Medicină funcțională, Sănătate

Ce se ascunde, de fapt, în spatele intestinului iritabil?

Autor:
38 de comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
colon iritabildigestieHipoaciditateintestin iritabilmicrobiomSIBO

Pentru mulți ani, sindromul intestinului iritabil a fost o enigmă. Poate te-ai confruntat și tu cu balonare, alternanță de diaree/constipație, flatulență, durere abdominală și nu a știut nimeni să îți spună de ce sistemul tău gastrointestinal se manifestă așa. Studii recente au arătat că în aproximativ 70% din cazuri, în spatele acestui sindrom misterios de intestin iritabil, se află de fapt SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire). Știu cât de greu ți-a fost până acum să obții un răspuns pentru problemele cu care te confrunți, probabil ți s-a spus de nenumărate ori că totul e doar în capul tău, dar azi vreau să îți spun că îți înțeleg suferința și știu prin ce treci. Chiar dacă în spatele simptomelor tale nu se ascunde SIBO, tot există un dezechilibru la nivelul microbiotei intestinale ce îți poate da aceste simptome, numit disbioză.

Disbioza reprezintă dezechilibrul dintre bacteriile „bune“ și cele „rele“ de la nivel intestinal.

În cazuri mai grave, SIBO poate duce la simptome sistemice, precum: scăderea în greutate (neintenționată, prin pierderea masei musculare din cauza malabsorbției), carențe nutritive din cauza malabsorbției de vitamine și minerale, inflamație cronică.  Din păcate, în caz de SIBO, balonarea este ultima care dispare, chiar dacă celelalte simptome s-au remis.

Ce te predispune înspre a dezvolta SIBO?

  • Hipoclorhidia
  • Consumul frecvent de alcool
  • Enteropatia diabetică
  • Sclerodermia
  • Boli sistemice (ficat gras non-alcoolic, ciroză, insuficiență pancreatică exocrină)
  • Anormalități motorii

Probabil nu ai mai auzit până acum de hipoclorhidrie (hipoaciditate gastrică), ci doar de hiperclorhidrie (hiperaciditate gastrică), dar permite-mi să îți explic cum stau lucrurile în realitate. Odată cu trecerea anilor, stresul cronic, infecția cu Helicobacter pylori, utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni, antiacidele, dar și antihistaminicele pot provoca o secreție scăzută de acid clorhidric. Acidul clorhidric joacă un rol crucial în descompunerea alimentelor și în apărarea împotriva microorganismelor patogene, iar lipsa lui poate determina în timp proliferarea bacteriilor la nivelul intestinului subțire. După ce mă asigur că masticația este una corectă, următorul pas este să mă asigur că pH-ul stomacului este între 1-3 pentru a întrerupe cercul vicios al SIBO. Betaina HCL este un supliment prin care se poate crește aciditatea gastrică, favorizând digestia proteinelor, motilitatea și absorbția nutrienților necesari organismului. În plus, motilitatea intestinului subțire e esențială atunci când vine vorba de eradicarea SIBO. Poți susținea motilitatea consumând cât mai multe fibre insolubile, dar și cu turmeric, ulei de mentă, ghimbir, anghinare, iar pe ultimele două le poți găsi și în Motility Help.

Cum se diagnostichează SIBO?

SIBO se poate diagnostica printr-un test repirator (cel mai ușor), dar standardul de aur pentru diagnostic este cultura din aspirat jejunal. În funcție de rezultatul testului respirator, poate exista SIBO-C asociat de obicei cu bacterii care produc niveluri mari de metan, care se manifestă prin constipație, sau SIBO-D care e asociat cu bacterii care produc hidrogen și se manifestă prin diaree.

Probioticele și prebioticele pot fi de ajutor pentru echilibrarea microbiotei intestinale, însă este recomandat să fie utilizate cu atenție, deoarece anumite probiotice pot agrava simptomele în caz de SIBO. De asemenea, o dietă  low-FODMAP poate reduce balonarea și disconfortul, susținând astfel tratamentul SIBO. FODMAP este un acronim care provine de la oligozaharide (ceapă, usturoi, leguminoase), dizaharide (lactoza), monozaharide (fructoza din mere, pere, căpșuni) și polioli (caise, sorbitol, manitol) fermentabili. Aceștia sunt carbohidrați cu lanț scurt care fermentează rapid în intestin și pot agrava simptomele persoanelor afectate.

Există păreri împărțite despre utilizarea antibioticelor sau a plantelor cu proprietăți antibacteriene în gestionarea SIBO. Unii profesori de la care am învățat sunt de părere că SIBO se poate gestiona doar cu probiotice, alții sunt de părere că antibioticele și/sau plantele cu proprietăți antibacteriene sunt absolut necesare. Dintre acestea putem enumera utilizarea berberinei care are un rol puternic antimicrobian și antifungic, dar și a turmericului, uleiului de oregano sau cimbru.

Rolul stresului în dezvoltarea SIBO

Nu în cele din urmă, stresul joacă un rol major în această patologie, fiind un factor declanșator sau agravant. În general, persoanele cu sindromul intestinului iritabil simt o nevoie urgentă de a merge la baie atunci când experimentează o emoție puternică, aud vești rele sau atunci când intră într-o neînțelegere cu cineva. Acest lucru demonstrează conexiunea puternică între emoții și sistemul gastro-intestinal, această legătură fiind prin intermediul nervului vag. Legătura creier-intestin este una bidirecțională, iar gestinarea emoțiilor este absolut necesară din perspectiva mea. Termenul „gestionare“ cred că nu surprinde destul de bine modalitatea prin care terapia sistemelor interne familiale poate rezolva emoțiile puternice apărute. Pe scurt, o emoție aparține de obicei uneia sau mai multor părți care au în spate acei copii interiori care poartă durerea emoțională. Alte metode prin care poți gestiona aceste emoții sunt: terapia somatică, mindfulness, TRE, yoga etc. Mă bucur că ai fost alături de mine până la sfârșitul acestui articol, sper că ți-a fost de folos. Te confrunți și tu cu sindromul intestinului iritabil? Ce a funcționat și ce nu a funcționat în cazul tău?

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

38 de comentarii. Leave new

  • Nicolescu Luminita
    7 decembrie 2024 9:07

    Buna ziua !
    Ma confrunt cu colon iritabil ,constipatie cronica scădere in greutatea
    Multumesc pt infortiile primite si utile pt mulți !

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      12 decembrie 2024 9:14

      Buna Luminita! Imi pare rau ca treci prin aceste lucruri! Multa sanatate iti doresc!

      Răspunde
  • Creanga-Nechita Elena
    24 noiembrie 2024 13:05

    Zilele trecute am văzut o oferta, pachet cu produse pt colon iritabil, la zenit cred că eram călătorită și acum nu mai găsesc oferta sa pot comanda ajungând acasă.multumesc!

    Răspunde
  • Pe perioada alăptării ce suplimente recomandati?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      25 noiembrie 2024 18:03

      Buna ziua! As vrea sa subliniez ca acest articol nu reprezinta o recomandare medicala, sunt doar recomandari generale. Nu am cum sa stiu exact cu ce va confruntati dvs, asa ca nu am cum sa va recomand ceva fara sa va vad pe dvs si analizele. Multumesc de intelegere si toate cele bune!

      Răspunde
  • Bună ziua am avut și eu probleme cu colonul iritabil și am folosit o grămadă de remedi, dar se ameliorează și după un timp apar din nou ce ar trebui să fac

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 noiembrie 2024 12:16

      Buna ziua,

      Puteti incepe cu un test de microbiom. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Margineanu Constanta Camelia
    21 noiembrie 2024 5:11

    Buna dimineata!Doresc sa va multumesc cu recunoștință .

    Răspunde
  • REdactor Nicolina Garici
    20 noiembrie 2024 22:26

    Mulunesc pentru informatiile trimise si referitor la suplimentele pe care le recomandati va pot spune ca nu am luat si nu le voi lua niciodata .
    Consult multe site-uri din alte tari care spun ca aceste suplimente sunt eliminate din lista De ce Romania le recomanda atat de des fiindca chiar nu aduc nici un
    beneficiu organismului . Nu este mai sanatos sa fie recomandate si sa se consume produsele naturale ???
    Toate bune !

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 noiembrie 2024 12:15

      Buna ziua,

      Toate suplimentele pe care le-am recomandat in articol sunt naturale si de calitate superioara. Nu stiu exact ce si unde ati citit, dar va asigur ca nu este asa. Toate cele bune!

      Răspunde
  • *În funcție de rezultatul testului respirator, poate exista SIBO-C asociat de obicei cu bacterii care produc niveluri mari de metan, care se manifestă prin constipație, sau SIBO-D care e asociat cu bacterii care produc hidrogen și se manifestă prin diaree.*…
    Intrebare. Unde se poate face acest test prin respiratie? Multumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 noiembrie 2024 12:14

      Buna ziua,

      Am observat ca mi-ati scris si mail. V-am raspuns acolo. O zi frumoasa!

      Răspunde
  • Într-adevăr asa este..am fost diagnosticata cu sindrom de intestin iritabil mulți ani la rand..dr.nu mi găsesc cauza..am diagnostice suspecte de intoleranta la histamina..și crohn pe lângă asta ..cert e ca nu sunt bine..ce as putea cauta?
    Multumesc

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 noiembrie 2024 12:14

      Buna ziua,

      Un test de microbiom ati facut vreodata? Puteti incepe de acolo. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Buna ziua ! Sunt informatii importante,ma confrunt cu probleme ale intestinului de multa vreme,am si Hasimoto,sunt operata de vezica biliara in 1994,avea si pietre ,era alungita si lenesa.Din 2013 am trecut la vegetarianism,mai nou incerc sa mi fac suc din plante crude, vii ; imi fac si germeni… a trebuit sa schimb ceva mai mult in alimentatie fiindca aveam un discomfort in partea dreapta ,la fel cum aveam inainte de a ma opera de Bila.Folosesc prebiotice si vitamins si minerale,Nutrinergic….

    Răspunde
  • Un diagnostic de colon iritabil am primit, dar din simptome am doar flatulenta ,” bolboroseala” în intestine când înghit și o pastilă și ce e cel mai rău, am pierdut în greutate și nu reușesc de loc sa pun la loc .Folosesc constant propolis glicolic și încerc acum și niște probiotice cu Saccharomyces Boulardii .Toate sunt automedicatie. Din toate informațiile din articolul dvs. și din ce am mai citit , sunt aproape convinsă că am Sibo/ Leaky gut , mai ales ca sunt diagnosticată și cu Hashimoto. Problema e ca nu știu exact ce sa fac, sa fie totul bine țintit și bineînțeles cu eficiență vizibilă, mai ales în problema greutății.
    Mulțumesc pt articol!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      21 noiembrie 2024 12:13

      Buna ziua,

      In primul rand ar fi bine sa incepeti cu un test de microbiom si sa continuati de acolo.

      Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Maria Cristea
    20 noiembrie 2024 12:14

    Apreciez in mod special cele expuse, deoarece mă confrunt de ceva timp cu probleme digestive. Suficient de explicită descrierea și nu numai. Mulțumesc!

    Răspunde
  • Bilibok Gabriela
    20 noiembrie 2024 12:10

    Cum se poate diagnostica?

    Răspunde
  • Excelent articol,si eu sufar de SIBO,intuitia m-a indrumat spre utilizarea berberinei,a turmericului,a uleiului de oregano si chiar a cimbrului ca plantă si uneori a uleiului de cimbru.Recunostință doamnei doctor pentru materialele transmise .

    Răspunde
  • Am avut diagnostic de SIBO și colon iritabil, am avut tratament și regim cu rezultate f bune. Acum alăptez și cred ca disfuncțiile s au instalat din nou. Nu știu cum poti trata asta pe alaptare

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 noiembrie 2024 11:38

      Eu personal nu folosesc medicamente care sa interfereze cu sarcina sau alaptarea, iar dacă sunt astfel de medicamente, prefer sa le schimb pe unele sigure. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Mă regăsesc perfect în acest articol, urmez tratamentul bazat doar pe probiotice si regim alimentar, după 1,5 luni de tratament e un pic mai bine dar nu știu dacă voi rezolva problema după 3-6 luni de tratament .

    Răspunde
  • Aursulesei luliana
    20 noiembrie 2024 10:21

    Bună ziua,cum as putea sa iau legătura cu dna dr Geanina Farcas?

    Răspunde
    • Caluian costica
      20 noiembrie 2024 10:57

      Buna ziua !
      Va rog ,am aceste sintme și vreau sa fac un consult amanuntit ,pt.a sti ce madicație trebuie sa fac.
      Dorec o programare.
      Va mulțumesc. !

      Răspunde
      • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
        20 noiembrie 2024 11:36

        Buna ziua! Ma puteti contacta pe mail-ul care apare langa numele meu. Multa sanatate va doresc!

    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 noiembrie 2024 11:35

      Buna ziua, Iuliana! Ma puteti contacta pe mail-ul care apare langa numele meu. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Un articol bun,cu informații utile.

    Răspunde
  • Mulțumesc pentru informațiile utile! E bine de ştiut, anticipat bolilor!

    Răspunde
  • Un artcol forte bun ,cu informatii deosebit de folositoare si pentru toti care vor sa inteleaga si sale foloseasca.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colon iritabildigestieHipoaciditateintestin iritabilmicrobiomSIBO
Articolul anterior
Serotonina și echilibrul emoțional: Tot ce trebuie să știi
Articolul următor
Protocolul care îți rescrie reacția la stres


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: