Sănătate

5 simptome ascunse ale diabetului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
diabetglicemiemetabolismpielesănătatesomn

Nu toate cazurile de diabet zaharat de tip 2 se manifestă prin binecunoscutele simptome: sete nestăvilită, urinări frecvente, amorțeli ale mâinilor și picioarelor. Sunt și alte semne subtile care anunță fluctuațiile glicemiei. Iată care sunt simptomele mai puțin cunoscute ale diabetului!

Pete maronii pe piele

Petele maronii și catifelate, apărute mai ales în cutele pielii, de obicei pe ceafă, coate sau încheieturile degetelor, pot fi simptome timpurii ale diabetului zaharat. Cu toate că moștenirea genetică sau unele tulburări hormonale pot cauza o boală de piele numită „acanthosis nigricans”, medicii, când observă astfel de pete, primul lucru pe care ar trebui să îl recomande pacienților este să facă un test de sânge pentru verificarea glicemiei, spune dr. Sanjiv Saini, un dermatolog din Maryland, citat de prevention.com. Nivelul crescut al insulinei duce la dezvoltarea accelerată a celulelor cutanate, iar melanina – pigmentul din aceste celule – se acumulează ducând la apariția petelor de culoare închisă. Dacă pacientul nu neglijează verificarea glicemiei după apariția petelor, el poate afla din timp de oscilațiile nivelului de zahăr din sânge și poate lua măsuri de protecție înainte de instalarea diabetului. De exemplu, trecerea la o dietă sănătoasă și reducerea cu 10% a greutății corporale poate ajuta la normalizarea glicemiei.

Îmbunătățirea bruscă a vederii

Dacă vei constata la un moment dat că poți citi fără ochelari, acesta nu este un semn bun. De fapt, atât vederea încețoșată, care este una din complicațiile diabetului, cât și îmbunătățirea subită a vederii pot indica fluctuațiile glicemiei. Dr. Howard Baum, profesor asociat de diabetologie la Universitatea Vanderbilt, spune că a avut pacienți care i-au povestit că au început să vadă mai bine, iar după ce au fost depistați cu diabet și au început să ia tratament pentru acesta, ei au fost nevoiți să poarte din nou ochelari. Explicația: diabetul determină un nivel ridicat de lichide în organism, inclusiv în interiorul ochilor, ceea ce duce fie la încețoșarea vederii, fie la atenuarea viciilor de refracție.

Deshidratarea pielii și apariția mâncărimilor

Diabetul afectează circulația sângelui, ceea ce poate predispune la deshidratarea pielii și apariția pruritului (mâncărimi). „Unii dintre pacienții diagnosticați cu diabet acuză adesea mâncărimi la nivelul extremităților (mâini, tălpi, picioare), așa că aceste probleme trebuie luate în considerare împreună cu alte simptome specifice diabetului zaharat”, spune Baum. În cazul în care utilizarea frecventă a unei creme hidratante nu rezolvă problema mâncărimilor, trebuie luată în calcul testarea glicemiei.

Scăderea auzului

Dacă ai tendința să crești volumul la televizor ori în timpul unei conversații trebuie să le ceri interlocutorilor să repete ceea ce spun, poate ar fi cazul să îți verifici glicemia. Un studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate din SUA sugerează că scăderea auzului ar putea fi unul dintre simptomele precoce ale diabetului. Persoanele cu niveluri crescute ale zahărului în sânge, dar care nu se încadrează în criteriile de diagnostic pentru diabet au cu 30% mai multe riscuri de afectare a auzului decât cele cu niveluri normale de glucoză. Cercetătorii cred că diabetul deteriorează vasele de sânge și nervii auditivi, ceea ce duce la scăderea auzului.

Sforăit și apnee în somn

Aproape jumătate dintre diabetici au tulburări de respirație în timpul somnului, afirmă dr. Osama Hamdy, director la Joslin Diabetes Center din Boston. De aceea, persoanele care obișnuiesc să sforăie, nu dorm bine și au stări de somnolență în timpul zilei ar fi bine să își facă un test de sânge pentru depistarea diabetului. Un recent studiu canadian a arătat că 23% din pacienții diagnosticați cu sindrom de apnee în somn dezvoltă diabet în următorii 5 ani. Deși legătura nu este pe deplin elucidată, cercetătorii presupun că pacienții cu tulburări de respirație în somn eliberează hormoni de stres, care cresc nivelul zahărului în sânge.

    Surse:

  • prevention.com/health/surprising-diabetes-symptoms
  • womenshealthmag.com/beauty/skin-health-connection

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
diabetglicemiemetabolismpielesănătatesomn
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: