Glanda tiroidă este un organ de forma unui fluture, care se găsește la nivelul gâtului, sub mărul lui Adam și care secretă hormoni tiroidieni, ce influențează funcționarea a aproape fiecărui sistem organic din corpul uman. Hormonii tiroidieni sunt responsabili de stimularea metabolizării alimentelor pe care le consumăm, de extragerea vitaminelor și de generarea de energie din mâncare. Tot aceștia sunt esențiali pentru secreția altor hormoni, precum și pentru creșterea și dezvoltarea sistemului nervos. Tiroida a fost supranumită „termostatul” organismului, pentru că menține temperatura potrivită pentru ca fiecare reacție din corp să poată avea loc.
În articolul de față, ne îndreptăm atenția spre capacitatea tiroidei de a transforma alimentele pe care le consumăm în energie și descoperim cum ne putem recăpăta energia atunci când suferim de tiroidita Hashimoto. Atunci când apar tulburări ale hormonilor tiroidieni, precum hipotiroidia (secreția prea mică de hormoni tiroidieni) sau hipertiroidia (secreția prea abundentă de hormoni tiroidieni), apar și disfuncții la nivelul întregului organism. Hipotiroidia poate fi cauza tiroiditei Hashimoto, o boală autoimună care duce la distrugerea glandei tiroide.
Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto?
Persoanele care suferă de tiroidită autoimună pot resimți atât simptomele hipotiroidiei, cât și simptomele hipertiroidiei, pentru că, odată cu distrugerea celulelor tiroidiene, hormonii păstrați sunt eliberați în circulație, provocând în organism un nivel toxic de hormoni tiroidieni – toxicoză sau hashitoxicoză. În cele din urmă, tiroida nu mai reușește să secrete hormoni suficienți și se instalează hipotiroidia care se manifestă prin: metabolism mai lent ce duce la creșterea în greutate, momente de uitare, senzație de frig sau intoleranță la frig, anxietate, depresie, oboseală extremă sau epuizare zilnică constantă, piele uscată, constipație, pierderea ambiției, căderea părului, crampe musculare, articulații înțepenite și dureroase, pierderea treimii exterioare a sprâncenelor, cicluri menstruale neregulate, infertilitate, senzație de slăbiciune.
Tiroidita Hashimoto și nivelul scăzut de energie
Doamna doctor Izabella Wentz, cercetătoare în domeniul farmaciei clinice și consultant internațional pentru problema tiroiditei Hashimoto, se numără printre persoanele afectate de această boală autoimună, motiv pentru care a scris cartea „Tiroidita Hashimoto – Cum să schimbăm stilul de viață ca să depistăm și să tratăm cauzele“ în care mărturisește tuturor cum a reușit să ajungă la remisia acestei boli. Tot dr. Izabella Wentz ne mărturisește că oboseala extremă i-a dat cele mai mari bătăi de cap și ne spune cum a reușit să capete mai multă energie:
„Prima dată când m-am simțit epuizată cronic, aș fi dormit cât de mult se putea, ceea ce era mai ușor ca studentă. Din păcate, asta a dus la obținerea unor note mai puțin strălucite. Când trebuia să mă trezesc după mai puțin de 10 ore de somn, mă lovea direea. Să mergem repede-repede mai departe. În 2012 am început să iau Betaină cu pepsină, câte o capsulă la fiecare masă care includea proteine. Am fost surprinsă să mă trezesc a doua zi dimineața la 8 fără alarma deșteptătoare. În cele mai multe zile în care nu aveam treabă, mă târam jos din pat după ora 10. Foarte ciudat, am continuat să mă simt plină de energie toată ziua. Ba chiar am rămas trează când soțul meu, de regulă mult mai plin de energie, s-a dus să tragă un pui de somn. Cum nunta unei prietene se apropia rapid, iar eu nu mai făcusem mișcare în ultimul an, am început un program intensiv de exerciții fizice la domiciliu.
Mă întrebam dacă această nouă energie se datora exercițiilor fizice sau enzimelor. Din fericire am continuat cu amândouă și m-am gândit că ar trebui să testez teoria la un moment dat. Pe măsură ce zilele treceau, simțeam că am tot mai multă energie și am devenit, practic, mai sociabilă și mai vorbăreață. În plus, confuzia mentală îmi dispăruse complet și puteam să găsesc repede tot felul de cuvinte ingenioase. Colegii mei de la serviciu mi-au observat starea de spirit pozitivă. Soțul meu a observat că am mai mult umor. Mă simțeam din nou eu însămi, acea ”eu” pe care n-o mai cunoscusem de aproape zece ani.”
Betaina și pepsina, în lupta împotriva tiroiditei Hashimoto
Cum de un supliment alimentar recomandat pentru combaterea hipoacidității gastrice și susținerea digestiei optime reușește să ne dea mai multă energie, așa cum s-a întâmplat și în cazul doamnei doctor Izabella Wentz?
Stomacul unei persoane ce suferă de hipotiroidie nu mai are aceeași capacitate de a secreta acid gastric. Din cauza acestui nivel scăzut de acid gastric apar digestia greoaie, balonările, refluxul gastroesofagian, constipația. Ori betaina și pepsina contribuie la asigurarea unei digestii sănătoase prin reglarea acidității gastrice și a motilității gastrointestinale, favorizează digestia proteinelor, absorbția mineralelor și a altor nutrienți în organism și ajută la menținerea unor niveluri normale de homocisteină.
Ideea de bază este relativ simplă: pentru că betaina și pepsina reglează aciditatea gastrică, alimentele sunt digerate corect, inclusiv proteinele. Drept urmare, corpul nu își mai consumă atât de multă energie digerând alimente (digestia este unul dintre procesele ce consumă cea mai mare cantitate de energie) și vom avea mai multă energie pe care o putem consuma făcând lucruri care ne plac. Pentru că proteinele sunt digerate corect, aminoacizii devin biodisponibili și ne oferă și ei mai multă energie. Și tot datorită unei digestii optime ne vom simți mult mai bine după masă, iar poftele alimentare pot dispărea.
Vindecă-ți sistemului digestiv și vei avea mai multă energie!
Doamna doctor Amy Myers, lider al medicinei funcționale din Statele Unite, afirmă că „80% din sistemul imunitar se află în tractul intestinal. Așa că, din perspectiva medicinei funcționale, primul pas pentru vindecarea sistemului imunitar este acela de a vindeca intestinele.” Este logic ca, din moment ce suferim de o boală autoimună, să acționăm asupra sursei ce a dus la apariția unor dereglări intestinale. În cartea sa, ”Soluții contra autoimunității”, doamna doctor Amy Myers ne dezvăluie cum putem printr-o abordare integrativă, să prevenim și să stabilizăm o gamă largă de bolil și simptome inflamatorii: tiroidite autoimune, alergii, psoriazis, obezitate, astm, boli cardiovasculare, fibromialgie, lupus, sindromul colonului iritabil, migrene cronice, colită ulcerativă, sclerodermie, scleroză multiplă, poliartrită reumatoidă, sindromul oboselii cronice și multe altele. Care credeți că este primul pas spre vindecare pe care dr. Amy Myers ni-l propune? Vindecarea sistemului digestiv! „Dacă mănânci alimente de care corpul tău are nevoie și le eviți pe cele nepotrivite pentru el, poți obține starea vibrantă și energică de sănătate care este dreptul tău din naștere”, afirmă doamna doctor. Următorii pași constau în eliminarea alimentelor care perturbă buna funcționare a organismului, reducerea cantității de toxine din organism, vindecarea infecțiilor și reducerea stresului.
Alimentația sănătoasă și suplimentele potrivite constituie o bază importantă a terapiei bolilor autoimune. Mâncarea nesănătoasă, bogată în grăsimi hidrogenate, zahărul, făina albă, glutenul, porumbul nu fac decât să întrețină inflamația sistemică și determină sistemul imunitar să reacționeze exact la fel ca în timpul unei infecții. În timp, aceste obiceiuri alimentare pot duce la apariția unui intestin permeabil, ce permite toxinelor, virusurilor și bacteriilor din alimentație să treacă în fluxul sanguin ce le împrăștie în tot corpul și pe care sistemul imunitar le percepe ca pe niște invadatori periculoși, declanșând inflamația pentru a scăpa de ele. Pe măsură ce intestinul rămâne „deschis” și tot mai multe particule trec în sânge, sistemul imunitar transmite pusee inflamatorii, în valuri. În cele din urmă devine epuizat și începe să nu mai reacționeze din niciun fel. Acest lucru conduce la autoimunitate, reacții imunitare dezorganizate, prin care sistemul imunitar atacă țesuturile propriului organism. În plus, sistemul imunitar începe să producă anticorpi împotriva substanțelor din sânge, deoarece le recunoaște ca invadatori. Mulți dintre aceștia sunt foarte asemănători cu celulele corpului nostru, motiv pentru care sistemul imunitar le poate confunda și poate ataca accidental țesuturile sănătoase. Așadar, un rol vital în prevenția bolilor autoimune este această mucoasă intestinală pe care alimentele nesănătoase o distrug treptat.
„Aproape invariabil, atunci când specialiștii care se ocupă de medicina convențională tratează boli autoimune, ei se oferă să trateze boala, în loc să o rezolve. Motivul este simplu: ei NU cred că bolile autoimune pot fi vindecate. Aceasta este diferența dintre noi, pentru că eu cred că putem rezolva maladiile autoimune. Chiar dacă nu există un tratament care să-ți permită să uiți de boala ta pentru totdeauna, există unul care poate elimina simptomele, te poate scăpa de medicamente, îți poate reda vitalitatea și te poate elibera, ca să trăiești o viață împlinită. ” Dr. Amy Myers
Surse:
thyroidpharmacist.com/articles/hashimotos-and-low-stomach-acid/
Dr. Farm. Izabella Wentz, Dr. Marta Nowosadzka – Tiroidita Hashimoto – Cum să schimbăm stilul de viață ca să depistăm și să tratăm cauzele, Editura Paralela 45
Dr. Amy Myers – Soluții contra autoimunității. Metoda Myers: Cum să previi și să combați toate bolile și simptomele inflamatorii, Editura Paralela 45