Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto, Vitamine și minerale

Magneziul, mineralul de care glanda tiroidă are nevoie

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienimagneziutiroidita Hashimoto

Magneziul este unul dintre cei 3 nutrienți principali necesari pentru a preveni deteriorarea glandei tiroide și ,din păcate, foarte mulți pacienți cu probleme de tiroidă prezintă niveluri scăzute sau deficit.

Dacă te confrunți cu tiroidita Hashimoto, afectarea glandei tiroide, inflamație sau rezultatele analizelor de laborator nu sunt in intervalul optim, atunci aceste informații sunt pentru tine.

Suplimentarea cu magneziu (atât din alimentație, cât și prin suplimente alimentare) are potențialul de a îmbunătăți funcția tiroidei, de a reduce deteriorarea glandei tiroide, de a sprijini sănătatea intestinului și multe altele.

Când vine vorba de suplimente și tiroidă, cea mai mare atenție o primesc iodul și seleniul, deși și magneziul este foarte important, fiind cofactor în peste 300 de sisteme enzimatice care reglează reacțiile din organism, cum ar fi sinteza proteinelor, funcția musculară și nervoasă, zahărul din sânge și tensiunea arterială.⁠

Rolul magneziului în organism

Magneziul este unul dintre cele mai abundente minerale de pe Pământ. Este al patrulea cel mai frecvent cation din corpul uman și este implicat în peste 300 de reacții biochimice din organism. Corpurile noastre conțin de obicei peste 25 g de magneziu. Stocăm peste 99% din magneziul organismului în oase, mușchi și țesuturi moi.

Magneziul joacă un rol esențial în producerea de energie, în funcția musculară și nervoasă și în reglarea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale. Este un cofactor pentru multe enzime, ceea ce înseamnă că, fără suficient magneziu, diferite procese fiziologice pot deveni ineficiente. Magneziul este, de asemenea, important pentru menținerea echilibrului electrolitic și a funcției musculare adecvate, ceea ce explică de ce deficiențele pot duce la crampe musculare, oboseală și slăbiciune generală.

Dincolo de rolul său în procesele fizice, magneziul susține sistemul nervos prin reglarea neurotransmițătorilor care afectează starea de spirit, relaxarea și somnul. Acest lucru îl face deosebit de valoros pentru persoanele care se confruntă cu simptome de stres, anxietate sau tulburări de somn – probleme care sunt adesea predominante la persoanele cu disfuncție tiroidiană.

În plus, magneziul joacă un rol important în reglarea hormonală, inclusiv în cea legată de tiroidă. Mineralul susține procesele enzimatice care influențează producția și conversia hormonilor tiroidieni. Fără magneziu adecvat, organismul se poate lupta să transforme T4 inactiv în T3 mai activ, ceea ce poate duce la agravarea simptomelor hipotiroidiene. Astfel, menținerea nivelurilor adecvate de magneziu este esențială atât pentru funcția tiroidiană, cât și pentru sănătatea metabolică generală.

De ce este important magneziul pentru funcția tiroidiană?

Magneziul este direct legat de producerea și conversia hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni au nevoie de magneziu pentru producerea și activarea lor. Mai exact, avem nevoie de magneziu pentru a transforma hormonul tiroidian inactiv T4 în hormonul tiroidian activ T3. Fără această conversie, celulele nu primesc hormonul tiroidian T3. Prin urmare, atunci când nivelurile de magneziu sunt scăzute, tiroida noastră nu este capabilă să funcționeze corect. Această deficiență de T3 poate agrava simptome precum oboseala, ceața creierului și metabolismul scăzut la pacienții cu hipotiroidism.

Deficitul de magneziu poate afecta, de asemenea, capacitatea glandei pituitare de a elibera hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care determină tiroida să producă mai mult T4. Dacă funcția glandei pituitare este compromisă din cauza nivelurilor scăzute de magneziu, tiroida poate să nu fie stimulată în mod adecvat, scăzând și mai mult producția de hormoni.

În cazul persoanelor cu hipotiroidism, magneziul pote îmbunătăți digestia și poate ajuta în caz de constipație, poate reduce durerile musculare și poate scădea tensiunea arterială.

Deficitul de magneziu legat de tiroidă

Persoanele cu boală tiroidiană autoimună au de obicei niveluri suboptime de magneziu. Mai exact, persoanele cu tiroidita Hashimoto tind să aibă deficiențe în micronutrienți cheie, parțial din cauza proceselor autoimune din organism. Unul dintre semnele distinctive ale unei boli autoimune este inflamația. Persoanele cu boala Hashimoto au o inflamație a glandei tiroide, care poate duce la o eventuală insuficiență tiroidiană. Cu toate acestea, bolile autoimune apar adesea împreună într-o situație numită poliautoimunitate, care are ca rezultat inflamația la nivelul întregului organism.

Atunci când organismul este inflamat cronic, poate duce la infecții mai frecvente și sensibilități alimentare, care pot afecta sănătatea intestinală. Unii specialiști susțin că bolile autoimune încep uneori în intestin prin „sindromul intestinului permeabil”. Un intestin permeabil apare atunci când joncțiunile strânse dintre celulele intestinale se lărgesc, permițând toxinelor să intre în sânge.

Tulburările la nivelul intestinului pot schimba aciditatea din stomac, pot provoca o absorbție deficitară a grăsimilor, pot perturba microbiota intestinală și pot afecta enzimele digestive. Astfel, persoanele cu Hashimoto și alte tulburări autoimune se pot lupta cu deficiențe de nutrienți, inclusiv magneziu, deoarece nu le pot absorbi în intestin.

Mai multe studii au examinat relația dintre nivelurile de magneziu și autoimunitatea tiroidiană. Unele cercetări au raportat că suplimentarea cu magneziu poate duce la o reducere a anticorpilor tiroidieni (anticorpi anti-TPO), care sunt responsabili pentru atacul imun asupra tiroidei în Hashimoto. Asigurarea unui aport suficient de magneziu prin dietă sau suplimente poate fi o strategie esențială pentru gestionarea tulburărilor tiroidiene autoimune și îmbunătățirea funcției tiroidiene generale.

În condiții de autoimunitate, reglarea sistemului imunitar este crucială pentru gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Magneziul susține funcția imunitară prin echilibrarea activității celulelor imunitare, în special prin moderarea producției de citokine inflamatorii. Când sistemul imunitar este mai puțin reactiv, există mai puțină distrugere a țesutului tiroidian, reducând potențial severitatea hipotiroidismului.

În plus, magneziul are proprietăți antiinflamatorii semnificative, făcându-l un nutrient vital pentru persoanele cu afecțiuni autoimune precum Hashimoto. Inflamația cronică este un semn distinctiv al bolilor autoimune, iar capacitatea magneziului de a reduce markerii inflamatori poate duce la îmbunătățirea simptomelor pacienților cu Hashimoto. În special, magneziul poate scădea nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației care este adesea crescut la persoanele cu tiroidita Hashimoto. Efectele calmante ale magneziului asupra sistemului nervos pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului, despre care se știe că exacerba afecțiunile autoimune, inclusiv Hashimoto.

Impactul magneziului asupra simptomelor afecțiunilor tiroidiene

Suplimentarea cu magneziu poate oferi ameliorarea mai multor simptome comune ale Hashimoto și hipotiroidismului, în special cele legate de oboseală, dureri musculare și tulburări de somn.

Gestionarea oboselii și a nivelurilor scăzute de energie

Unul dintre cele mai debilitante simptome ale hipotiroidismului este oboseala cronică. Deoarece magneziul joacă un rol critic în producerea de energie, menținerea nivelurilor optime de magneziu poate ajuta la reducerea oboselii și la îmbunătățirea energiei generale. Magneziul este implicat în producerea de adenozin trifosfat (ATP), principala monedă energetică a organismului, iar deficiența acestuia poate duce la reducerea metabolismului energetic.

Dureri musculare, crampe și relaxare

Pacienții cu hipotiroidie au adesea crampe musculare și rigiditate din cauza unui dezechilibru de electroliți, inclusiv magneziu. Suplimentarea cu magneziu poate reduce tensiunea musculară, durerea și poate promova relaxarea musculară. De asemenea, poate ajuta la reglarea nivelului de calciu, un alt mineral care influențează contracția musculară și semnalizarea nervoasă, dar este și un cofactor important în absorbția vitaminei D.

Îmbunătățirea calității somnului și reducerea insomniei

Insomnia este o plângere frecventă în rândul celor cu probleme cu tiroida, parțial din cauza perturbării echilibrului hormonal. Obținerea unui nivel adecvat de somn de calitate afectează totul, de la modul în care organismul procesează alimentele la modul în care reglează glicemia, își amintește informațiile, controlează inflamația și multe altele. Cu toate acestea, o deficiență de magneziu poate provoca ocazional insomnie. Cercetările arată că magneziul poate crește producția de melatonină, hormonul responsabil cu reglarea ciclurilor somn-veghe, făcându-l un supliment esențial pentru cei care se confruntă cu tulburări de somn din cauza hipotiroidismului.

Reglarea stării de spirit și a stresului

Pacienții cu hipotiroidism sunt adesea predispuși la schimbări de dispoziție, depresie și anxietate, iar stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sănătății tiroidei prin creșterea nivelului de cortizol, care poate interfera cu producția de hormoni tiroidieni.

Capacitatea magneziului de a modula sistemul nervos îl face un agent natural de calmare. Studiile au arătat că suplimentarea cu magneziu poate reduce stresul și simptomele de anxietate și poate îmbunătăți starea de spirit prin reglarea neurotransmițătorilor precum serotonina și GABA, care sunt responsabili pentru promovarea relaxării și a bunăstării.

De asemenea, magneziul poate ajuta la scăderea frecvenței durerilor de cap și chiar a migrenelor.

Scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea secundară este hipertensiunea arterială cauzată de o altă afecțiune medicală. Atunci când glanda tiroidă este subactivă și nu produce suficient hormon tiroidian, poate apărea hipertensiunea arterială secundară. Studiile arată că suplimentarea cu magneziu ajută la reducerea acesteia.

Cum știi dacă trebuie să iei magneziu?

Deficiența de magneziu este frecventă și este deosebit de răspândită la persoanele cu tulburări tiroidiene. Simptomele deficienței de magneziu includ crampe musculare, oboseală, iritabilitate, dureri de cap, insomnie și concentrare slabă. Persoanele cu hipotiroidism sunt mai predispuse la epuizarea magneziului din cauza ineficiențelor metabolice si a nevoii crescute de acest mineral in productia de hormoni tiroidieni.

Unii experți recomandă tuturor celor care suferă de hipotiroidism să suplimenteze cu magneziu, deoarece o încetinire a glandei tiroide schimbă modul în care corpul tău îl metabolizează și îl elimină.

Dacă totuși vrei să testezi nivelul de magneziu înainte de a suplimenta, cel mai bine este să verifici nivelurile de magneziu intracelular sau chiar magneziul eritrocitar, deoarece magneziul din corpul uman este localizat mai ales în celule și țesuturi osoase; doar 1% din totalul magneziului corporal este localizat în fluidele extracelulare, iar doar 0,3% din totalul magneziului corporal este prezent în ser.

O notă importantă pentru pacienții care iau medicamente tiroidiene: administrarea magneziului prea aproape de medicamentele zilnice de înlocuire a hormonilor tiroidieni poate afecta absorbția acestora și nivelul hormonilor tiroidieni. Cel mai bine este să luați medicamente tiroidiene dimineața pe stomacul gol, iar magneziul poate fi consumat mai târziu în cursul zilei, de obicei seara pentru a sprijini relaxarea și somnul.

Concluzii

Magneziul este incredibil de important pentru sănătatea generală atât la cei cu probleme cu tiroida, cât și chiar la populația generală.

Comparativ cu populația generală, pacienții cu Hashimoto prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficiență de magneziu și, prin urmare, pot beneficia de suplimente de magneziu.

Suplimentarea cu magneziu poate ajuta la îmbunătățirea în mod natural a funcției tiroidei prin influența sa asupra producției de glutation, intrarea iodului în glanda tiroidă, echilibrarea cortizolului și reducerea inflamației.

De asemenea, suplimentarea cu magneziu poate scădea sau normaliza nivelul TSH-ului și de aceea este foarte important să repeți analizele atunci când iei astfel de suplimente, astfel încât medicul tău să ajusteze doza de medicație în funcție de rezultatele analizelor.

RESURSE:

https://www.palomahealth.com/learn/benefits-magnesium-thyroid-health

https://thyroidpharmacist.com/articles/new-studies-on-magnesium-and-thyroid-health/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7574993/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Multumesc pentru informatiile utile si educative , stiind ca exista o Gama foarte variata de MG pe piata ,foarte important ar fi sa stim si cel fel de magneziu este recomandat in astfel de situati …o zi buna!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienimagneziutiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Candida – Un inamic ascuns, dar tratabil
Articolul următor
Tiroida și schimbările de sezon. Ce trebuie să știi?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita HashimotoVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: