În fața unor boli redutabile cum este cancerul, armele cele mai simple sunt uneori și cele mai puternice. Vitamina C face parte din acest arsenal. Un studiu recent vine să demonstreze că vitamina C are capacitatea de a anihila tumorile canceroase, fără a pune în pericol celulele sănătoase.
Specialiștii chiar avansează ideea că vitamina C ar putea intra în curând în protocolul terapeutic al oncologilor. Până la momentul actual, această super-vitamină a dovedit rezultate incontestabile în studii pe animale. Un progres important îl constituie studiile clinice, adică pe oameni. Despre cel mai nou studiu de acest gen este vorba în continuare. Potrivit rezultatelor publicate în revista Redox Biology, decembrie 2016, vitamina C este eficientă contra cancerului pulmonar și pancreatic la om.
Cum acționează vitamina C în organism?
Vitamina C este descompusă în organism, ceea ce produce peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Această substanță este în mod normal distrusă în celule printr-o enzimă numită catalază. Or, celulele canceroase nu dispun de cantități suficiente de catalază, motiv pentru care au o capacitate scăzută de a metaboliza peroxidul de oxigen. Drept urmare, peroxidul de hidrogen nu este eliminat, ceea ce distruge ADN-ul celulelor tumorale.
Efectele vitaminei C variază în funcție de modul de administrare. În mod normal, vitamina C este administrată pe cale orală. Dozele orale de vitamina C acționează ca antioxidanți, protejând celulele de deteriorările cauzate de compușii reactivi ce conțin oxigen (stres oxidativ). Dar administrată intravenos, vitamina C are efectul opus prin formarea unuia dintre acești compuși: peroxidul de hidrogen (apa oxigenată). Iar celulele canceroase sunt deosebit de vulnerabile la daunele pe care le fac acești compuși reactiv ce conțin oxigen, explică oamenii de știință.
Injecții cu doze mari de vitamina C
În noul studiu, cercetătorii de la Universitatea din Iowa au arătat că în cazul tumorilor, vitamina C trebuie administrată pe cale intravenoasă. Astfel, nivelul acesteia în sânge crește în mod semnificativ. Terapia cu vitamina C a fost aplicat în completarea tratamentului standard de chimioterapie și radioterapie, ceea ce a condus la o eficiență mai mare a terapiei și o rată de supraviețuire mai bună.
Autorii studiului au observat că vitamina C este absorbită foarte bine în organism, generând mari cantități de peroxid de hidrogen, pe care celulele canceroase nu îl pot elimina din cauza deficitului de catalază. Celulele tumorale cu cea mai mică concentrație de catalază sunt cele mai afectate de vitamina C. În schimb, celulele normale, sănătoase rămân intacte, nefiind prejudiciate în niciun fel de aportul suplimentar de vitamina C.
Cercetătorii și-au propus să continue studiul pentru a identifica o metodă de măsurare a nivelului catalazei în interiorul tumorilor, pentru a le identifica pe cele care reacționează cel mai bine la tratamentul cu vitamina C.
Știați că?
Pionier în domeniul utilizării vitaminei C împotriva cancerului a fost Linus Pauling, savant american laureat a două Premii Nobel, care este astăzi recunoscut drept cel mai fervent adept al terapiei cu vitamina C.
Alte studii privind vitamina C contra cancerului
Un alt studiu notabil care a testat efectele vitaminei C în doze mari intravenos pe un grup de subiecți umani a fost efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Kansas, potrivit naturalnews.com. Testele au fost efectuate în laborator (in vitro), dar și direct pe animale și pe un grup de 22 de paciente cu cancer ovarian. Rezultatele au fost favorabile pentru toate cele trei modele de studiu. Vitamina C a țintit eficient celulele canceroase ovariene, neafectându-le pe cele sănătoase.
„Pacienții caută opțiuni sigure și puțin costisitoare în ce privește controlul bolii canceroase”, a declarat dr. Jeanne Drisko, co-autoare a studiului, pentru BBC News. „Vitamina C administrată intravenos are acest potențial bazat pe cercetările noastre și pe datele clinice anterioare”, a adăugat ea.
Următorul pas pentru acest tip de cercetări ar implica aplicarea acelorași parametri unui test clinic la scară largă, pe mai mulți subiecți umani. Deși un astfel de studiu ar fi sigur și cât se poate de necesar, există numeroase obstacole care se pun în calea lui. Motivul? Marile companii producătoare de medicamente nu au niciun interes, ba dimpotrivă, pentru a breveta terapii naturale, accesibile și puțin costisitoare cum sunt vitaminele, potrivit naturalnews.com.
„Deoarece vitamina C nu are potențialul de a fi brevetabilă, dezvoltarea ei nu va fi sprijinită de companiile farmaceutice”, susține Qi Chen, autorul studiului.
Surse:
- sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231716302634
- naturalnews.com/043972_vitamin_C_cancer_treatment_intravenous_injections
- bbc.com/news/health-26038460
1 comentariu. Leave new
folosesc tratamentul cu vitamina C10% intravenos in tratarea cancerului de colon in faza de metastaza ,dupa ce organizmul meu nu a mai suportat chimioterapia.ultima sedinta de chimio.a avut loc in 29 03 2024.Taatamentul cu vit. C lam inceput in 20 05 si ma simt mai BINE.