Hipotiroidismul este o afecțiune comună în care tiroida nu creează și nu eliberează suficient hormon tiroidian în sânge. Acest lucru face ca metabolismul să încetinească. Denumită și tiroidă subactivă, hipotiroidismul te poate face să te simți obosit/ă, să te îngrași și să nu poți tolera temperaturile scăzute. Principalul tratament pentru hipotiroidism este terapia de substituție hormonală.
Hipotiroidia este o afecțiune destul de întâlnită, însă multe persoane nu știu că se confruntă cu ea până când simptomele încep să le afecteze viața de zi cu zi.
Hipotiroidismul – ce este?
Hipotiroidismul sau hipotiroidia apare atunci când tiroida nu creează și nu eliberează suficient hormon tiroidian în organism. Acest lucru face ca metabolismul să încetinească, afectând întregul corp. Cunoscută și sub denumirea de boală tiroidiană subactivă, hipotiroidia este destul de comună.
O formă severă de hipotiroidie este mixedemul. Mixedemul poate provoca simptome grave, inclusiv o temperatură scăzută a corpului, anemie, insuficiență cardiacă, confuzie, comă. Acest tip sever de hipotiroidism pune viața în pericol.
În general, hipotiroidismul este o afecțiune care se poate trata: poate fi gestionat cu medicamentație și programări regulate de urmărire a evoluției la medicul curant sau specialistul care te monitorizează.
Hipotiroidismul poate afecta oameni de toate vârstele, genurile și etniile. Este o afecțiune comună, în special în rândul femeilor de peste 60 de ani. Femeile au, în general, mai multe șanse de a dezvolta hipotiroidism după menopauză decât mai devreme în viață.
Ce cauzează hipotiroidismul?
Hipotiroidismul poate avea o cauză primară sau o cauză secundară. O cauză primară este o afecțiune care afectează direct tiroida și o determină să creeze niveluri scăzute de hormoni tiroidieni. O cauză secundară este ceva care determină o funcționare deficitară a glandei pituitare, ceea ce înseamnă că nu poate trimite hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) la tiroidă pentru a echilibra hormonii tiroidieni.
Cauzele primare ale hipotiroidismului sunt mult mai frecvente. Cea mai frecventă dintre aceste cauze primare este o afecțiune autoimună numită boala Hashimoto. Denumită și tiroidita Hashimoto sau tiroidita limfocitară cronică, această afecțiune este ereditară. În boala Hashimoto, sistemul imunitar atacă tiroida și acest lucru o împiedică să producă și să elibereze suficient hormon tiroidian. Tiroidita poate fi cauzată și de o infecție virală.
Alte cauze ale hipotiroidismului includ:
- Radioterapia în zona gâtului. Tratarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, necesită radiații la nivelul gâtului. Radiațiile dăunează celulelor tiroidei și acest lucru face ca glanda să producă hormoni mai greu.
- Tratament cu iod radioactiv. Acest tratament este de obicei prescris persoanelor care au o glandă tiroidă hiperactivă, o afecțiune cunoscută sub numele de hipertiroidism. Cu toate acestea, radiațiile distrug celulele din glanda tiroidă și acest lucru duce de obicei la hipotiroidism.
- Utilizarea anumitor medicamente. Anumite medicamente pentru tratarea problemelor cardiace, a afecțiunilor psihiatrice și a cancerului pot afecta uneori producția de hormon tiroidian. Acestea includ amiodarona, interferon alfa și interleukina-2.
- Chirurgie tiroidiană. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tiroidei va duce la hipotiroidism. Dacă numai o parte a tiroidei este îndepărtată, glanda rămasă poate fi în continuare capabilă să producă suficient hormon pentru nevoile organismului.
- Prea puțin iod în dietă. Tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonul tiroidian. Corpul tău nu produce iod, așa că este nevoie de aport din dietă (sarea de masă, crustaceele, peștele de apă sărată, ouăle, produsele lactate și algele marine).
- Motivul nu este clar, dar uneori, după sarcină, apare inflamația tiroidei. Aceasta se numește tiroidita postpartum. Femeile cu această afecțiune au de obicei o creștere severă a nivelurilor de hormoni tiroidieni, urmată de o scădere bruscă a producției de hormoni tiroidieni. Majoritatea femeilor cu tiroidită postpartum își vor recăpăta funcția tiroidiană normală.
Hormonii tiroidieni sunt importanți pentru dezvoltarea fătului, aceștia ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos și de aceea este foarte importantă gestionarea nivelului de hormoni tiroidieni pe perioada sarcinii. Hipotiroidismul netratat sau insuficient tratat în timpul sarcinii poate duce la complicații, precum avortul spontan sau travaliul prematur.
- Probleme cu tiroida la naștere. Unii bebeluși se pot naște cu o glandă tiroidă care nu s-a dezvoltat corect sau nu funcționează corect. Acest tip de hipotiroidism se numește hipotiroidism congenital și în România există un program de screening pentru această afecțiune.
Majoritatea bebelușilor născuți fără glanda tiroidă sau cu o glandă care nu funcționează corect nu au simptome imediat, dar dacă hipotiroidismul nu este diagnosticat și tratat, simptomele încep să apară și acestea pot include:
- probleme de hrănire
- întârzieri de creștere
- creștere mică sau deloc
- icter persistent
- constipație
- tonus muscular slab
- piele uscată
- plâns răgușit
- limba mărită
- hernie ombilicală
- Leziuni sau tulburări ale glandei pituitare. Rareori, o problemă cu glanda pituitară poate interfera cu producția de hormon tiroidian. Glanda pituitară produce un hormon, numit hormon de stimulare a tiroidei (TSH), care spune tiroidei cât de mult hormon ar trebui să producă și să elibereze.
- Tulburare a hipotalamusului. O formă extrem de rară de hipotiroidism poate apărea dacă hipotalamusul din creier nu produce suficient hormon numit TRH. TRH afectează eliberarea de TSH din glanda pituitară.
Hipotiroidismul la copii și adolescenți
În general, copiii și adolescenții cu hipotiroidism au simptome similare cu cele ale adulților. Dar pot avea și:
- Întârzieri de creștere și statură mică.
- Dezvoltarea mai lentă a dinților permanenți.
- Pubertate întârziată.
- Dezvoltare mentală lentă.
Impactul pilulelor contraceptive asupra tiroidei?
Când iei pilule contraceptive, estrogenul și progesteronul din interiorul pastilelor pot afecta proteinele care leagă tiroida și acest lucru va crește nivelurile. Dacă ai hipotiroidism, doza de medicamente va trebui ajustată pe perioada utilizării pilulelor contraceptive și modificată din nou la întreruperea tratamentului.
Poate hipotiroidismul să provoace disfuncție erectilă?
În unele cazuri, poate exista o legătură între hipotiroidismul netratat și disfuncția erectilă. Când hipotiroidismul este cauzat de o problemă la glanda pituitară, poți avea, de asemenea, niveluri scăzute de testosteron. Tratarea hipotiroidismului poate ajuta adesea la disfuncția erectilă dacă a fost cauzată direct de dezechilibrul hormonal.
Care sunt simptomele hipotiroidiei?
Simptomele hipotiroidiei se dezvoltă de obicei lent, în timp, uneori poate dura chiar ani până la apariția lor. Printre cele mai comune se numără:
- Oboseală.
- Amorțeală și furnicături în mâini.
- Constipație.
- Îngrășare.
- Dureri în întregul corp (chiar și slăbiciune musculară).
- Niveluri ridicate de colesterol.
- Depresie
- Slabă toleranță la frig.
- Piele și păr uscate.
- Scăderea libidoului.
- Modificări ale menstruației.
- Modificări fizice la nivelul feței: pleoapele căzute, precum și umflarea ochilor și a feței.
- Voce răgușită.
- Ceață mentală.
Hipotiroidismul mă va face să mă îngraș?
Dacă hipotiroidismul nu este tratat, da, ai putea să te îngrași.
Odată început tratamentul, greutatea ar trebui să înceapă să scadă. Cu toate acestea, este nevoie și de un stil de viață care să cuprindă: mișcare, alimentație adecvată, odihnă, managementul stresului.
Cum se tratează hipotiroidia?
În cele mai multe cazuri, hipotiroidia este tratată prin înlocuirea cantității de hormon pe care tiroida ta nu o mai produce și acest lucru se face de obicei cu un medicament care se numește levotiroxină. Administrat pe cale orală, acest medicament crește cantitatea de hormoni tiroidieni pe care corpul o produce și uniformizează nivelul. Acest tratament este pe viață de cele mai multe ori, însă doza trebuie ajustată în funcție de situație și de aceea este important să se umărească constant nivelul de hormoni tiroidieni și starea pacientului.
Ce se întâmplă dacă hipotiroidismul nu este tratat?
Hipotiroidismul poate deveni o condiție medicală gravă și care pune viața în pericol dacă nu se administrează tratamentul corect. În lipsa tratamentului, simptomele pot deveni mai severe și pot include:
- Problemele de sănătate mintală.
- Dificultăți de respirație.
- Variații ale temperaturii corporale.
- Probleme cu inima.
- Apariția gușii (mărirea glandei tiroide).
- Neuropatie periferică.
- Obezitate
Poate fi prevenit hipotiroidismul?
Hipotiroidismul nu poate fi prevenit. Cel mai bun mod de a preveni dezvoltarea unei forme grave a acestei afecțiuni este să te prezinți la medic imediat ce apar primele simptome. Hipotiroidismul poate fi ușor de gestionat dacă este depistat în stadiu incipient și se începe tratamentul adecvat.
Concluzii
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu este capabilă să producă o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni.
Simptomele hipotiroidismului pot varia de la o persoană la alta. Acestea pot include oboseală, creștere în greutate și dureri articulare sau musculare.
Tratamentul pentru hipotiroidism implică medicamente care înlocuiesc hormonii tiroidieni. De obicei, persoanele cu hipotiroidism trebuie să ia medicamente pe viață.
Dacă o persoană prezintă simptome de hipotiroidism, ar trebui să discute imediat cu un specialist.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12120-hypothyroidism
https://www.webmd.com/women/hypothyroidism-underactive-thyroid-symptoms-causes-treatments
1 comentariu. Leave new
F.benefice informațiile,multumesc!,am tiroidita Hashimoto,sunt în tratament și observatie de 10 ani