Medicină funcțională, Sănătate

Legături periculoase: rezistența la insulină și sindromul ovarului polichistic

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
Infertilitateinflamațieovare polichisticerezistență la insulinăSănătatea femeiisindrom metabolic

Ai auzit vreodată de sindromul ovarelor polichistice (SOP)? Dacă ești o femeie care a avut probleme în a rămâne însărcinată, probabil că da. Celelalte persoane? Probabil că nu.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este un dezechilibru hormonal care apare atunci când ovarele secretă hormoni în exces. În caz de SOP, ovarele produc niveluri neobișnuit de ridicate de hormoni numiți androgeni. Acest lucru face ca hormonii tăi de reproducere să devină dezechilibrați. Ca rezultat, persoanele cu SOP au adesea cicluri menstruale neregulate, menstruații lipsă și ovulație imprevizibilă. Chisturile foliculare mici pot fi vizibile pe ovare la ecografie din cauza lipsei ovulației (anovulație). Cu toate acestea, în ciuda numelui „polichistic”, prezența chisturilor nu este obligatorie pentru a avea SOP.

SOP poate apărea în orice moment după pubertate. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate la 20 sau 30 de ani când încearcă să rămână însărcinate. Obezitatea sau prezența afecțiunii la alte persoane din familie poate crește probabilitatea de a dezvolta SOP.

SOP este una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate la femei, afectând până la 15%  dintre femeile de vârstă reproductivă.

Femeile cu SOP adesea prezintă rezistență la insulină; organismul lor poate produce insulina, dar nu o poate folosi eficient, crescând riscul apariției diabetului de tip 2. De asemenea, prezintă niveluri mai ridicate de androgeni, care pot împiedica ovulația și pot cauza cicluri menstruale neregulate, acnee, rărirea părului scalpului și creșterea excesivă a părului pe față și pe corp.

Simptome și cauze

Semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice se dezvoltă adesea la pubertate în perioada primei menstruații. Uneori, această patologie apare mai târziu, de exemplu, ca răspuns la o creștere importantă în greutate.

Tabloul clinic specific pentru sindromul ovarelor polichistice este reprezentat de:

  • Creștere în greutate.
  • Oboseală.
  • Creșterea părului nedorit în anumite zone ale corpului (hirsutism).
  • Alopecie de tip masculin.
  • Pete de culoare închisă pe piele.
  • Modificări ale dispoziției.
  • Durere pelvină.
  • Dureri de cap.
  • Tulburări de somn.

Pot avea SOP fără niciun simptom?

Da, este posibil! Multe femei nu își dau seama că au această afecțiune până când nu au probleme în a rămâne însărcinate sau se îngrașă din motive necunoscute. De asemenea, există posibilitatea să fie o formă de SOP cu simptome ușoare care sunt trecute cu vederea.

Criterii de diagnosticare pentru SOP

Există două criterii principale utilizate pentru diagnosticarea SOP: Criteriile Rotterdam 2003 și Criteriile NIH / NICHD.

Criteriile Rotterdam 2003 definesc sindromul ovarelor polichistice ca fiind prezent atunci când pacienta are cel puțin două dintre aceste semne:

  1. tulburări ale ciclului menstrual – menstruații rare, neregulate (oligo/ anovulație).
  2. exces de hormoni „masculini” (hiperandrogenism).
  3. și/ sau aspect polichistic al ovarelor – vizualizate ecografic.

Criteriile NIH / NICHD definesc SOP atunci când o pacientă prezintă hiperandrogenism și ovulație neregulată (oligo-anovulație cronică).

Ambele definiții sunt valabile după excluderea altor tulburări care ar putea fi responsabile pentru tabloul simptomatic.

Care este cauza principală a SOP?

Cauza exactă a SOP este necunoscută. Există dovezi că genetica, obezitatea, rezistența la insulină, hiperandrogenismul și inflamația pot contribui la apariția SOP.

  1. Niveluri mai ridicate de hormoni masculini numiți androgeni. Acestea împiedică ovarele să elibereze ovule, ceea ce provoacă cicluri menstruale neregulate. Ovulația neregulată poate provoca, de asemenea, dezvoltarea unor saci mici, plini de lichid, pe ovare. Nivelul ridicat de androgeni provoacă, de asemenea, acnee și creșterea excesivă a părului la femei.
  2. Rezistența la insulină. O creștere a nivelului de insulină face ca ovarele să producă și să elibereze hormoni masculini (androgeni). Creșterea hormonilor masculini suprimă ovulația și contribuie la alte simptome ale SOP. Excesul de greutate sau obezitatea pot contribui, de asemenea, la rezistența la insulină.
  3. Inflamație de grad scăzut. Persoanele cu SOP tind să aibă inflamație cronică de grad scăzut.
  4. Cercetările sugerează că anumite gene ar putea fi legate de SOP și, având un istoric familial de SOP, pot juca un rol în dezvoltarea afecțiunii.

Complicațiile sindromului ovarelor polichistice

Nivelurile de androgeni mai mari decât cele normale pot afecta fertilitatea și alte aspecte ale sănătății, precum:

  1. Infertilitatea

Pentru a rămâne însărcinată trebuie să ovulezi. Femeile care nu ovulează în mod regulat nu eliberează atât de multe ouă pentru a fi fertilizate, iar SOP este una dintre principalele cauze de anovulație, ceea ce duce la infertilitate la femei.

  1. Sindromul metabolic

Până la 80% dintre femeile cu SOP sunt supraponderale sau prezintă obezitate. Atât obezitatea, cât și SOP  cresc riscul de:

  • Glicemie ridicată.
  • Tensiune arterială crescută.
  • Colesterol „bun” HDL scăzut.
  • Colesterol LDL „rău” ridicat.

Împreună, acești factori stau sub umbrela sindromului metabolic și cresc riscul de:

  • Boli cardiovasculare.
  • Diabet
  • Accident vascular cerebral.
  • Apnee în somn.
  • Cancer endometrial.
  • Depresie
  1. Diabet gestațional, preeclampsie și hipertensiune arterială

Prezența SOP poate crește riscul pentru anumite complicații ale sarcinii (diabet gestațional, preeclampsie, naștere prematură sau naștere prin cezariană din cauza obezității, diabetului sau hipertensiunii arteriale), deși majoritatea femeilor cu această afecțiune duc cu succes o sarcină la final.

Rezistența la insulină în sindromul ovarelor polichistice

Au fost oferite mai multe idei pentru a explica etiologia sindromul ovarului polichistic.

Relația dintre SOP și rezistența la insulină a dovedit că insulina este în special un hormon crucial la femeile din grupa de vârstă reproductivă. De asemenea, activitatea insulinei în sistemul nervos central este necesară pentru ovulație. Cercetările au arătat că rezistența la insulină poate duce la producerea de ovule mai mici sau la întârzierea producției de ovule. De asemenea, androgenii au o influență substanțială asupra sensibilității și secreției la insulină. Această idee s-a tradus direct într-o nouă terapie pentru SOP cu medicamente sensibilizante la insulină  într-un mod subtil. În plus, posibilitatea ca expunerea la androgeni în timpul dezvoltării să contribuie la SOP a primit o atenție considerabilă, deoarece administrarea prenatală de androgeni la primate non-umane, oi și rozătoare poate produce fenocopii remarcabile ale sindromului. SOP este o boală metabolică și reproductivă semnificativă, asociată cu un risc crescut de diabet zaharat de-a lungul vieții la femeile care suferă de aceasta. Se crede că femeile afectate au o tulburare specifică în acțiunea insulinei ca o consecință a activării destul de scăzute a receptorului de insulină, posibil mediată de hiperfosforilarea receptorului serină și substratul receptorului de insulină 1 (IRS-1). Această fosforilare este produsă de creșterea activității serin kinazei intracelulare.

Simptomele rezistenței la insulină la femeile cu SOP

Unele semne ar putea fi ușor trecute cu vederea și nu sunt puse imediat pe seama rezistenței la insulină. Acestea pot fi:

  • Acanthosis nigricans. Pigmentare întunecată și îngroșare a pielii, de obicei în pliurile pielii din jurul gâtului, zonei inghinale și axilelor.
  • Foame. Nivelurile ridicate de insulină pot duce la foame excesivă.
  • Creștere în greutate și dificultate de a slăbi. Insulina ajută la depozitarea glucozei în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul. Glucoza suplimentară este stocată sub formă de grăsime, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și probleme de slăbire.

De reținut!

  • Sindromul ovarului polichistic (SOP) afectează până la 15% dintre femeile la vârstă reproductivă.
  • Până la 70% dintre femeile afectate rămân nediagnosticate în întreaga lume.
  • SOP este cea mai frecventă cauză a anovulației și o cauză principală a infertilității.
  • SOP este asociat cu o varietate de probleme de sănătate pe termen lung care afectează bunăstarea fizică și emoțională.
  • Până la 70% dintre femeile cu SOP au rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele lor nu pot folosi insulina în mod corespunzător. Insulina ridicată este atât un simptom al SOP, cât și un factor fiziologic subiacent.

Sindromul ovarului polichistic pare să fie exclusiv o boală a ovarelor, dar nu este. În timp ce SOP afectează ovarele și ovulația, este de fapt o tulburare endocrină și metabolică a întregului corp care este strâns legată de rezistența la insulină.

Resurse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9665922/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265309#symptoms

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/pcos.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Infertilitateinflamațieovare polichisticerezistență la insulinăSănătatea femeiisindrom metabolic
Articolul anterior
Rolul rezistenței la insulină în dezvoltarea sindromului metabolic
Articolul următor
Rezistența la insulină: un avertisment tăcut despre diabet


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: