Frumusețe, Medicină funcțională

Ce este rozaceea și cum previi înroșirea feței?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
frumusețehistaminăinflamațieîngrijirea pieliiintoleranță la histaminăpielerozacee

Obraji înroșiți, pete și vene mici dilatate pe nas, frunte și bărbie, erupții și pustule asemănătoare acneei… Cam așa se manifestă rozaceea, care nu este doar o problemă estetică localizată la nivelul feței, ci o formă de manifestare a inflamației sistemice, cu evoluție cronică.

Rozaceea este o afecțiune foarte frecventă. Se estimează că peste 40 de milioane de persoane suferă de această boală de piele, în întreaga lume. Sunt și persoane celebre care se confruntă cu rozaceea: fostul președinte american Bill Clinton, cântăreața Mariah Carey, actrițele Diane Kruger, Cameron Diaz, Nicole Kidman, prințul William al Marii Britanii.

Rozaceea debutează în general după vârsta de 30 de ani și afectează cu preponderență femeile comparativ cu bărbații (raportul este de 3:1). Boala are caracter ciclic: episoadele acute de înroșire a feței sunt urmate de perioade în care simptomele se remit, după care procesul inflamator se reia, sub influența unor factori declanșatori („trigger”).

Ce se întâmplă cu pielea persoanelor predispuse la rozacee?

Persoanele cu piele deschisă la culoare (fototip 1-2), ochi albaștri sau verzi și păr blond sau șaten deschis au o predispoziție genetică în dezvoltarea bolii.

Cele mai recente teorii afirmă că pielea persoanelor predispuse la rozacee are anumite particularități. Un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology a arătat că în pielea pacienților cu rozacee există un număr crescut de celule mastocite. Ce înseamnă acest lucru? Mastocitele sunt celule ale sistemului imunitar, care îndeplinesc rolul unor mici „depozite” ale substanțelor responsabile de alergii, printre care și histamina. La contactul cu particule de alergeni, mastocitele se activează și încep să elibereze cantități mari de histamină. Acest lucru determină un proces inflamator acut la nivelul pielii.

Un factor de risc foarte frecvent îl reprezintă acarienii de pe piele. Da, ați citit bine! Pe piele conviețuiesc acarieni din familia Demodex, insecte microscopice, localizate de obicei la rădăcina firelor de păr. Deseori, persoanele cu rozacee au pe piele acești acarieni, care declanșează reacții inflamatorii și, de aici, suita de manifestări specifice rozaceei: roșeață, dilatarea vaselor de sânge, iritații. Pustulele acneice apar ca urmare a blocării foliculilor piloși din cauza acarienilor.

În plus, pacienții cu rozacee prezintă reacții exagerate de vasodilatație (înroșire a pielii) la stimuli comuni care în cazul altor persoane sunt inofensivi. Cei mai importanți sunt expunerea la soare, stresul, consumul unor alimente bogate în histamină, utilizarea unor cosmetice, consumul de alcool, unele medicamente, expunerea la temperaturi extreme, efortul fizic.

Rozaceea și intoleranța la histamină

Rozaceea se asociază destul de frecvent cu unele afecțiuni din sfera digestivă, boli cardiovasculare, astm, boli neurologice sau tulburări metabolice. Numitorul comun îl reprezintă numărul crescut de celule mastocite și intoleranța la histamină. Atât mastocitele, cât și histamina se află în cantități importante în piele, intestine, plămâni, creier, sistemul cardiovascular.

Informații foarte bine documentate și explicații despre intoleranța la histamină poți citi în articolul „Alergie sau intoleranță la histamină”, scris de Raluca Schachter, consultant în nutriție metabolică.

Potrivit Societății Naționale a Rozaceei din SUA, persoanele predispuse la rozacee trebuie să evite o serie de alimente bogate în histamină:

  • brânzeturi fermentate, sos de soia, murături, oțet;
  • mezeluri, afumături, alimente condimentate;
  • pește afumat, ton, sardine, anchois;
  • băuturi fermentate: bere, vin, șampanie;
  • fructe uscate: prune, caise, smochine, curmale, stafide;
  • nuci, alune, arahide;
  • fructe de pădure, citrice;
  • spanac, avocado, roșii, vinete, ciuperci.

Persoane care luptă ani întregi cu forme severe de acnee, care nu răspund la tratamente locale sau generale, pot observa îmbunătățiri remarcabile ale aspectului pielii după 6 luni de dietă cu cantitate scăzută de histamină, susține Yasmina Ykelenstam, fondatoarea site-ului healinghistamine.com, o amplă sursă de documentare privind tulburările provocate de intoleranța la histamină.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii cu rozacee

Pentru a ține sub control manifestările supărătoare ale rozaceei este esențial ca pielea să beneficieze de îngrijire atât din interior, cât și la exterior. Iată ce trebuie să ai în vedere dacă te confrunți cu o formă de rozacee!

– Utilizează întotdeauna produse adecvate pielii sensibile. Acestea nu trebuie să conțină alcool, acizi sau alte substanțe chimice agresive cu pielea, să fie noncomedogene (să nu închidă porii), hipoalergenice și testate dermatologic.

– Aplică zilnic o cremă hidratantă, cu factor de protecție solară (FPS) de minimum 15, care să protejeze UVA și UVB, în orice sezon. Oricum, vara trebuie să eviți expunerea directă a feței la soare și obișnuiește-te să porți pălării cu boruri largi. Iarna, ai grijă să îți protejezi obrajii și nasul cu o eșarfă pentru a nu veni în contact cu zăpada sau vântul rece.

– Ferește-te de temperaturi extreme, menține o temperatură moderată în locuință și la locul de muncă. Evită apa fierbinte și sauna.

– Limitează pe cât posibil utilizarea produselor cosmetice (pudră, farduri, baze de machiaj), întrucât multe dintre acestea conțin ingrediente-trigger pentru intoleranța la histamină. Din fericire, există varianta cosmeticelor naturale pe bază de ulei de cocos, care nu conțin histamină și sunt în general bine tolerate de persoanele cu piele sensibilă.

– Evită atingerea permanentă a feței sau ștergerea energică, brutală cu prosopul. Dacă faci sport, ai grijă ca efortul să fie de intensitate moderată, iar după antrenament este necesară igiena atentă a pielii.

– Pentru că rozaceea este o problemă care pornește din interiorul organismului, atunci e lesne de înțeles cât de importantă este dieta pe care o adopți. În primul rând, evită ceea ce îți dăunează: alimentele condimentate, cele bogate în histamină (enumerate mai sus), alimentele de tip fast-food (cu efect pro-inflamator), alcoolul, băuturile fierbinți. În al doilea rând, alege ceea ce îți face bine: o dietă echilibrată și sănătoasă, apă în cantitate suficientă.

Surse:

healinghistamine.com/the-rosacea-histamine-mast-cell-connection/
dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/rosacee/
Dr. Sarfraz Zaidi, „Puterea Vitaminei D”, Editura Benefica, 2015

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
frumusețehistaminăinflamațieîngrijirea pieliiintoleranță la histaminăpielerozacee
Articolul anterior
Protocolul Wahls: Scleroza multiplă se poate vindeca
Articolul următor
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeMedicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: