Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Nutriție personalizată, după tipul de metabolism

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 9 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăDietă echilibratămetabolic typingmetabolismNutriție

Hrana unui om este otrava altuia“, spunea filosoful roman Lucretius. Cercetările moderne confirmă spusele lui Lucretius și arată o dată în plus că fiecare persoană este unică, are un metabolism unic, nevoi nutriționale unice, iar o dietă care funcționează la o persoană poate să nu funcționeze la o alta. În acest context a apărut conceptul de sănătate metabolică – Metabolic Typing, care ține cont de unicitatea și tipul metabolic al fiecărui individ. Stabilirea tipului metabolic și introducerea unui plan de nutriție personalizată contribuie la prevenirea și managementul bolilor cronice, la controlarea poftelor alimentare și atingerea greutății ideale, la recăpătarea energiei și a stării de bine. Despre nutriția personalizată și tipurile metabolice vorbim cu Raluca Schachter, consultant nutriție, Certified Metabolic Typing Advisor.

Ziarul de Sănătate: Ca și în medicină, și în nutriție se observă două abordări – cea convențională și cea alternativă, integrativă. Vă rugăm să ne descrieți în câteva cuvinte diferențele dintre cele două și cum am putea alege un program potrivit?

Raluca SchachterRaluca Schachter: Da, în prezent, putem observa două abordări, două modele de bază în sistemul medical convențional şi alternativ. Primul model se bazează pe suprimarea simptomelor negative şi pune accentul mai mult pe afecțiune decât pe prevenție şi aflarea cauzelor în profunzime. Se pot folosi diverse medicamente, remedii, diete, terapii etc. Principiul rămâne acelaşi. Se urmează o măsură generică, universală, pentru a suprima simptomele. Aceasta odată oprită, simptomele revin. Acest lucru nu înseamnă vindecare şi nici sănătate. Al doilea model este orientat către individ, prevenție şi aflarea cauzelor (câteodată ascunse), care au dus la disfuncții, şi dezvoltarea soluțiilor de eliminare a acestor cauze. Este un fel de „muncă de detectiv“… În acelaşi timp, un loc central îl are îndeplinirea cerințelor nutriționale, biochimice, genetice şi unice ale individului. Este un model integrativ şi funcțional unde nu există măsuri universale. Recomandările sunt extrem de individuale şi se bazează pe analiza în profunzime a întregului profil de sănătate al individului. Cred că dacă oamenii ar fi mai conştienți de această realitate, le-ar fi mult mai uşor să se decidă asupra unui program calitativ.

ZDS: În prezent există o mulțime de diete, informațiile sunt însă contradictorii, nu știi ce și cum să alegi… De ce atât de multe informații contradictorii?

Raluca Schachter: Pentru că suntem toți diferiți la nivel biochimic aşa cum suntem la nivelul amprentelor. Ceea ce funcționează pentru o persoană, poate să nu funcționeze pentru tine şi poate chiar să-i facă rău unei a treia persoane. Cerințele noastre nutriționale sunt determinate de genele transmise de către generații trecute şi nu au nimic de-a face cu credințele personale sau filozofiile nutriționale „la modă“. În ultimul timp însă, o varietate de diete şi-au făcut apariția: sărace în grăsimi, sărace în carbohidrați, bogate în proteine, sărace în proteine… Paleo, Dukan, GAPS, vegane şi multe altele… Sunt în jur de 80 şi ceva de astfel de „diete“ pe piață la ora actuală… Crezi că sunt potrivite pentru tine? Vei afla prin încercări? Sunt oare greşite toate aceste diete sau sunt corecte? Şi da, şi nu. Sunt corecte doar pentru o anumită categorie de persoane, cu un anumit tip de metabolism. Un exemplu în acest sens este diferența extremă între un eschimos care se hrăneşte în proporție de 80% cu grăsime şi proteine animale şi un indian din partea estică, ce trăieşte cu o alimentație aproape vegetariană. Ambele popoare au trăit bucurându-se de sănătate robustă şi vieți îndelungate. Dar au consumat acele alimente la care au fost adaptate genetic de-a lungul timpului să le consume. Cum ar fi oare ca aceste popoare să facă schimb de „diete“? Un dezastru, desigur… De aceea, „a alege“ să fii vegetarian sau „paleo“ sau a alege orice alt fel de dietă prin care îți negi şi ignori propriile cerințe de ordin genetic şi nutrițional te va costa în final sănătatea.

ZDS: Ajungem să discutăm despre necesitatea unei nutriții personalizate… Totuși, ce înseamnă nutriție personalizată?

Raluca Schachter: Orice vindecare a organismului trebuie să înceapă cu hrana pe care o punem în gură în fiecare zi. Aceasta poate fi cel mai puternic medicament sau poate fi cea mai periculoasă otravă. Cu câteva sute de ani în urmă, oamenii nu se deplasau geografic aşa cum o fac în ziua de azi. Nici rasele nu erau aşa mixte. Aceşti oameni se hrăneau cu alimente locale, neprocesate, nealterate. Aceleaşi alimente pe care strămoşii lor le-au consumat de sute de ani. Aceşti oameni nu prezentau nici una din afecțiunile societății moderne (diabet, boli cardiovasculare, obezitate, alergii etc). În acea perioadă, cunoaşterea „tipului metabolic“ nu era neapărat necesară pentru vindecare. În ziua de astăzi însă, oamenii trăiesc o viață modernă complicată şi stresantă, fiind bombardați la tot pasul de poluanți, hrană procesată, făcută în laborator, plină de pesticide, chimicale şi multe substanțe toxice fiind prezente în hrană, apă, aer şi sol. Adăugăm la acest lucru faptul că mulți oameni s-au deplasat geografic schimbând țara de origine, hrana locală sau/şi s-au amestecat cu alte rase. Trăim practic într-o mare „oală genetică“ în care s-au amestecat culturi, alimentații diverse şi s-au adăugat elemente toxice din societatea modernă. Mulți dintre oamenii moderni din prezent nu mai ştiu ce alimentație este corectă pentru tipul lor metabolic unic şi nici nu ştiu ce anume trebuie făcut pentru a asigura reversul afecțiunilor. Oamenii nu mai ştiu ce înseamnă de fapt să fii sănătos; afecțiuni comune precum alergiile, infecțiile, supraponderalitatea, rezistența la insulină, problemele digestive sunt considerate „parte normală din traiul modern”. Dar acestea nu sunt normale. Deci cunoaşterea tipului de alimentație şi implicit a felului în care funcționează metabolismul nostru unic, cât şi reacțiile diferite pe care nutrienții le au în metabolisme diferite sunt toate vitale pentru a asigura o vindecare pe termen lung. Conceptul de individualitate metabolică în nutriție şi medicină nu este un concept nou, ci datează din antichitate. În Ayurveda conceptul de „dosha“ se referă de fapt la individualitatea metabolică. De asemenea, medicina tradițională chineză se bazează pe tratarea „celor 5 elemente“. Medicină tradițională egipteană includea cele şapte sisteme de organe. Grecii antici tratau oamenii pornind de la principiul că omul care are afecțiunea trebuie tratat, nu afecțiunea care există în om. Filosoful roman Lucretius spunea: „Hrana unui om este otrava altuia“. Deci acest concept are rădăcini adânci în medicinile tradiționale, iar în ziua de azi, cu ajutorul ştiinței moderne s-a dezvoltat conceptul de „tip metabolic“.
Care este tipul tau metabolic

ZDS: Ce presupune conceptul de „tip metabolic“? Ce înseamnă Metabolic Typing®?

Raluca Schachter: Anumite metabolisme funcționează ca „tipuri proteină“, altele ca „tipuri carbohidrați“, iar altele sunt „tipuri mixte“. Rațiile dintre proteine, carbohidrați şi grăsimi, cât şi tipul acestora vor varia mult în fiecare metabolism, cultură şi zona geografică. În ultimii 80 de ani, mulți pionieri, deschizători de drum în nutriție şi medicină, oameni de ştiință, cercetători în biochimie şi genetică, au contribuit în mod substanțial la ceea ce denumim astăzi Metabolic Typing®. Dar ultima piesă din „puzzle-ul nutrițional” al acestei metodologii a fost descoperită de William Wolcott în 1983 şi se referă la „sistemul dominant“ al metabolismului. William Wolcott a înființat Healthexcel System of Metabolic Typing® în 1987, acesta fiind singurul sistem din lume la ora actuală care poate determina cu acuratețe individualitatea metabolică. Ne putem gândi la propriul organism ca la o mare corporație mulținațională care are mii de angajați, cu numeroase departamente şi o multitudine de cerințe comunicaționale, dezvoltare de programe complexe şi canale de aprovizionare multi-dimensionale etc., unde toate nenumăratele activități ale corporației se află de fapt concentrate în mâna câtorva persoane de decizie. Metabolismul nostru funcționează într-o manieră similară. Cu toate că sute de mii de reacții biochimice au loc în organism în fiecare zi, acestea sunt coordonate doar de câteva sisteme de control specifice. Din perspectiva acestui concept, nici o afecțiune şi nici un simptom negativ nu pot fi prezente fără să existe un anumit dezechilibru („factor blocant”) în unul sau mai multe dintre aceste sisteme de control. Găsirea acestor dezechilibre (cauze generatoare de afecțiuni) ocupă locul central în această abordare.

ZDS: Care sunt particularitățile programelor de sănătate pe care le susțineți și le oferiți dvs.?

Raluca Schachter: Programele de sănătate pe care le ofer sunt construite pe baza acestui concept de „individualitate metabolică“. Reprezintă un proces de vindecare şi de autocunoaştere a corpului şi minții, nu un „tratament“, „diagnostic“ sau „remediu“. În faza nutrițională de coaching vei învăța cum să interpretezi semnalale pe care organismul le transmite în fiecare zi, cum să ajustezi rațiile de proteine, carbohidrați şi grăsimi pentru a dobândi o energie maximă şi cum să alegi cea mai curată şi potrivită hrană pentru tine. Este un valoros „know-how“, un stil de viață pe care îl poți învăța pentru tine şi transmite apoi generației viitoare. În faza ulterioară, clinică, vei afla care sunt cauzele simptomelor tale negative şi cum le poți elimina. Pentru a oferi informații precise şi relevante mă bazez pe interpretarea funcțională şi integrativă a analizei de sânge, dar şi a unor teste de laborator specifice şi chiar unice în România, cum ar fi analiza firului de păr, testul de acizi organici, testul genetic pentru depistarea mutațiilor genetice, testul de reactivități alimentare (Mediator Release Testing).

ZDS: Care sunt problemele de sănătate pe care le-ați descoperit la pacienții dvs.?

la-cantarRaluca Schachter: În general mă adresez oamenilor care sunt pregătiți să acorde acestui aspect al sănătății şi nutriției atenția şi prioritatea cuvenită. Am întâmpinat probleme foarte variate în rândul persoanelor cu care lucrez: de la infecții cronice şi imunitate scăzută, la boli degenerative, autoimune, neurobiologice, probleme hormonale, digestive, disglicemie, alergii, toxicitate, probleme legate de greutate şi nu numai. Mi s-a întâmplat în repetate rânduri să lucrez cu persoane care erau fericite că, după mult timp şi multe eşecuri, au reuşit să afle în sfârşit cauzele multiplelor afecțiuni şi simptome negative pe care le aveau. Parcă nici nu mai conta că au un drum lung de parcurs până la vindecare completă… Erau pur şi simplu fericite că au înțeles ce li se întâmplă! Acestea sunt momente foarte speciale în activitatea mea profesională. Apoi, monitorizarea întregului proces, echipa pe care o fac împreună cu clientul, progresul acestuia, investigarea continuă, îmbunătățirea stării de sănătate, faptul că acesta învață să-şi fie propriul „vindecător“ sunt de asemenea câteva dintre aspectele de care mă bucur în colaborarea cu clienții mei.

ZDS: Cum poate fi explicat ştiințific conceptul „individualității metabolice“?

Raluca Schachter: Sistemul nervos autonom, care reglează activitatea organelor interne şi metabolismul, are două părți: cel simpatic şi cel parasimpatic. Fiecare lucrează în opoziție cu cealaltă, dar şi împreună pentru a menține homeostaza (eficiența şi echilibrul metabolic). De exemplu, stimularea sistemului simpatic determină creşterea vitezei de bătaie a inimii, în timp ce stimularea sistemului parasimpatic încetineşte bătăile inimii. Împreună, aceste sisteme lucrează pentru a menține o rată normală a bătăilor inimii, cât şi funcționarea celorlalte organe şi glande. Anumite organe sunt puse în funcțiune de sistemul simpatic şi încetinite de cel parasimpatic, iar altele sunt puse în funcțiune de sistemul parasimpatic şi încetinite de cel simpatic. Anumite persoane au moştenit organe şi glande mai puternice decât altele, care sunt stimulate de sistemul simpatic. Acestea sunt cunoscute în Metabolic Typing® drept tipuri metabolice simpatice (Sympathetic Dominant Metabolic Types®). Alte persoane au moştenit organe şi glande mai puternice în sistemul parasimpatic şi sunt astfel denumite tipuri metabolice parasimpatice (Parasympathetic Dominant Metabolic Types®). Persoanele la care organele şi glandele sunt relativ echilibrate din această perspectivă, între influențe simpatice şi parasimpatice, se numesc tipuri metabolice mixte (Balanced Metabolic Types®). În timp ce sistemul autonom nervos se ocupă de menținerea şi reglarea energiei în corp, sistemul oxidativ se ocupă de rata la care nutrienții se transformă în energie, în toate cele 100 de miliarde de celule. Acesta include trei procese importante: glicoliza, beta oxidarea şi ciclul acidului citric (ciclul Krebs). Aproximativ 20% din energia potențială creată din alimentație provine din combustia carbohidraților în glicoliză. Restul de 80% provine din ciclul acidului citric. În termeni simpli, energia este produsă în ciclul acidului citric din combinația între cantitatea potrivită de oxaloacetat (din combustia carbohidraților în glicoliză) şi cantitatea potrivită de acetil-coenzimă A (din metabolismul grăsimilor în beta oxidare). Dacă există prea mult oxaloacetat şi insuficientă acetil-coenzimă A sau dacă există prea mult acetil-coenzimă A şi insuficient oxaloacetat, atunci producția de energie este deficitară.
Anumite persoane cum sunt tipurile proteice Fast Oxidizer au o metabolizare ineficientă a grăsimilor şi produc acetil-coenzimă A din beta oxidare, bazându-se astfel prea mult pe combustia carbohidraților în glicoliză, pentru producerea de energie. Acestea ard carbohidrații mult prea rapid şi produc astfel un exces de oxaloacetat. O dietă cu un consum ridicat de carbohidrați nu va face decât să înrăutățească problema, în schimb consumul crescut de grăsimi şi proteine (surse pentru acetil-coenzimă A) şi nutrienți specifici, care să ajute activarea beta oxidării, vor contribui la echilibrarea biochimiei lor şi normalizarea producției de energie.
Unele tipuri carbohidrat cum sunt Slow Oxidizers au aceeaşi problemă ca tipurile proteice Fast Oxidizer – producție ineficientă de energie – dar din motive total diferite. Acestea se bazează prea mult pe metabolismul grăsimilor în beta oxidare şi astfel produc exces de acetil-coenzimă A, şi sunt de asemenea deficitare la combustia carbohidraților în glicoliză şi a producției de oxaloacetat. Spre deosebire de tipurile proteice Fast Oxidizer, acestea se simt bine cu o dietă bogată în carbohidrați (surse de oxaloacetat), cu mai puține proteine şi grăsimi (surse de acetil-coenzimă A) şi au nevoie de nutrienți diferiți pentru activarea şi menținerea glicolizei.
Pe scurt, atât tipul alimentelor, cât şi proporțiile între proteine, grăsimi şi carbohidrați sunt foarte diferite pentru fiecare tip metabolic. Toate tipurile au nevoie de un „combustibil“ diferit şi de „combinații diferite de combustibil“ pentru a face conversia necesară a nutrienților în energie.
Orice aliment poate fi stimulator sau calmant, acidifiant sau alcalinizant – nu datorită unei caracteristici inerente a alimentului în sine, ci din cauza efectului pe care acel aliment îl are asupra sistemului dominant din organism. Orice nutrient şi orice aliment are un efect foarte specific asupra sistemului de control din organism. De exemplu, a mânca o portocală sau a lua un supliment cu potasiu va alcaliniza chimia unui tip metabolic autonom dominant (prin stimularea sistemului parasimpatic), dar va acidifia chimia unui tip metabolic oxidativ dominant (prin creşterea ratei de oxidare.)
Influența diferită a nutrienților şi alimentelor asupra fiecărui tip metabolic este ceea ce face ca nutriția să fie atât de complexă, confuză şi impredictibilă. Şi de aceea „hrana unui om este otrava altuia” – anumite alimente stimulează, întăresc şi sprijină sistemul parasimpatic (alcalinizează), în timp ce altele stimulează, întăresc şi sprijină sistemul simpatic (acidifică). În sistemul oxidativ, efectele aceloraşi alimente este de fapt inversat! Prin intermediul testării Healthexcel Metabolic Typing®, eterna întrebare: „ce alimentație mi se potriveşte?“ va avea în sfârşit un răspuns clar, verificat, şi o soluție eficientă la simptomele tale negative.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăDietă echilibratămetabolic typingmetabolismNutriție
Articolul anterior
Alimente permise și interzise dacă ai acnee
Articolul următor
Mănâncă „murdar“ pentru a trăi sănătos!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: