bacteriile din intestinul lor metabolizează aceste lipide.

Un microbiom sănătos este și pe placul inimii

Între timp, medicii spun că este foarte important ca persoanele predispuse la boli cardiovasculare să ia măsuri pentru echilibrul microbiomului intestinal, fapt benefic și pentru sănătatea inimii. În acest sens, dieta este un factor cheie.

Dr. Joseph Mercola, renumit specialist în medicină funcțională, SUA, afirmă că „metabolismul florei intestinale pare să aibă, în lumina ultimelor studii, un mare efect asupra dezvoltării bolilor de inimă. Din ce în ce mai mulți experți ajung la concluzia că un supliment cu probiotice poate fi mult mai important decât unul cu multivitamine. Cu timpul vom asista la o schimbare de percepție, mai ales că bolile de inimă se adaugă unui șir de afecțiuni care au la origine dezechilibre ale florei intestinale”.

Unele dintre cele mai bune alimente pentru echilibrul florei intestinale sunt alimentele fermentate ce conțin probiotice: sana, kefir, varză murată, precum și alimentele ce conțin prebiotice: ceapă, usturoi, praz, sparanghel. În completare, este binevenit un supliment alimentar cu probiotice și prebiotice.

Surse:

  • sciencesetavenir.fr/sante/coeur-et-cardio/un-test-sanguin-du-microbiote-predit-les-incidents-cardiaques_109690
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/30/heart-gut-health.aspx

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
aterosclerozăbacteriifloră intestinalăintestinmicrobiomprobioticesănătatea inimii
Articolul anterior
Intoleranța la gluten
Articolul următor
Vitamina D, o soluție salvatoare în caz de astm


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiom

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: