Medicină funcțională, Sănătate, Stres și echilibru emoțional

Neuroinflamația: Când creierul cere ajutor! #1

Autor:
45 de comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
axa intestin-creiercreierfuncții cognitiveinflamațieSănătatea sistemului nervos

Astăzi mi-am propus să abordez un subiect complex, dar extrem de important: neuroinflamația. Această inflamație la nivelul creierului și sistemului nervos central, deși invizibilă pentru ochiul liber, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre psihice și fizice. De la tulburări de memorie și concentrare, până la anxietate, depresie sau chiar boli neurodegenerative, precum Alzheimer, neuroinflamația este un inamic tăcut care își lasă amprenta profund asupra vieții noastre de zi cu zi. Vom explora împreună cauzele, semnalele de avertizare și, cel mai important, ce putem face pentru a ne proteja mintea și corpul. E momentul să înțelegem mai bine acest proces și să luăm măsuri înainte ca efectele sale să devină ireversibile.

De ce neuroinflamația rămâne adesea invizibilă?

Creierul este format din neuroni și celule gliale. Neuronii sunt celulele efectoare ale sistemului nervos și sunt responsabile de transmiterea informației prin semnalele electrice. În schimb, celulele gliale sunt celule de susținere a sistemului nervos, având diverse funcții precum: de protecție, suport metabolic și reglarea mediului extracelular al neuroniloc. In această categorie intră atrocitele, oligodendrocitele, microglia și celulele ependimare. Microgliile au un rol special, ele fiind celule imunitare ale creierului, care detectează și elimină resturile celulare, agenții patogeni și sunt implicate în procesul inflamator. Medicina convențională pune accentul mai mult pe funcția neuronală, celelalte celule fiind ignorate. Neuroinflamația este un termen specific medicinei funcționale, nu există în medicina convențională și nu se poate diagnostica prin metode imagisitice convenționale. Atunci când există un grad avansat de leaky gut (sindromul intestinului hiperpermeabil) poate apărea și neuroinflamația. Aceasta are un rol central în dezvoltarea și progresia multor afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, depresia, scleroza multiplă și tulburările neurodegenerative.

Un aspect interesant al creierului nostru este că el nu are nociceptori (receptori de durere), din această cauză, atunci când există neuroinflamație, creierul nu va produce durere. În schimb, neuroinflamația produce pierderea funcției cerebrale, depresie, oboseală, o dorință scăzută de a te ridica din pat. Pot trece ani trăind cu neuroinflamație cronică care va modifica creierul fără să îți dai  seama.

Cum recunoști semnele neuroinflamației?

Neuroinflamația avansează în diferite etape. Pacienții care prezintă această patologie nu pot gândi cu claritate, simt o ceață care îi împiedică să se concentreze și obosesc mai rapid decât alte persoane. Mulți dintre acești pacienți simt că ceva nu este în regulă cu ei, însă nu sunt siguri dacă este o problemă atât de gravă încât să meargă la doctor. Acești pacienți se află la un grad de severitate uşor spre mediu. Gradul de neuroinflamație cel mai sever este acela unde deja au apărut de boli degenerative, cum ar fi Alzheimer și/sau Parkinson. În general, acești pacienți prezintă deja pierderi de memorie, cele mai grave cazuri fiind când nu își mai amintesc de copiii lor, tremor atunci când stau în repaus, mișcări încete și au un istoric de căzături pe parcursul timpului. Cu cât gradul de neuroinflamație este mai puțin sever, cu atât schimbările pe care le vei aplica, te va ajuta să oprești declinul cognitiv și avansarea bolilor degenerative.

Există multe cazuri de sportivi care au suferit traumatisme cerebrale, mai ales cei care au practicat sport de contact, cum ar fi box sau lupte libere. După câțiva ani, au dezvoltat depresie, iar o parte din ei au ajuns să comită suicid. Acestea sunt cazuri care arată cum neuroinflamația se produce din cauza leziunilor cerebrale suferite care duc spre astfel de evenimente catastrofale.

Cum se clasifică neuroinflamația?

Simptome ale unei neuroinflamații ușoare:

  • Ceață mentală – gânduri și amintiri neclare;
  • O variație notabilă a vitezei mentale;
  • O reducere în nivelul de energie – atunci când există neuroinflamație, energia generată pentru ca neuroni să funcționeze corect, este drastic redusă. Fără cantitatea necesară de energie, neuronii îşi vor face activitatea mai încet. Acest lucru se traduce clinic printr-un pacient care poate încă să conducă, dar nu așa mult ca înainte; poate să citească, dar nu ca înainte sau poate să lucreze, dar patru ore în loc de opt cum obișnuia;
  • Oboseală rapidă după ce se consumă o proteină a unui aliment specific – se întâlnește foarte frecvent reacția la gluten.

În acest punct, încă nu se pierde realizarea unei activități anume, cum ar fi condusul sau învățatul, doar există o scădere a timpului în care anumite activități se pot desfășura.

Simptome ale unei neuroinflamații moderate:

  • Depresie;
  • Incapacitatea de a te concentra, în special pentru perioade lungi de timp;
  • Somnolență;
  • Creștere a orelor de somn, trebuie să doarmă opt sau mai multe ore;
  • Letargie, oboseală;
  • Lipsă a motivației;
  • Lipsă a apetitului;
  • Stare de rău și incapacitatea de a fi activ fizic.

În acest stagiu, persoana începe să nu mai fie funcțională, este într-o depresie constantă, nu mai are nicio motivație, petrece toată ziua în casă și începe un cerc vicios unde se uită câteva ore la televizor, se culcă câteva ore și tot repetă acest obicei.

Simptome ale unei neuroinflamații severe:

  • Delir, confuzie, dezorientare;
  • Demeță, schimbări de personalitate și/sau comportament;
  • Comă;
  • Convulsii;
  • Dificultate la vorbire;
  • Tremor.

Persoana care ajunge la neuroinflamație severă nu mai poate avea grijă de ea singură. Apar deja bolile degenerative, declinul cognitiv este unul sever și au nevoie ca cineva să aibă grijă de ele. Comunicarea cu aceste persoane începe să fie una complicată, iar familia lor, de multe ori, este nevoită să caute ajutor.

Inflamația în creier: Ce alimentează acest proces?

Traumatismele cerebrale, dieta inflamatorie, expunerea la metale grele, sindromul intestinului hiperpermeabil și infecțiile cronice sunt factori principali care contribuie la apariția neuroinflamației. Sportivii care practică sporturi de contact, cum ar fi boxul, sunt deosebit de vulnerabili, prezentând un risc crescut de depresie și alte afecțiuni neurologice mai târziu în viață.

Ce analize de laborator pot indica neuroinflamația?

Există multe analize funcționale disponibile în SUA, multe dintre aceste nefiind disponibile în România. Am selectat o serie de analize disponibile în țara noastră pentru a detecta prezența neuroinflamației:

  • Zonulina: un biomarker care indică permeabilitatea intestinală. Un nivel crescut sugerează că bariera intestinală este compromisă, ceea ce poate contribui la neuroinflamație prin creșterea toxinelor și a moleculelor inflamatorii care ajung la creier.
  • Testarea S-100B: această proteină este un marker al permeabilității barierei hematoencefalice. Nivelurile ridicate de S-100B pot indica o afectare a integrității acestei bariere, sugerând o inflamație în sistemul nervos central.
  • hsCRP (proteina C reactivă de înaltă sensibilitate): un marker clasic al inflamației sistemice. Creșterea hsCRP poate fi un indiciu că există un răspuns inflamator care ar putea afecta creierul.
  • Insulinemia: nivelurile ridicate de insulină în sânge pot declanșa procese inflamatorii și pot afecta bariera hematoencefalică. Hiperinsulinemia, obezitatea și rezistența la insulină sunt factori majori de risc pentru creșterea permeabilității intestinale și, implicit, pentru neuroinflamație. Din acest motiv, demența este adesea numită și „diabetul zaharat de tip 3.”
  • Homocisteina: un nivel crescut de homocisteină (hiperhomocisteinemie) poate afecta joncțiunile dintre celulele care formează bariera hematoencefalică, provocând permeabilitatea acesteia. Această analiză este esențială pentru a evalua riscul de deteriorare a barierei și de neuroinflamație.

Medicina funcțională consideră neuroinflamația un proces reversibil, dacă sunt identificate și corectate cauzele subiacente. Prin schimbări alimentare, optimizarea sănătății intestinale, gestionarea stresului și reducerea expunerii la toxine, organismul poate să-și recapete echilibrul. Această abordare funcțională poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sănătății creierului, reducând riscul de boli neurodegenerative și îmbunătățind calitatea vieții.

Astfel, abordarea medicinei funcționale în neuroinflamație vizează nu doar tratarea simptomelor, ci și vindecarea rădăcinilor inflamatorii care contribuie la disfuncțiile creierului. Rămâneți alături, iar în următoarele părți ale acestui articol voi dezvolta subiectul neuroinflamației și ce puteți face pentru a o opri.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

45 de comentarii. Leave new

  • Mulțumesc mult pt acest material fffff util.Am 67 ani și in trecut am avut meningita virala și cred ca am și un intestin permeabil .Aștept continuarea cu nerăbdare.Daca fiecare medic ar face ca dv,s-ar realiza prevenția cu care ei defilează și nu fac nimic.
    Sanatate multă.

    Răspunde
  • Mulțumesc frumos pentru acest articol minunat.Mă interesează și pe mine un tratament pentru cap,am probleme de mulți ani și cred că este o neuroinflamație moderată.Mulțumesc.

    Răspunde
  • Mulțumesc mult pentru informație articolul este f. interesant aștept continuarea. O zi bună și multă sanatate.

    Răspunde
  • Un articol foarte bun. Mulțumim pentru informații! Doamna doctor este o profesionista desăvârșita!

    Răspunde
  • Exista cu adevarat aceste specialitati ? Ce cursuri acreditate CMR ATI urmat ?

    Răspunde
  • Un articol foarte interesant și mulțumesc mult doamnei doctor, aștept cu nerăbdare și conturarea lui pentru ca sunt interesată de aceste probleme!

    Răspunde
  • VA mulțumesc pentru acest material informativ ! M- ar interesa și.pe mai ne un tratament …am și eu un tremor al capului …nu am probleme cu memoria și cu atenția …dar acest tremor al.capului …mă deranjează ….și mă deranjează și faptul …că sunt privită cam ciudat de alții …deși cognitiv și psihic sau mental nu am probleme deosebite! Mulțumesc frumos că ne informați ,ne sfătuiți ,și ascultați!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:55

      Buna ziua! Imi puteti scrie pe mail si discutam acolo mai multe detalii. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Am pe cineva in familie cu probleme neurologice;Pot face o programare la un consult,o discutie pentru niste investigatii necesare si un plan de tratament ???

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:55

      Da, sigur. Imi puteti scrie pe mail ( il gasiti langa numele meu) si stabilim acolo toate detaliile. Multa sanatate!

      Răspunde
      • Magda Stanciu
        29 noiembrie 2024 15:45

        Bună ziua!
        Și eu sunt interesată să iau legătura cu dv.

      • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
        2 decembrie 2024 18:24

        Buna ziua, Magda,

        Daca doriti sa intrati in contact cu mine, puteti trimite un mail la adresa de langa numele meu. Multa sanatate va doresc!

  • Platon Mariana
    27 noiembrie 2024 13:47

    Un articol amplu care aduce multa valoare..Foarte interesante și deosebit de utile informațiile.Multumesc cu recunoștința.

    Răspunde
  • Mihai Aurelian
    27 noiembrie 2024 13:12

    Informații foarte utile pentru cei ce au / sau pot avea in familie astfel de cazuri. Multumim pentru articol

    Răspunde
  • Multumesc de informatie. Era interesant sa cunosc 👍🙂

    Răspunde
  • Interesant articol. Va multumesc si astept continuarea

    Răspunde
  • Aceste simptome se întâlnesc și la alte afecțiuni ! Nu tb.sa ne gândim la o neuroinflamatie neapărat .E bine să mergem la un medic neurolog, psihiatru. Articolul este edificator ptr.preventie. Mulțumesc

    Răspunde
  • Informatii pretioase dar s.au terminat brusc si fara finalitatea normala. Ce e de facut. Si nu am retinut ca ar urma o continuare.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:53

      Buna ziua! Am mentionat la finalul acestui articol ca va avea 2 parti, vor vorbi despre recomandari generale saptamana viitoare. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Astept cu nerabdare informatii despre tratament

    Răspunde
  • Articol util, ca si altele pe care le publicati. Continuati tot asa. Succes.

    Răspunde
  • Foarte bun articolul, aștept cu nerăbdare continuarea. Mulțumesc!

    Răspunde
  • Interesante și inedite subiectele abordate.Mulțumesc.

    Răspunde
  • Georgeta Gutue
    27 noiembrie 2024 9:54

    Ce ne recomandați, nouă celor după 60 de ani.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:51

      Buna ziua! Voi vorbi despre recomandari generale in partea a2-a a acestui articol. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Un tratament exista

    Răspunde
  • D-na doctor vă mulțumesc din suflet pentru acest articol,vă rog să mă sfătuiți ce să fac,de 2ani am un tremurat de cap, chiar și atunci când stau cu capul pe pernă, mă simt obosită, stau mai mult în casă, mintea îmi este încețoșată, vă rog să mă sfătuiți ce să fac și unde să merg,la ce medic și ce analize să fac. Vă mulțumesc din suflet pentru acest articol interesant.

    Răspunde
    • Bună ziua Ana, pentru problema semnalata ar trebui sa consultați cel puțin 2 specialiști, neurolog, poate fi un tremor esențial al capului, un endocrinolog pt tiroida și luați în calcul și o întrevedere cu un psiholog, apoi o serie de analize și investigații. La firma Zenyth veți găsi multe posibilități de a vă trata suferință.
      Sănătate va doresc

      Sănătate și curaj!

      Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:50

      Buna ziua, Ana! Inainte de a recomanda analize e necesar sa va evaluez cazul intr-un context mai amplu si sa inteleg de unde a pornit problema. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Sunt foarte interesată de acest subiect, mulțumesc pentru toate explicațiile. Aștept cu mult interes părțile următoare ale articolului.

    Răspunde
  • Florica Burcin
    27 noiembrie 2024 9:41

    D-na doctor mulțumesc pentru că v-ați gândit să oferiți și informații medicale prin intermediul acestui site. Sunt utile ajutându-ne să depistăm din vreme anumite afecțiuni și să alegem suplimentele adecvate, pentru că la așa zișii doctori prin spitale te duci degeaba! Nu sunt în stare să pună un diagnostic poate doar la cazurile grave dar atunci e prea târziu…

    Răspunde
  • Un articol prețios ! Abia aștept continuarea. Mulțumesc !

    Răspunde
  • Foarte util articolul. Ce suplimente ar fi indicate pentru regenerare/mentinere la un nivel optim a activitatii cerebrale, mai ales dupa varsta de 60 ani? Multumesc pentru informatii!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      28 noiembrie 2024 12:47

      Voi vorbi la modul general despre suplimente in partea 2 a acestui articol, dar protocolul pentru neuroinflamatie trebuie personalizat in functie de caz. Toate cele bune!

      Răspunde
  • MA INTERESEAZA

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
axa intestin-creiercreierfuncții cognitiveinflamațieSănătatea sistemului nervos
Articolul anterior
Protocolul care îți rescrie reacția la stres
Articolul următor
De ce pacienții cu Hashimoto suferă de deficiențe nutriționale?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: