Sănătate

Ce impact are telefonul mobil asupra sănătății?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
creierglanda tiroidăRadicali liberi

În ultimul deceniu asistăm la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei informaționale. Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viața noastră. Comunicăm mai ușor decât oricând și în orice colț al lumii. Ne auzim instantaneu unii cu alții, scriem mesaje și chiar ne vedem în timp real pe ecranul telefonului.

Din păcate, există și reversul medaliei. Cu mic, cu mare avem tendința de a ne lăsa acaparați de telefonul nostru tot mai performant. Să recunoaștem! Smartphone-ul creează dependență. Iar de aici se intră într-un cerc vicios. Dependența de telefon duce la însingurare și izolare într-o lume virtuală. În plus, frecvența cu care folosim acest aparat îl face să devină dăunător sănătății noastre fizice. La acest aspect ne vom referi în continuare. Este telefonul mobil implicat în apariția unor forme de cancer? În ce măsură ne afectează radiațiile emise de smartphone?

Telefoanele mobile și riscul de tumori cerebrale

Specialiștii sunt de părere că, totuși, telefoanele mobile nu au fost suficient de mult timp folosite pentru a da un verdict final privind siguranța lor. Încă este nevoie de studierea impactului pe termen lung pentru a dovedi o legătură certă între folosirea telefonului mobil și apariția unor boli specifice. Dar există studii care trag semnale de alarmă și ar trebui să fie argumente solide pentru o utilizare a telefonului mobil în limite de siguranță.

Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că telefoanele emit radiații electromagnetice non-ionizate. Acestea sunt o formă de energie cu frecvență joasă, dar pe care țesuturile umane o pot absorbi. Doza de energie absorbită este estimată prin rata de absorbție specifică (în engleză – „specific absorption rate” sau SAR), care este exprimată în wați/kilogram corp.

Știați că?

Rata de energie pe care o absoarbe corpul este menționată pe ambalajul telefonului. Alegeți întotdeauna un telefon cu SAR mic. Potrivit specialiștilor, cele mai nocive telefoane sunt cele care al căror SAR depășește 1 W/kg, iar cele mai sigure au valoare SAR mai mică de 0,2 W/kg.

Ce efecte au radiațiile eletromagnetice asupra organismului uman? În timp ce reprezentanții industriei de profil afirmă că acestea nu dăunează sănătății, există studii care pun la îndoială acest lucru. Un studiu de referință este cel realizat prin Programul Național de Toxicologie din SUA, pentru care au fost alocate 26 de milioane de dolari. Datele publicate în 2016 au arătat că dozele foarte ridicate de radiații electromagnetice au avut ca rezultat un risc ușor crescut de tumori maligne în creier (glioame). Riscul de tumori care se dezvoltă pe teaca nervoasă a inimii, cazuri rare într-adevăr, a crescut de asemenea pe măsura expunerii la doze mari de radiații electromagnetice. Studiul a fost făcut pe șoareci de laborator. Dar având în vedere că există miliarde de oameni care folosesc comunicarea wireless, chiar și cel mai nesemnificativ risc poate avea consecințe asupra sănătății populației.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiația electromagnetică emisă de telefoane în categoria 2B, adică posibil cancerigen pentru oameni.

Câmpul electromagnetic interferează cu activitatea tiroidei

Într-un studiu publicat în Oman Medical Journal, cercetătorii au descoperit că studenții care obișnuiau să vorbească frecvent la telefonul mobil au prezentat modificări semnificative ale hormonilor tiroidieni. Voluntarii aveau niveluri crescute ale TSH-ului și nivelul T4 sub limita normală. Autorii studiului au ajuns la concluzia că, pe baza rezultatelor obținute, câmpurile electromagnetice emise de telefoanele mobile pot provoca efecte nocive asupra funcției tiroidiene. Se pare că undele electromagnetice emise de telefoane interferează cu axa hormonală hipotalamus-glanda pituitară-glanda tiroidă. Pe de altă parte, un studiu publicat în International Radiation Biology (2016) nu stabilește nicio legătură între câmpul electromagnetic și cancerul tiroidian.

Telefonul te poate lăsa fără urmași?

Bărbații ar trebui să se gândească de două ori atunci când își pun telefonul în buzunar sau la curea. Potrivit organizației Environmental Health Trust, radiațiile emise de telefoanele mobile afectează fertilitatea masculină. Două studii, unul efectuat la Universitatea din Graz, Austria, celălalt la Univeristatea din Queens, Canada, au ajuns la concluzia că expunerea la unde electromagnetice se asociază cu disfuncție erectilă și reducerea viabilității spermatozoizilor.

Sfaturi pentru a limita expunerea la radiații

În așteptarea altor cercetări, este important să utilizăm telefoanele mobile conform principiului „paza bună trece primejdia rea”. Putem reduce semnificativ expunerea la radiații electromagnetice aplicând următoarele măsuri, recomandate chiar și de producătorii telefoanelor mobile:

  • Obișnuiți-vă să folosiți sistemul hands-free și oricum limitați durata convorbirilor telefonice la strictul necesar.
  • Pe cât posibil folosiți mesajele scrise în locul apelurilor telefonice.
  • Atunci când vorbiți la telefon, nu îl mențineți lipit de ureche, ci la câțiva milimetri.
  • Nu purtați telefonul mobil în buzunar sau foarte aproape de corp.
  • Evitați apelurile și transmiterea de date atunci când semnalul telefonului este scăzut, întrucât doza de radiații este mai mare.
  • A nu vorbi la telefon în mașină vă ferește nu doar de accident, dar și de o doză crescută de radiații. Trecerea dintr-o zonă de semnal la alta înseamnă conectarea la câmpuri electromagnetice diferite și creșterea cantității de radiații.
  • În momentul în care doriți vizionarea unui film pe telefon este indicat să îl descărcați în dispozitiv, apoi să îl puneți pe modul „airplane” în timpul vizionării.
  • Radiațiile electromagnetice nu dorm. Închideți telefonul mobil în timpul nopții și oricum nu dormiți cu telefonul mobil pe noptieră.
  • Se impune o atenție deosebită când vorbim despre utilizarea telefoanelor mobile de către copii. Craniul și scalpul copiilor sunt mult mai subțiri decât în cazul adulților. De aceea, radiațiile pot pătrunde mai ușor în creierul copiilor, absorbind o cantitate mai mare de radiații. În plus, celulele copiilor se înmulțesc în ritm rapid, iar impactul radiațiilor electromagnetice poate fi mai mare. Este posibil ca ADN-ul celular să fie afectat, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea tumorilor cerebrale. De asemenea, folosind dispozitivele wireless de la vârste mici, copiii vor aduna mai mulți ani de utilizare decât adulții.

Surse:

www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/cell-phones-fact-sheet
www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2016/05/26/055699.full.pdf
www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243874/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26689947
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921848/
www.draxe.com/cell-phone-health/
www.draxe.com/do-cell-phones-cause-cancer/

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
creierglanda tiroidăRadicali liberi
Articolul anterior
Accidentul vascular cerebral: cu ce poate fi confundat?
Articolul următor
10 întrebări pe care să le adresezi medicului înaintea unei operații


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: