Medicină funcțională, Stres și echilibru emoțional, Tiroidita Hashimoto

Protocolul care îți rescrie reacția la stres

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
Gestionarea stresuluiinflamațiestrestiroidătiroidita Hashimoto

Stresul este o reacție a creierului nostru în fața unei situații care amenință să ne strice echilibrul în viață. În fața unui pericol, organismul ne înarmează cu resurse interne care ne pregătesc fie să luptăm cu potențialul invadator, fie să fugim din fața lui.

Pentru restaurarea echilibrului, trebuie să ne asigurăm că susținem un mediu antiinflamator pe toate fronturile. Inflamația este prezentă în majoritatea afecțiunilor autoimune și poate să fie declanșatorul disfuncției suprarenale, precum și al unei cascade de efecte autoimune. Pot exista o mulțime de cauze ale inflamației în organism, printre care infecții, intoleranțe alimentare, leziuni, o floră intestinală dezechilibrată și un mediu propice inflamației create de un raport dezechilibrat între omega 3 și omega 6. Mai mult decât atât, studiile arată că tiparele noastre mentale pot fi și ele inflamatorii. Dr. Farm. Izabella Wentz privește această inflamație potențată de gândurile noastre ca pe un produs al ruminației.

Ruminația este un proces mental în care o persoană se concentrează excesiv și în mod repetat asupra unui gând, a unui eveniment negativ din trecut sau care s-a petrecut recent. Ruminația este asociată cu o frământare constantă a unor probleme sau situații stresante și nu are o finalitate. În ciuda gândirii intense, persoana nu reușește să găsească o soluție clară și continuă să mediteze asupra problemei respective.

Dr. Farm. Wentz face o comparație între modul în care animalele rumegătoare procesează alimentele greu de digerat și anume regurgitează și mestecă din nou hrana și procesul de ruminație. În loc să le digere și să meargă mai departe, oamenii care au o reacție defectuoasă la stres regurgitează aceste gânduri în mintea lor, ceea ce le provoacă suferință. Deși procesul este perfect în regulă pentru animale, la ființele umane acesta stârnește markerii inflamatori și agravează disfuncția suprarenală.

Deși nu sunt cunoscute de multă lume, există modalități utile de procesare a  experiențelor dificil de digerat. În acest articol voi prezenta câteva dintre cele mai eficiente moduri de a depăși traume din trecut și motive de stres, astfel încât să poți merge mai departe pe drumul vieții tale și să ai o experiență sănătoasă și fericită, fără gânduri intruzive.

Stresul traumatic și impactul asupra tiroidei

Unii specialiști sugerează că evenimentele traumatice și stresul emoțional pot fi puse în legătură cu tiparele comportamentale observate la femeile cu Hashimoto, tipare precum perfecționismul, dorința de control, neîncrederea, o existență bazată pe teamă.

Traumele din viață ne pot împinge într-un context al reflexului „luptă sau fugi”, dar putem să ne reprogramăm acest reflex prin intervențiile potrivite. Faptul că a trecut prin traumă poate determina o persoană să creadă că lumea nu e un loc sigur pentru ea, că cei din jur vor să îi facă rău, că nimeni nu o crede și nu o prețuiește.

Într-un fel, toate aceste credințe pot îndeplini un rol protector în viața noastră, făcându-ne vigilenți la posibilele pericole din jurul nostru. Dar pot duce și la obsesia controlului permanent, la sentimentul că ești izolat și neînțeles și la senzația că nu ești niciodată în armonie cu lumea din jurul tău. Mai mult, experiențele negative ne pot determina să ne formăm o părere negativă atât despre lume, cât și despre cei din jurul nostru și chiar despre noi înșine.

Faptul că nu te simți în siguranță te poate împiedica să te vindeci pentru că te pune într-un mod de reacție instinctivă „luptă sau fugi”, iar glanda tiroidă poate să simtă pericolul și să inițieze răspunsul autoimun.

Dr. Farm. Wentz crede că tiroidita Hashimoto apare ca un rezultat al fiziologiei adaptive: corpul tău vrea să supraviețuiască și se adaptează la mediul în care se află. Boala Hashimoto devine mecanismul de apărare al organismului în fața factorilor de stres și a amenințărilor care îl copleșesc.

Hipotiroidismul poate să joace un rol protector în următoarele cazuri:

  • În cazurile de abuz, intrarea în hipotiroidie ne induce nevoia de a dormi și a ne retrage în noi înșine, stare în care avem mai multe șanse de supraviețuire.
  • În cazurile de agresiune sexuală, hipotiroidismul ne face pe noi femeile mai puțin fertile și mai puțin atrăgătoare (pierderea părului, creștere în greutate, piele ternă).
  • Anxietatea resimțită din cauza afectării celulelor tiroidiene poate face o persoană hipervigilentă la potențialele pericole.

Protocolul pentru resetarea reacției la stres

Ar fi minunat dacă i-am putea spune organismului nostru: „Gata, ajunge, nu te mai ataca singur!”.

Și chiar putem, dar pentru ca această comandă să fie eficientă trebuie să îi vorbim organismului într-un limbaj pe care să-l înțeleagă și să îi transmită că e în siguranță. Bun, și cum facem asta? Fii bun cu el și dă-i mâncare hrănitoare, nu sări peste mese, nu îl supune unui stres inutil muncind toată ziua fără să te odihnești, nu-l obliga să suporte și mai multă cofeină când ai obosit, ascultă-l când îți spune că o mâncare nu îi priește și nu îl îndopa cu antiacide.

Un alt aspect important îl reprezintă abordarea unor porțiuni dureroase din trecut și resetarea tiparelor tale de gândire despre lume și despre propria-ți persoană.

Dr. Farm. Wentz propune pentru resetarea reacției la stres un protocol în 4 pași:

Pasul 1: Iubește-te și fii bun cu tine!

Deseori oamenii vor să fie vindecați de alții, dar vindecarea vine cu adevărat numai din interior, prin alegerile pe care le facem în fiecare zi. Una dintre cele mai bune alegeri pe care poți să le faci este să te iubești și asta o poți obține prin:

  • zâmbet.
  • o baie fierbinte fără să te gandești la timp.
  • masaj de relazare.
  • cadouri pe care ți le faci singur.
  • cuvinte frumoase și blândețe față de tine.
  • mai multă odihnă.
  • a cere ajutor atunci când simți că ai nevoie.
  • să vorbești cu cineva care te va ajuta fără să te judece.

Pasul 2: Cultivă o atitudine de recunoștință

O modalitate dintre cele mai rapide pentru a începe să te simți mai bine este prin a ține un jurnal al recunoștinței. În fiecare zi, gândește-te la 3 lucruri pentru care te simți recunoscător în acea zi și scrie-le în jurnalul tău.

Chiar și atunci când nu te simți prea bine, sigur găsești lucruri care să merite recunoștința ta: mâncarea din frigider, pernele moi și confortabile din patul tău, brațele tale cu care îți îmbrățișezi copii și pe cei dragi.

Începe cu această listă de 3 lucuri, oricât de mici sau mari, în fiecare zi și vezi cum te vei simți după aceea.

În loc să te înfurii pe corpul tău că s-a îmbolnăvit, poartă-i recunoștință pentru că te ajută să supraviețuiești și mulțumește-i când te atenționează că e ceva în neregulă cu el.

Pasul 3: Caută undele cerebrale alfa

Dacă îți cuplezi creierul la un tipar de gânduri pozitive și relaxante, acest lucru te poate ajuta să reduci influența gândurilor negative și să procesezi traumele trecutului, reușind astfel să ieși din blocaj. Yoga și exercițiile de concentrare asupra momentului prezent (mindfulness) pot să-ți remodeleze cu blândețe tiparele de gândire. De asemenea, este de încercat terapia cu neurofeedback, în care ți se măsoară undele cerebrale și ești învățat cum să ai tipare pozitive de gândire. Cu cât practici mai des aceste terapii, cu atât te vei simți mai bine.

Pasul 4: Găsește sprijin în comunitate

Faptul că ai o boală autoimună care nu se vede pe dinafară te poate face să te simți singur. Deși prietenii și familia se vor mobiliza deseori în jurul celor care au probleme vizibile de sănătate, majoritatea nu au darul de a înțelege cum trebuie îngrijit un om drag cu tiroidită Hashimoto. Poate că nu-ți înțeleg simptomele și poate nu înțeleg de ce umbli după tratamente alternative ca să te faci bine când medicina alopată ți-a dat deja un plan de urmat, dar care simți că nu dă rezultate. Cel mai probabil, în ochii lor nici nu pari bolnav și e doar în mintea ta. Mulți alții au trecut prin aceleași situații ca tine și îți pot oferi sprijin și înțelegere, important e să îi cauți până găsești persoana potrivită pentru tine.

Concluzii

Resetarea reacției noastre la stres este o călătorie. Ține minte că să ai grijă de sine și compasiune pentru propria persoană reprezintă o strategie pe termen lung pentru starea ta optima de sănătate. Fii întotdeauna blând cu tine și ai răbdare!

Resurse:

Dr. Farm. Izabella Wentz – Protocol terapeutic pentru tiroidita Hashimoto, Ed. Paralela 45

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Gestionarea stresuluiinflamațiestrestiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Ce se ascunde, de fapt, în spatele intestinului iritabil?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăStres și echilibru emoționalTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: