Medicină funcțională, Sănătate

Rezistența la insulină: un avertisment tăcut despre diabet

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
diabetinflamațieobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolic

Corpul tău începe să se schimbe cu mult înainte de diagnosticarea diabetului. Iată ce trebuie să știi!

Aproximativ 38 de milioane de americani au diabet (aproximativ 1 din 10), iar aproximativ 90-95% dintre ei au diabet de tip 2.

Diabetul nu este o problemă de neglijat nici în Europa. Potrivit rapoartelor Comisiei Europene privind diabetul, peste 30 de milioane de oameni din Uniunea Europeană sunt deja diabetici, numărul crescând rapid.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a raportat un nivel record de 2 milioane de oameni în Marea Britanie cu prediabet în 2020. Erau complet sănătoși și, după o urmărire la medicul de familie, au descoperit că aveau hiperglicemie non-diabetică.

Cu alte cuvinte, nivelul crescut al glucozei din sânge ar putea deveni cu ușurință diabet de tip 2 dacă nu este monitorizat și controlat. De atunci, Regatul Unit a implementat programe de diabet pentru controlul și prevenirea bolilor.

De asemenea, ratele de obezitate infantilă sunt în creștere, la fel și ratele de diabet de tip 2 la tineri. Mai mult de 75% dintre copiii cu diabet de tip 2 au o rudă apropiată cu diabet. Dar nu predispoziția este întotdeauna de vină, ci poate fi și faptul că împărtășesc anumite obiceiuri nesănătoase care le pot crește riscul.

Este hiperinsulinemia o formă de diabet?

Hiperinsulinemia înseamnă o cantitate de insulină în sânge mai mare decât ceea ce este considerat sănătos. În sine, hiperinsulinemia nu este diabet, dar este adesea asociată cu diabetul de tip 2.

Insulina este un hormon produs de pancreas. Ajută la controlul zahărului din sânge. Hiperinsulinemia este legată de rezistența la insulină – o afecțiune în care organismul nu răspunde așa cum ar trebui la efectele insulinei. În această situație, pancreasul produce mai multă insulină pentru a depăși rezistența, ceea ce duce la niveluri mai mari de insulină în sânge. Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când pancreasul nu mai poate produce cantitățile mari de insulină necesare pentru a menține zahărul din sânge la un nivel sănătos.

Rezistența la insulină asociată obezității este un factor de risc major pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. În ultimul deceniu, s-a demonstrat că un număr mare de căi endocrine, inflamatorii, neuronale și intrinseci celulelor sunt dereglate în obezitate. Deși este posibil ca unul dintre acești factori să joace un rol dominant, mulți dintre acești factori sunt interdependenți și este probabil ca interacțiunea lor dinamică să stea la baza patofiziologiei rezistenței la insulină. Înțelegerea biologiei acestor sisteme va ajuta la găsirea intervențiilor care previn sau tratează în mod specific rezistența la insulină și patologiile asociate acesteia.

În ciuda asemănărilor în ceea ce privește modul în care funcționează rezistența la insulină și diabetul, nu toți cei cu diabet au și rezistență la insulină și nici toți cu rezistența la insulină vor avea diabet.

Care este diferența dintre rezistența la insulină și diabet?

Oricine poate dezvolta rezistență la insulină – temporar sau cronic. În timp, rezistența cronică la insulină poate duce la prediabet și apoi diabet de tip 2 dacă nu este tratată sau nu poate fi tratată.

Pe măsură ce rezistența la insulină progresează, celulele din pancreas care produc insulină se pot uza. Când se întâmplă acest lucru, pancreasul nu poate produce cantitatea de insulină necesară pentru a gestiona corect nivelurile de glucoză din sânge și pentru a le menține într-un interval normal. Nivelurile de glucoză din sânge cresc prea mult și în cele din urmă se dezvoltă prediabet sau diabet de tip 2.

Această progresie are loc adesea foarte lent și fără preaviz, de cele mai multe ori durând ani. Persoanele cu prediabet au până la 50%  șanse de a dezvolta diabet de tip 2 în decurs de 5 până la 10 ani.

Acesta este motivul pentru care este important să te angajezi în obiceiuri de viață sănătoase și să faci controale medicale regulate, mai ales dacă prezinți factori de risc fie pentru rezistența la insulină, fie pentru prediabet.

Monitorizarea continuă și adoptarea de noi obiceiuri

Dacă te încadrezi în unul sau mai mulți factori de risc pentru diabet, ar trebui să faci analizele necesare pentru a testa rezistența la insulină sau diabetul.

Ghid de screening pentru diabet:

  1. Persoanele cu prediabet vor fi retestate anual.
  2. Persoanele cu diabet gestațional vor fi retestate la fiecare 3 ani, pe tot parcursul vieții.
  3. Pentru toate celelalte categorii, screeningul va începe la vârsta de 45 de ani.
  4. Persoanele care iau medicamente, cum ar fi glucocorticoizii, diureticele tiazidice, unele terapii pentru infecția HIV, respectiv unele antipsihotice atipice, trebuie urmărite cu atenție deoarece aceste medicamente cresc riscul apariției diabetului zaharat.
  5. Copiii și adolescenţii asimptomatici aflaţi în risc de diabet zaharat trebuie supuși unui screening activ, care începe la vârsta de 10 ani sau la pubertate, fie în situații excepționale care pot apărea mai devreme.

Adoptarea de noi obiceiuri de stil de viață care susțin sănătatea poate face o mare diferență în inversarea rezistenței la insulină și întârzierea sau prevenirea diabetului de tip 2. Alege activități fizice care îți plac și pe care știi că le vei face în mod regulat, urmează un model de alimentație realist și care include alimentele care îți plac și stabilește o rutină de somn care să permită un somn constant și odihnitor în fiecare noapte.

Scurt rezumat

Rezistența la insulină este o caracteristică a diabetului de tip 2 și poate fi prezentă din faza de prediabet.

Insulina este esențială pentru a permite organismului să utilizeze eficient glucoza și pentru a preveni creșterea prea mare a nivelului de zahăr din sânge. Când insulina nu funcționează eficient, nivelul zahărului din sânge poate crește și se poate dezvolta diabet.

Mulți oameni cu prediabet pot preveni dezvoltarea diabetului de tip 2 luând măsuri de stil de viață pentru a contracara rezistența la insulină și dezvoltarea diabetului.

Rezistența la insulină și diabetul sunt strâns legate, dar nu sunt aceleși lucru. Rezistența la insulină este un termen mai larg care înseamnă că organismul tău trebuie să secrete mai multă insulină decât de obicei pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge.

Diagnosticul de diabet zaharat este atunci când nivelul zahărului din sânge atinge un prag suficient de ridicat din cauza incapacității organismului de a produce suficientă insulină. Mulți oameni sunt rezistenți la insulină, dar nu au diabet, însă rezistența la insulină poate duce la prediabet și diabet de tip 2.

Este important să consulți un medic de îndată ce observi semnale și simptome specifice rezistenței la insulină. Acest lucru poate fi important pentru a preveni avansarea către  diagnosticul de diabet zaharat.

Resurse

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type2.html

https://societate-diabet.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghidul-SRDNBM-2021.pdf

https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/severe-insulin-resistance/

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Lasă un comentariu

  • Va mulțumesc pentru articol, ma regasesc cu rezistenta la insulina.
    Dimineața am glicemia mărită dar niciodată 200 nici după ce mănânc copios.
    Mananc de 2 ori/ zi și de seara de la 18.00h pana a 2-a zi la 10.00-11.00h nu mananc nimic.
    Beau 2 l de apa.
    Fructele îmi creează problema de rezistenta?
    Am colilitiaza și este posibil sa imi creeze probleme la pancreas?
    Ce imi sugerati?
    Va mulțumesc anticipat!

    Răspunde
    • Redacția Zenyth
      17 aprilie 2024 12:59

      Vă mulțumim pentru apreciere! Vă recomandăm să discutați cu un specialist în medicină holistică, care vă poate ajuta să găsiți o soluție (după efectuarea tuturor testelor necesare). Multă sănătate!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
diabetinflamațieobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolic
Articolul anterior
Legături periculoase: rezistența la insulină și sindromul ovarului polichistic
Articolul următor
Viața cu endometrioză – o nouă viziune!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: