Astăzi, este din ce în ce mai cunoscut faptul că sănătatea nu depinde doar de corp, ci este mai degrabă rezultatul unei relații de simbioză cu cele peste 100 de trilioane de bacterii și alte microorganisme. Microbiomul tău este unic, la fel ca o amprentă digitală, fiind o combinație între factorii stilului de viață, genetică, mediu și multe altele. Microbiomul intestinal este cel care influențează răspunsul imunitar și funcționarea sistemului nervos, jucând un rol important în dezvoltarea unor boli, precum obezitate, cancer sau afecțiuni cardiovasculare. În acest din urmă caz, cercetările au arătat că bacteriile din intestin ar putea juca un rol esențial în formarea depozitelor de grăsime pe artere, ceea ce conduce la ateroscleroză (rigidizarea arterelor).
Microbiomul îți influențează sănătatea mai mult decât îți imaginezi
Studiile au arătat că riscurile pentru bolile de inimă la oamenii cu o dietă bogată în lipide depind de modul în care microorganismele din tractul lor digestiv metabolizează aceste lipide.
Dr. Joseph Michael Mercola, renumit specialist în medicină alternativă, susține că „diferențele din metabolismul florei intestinale par să aibă, în lumina ultimelor studii, un mare efect asupra dezvoltării bolilor de inimă. Din ce în ce mai mulți experți ajung la concluzia că un supliment de probiotice poate fi multe mai important decât unul cu multivitamine. Cu timpul vom asista la o schimbare de percepție, mai ales că bolile de inimă par să se adauge într-un șir de afecțiuni care au la bază dezechilibre ale microflorei intestinale“.
Cum te pot ajuta microbii din intestin să previi bolile de inimă?
Impactul dietei asupra bolilor de inimă a fost înțeles de ceva timp, însă ceea ce nu este foarte clar este motivul pentru care două persoane care au aceeași dietă pot avea stări diferite ale sănătății inimii. Fără îndoială, o parte a acestei variații are de-a face cu tipul nutrițional și maleabilitatea epigenetică, influențate de stilul de viață. Însă cele mai recente cercetări leagă acest fenomen de microflora intestinală. Produsul secundar rezultat în urma descompunerii colinei pare să favorizeze depunerile de grăsime pe artere, în funcție de metabolismul realizat de microbiomul intestinal. Nu este foarte clar ce tipuri de bacterii intestinale favorizează formarea acestui produs secundar, dar ceea ce este sigur este faptul că probioticele pot amortiza efectul și, prin urmare, pot contribui la prevenirea bolilor de inimă. Probioticele au fost deja confirmate pentru schimbările produse la nivelul organismului, de la reglarea tensiunii arteriale până la influențarea a sute de gene, ajutând corpul să prevină și să lupte cu bolile. Așadar, este logic ca bacteriile intestinale și dieta să interacționeze într-un mod în care poate influența întreaga stare de sănătate.
Microbiomul îți afectează inima, greutatea, creierul și chiar comportamentul. În plus, cercetătorii au descoperit că absența sau prezența microorganismelor intestinale în timpul copilăriei poate modifica permanent expresia genelor. Chiar dacă specialiștii susțin că viața timpurie reprezintă un moment crucial pentru dezvoltarea unui microbiom sănătos, poți face schimbări favorabile pe tot parcursul vieții tale. De aceea, înmulțirea bacteriilor intestinale se poate face prin consumul de iaurt, chefir, murături și alte alimente fermentate sau poți alege un supliment de calitate cu probiotice. Un avantaj al unei flore intestinale echilibrate cu ajutorul alimentelor fermentate este că acestea sunt și surse excelente de vitamina K2, extrem de importantă pentru prevenirea acumulării plăcii de aterom și a bolilor de inimă. Așadar, pentru a avea grijă de inima ta, trebuie să ai grijă, înainte de toate, de bacteriile din flora ta intestinală!
Surse:
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/07/13/importance-gut-microbiome.aspx
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/04/19/your-gut-bacteria-linked-to-your-risk-for-heart-disease.aspx
- theatlantic.com/science/archive/2015/12/tomorrows-heart-drugs-might-target-gut-microbes/420900/
- sciencenews.org/article/treat-heart-start-gut