Cercetări care provin de la cele mai prestigioase institute americane continuă să atenționeze că zahărul este unul dintre principalii factori alimentari ce conduc la dezvoltarea bolilor cronice. Până în prezent, zeci de studii științifice au legat consumul excesiv de zahăr de obezitate, diabet, boli de inimă, boala Alzheimer, cancer.
Zahărul „hrănește” cancerul
Știm cu toții că zahărul consumat în exces se asociază cel mai frecvent cu obezitatea și sindromul metabolic. Ceea ce cunoaștem poate mai puțin este legătura periculoasă care se creează între obezitate, sindrom metabolic și dezvoltarea cancerului. Cum se explică această legătură?
Celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta. Fiziologul dr. Otto Warburg a primit Premiul Nobel în 1934 pentru descoperirea sa potrivit căreia combustibilul primar al cancerului provine din fermentarea anaerobă a glucozei. El a demonstrat în mod clar că celulele canceroase au nevoie de zahăr pentru a se înmulți. Mai multe studii recente au concluzionat de asemenea că zahărul inițiază o creștere a cancerului. Ca atare, pentru a distruge celulele canceroase prin înfometarea lor, trebuie eliminată sursa de hrană primară, adică zaharurile, inclusiv carbohidrații de origine non-vegetală, întrucât carbohidrații sunt transformați de organism în glucoză.
Unul dintre mecanismele principale prin care zahărul „hrănește” cancerul și alte boli cronice se află la nivelul mitocondriilor. Supranumite uzinele energetice ale celulelor, mitocondriile sunt organite aflate în nucleul celulei, care conțin acid dezoxiribonucleic (ADN) și ribozomi. Atunci când corpul nostru arde zahăr pentru a-și asigura combustibilul primar, sunt generate procese oxidative mult mai mari, care generează radicali liberi secundari care cauzează deteriorarea ADN-ului de la nivelul mitocondriilor. Cancerul este un rezultat potențial al acestui timp de modificare a ADN-ului.
Mâncatul noaptea, mai ales dacă gustările respective sunt pe bază de carbohidrați, poate crește acest risc chiar și mai mult. Există dovezi convingătoare care arată că atunci când crește nivelul de combustibil către mitocondriile din celule într-un moment când acestea nu necesită cantități mari de energie, cum ar fi în timpul nopții, producția de radicali liberi este și mai mare, ceea ce atrage după sine deteriorarea ADN-ului descrisă anterior. Iată un motiv temeinic de a face un repaus alimentar de cel puțin 2-4 ore înainte de culcare.
Cum s-au înmulțit bolile civilizației?
În trecut, obezitatea, diabetul și cancerul erau boli rare. Pe măsură ce zahărul a devenit din ce în ce mai accesibil, numărul cazurilor de obezitate și diabet s-a dublat, iar rata cancerului a înregistrat o creștere spectaculoasă în țările industrializate. Spre exemplu, în 1967, numărul femeilor inuite diagnosticate cu cancer de sân era 0. În prezent, una din opt femei în SUA dezvoltă cancer de sân. Această tendință se poate însă observa în toate statele dezvoltate. Mai mult, datele epidemiologice sugerează că numărul cazurilor de cancer mamar a început să crească odată cu epidemia de diabet și obezitate. Cum la nivel global, numărul persoanelor obeze s-a dublat, specialiștii se așteaptă la creșterea cazurilor de cancer.
Potrivit experților, mai bine de 80% din cancere pot fi prevenite prin dietă și stil de viață sănătos. Dar trebuie subliniat că dieta este răspunzătoare pentru 70% din acest efect.
Chiar și în privința tratamentului, cancerul a fost demonstrat că răspunde la dietă. Dieta ketogenică, numită și dieta bogată în grăsimi de ardere, care cuprinde preponderent grăsimi sănătoase și proteine de calitate, dar foarte puțin zahăr, s-a dovedit că ajută la eliminarea cancerului în multe cazuri. Prin ce mecanism? Celulele normale au capacitatea metabolică de a înlocui utilizarea glucozei ca sursă de energie cu utilizarea corpilor ketonici (din grăsimi). În schimb, celulele canceroase nu au această capacitate și mor prin înfometare. În orice caz, o mulțime de cercetări foarte interesante se derulează în acest domeniu.
Trucuri pentru reducerea consumului de zahăr
Una dintre cele mai bune modalități de a reduce cantitatea de zahăr consumată zilnic este de a mânca pur și simplu mâncare adevărată, preparată în casă. Cea mai mare parte a zahărului pe care îl ingerăm provine din alimentele procesate, cumpărate din magazin, nu neapărat din lingurița de zahăr adăugat la cafea sau ceai. Alte trucuri de a elimina zahărul din dietă includ:
- Înlocuiți zahărul, mierea sau alți agenți de îndulcire cu condimente aromatice precum scorțișoara, vanilia, coriandrul ș.a.
- Consumați fructe proaspete în locul dulciurilor, compoturilor, gemurilor.
- Utilizați la prepararea smoothie-urilor preponderent legume și fructe mai puțin dulci; evitați sfecla roșie, pepenele, care conțin multe zaharuri.
Surse:
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/23/cut-down-sugar-consumption.aspx
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/10/ketogenic-diet.aspx
- videos.doctissimo.fr/sante/cancers/surpoids-obesite-et-cancer.html