Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Dieta în ovarele polichistice #02

Autor:
21 de comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
diabetestrogeninflamațieobezitateovar polichisticSOPC

Cu ajutorul articolului trecut, cel mai probabil poți identifica simptomatologia sindromului de ovar polichistic (SOPC). Acuma vom merge și mai adânc, așa că haide să cunoaștem tratamentul acestei tulburări endocrine. Beneficiile pe care vrem să le obținem cu tratamentul sunt:

  1. Reducerea producției de androgeni

  2. Eliminarea estrogenului în exces

  3. Obținerea unei greutăți corporale sănătoase

  4. Reducerea riscului de boli cardiovasculare

  5. Reducerea riscurilor de diabet zaharat tip 2

Vreau să încep prin a face un mic disclaimer, deși știu că este comun să primim ca tratament anticoncepționale și că majoritatea doctorilor recomandă acest tratament, din păcate eu nu pot face acest lucru. Medicina funcțională mi-a deschis ochii și m-a făcut să îmi dau seama cât de important este să vezi omul ca pe un întreg, să găsești cauza rădăcină a problemelor, nu doar să ții sub control simptomele și să opresti robinetul inflamației din corp. Din punctul meu de vedere, ca medic specializat în medicină funcțională, aceste pastile fac mai mult rău decât bine. Obiectivul nostru este să obținem beneficiile acestea printr-o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și prin eliminarea stresului. 

Acum poate începe călătoria ta spre o viață mai sănătoasă și te îndrum să citești următoarele paragrafe cu foarte mare atenție pentru a deveni o expertă în gestionarea problemelor date de acest sindrom.

Dieta de testare și cât de bune sunt cruciferele în SOPC

Mie îmi place să încep cu începutul, adică cu o dietă de testare, pentru a te face să vezi pe propriul corp și să conștientizezi efectele negative pe care unele alimente le au asupra ta.

Apoi adăugăm acele alimente care au dovezi științifice pentru sindromul ovarelor polichistice (SOPC), actorul principal fiind legumele crucifere. Dacă este prima dată când auzi această denumire, vreau să știi că principalele legume din această familie sunt broccoli, conopida, varza normală, cât și aceea de Bruxelles. Poate acum te vei întreba de ce este necesar să consumi aceste legume. Cruciferele conțin sulforafan, un antioxidant puternic. Consumul lor nu doar că te ajută să îți scazi inflamația din corp, ci te ajută și în caz de dominanță estrogenică. Acest lucru oferă protecție împotriva dezvoltării pe termen lung a bolilor cardiovasculare și chiar a cancerului de sân și endometrial. Cel mai bun mod să le gătești este la abur, pentru a păstra proprietățile lor. 

De ce să alegi un mic dejun sărat?

În continuare, aș vrea să subliniez importanța micului dejun sărat pentru toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Am vorbit de nenumărate ori pe paginile mele de social media că croissant-ul, brioșele și cafeaua nu reprezintă un mic dejun potrivit pentru femei, mai ales pentru cele cu sindromul de ovar polichistic (SOPC). Asigură-te că consumi 20-30 g de proteine la micul dejun, împreună cu fibre și grăsimi sănătoase. În plus, consumul adecvat de proteine și fibre pe tot parcursul zilei te ajută să nu mai ai pofte de dulciuri, să îți păstrezi echilibrul glicemic și chiar să reversezi rezistența la insulină. 

Funcția ficatului este la fel de importantă, fiindcă ficatul te ajută atât la metabolizarea estrogenului, cât și la funcționarea optimă a hormonilor sexuali. Din acest motiv, evită pe cât posibil consumul de alcool. În plus, pentru susținerea funcției ficatului te poate ajuta și  N-Acetil Cisteina, un compus care susține detoxifierea organismului, dar și funcția hepatică și cerebrală. 

Lipsa libidoului în sindromul de ovar polichistic

O altă problemă cu care se confruntă persoanele cu sindromul de ovar polichistic (SOPC) este lipsa libidoului. Pentru că știu cât de importante sunt atât pentru femei, cât și pentru bărbați o viață sexuală activă și un libidou normal vă propun o rețetă de băutură funcțională tonică și energizantă. Vom avea nevoie de un blender în care adăugăm 2 banane, fructe de pădure, maca, semințe de in, semințe de dovleac, ginseng, puțină apă și suc de lămâie. Îl poți consuma după masă și este recomandat mai ales în faza foliculară și ovulatorie. Dinamica sexuală într-un cuplu este un pilon de bază în relație, așa că îți recomand și un podcast din care poți afla mai multe despre acest subiect de la Ester Perel, expertă în relații de cuplu.

Aproape am încheiat călătoria noastră spre cunoașterea sindromului de ovare polichistice și sper că te-am ajutat să te împrietenești cu el. Mai sunt de menționat doi factori foarte importanți care pot influența evoluția în acest sindrom, și anume somnul și expunerea la substanțe toxice. 

Atenție la expunerea la disruptorii endocrini!

Expunerea la substanțe toxice, mai ales la disruptori endocrini, poate influența foarte mult evoluția ta, așa că asigură-te că porți mănuși atunci când faci curățenie pentru a nu intra în contact cu soluțiile, schimbă produsele convenționale de curățenie cu o soluție universală pe bază de bicarbonat, oțet, apă și uleiuri esențiale pentru a contracara mirosul neplăcut; evită să depozitezi mâncarea în caserole din plastic, îți recomand să le înlocuiești cu unele de sticlă, evită să iei cafeaua la to-go ori de câte ori poți, înlocuiește tigăile antiaderente din teflon cu unele din inox sau fontă. 

Reguli pentru un somn odihnitor

Cât despre somn, nu cred că trebuie să îți reamintesc importanța lui pentru refacerea organismului nostru. Dacă reușești să ai un somn odihnitor de cel puțin 8-10 ore pe noapte, fără întreruperi, atunci este perfect. Dar dacă situația ta nu este aceasta, somnul trebuie reglat cât mai rapid posibil. Încearcă să îți faci o rutină de somn astfel încât cu o oră înainte de culcare să nu mai folosești nici un dispozitiv electronic, utilizează lumina caldă în loc de cea rece în casă după orele 20-21, citește o carte și bea un ceai cald, astfel încât să poți adormi mai ușor. În caz că toate acestea nu au funcționat pentru tine, mai poți folosi un alt as din mânecă, și anume melatonina.

Sper că această călătorie a fost una la fel de minunată pentru tine cum a fost și pentru mine și sper că am putut să te aduc puțin mai aproape de corpul tău și de tot ceea ce înseamnă sindromul ovarelor polichistice. Îmi doresc ca toate femeile să găsească o cale spre corpul lor, spre ele și spre adevărata înțelepciune a organismului. Nu uita că anticonceptionalele nu fac decât să ne știrbească intuiția și buna funcționare a organismului. Știai că s-a demonstrat că femeile care și-au găsit un partener cât timp erau pe tratament cu anticoncepționale au ajuns la concluzia că nu mai sunt atrase de acel partener atunci când au renunțat la aceste pastile? Te las să reflectezi puțin asupra acestor informații, sper să începi să le implementezi pas cu pas, iar dacă ai orice întrebare nu ezita sa îmi scrii în comentarii la acest articol sau pe social media. 

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

21 de comentarii. Leave new

  • Mulțumesc cu recunoștință pentru toate informațiile oferite, să vă de-a Dumnezeu sănătate și putere să ne mai împărtășiți și nouă în continuare! Îmi sunt de mare folos pentru fiica mea!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      23 iunie 2024 11:19

      Ma bucur enorm!

      Răspunde
    • Maria Tipter
      24 iunie 2024 21:41

      Multumeac cu recunostinta penteu toate informatiile . Sunt de mare folos .
      Ar fi o mare rugaminte daca este posibil sa ne ajutati cu informatii si in cazul de endometrioza
      Multumesc !

      Răspunde
      • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
        27 iunie 2024 20:08

        Sigur, voi face și despre endometrioza

  • Petcu Argentina
    18 iunie 2024 12:25

    Multumiri pentru informatii,inclusiv recomandarile de ordin alimentar agreate si aplicate intuitiv si de vegani.Cat trăim avem de invatat,indiferent de varstă.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      19 iunie 2024 10:59

      Asa este! Doar o mica mentiune, dieta vegana nu este ineaparat cea mai potrivita pentru persoanele cu acest sindrom, este foarte important ca dieta sa fie bogata in legume verzi, dar acest lucru nu exclude consumul unei proteine de calitate. Prin proteine de calitate ma refer la carne de pasare sau de vita crescuta cu iarba si peste mic de captura.

      Răspunde
  • Olariu Georgeta
    18 iunie 2024 9:40

    Mulțumiri pentru sfaturile prețioase.

    Răspunde
  • Platon Mariana
    18 iunie 2024 0:11

    Minunat articol! Informații bine structurate, deosebit de utile.Multumesc cu recunoștința.

    Răspunde
  • Lazăr Oana
    17 iunie 2024 15:23

    Mulțumim pentru informațiile prețioase!

    Răspunde
  • Octavia Culda
    17 iunie 2024 12:27

    Mulțumesc din suflet pentru toate articolele deosebite pe care le împărtășiți cu noi .

    Toate cele bune și rămânem aproape, cu bucurie !

    Răspunde
  • Vă mulțumesc, cu recunoștință, pentru informațiile oferite!

    Răspunde
  • Mulțumesc frumos pentru aceste informații prețioase,am găsit răspunsul la problema mea.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
diabetestrogeninflamațieobezitateovar polichisticSOPC
Articolul anterior
Ai Hashimoto și ți-e foame încontinuu? Măsoară-ți glicemia!
Articolul următor
Fertilitate, încotro te îndrepți?! #03


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: