Webinarul „Ce se ascunde în spatele colesterolului ridicat sau scăzut?“, din seria Webinarelor Better Medicine, a adus în centrul atenției colesterolul. Nutriționist Raluca Schachter a adus în prim plan informații inedite despre ce se ascunde în spatele colesterolului ridicat, dar și scăzut. Toate lumea știe că un colesterol ridicat este un semnal de alarmă, însă majoritatea ignoră semnificația unui nivel scăzut de colesterol.
Când prea mult este într-adevăr prea mult? Vom afla în continuare care este de fapt valoarea optimă și de dorit atunci când vorbim despre colesterol.
Funcțiile vitale ale colesterolului în organism
- Este prezent în toate celulele corpului
- Crește integritatea membranei celulei
- Reprezintă materia primă pentru fiecare hormon steroid
- Acționează împotriva radicalilor liberi
- Reprezintă materia primă pentru sărurile biliare
- Este implicat în repararea celulelor denaturate
- Creierul și nervii sunt alcătuiți în mare parte din colesterol
- Laptele matern – „alimentul“ cel mai bogat în colesterol
- Este esențial pentru absorbția vitaminelor solubile în grăsimi (A, D, E, K)
- Are proprietăți antimicrobiene (acizii grași saturați cu lanț scurt și mediu)
- Este implicat în repararea și întreținerea peretelui intestinal
- Îmbunătățește imunitatea
- Acționează ca un antidepresiv prin îmbunătățirea funcției receptorului serotoninei
Ipoteza lipidelor și mitul colesterolului
Aceasta a fost dezvoltată și promovată de Ancel Keys în 1950 și susține că există o relație directă între cantitatea de grăsimi saturate și colesterol din dietă și incidența bolilor coronariene.
Însă studiile care au testat această ipoteză au găsit concluzii diferite. De reținut este faptul că această ipoteză este susținută de industria uleiurilor vegetale și a alimentelor procesate.
O valoare crescută de colesterol în sânge nu este determinată de alimentele bogate în colesterol; aceasta se datorează unui metabolism care nu este eficient în a metaboliza colesterolul de care are organismul nevoie.
Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reacţie la inflamaţiile existente. Colesterolul nu este problema, este de fapt soluţia pe care organismul o utilizează în încercarea de a se autovindeca!
Principalele surse de inflamație în corp sunt:
- Uleiuri și grăsimi hidrogenate, uleiuri vegetale rafinate și râncede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool, țigări.
- Extractele de ouă, lapte praf (adăugat și la produse lactate cu grăsimi reduse), cărnuri și grăsimi care au fost alterate la temperaturi înalte.
- Toxicitate cu metale grele și chimicale, toxicitate a ficatului, stres, hipotiroidism și disfuncții ale rinichilor.
De reținut despre colesterol!
Studiul The Framingham Heart Study a arătat că 40% dintre atacurile de cord se înregistrează în rândul persoanelor cu nivelul colesterolului sub 200. Este clar că doar scăderea colesterolului nu este soluția!
Multe dintre persoanele care suferă un infarct au medicație hipolipemiantă.
Studiile arată că persoanele care au nivelul colesterolului <180 mg/dl sunt de 3 ori mai expuse unui atac vascular cerebral (AVC).
Stresul, inflamația și nivelul crescut de insulină (datorat unui aport crescut de carbohidrați) cresc necesarul de colesterol. Nivelurile de colesterol din corp sunt determinate de mediu!
Până la urmă care este treaba cu colesterolul „bun“ și „rău“ și ce reprezintă valorile fiecăruia
LDL (80 – 150 mg/dl)
LDL (low density lipo-protein) → „transportator“ al colesterolului, distribuindu-l către diferite părţi ale corpului, acolo unde este nevoie de el.
Problema cu LDL vine din faptul că are susceptibilitate mare de oxidare dacă rămâne în sânge mai mult timp și asta duce la creșterea inflamației în corp și a riscului de boli de inimă.
Valori ridicate ale LDL pot indica:
- funcție scăzută a tiroidei
- inflamație cronică
- infecție activă în corp
Particula sănătoasă de LDL este mare si „pufoasă“ și circulă în mod natural în sistem fără să creeze probleme.
În schimb, când particula LDL devine mică și densă aceasta are tendința de a rămâne bocată în orificiile arterelor unde se acumulează nutrienți și asta duce la inflamație și ulterior la ateroscleroză.
Dimensiunea acestor particule este un marker predictiv important pentru evenimentele cardiovasculare și pentru progresia bolii coronariene.
HDL (50 – 85 mg/dl)
HDL (high density lipo protein) → „mătură“ particulele de LDL și le transportă la ficat pentru reciclare.
Nivelurile scăzute de HDL indică o viață sedentară, obezitate, alimentație procesată și bogată în zaharuri.
Nivelurile ridicate de HDL coroborate cu un nivel scăzut de trigliceride indică prezența bolilor autoimune, hipotiroidism, exces de estrogen și consumul excesiv de alcool, droguri.
Niveluri scăzute de HDL coroborate cu niveluri crescute de trigliceride semnalizează rezistență la insulină.
Dacă tot am amintit trigliceridele mai sus, să vedem ce sunt acestea și care este rolul lor.
Trigliceridele (60 – 100 mg/dl)
Trigliceridele sunt, mai exact, lipide, adică grăsimi care se regăsesc în sânge. Acestea sunt necesare organismului uman, deoarece îi oferă energia de care are nevoie pe parcursul zilei.
Niveluri ridicate ale acestora semnalizează boli de inimă, accident vascular cerebral, rezistență la insulină și ficat gras.
Trigliceridele sunt transportate către țesuturi de către VLDL (lipoproteinele cu densitate foarte scăzută).
Odată ce VLDL este eliberată, enzimele din fluxul sanguin interacționează cu trigliceridele și schimbă lipoproteina VLDL în LDL.
Raportul optim între biomarkeri
LDL : HDL – 3:1 sau mai puțin (2:1 este optim)
Trigliceride : HDL – 2:1 sau mai puțin (1:1 este optim)
Care sunt cauzele care provoacă dereglări în profilul lipidic?
- Alimentația procesată, bogată în zaharuri, pro-inflamatoare
- Viața sedentară
- Obezitatea
- Stresul chronic
- Rezistența la insulină
- Hipotiroidism
- Reactivități și alergii alimentare
- Deficiență de lumina solară
- Somn de proastă calitate
- Disfuncție a ficatului, colecistului
- Disbioză intestinală
- Fumatul
Cum reglăm nivelul colesterolului din alimentație?
Pentru un nivel optim al colesterolului este necesar să avem o alimentație diversificată, sezonieră, bogată în vitamine și minerale:
PROTEINE | GRĂSIMI | CARBOHIDRAȚI |
Carne neprocesată, non-industrială Supă de oase Lactate crude, fermentate, non-industriale Pește sălbatic Ouă de țară
|
Ulei de măsline Unt, unt clarifiat (ghee) Grăsimi animale Ulei de cocos Alune, semințe și nuci crude Ulei de floarea-soarelui presat la rece (ocazional) |
Legume variate Fructe cu moderație Murături în saramură Cereale (preferabil fără gluten) cu moderație, prefermentate Mirodenii
Cu efect reglator al colesterolului:
Broccoli, castraveți, sparanghel, frunze verzi, fructe de pădure, citrice, mere, usturoi, ceapă |
Parte mai puțin prezentată de către medici este cea despre influența stilului de viață anti-inflamator asupra profilului lipidic.
Un astfel de stil de viață aduce numai beneficii, și anume:
- Mărește dimensiunea particulelor de LDL și scade pericolul de oxidare.
- Crește cantitatea de HDL disponibil pentru a recicla LDL din sânge înainte ca acesta să aibă șansa de a se oxideze.
- Îmbunătățește raportul LDL la HDL.
- Scade trigliceridele și îmbunătățește raportul dintre trigliceride și HDL.
Care sunt cauzele reale ale atacurilor de cord și cerebrale?
- Trigliceridele crescute
- Valori scăzute ale colesterolului HDL
- Valori crescute ale homocisteinei
- Consumul crescut de colesterol oxidat
- Deficiențe nutriționale
Adevărul despre grăsimile saturate și alimentele bogate în colesterol
În anii 1960, valorile mari ale colesterolului total (chiar și cele care ajungeau la 300) erau ignorate de către comunitatea medicală convențională.
Războiul împotriva colesterolului și grăsimilor saturate a fost pornit de industria alimentelor procesate și a uleiurilor vegetale, prin intermediul lui Archer Daniels Midland.
Acest război a devenit aliatul statinelor- medicamente menite să reducă colesterolul.
În acest război, s-a pierdut din vedere importanța biologică a grăsimilor saturate. Acestea au un rol important asupra membranelor celulare, inimii, oaselor, ficatului, plămânilor, hormonilor, a întregului sistem imunitar și, de asemenea, ele semnalează sațietatea – grăsimile saturate te ajută să mănânci mai puțin, să îți menții greutatea sau chiar să slăbești.
Și totodată s-au neglijat efectele negative ale statinelor. Acestea deteriorează funcțiile ficatului, intervin în metabolismul normal al ficatului, provoacă dureri de mușchi și oase, consumă rezervele de coenzima Q10 și afectează sistemul imunitar.
Afecțiuni asociate cu un nivel scăzut de colesterol
Un nivel scăzut de colesterol poate provoca afecțiuni precum:
Boli autoiumune: colesterolul în țesuturi inhibă cascada de semnale imune pro-inflamatorii care se află la baza proceselor autoimune.
Infecții:
- LDL are capacitatea de a reduce patogenii și bacteriile infecțioase, dezactivându-le.
- Când endotoxinele sunt cuplate cu LDL sunt incapabile să declanșeze producția citokinelor pro-inflamatorii, cum ar fi TNF-α.
Toxicitate: din cauza faptului că aproximativ 80% din colesterolul din sânge este produs de ficat, o producție scăzută este reflectată de toxicitatea ficatului și/sau insuficienţă biliară.
Catabolism, degenerare și efecte distructive ale radicalilor liberi în celule și țesuturi: colesterolul este o lipidă anabolică care inhibă inflamația și degenerarea.
Depresie și comportamente impulsive, inclusiv sinucidere și violență.
Top 10 nutrienţi pentru metabolismul colesterolului
- Coenzima Q10
- Uleiul de pește
- Niacina
- Berberina
- Extractul de usturoi
- Lecitina
- Taurina
- Nattokinaza
- Polifenolii
- Colina
Concluzii
Este important să înțelegem compoziția nivelurilor de colesterol și tipul de colesterol prezent în sânge. Deși majoritatea medicilor se alarmează la valori ridicate ale colesterolului total, nu acela este cel mai important.
LDL-ul (colesterolul cu densitate mică) este important în ceea ce privește riscul de boli de inimă, dar medicii au tendința de a pune prea multă importanță pe acest test.
Însă nivelul de trigliceride este un indicator mai bun pentru riscul de atac de cord decât nivelul de LDL deoarece un nivel crescut de trigliceride crește riscul de atac de cord.
De asemenea, un raport trigliceride la HDL sub 1.5 este considerat să indice un risc scăzut de boli de inimă.
Un alt aspect important este starea de sănătate atunci când verificați nivelurile lipidice deoarece o infecție sau o boală acută pot influența rezultatele analizelor.
Dar și nivelul de hormoni tiroidieni (T4 liber) trebuie luat în considerare pentru a asigura o interpretare corectă a profilului lipidic, deoarece o funcție tiroidiană scăzută (hipotiroidism) poate duce la creșterea semnificativă a trigliceridelor.
48 de comentarii. Leave new
Felicitări! Foarte interesant comentariu și pe înțelesul tuturor (medicii nu ne avertizează de reacțiile adverse ale statinelor). Mulțumesc pentru informare.
Mulțumesc frumos pentru articol este foarte interesant și bine de știut .
Vă mulțumim pentru apreciere!
Buna ziua,
Am colesterolul (la 75 ani) 250. Pe intuitie mi-am dat seama ca nu este asa de periculos, trigliceridele 106. Materialul dvs. mi-a confirmat acest lucru.
Va multumesc din suflet si astept si alte materiale la fel de interesante si instructive. Va multumesc mult.
Sarbatori cu pace si liniste sufleteasca!
Vă mulțumim frumos! Multă sănătate!
Încă de la început am avut încredere în produsele dumneavoastră, apoi au venit articolele.
Din păcate nu am suficient timp ca să le citesc pe toate. Fiecare articol în sine este o doză de sănătate.
Multumesc pentru efortul depus pentru ca medicina preventivă să ajungă la noi. Avem șansa de a ocoli boala și acesta nu-i puțin lucru.
Vă mulțumim pentru cuvintele frumoase! Ne bucurăm enorm când primim astfel de feedback pentru produsele și pentru articolele noastre.
Foarte util și bun articolul. Mulțumesc! Ar trebui să-l citească și mulți din doctori care recomandă statinele că pe apa!!
Vă mulțumim pentru apreciere!
Mulțumesc.informatii utile care cu siguranță ne vor ajuta.
Vă mulțumim frumos!
Foarte bun articolul, de tinut minte, grija pentru sanatatea noastra.
Vă mulțumim pentru apreciere!
Aprecieri deosebite pentru continutul acestui articol, pentru complexitatea si claritatea informatiilor, pentru utilitatea lor!
Vă mulțumim frumos!
Foarte bun articolul! Va multumim pentru informatii!
Vă mulțumim frumos pentru apreciere!
Pentru ei și membrii familiei lor medicii nu prescriu statine fiindcă știu despre reacțiile lor adverse, dar pentru restul pacienților respecta protocolul. Ai colesterol peste 200iti prescriu statine pe care sa le iei toată viata și pe urma te mai alegi și cu alte afecțiuni.
Vă mulțumim că ne urmăriți și sperăm ca informațiile noastre să vă fie de folos.
Multumim pentru informatiile pretioase.
Vă mulțumim pentru apreciere!
Foarte bun articolul și educativ. Pe înțelesul tuturor.
Mulțumesc
Și noi vă mulțumim pentru apreciere!
Foarte bun articolul, detailat, explicit,date științifice de ultimă oră, Bravo autorului, felicitări!
Vă mulțumim pentru feedback, ne motivează să continuăm seria acestor articole!
Super interest ; schimba multi dintre conceptiile care ne-au fost recomandate pana acum.Multumesc
Excelent comentariul, documentat la zi si pe intelesul tuturor !
O echipa profesionista !
SUCCES !!!
Vă mulțumim frumos pentru apreciere!
Ce combinatie de suplimente ne recomandati in functie de dezechilibrul de care suntem afectati?
Suplimentele pot fi asociate în foarte multe moduri, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Vă recomandăm să discutați cu un medic specializat în medicină integrativă, acesta vă poate oferi un plan personalizat. Multă sănătate!
Explicat pe înțelesul majorități dar ce facem cu medici care nu văd fe omenul așa ce putem face la cine sa apelăm.Mulțumes mult pt.mine a fost deosebit ce am citit.
Vă mulțumim frumos pentru apreciere!
Foarte bun articolul, va multumesc !
Am probleme cu colesterolul de 20 de ani, in general valoarea colesterolului total era 250-275 dar HDL e intotdeauna intre 85 si 90. Mi s-au
prescris statine de diferite feluri dar nu le suport, asa ca in ultimii doi ani iau cu intermitenta: 2 saptamani iau statine chimice si 2 saptamani naturale si asa imi mentin colesterolul la 220-250 si ma simt bine. Iau si protectie pt.ficat, fac si cure cu Q10 da 2 ori pe an dar nu pt.ca mi-a prescris medicul ci pt.ca citesc mult despre mentinerea sanatatii si la sfatul farmacistului. Din pacate, medicii insista sa luam statine, nu vor sa auda de medicatie naturista si nici protectie pt.ficat si nu numai, nu prescriu. Ma hranesc sanatos, nu fac nici un fel de abuzuri si nu sufar de nici o boala cronica. Analizele sunt bune doar colesterolul LDL si total e crescut dar eu consider normala valoarea de 240 in conditiile in care trigliceridele si HDL sunt f.bune.
Și noi vă mulțumim că ne sunteți alături! Multă sănătate!
Un articol foarte ” la zi ” cu ultimele descoperiri medicale. Felicitări !
Vă mulțumim frumos!
fOARTE BUN ARTICOLUL.PE INTELESUL NOSTRU.VA MULTUMESC SI FELICITARI
Vă mulțumim pentru apreciere!
Foarte bine structurate informatiile. Imi sunt de un real folos. Multumesc!
Ne bucurăm să primim asemenea feedback!
Mulțumim pt acest articol. Este clar prezentat pe înțelesul tuturor. Va mulțumim, Doamne ajuta!
Vă mulțumim frumos!
FOARTE INTERESANT !
MULTUMESC PENTRU MENTINEREA SI PERFECTIONAREA MEA MEDICALA
Vă mulțumim frumos pentru apreciere!
Excelenta punere la punct a importantei colesterolului.Multumiri colectivului ZENYTH !
Noi vă mulțumim că ne sunteți alături!
Foarte bine structurat articolul si pe intelesul tuturor celor interesati. Ma intreb daca medicii care prescriu cu atata usurinta statine au auzit de Coenzima Q10 sau Berberina. Felicitari pentru preocuparea d voastra de a ne transmite informatii si abordari corecte!
Vă mulțumim pentru apreciere!