Am observat că sindromul ovarelor polichistice a fost de mare interes pentru voi, așa că am decis să continui cu pașii pe care îi puteți face atunci când vă confruntați cu această problemă. În continuare vă voi prezenta cei 10 pași pentru a duce în remisiune un dezechilibru hormonal (în special SOPC – sindromul de ovar polichistic), din perspectiva medicinei funcționale, într-un mod prietenos și ușor de înțeles. Am hotărât să împart pașii în mai multe articole săptămânale, pentru a fi ușor de urmărit și aplicat.
Pasul 1: Redu inflamația din corp
Inflamația este ca o alarmă de incendiu pentru corpul nostru. Când ne lovim sau avem o infecție, corpul declanșează această alarmă pentru a declanșa procesul de vindecare. Noi vrem ca aceasta să existe pentru a ne proteja, ceea ce nu ne dorim, este ca ea să „sune“ mereu. Există două tipuri de inflamație:
- Inflamația acută: Este ca atunci când te tai la deget și zona devine roșie, caldă și tumefiată. Doare câteva zile, dar procesul de vindecare e rapid și eficient. După ce tăietura s-a vindecat, „alarma“ s-a și stins.
- Inflamația cronică: este precum acea alarmă care declansează și extinctorii de apă, declanșând o inundație. Durează mai mult și poate provoca tot felul de probleme de sănătate, ea mai poate fi denumită și inflamație ascunsă. Această inflamație cronică netratată ne duce înspre îmbătrânire prematură, depresie, anxietate, boli autoimune, este un disruptor hormonal și ne scade calitatea ovocitelor.
Cum știi dacă ai inflamație ascunsă? Poți să te testezi printr-o analiză numită proteina C-reactivă de înaltă sensibilitate sau poți să fii atentă la semnele subtile pe care ți le trimite corpul tău:
- Oboseală constantă: simți că orice ai face, tot te simți obosită.
- Durere musculară și articulară: ai diverse dureri care apar fără motiv.
- Probleme digestive: dureri, balonare.
- Creștere în greutate inexplicabilă: mai ales în zona abdominală, chiar dacă nu ai exagerat cu prăjiturile.
- Infecții frecvente: simți că ești mai des bolnavă decât sănătoasă.
- Piele inflamată: îți apar diferite dermatite, eczeme pe corp, fără nici o explicație.
- Probleme de somn: adormi mai greu, te trezești după puține ore de somn sau ai somn întrerupt pe parcursul nopții.
Metode naturale pentru a trata inflamația cronică
- Dieta Antiinflamatoare
Cel mai bun aliat al corpului nostru pentru această inflamație „mocnită“ sunt alimentele pe care le consumăm zi cu zi. Obiectivul este destul de simplu – elimină alimentele care îți produc inflamație și introdu alimente cu mulți antioxidanți, care te ajută să scazi nivelul de inflamație din corp. Poți să îți dai seama ce îți produce inflamație printr-o dietă de testare. La modul general, alimentele care produc inflamație sunt: zahăr rafinat, mâncare procesată – fast food, produse semipreparate, lactatele convenționale, gluten, grăsimi trans, care se găsesc în produse de patiserie, prăjeli etc.
O să îți las și o listă de alimente pe care le poți găsi la magazinul cel mai apropiat pentru a putea începe și tu de astăzi o dietă antiinflamatoare:
- Fructe și legume verzi.
- Pește mic sau mediu de captură.
- Nuci, semințe hidratate în prealabil.
- Ulei de măsline extravirgin.
- Turmeric, ghimbir – pe care le poți încorpora în diverse băuturi, precum limonadă, turmeric latte, ceai.
- Somnul de calitate
Un somn calitativ. Ai nevoie de cel puțin 8 ore pe noapte ca să funcționezi la capacitate maximă, dar nu uita că aceste 8 ore sunt o medie între populația generală, este foarte important să ne ascultăm corpul și dacă el are nevoie de 9 sau chiar 10 ore de somn, te rog frumos nu îl ignora. În general, femeile au nevoie de 9-10 ore de somn, iar bărbații – de 8 ore. O săptămână în care dormi doar 5 ore pe noapte sau chiar pierzi o noapte îți crește riscul de AVC, boli cardiovasculare și chiar de Alzheimer.
- Suplimente naturale – care nu ar trebui să îți lipsească dacă te confrunți cu inflamația cronică:
- Omega-3: contribuie la reducerea inflamației sistemice.
- Curcumina: are proprietăți antioxidante puternice și antibacteriene.
- Vitamina C: acțiune puternic antioxidantă.
- Hidratarea
Știu că pentru unele dintre voi, apa este un mic „inamic“. Nu uitați să beți apă constant și consecvent, iar pentru a face acest lucru mai ușor, vă puteți cumpăra o sticlă interesantă cu gradație. Este foarte important să ne începem ziua cu un pahar de apă, doar gândește-te cât de deshidratat este corpul tău după 8 ore de somn. Pe parcursul unei zile încearcă să bei apă puternic mineralizată, iar în timp o să observi cum tenul tău va arăta mai tânăr, mai puțin uscat, nu vei mai avea dureri de cap cu aceeași intensitate și frecvență, iar oboseala ta o să se diminueze. Dacă ți se pare plictisitor să bei apă, adaugă diferite ingrediente în ea pentru a o face mai „interesantă“, precum: lămâie, căpșuni, mentă, busuioc, afine, zmeură etc.
Acesta a fost pe scurt pasul 1, vă aștept și săptămâna viitoare să vorbim despre pasul 2. Multă sănătate vă doresc!
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
56 de comentarii. Leave new
Bună ziua. F interesant articolul și cuprinzător. Va pot găsi undeva la o clinica anume în Timișoara. Eu sunt din județul Sibiu și mi-e greu sa vin asa departe dar e f important pt mine faptul ca adunați simptome diferite și găsiți un factor central+tratați naturist. Mulțumesc.
Buna dimineata Adriana,
Nu e necesar să vii in Timisoara, fac si consultatii online. Imi poti lasa un mesaj la 0749475690 si vedem cum anume te pot sprijini. O zi frumoasa!
Mulțumesc 😍
Mulțumim!
Foarte utile informațiile!
Așteptăm continuarea!
O zi buna!
Buna dimineata,
Continuarea a aparut deja pe blog. Spor la citit!
Interesant articol , puteți da exemplu ce analize să facem pt inflamație in corp și ce tratamente să urmăm. Așteptam și pasul 2.
hs-CRP (proteina c de inalta sensibilitate) ca si analiza; ca si tratament, depinde de la caz la caz, puteti incepe cu informatia din acest articol. Multa sanatate!
Interesant și util pt multa lume.astept pașii urmatori
Pasii urmatori vor aparea saptamana viitoare
Interesant articolul.
Felicitări pentru inițiativă!
Multumesc!
Multumesc ptr recomandări.Chiar ma interesează cum pot combate inflamația sufar si eu de artrita .
Sa va fie de folos!
Tot ceea ce ati scris este perfect adevărat și bine de urmat. Din păcate este foarte greu, mai ales dacă locuim într-un mare oraș să putem găsi alimente naturale. fără pesticide reziduale. Chiar și în cazul gospodăriilor țărănești, din cauza încălzirii globale și a selecției dăunătorilor, legumele și fructele nu ajung la maturitate dacă nu sunt tratate cu multiple serii de pesticide, care din păcate rămând în alimente. Unele pestidice știm cum acționează asupra organismului uman, ex DDT, clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam , de aceea au fost interzise, dar pentu multe altele nu avem încă date certe. Oricum comunitatea europeană anunță anual lista pesticidelor care nu mai primesc avizele de utilizare, dar ce ne facem cu cele intrate ilegal în țară. De asemeni apa de băut conține pesticide reziduale, medicamente etc toate dizolvate și practic imposibil de eliminat. Ar mai fi multe de spus în acest sens dar, da, o felicit pe d-na dr. Diana Farcaș pentru inițiativă, pentru informațiile trimise și aștept cu nerăbdare continuarea,
Buna ziua,
Înteleg preocuparea dvs, pe mine m-au preocupat aceste aspecte mult timp. Chiar azi am vorbit pe pagina mea de Instagram despre acest aspect, despre cum îmi doream să mă mut într-o altă țară pentru a avea acces la aceste lucruri, până când chiar am locuit pentru 3 luni in Madrid si am văzut ce inseamna defapt. Nu este greu sa gasim aceste alimente, eu locuiesc în Timisoara si mers saptamanal la piata volanta de langa spitalul judetean unde am gasit oameni de incredere de la care pot sa cumpar alimente nestropite, de calitate. Tot in Timisoara, exista si un magazin care aduce peste de captura direct din Grecia. Prietenii mi-au spus ca si in Bucuresti, in piata din drumul tabarei (daca nu gresesc) au gasit alimente curate de la producatori locali. In privinta apei, izvoarele noastre sunt cele mai bogate in minerale, avem niste ape absolut minunate. Credeti-ma pe cuvant, aceste lucruri sunt mult mai greu de gasit in strainate, aproape imposibil. Daca va mai pot ajuta cu altceva, astept intrebarile dvs. Toate cele bune!
RECUNOȘTINȚA!
Toate cele bune și rămânem aproape, cu bucurie!
Asa sa fie 💚
Felicitări pt initiativa atât de utilă! Vă mulțumim, sperăm să continuați. SĂNĂTATE și numai BINE!
Multumesc la fel va doresc!
Nu știam ca simptomele pe care le am pot fi in cadrul inflamației cronice.Am Tiroidita autoimună și as vrea sa știu ce tratamente pot folosi pe lângă dieta
Mulțumesc frumos și f bun articolul
In primul rand ar fi necesara refacerea microbiomului si a integritatii barierei intestinale fiindca toate bolile autoimune pleaca de aici, iar tratamentul e de la caz la caz, specific fiecaruia. Multa sanatate!
Sunt foarte importante aceste informații! Mulțumesc cu recunoștință!
Și eu am inflamație cronică,am tiroida hashimoto.
Așteptăm pasul 2!
Cu mult drag, pasul 2 va aparea saptamana viitoare
Pestele functioneaza ca BURETE pentru mari, oceane, riuri si concentreaza cantitati MARI de pesticide, fungicide, metale grele…. + contine o cantitate MARE de Fosfor (asta determina PIERDERI de Calciu) + colesterol.
Vitamina C pastile si fiole este ACIDUL ascorbic, forma MONOMER, care ACIDIFICA grav corpul (generind si INFLAMATIE), iar la > 200 mg/zi riscam sa facem si pietre la rinichi xantinice.
Uleiul de masline este APROAPE neutru pe INFLAMATIE ! DE CE NU recomandati ULEIUL DE IN ? …caci ACESTA are un efect antiinflamtor MAJOR + fiind si CEA MAI BUNA SURSA (+ curata) de omega 3 ?
Ghimbirul este…..
– o sursa foarte bogata de ACID OXALIC => determinind PIERDERI masive de Ca, Mag, Zn, Fe din corp +
– este un ALIMENT CU FACTORI DE CRESTERE ultra-specific de organ : la doamne CRESTE uterul determinind fibroame, iar la barbati CRESTE prostata determinind adenom de prostata (in afara IRITATIEI produse pe stomac si intestinul gros)
Ceea ce spuneti dvs aici se intampla in cazul pestilor mari, iar eu in articol am mentionat special doar peste mic sau mediu. Multa sanatate va doresc!
Informatiile sunt binevenite si asteptate,motiv de recunostință si interes.
Multumesc!
Multumesc ptr recomandări.Chiar ma interesează cum pot combate inflamația
Puteti incepe cu pasii mentionati in articol. Toate cele bune!
Informatii utile de care avem cu toții nevoie. Mulțumesc frumos. Aștept cu interes și pasul doi.
Ma bucur! Pasul 2 va aparea saptamana viitoare
Multumesc că mi-ati adus in atentie aceste informatii despre inflamatie !
Proteina C reactivă este în limite normale, si totuși simptomele specifice inflamatiei ( în afară de cresterea in greutate ) enumerate in articolul de mai sus, sunt chinuitor de prezente la mine….
Probabil și de la alte afectiuni .
Cu drag! Proteina C reactiva este mai nespecifica, cea mai utila este proteina C reactiva HS (de inalta sensibilitate) exact cum am scris si in articol. Incepeti prin excluderea glutenului si a alimentelor procesate, continuati cu o dieta recomandata mai sus si spuneti-mi rezultatele in 3 luni. Multa sanatate!
Foarte util acest articol!
Ma bucur!
Mulţumire pentru informaţiile oferite
Cu drag!
Bună ziua,am citit cu deosebită admirație,foarte util,sunt intrată la menopauza de 5 ani ,cu terapie hormonala din cauza unei hemoragii. Am fibrom uterin și ovare polichistice! Mulțumesc frumos pentru articol;
Multumesc frumos pentru apreciere! Aveti cat mai multa grija la dominanta estrogenica (poate fi cauza fibromului uterin). Adaugati multe fibre in dieta dvs, frunze si legume verzi. Multa sanatate!
Totul este f bine documentat,de actualitate,informații extrem de utile pt ca inflamația stă la baza tuturor bolilor!Asteptam continuarea!
Multumesc frumos!
Foarte interesant articolul, aștept cu nerăbdare următoarele articole.
Saptamana viitoare apare si continuarea
Eu ma aflu în aceasta situație!
Mulțumesc!
Cu drag! Sa va fie de folos!
Foarte interesante lucruri, astept cu nerabdare pasul urmator si va rog dati mai multe informatii despre inflamatie si cum poate fi combatuta.Sunt foarte interesata sufar de poliartrita reumatoida.Multumim pentru recomandari.
Voi scrie si niste articole pe tema bolilor autoimune. Multa sanatate!
Informații deosebit de utile!
Multumesc!!
Astept si pasul 2. Multumesc
Va fi publicat saptamana viitoare
Interesant.
Ma bucur!
Multumesc!
Astept cu nerabdare pasul 2
Cel mai probabil va fi publicat saptamana viitoare pasul 2/10
Foarte interesant.
Ma bucur!