Medicină funcțională, Remedii naturale

Corpul se vindecă singur

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Corpul tău se vindecă de la sine! Pielea, părul, cât și organele ce nu sunt la vedere, precum ficatul sau intestinul au capacitatea de a se regenera. Condiția este să le oferi „combustibilul” potrivit.

Vezi toate articolele despre:
calciucreierneuroplasticitateomega 3pielepost intermitentregenerarevitamina D

Nu e nici secret și nici magie faptul că organismul se poate vindeca singur. Este un mecanism deținut de corpul nostru, ce îi permite să se vindece și să se regenereze fără ajutorul vreunui medicament. Dar asta nu înseamnă că atunci când ai o răceală sau o afecțiune mai gravă aștepți pur și simplu să te vindeci, fără să faci nimic.

Cu cât știi mai multe despre cum funcționează corpul tău, cu atât vei fi mai capabil de a face alegeri ce îți pot oferi o viață mai lungă și mai ușoară, mai sănătoasă. Alimentația, mișcarea și mediul în care trăiești îți pot afecta sănătatea și capacitatea corpului de a se vindeca.

Procese ce susțin vindecarea corpului

Sistemul imunitar este cel care apără organismul de diverse afecțiuni și contribuie și la vindecarea lor. Acesta este format din mai multe elemente ale corpului: timusul, măduva osoasă, ganglionii limfatici, splina, amigdalele, sistemul GALT, adică țesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal, și sistemul BALT, ce protejează căile respiratorii de agenții patogeni. O dietă sănătoasă, o hidratare corespunzătoare, mișcarea și odihna suficientă îți pot asigura un sistem imunitar puternic, care va face față agenților patogeni ce îți pun în pericol organismul și contribuie la vindecarea eventualelor afecțiuni.

Autofagia este un ansamblu de procese ce au loc în mod natural în organism și care contribuie la vindecarea acestuia prin reciclarea celulelor deteriorate.  Dr. Colin Champ, medic oncolog și profesor asistent la University of Pittsburgh Medical Center, explică, pe scurt, acest proces: „Gândiți-vă ca la un program de reciclare înnăscut al corpului nostru. Autofagia ne transformă în mașini mai eficiente pentru a scăpa de piesele defecte, prin oprirea dezvoltării celulelor canceroase și stoparea disfuncțiilor metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul“. Procesul de autofagie se menține la un nivel eficient prin mișcare și printr-o alimentație sănătoasă. De altfel, unul dintre cele mai cunoscute moduri de inhibare a autofagiei este consumul unor cantități mari de proteine. Acesta este motivul pentru care se recomandă limitarea proteinelor la aproximativ 40-70 de grame pe zi, în funcție de masa corporală. Nu degeaba Dr. Mark Hyman spune în cartea sa „Food: What the Heck Should I Eat?“: „Să consumăm carne și produse de origine animală ca pe un condiment și doar de la animalele hrănite cu iarbă“.

Așadar, în condiții optime și oferindu-i combustibilul potrivit, corpul tău va fi mereu sănătos pentru că va avea puterea de a se regenera. Mitocondriile sănătoase sunt și ele o componentă cheie a menținerii sănătății întregului organism pentru că ele furnizează energia de care celulele au nevoie. Autofagia este o modalitate de a elimina mitocondriile deteriorate, iar biogeneza este procesul prin care noi mitocondrii sănătoase pot fi multiplicate. Ambele procese pot fi stimulate prin exerciții fizice regulate. Postul intermitent, precum și mesele cu maximum 3 ore înainte de culcare, asociate cu un consum suficient de grăsimi sănătoase, pot eficientiza autofagia. Cu o autofagie eficientă (mecanismul de curățare internă al organismului), celulele stem păstrează capacitatea de menținere și reparare a țesuturilor.

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai ales după ce trecem de 40 de ani, celulele încep să își piardă din energie, corpul este mai predispus la diverse boli, iar vindecarea are loc mai greu. Soluția? Mișcare și mâncare „curată”. „La orice vârstă este important să mâncați alimente cât mai curate și mai sănătoase, dar dacă sunteți la vârsta de 40 de ani, acum este cu siguranță timpul să faceți schimbări care vă vor ajuta să ajungeți și chiar să depășiți 80 de ani“, susține dr. Axe.

Cum se vindecă organismul tău?

Nu subestima niciodată puterea organismului tău! Corpul tău este ca o mașinărie complexă, perfect funcțională, bazată pe reacții biochimice ce au loc în mod automat, normal, fără ca tu să te gândești în mod special la fiecare proces. Iată cum se vindecă organismul tău când tu nici nu ești atent:

  1. Ficatul se regenerează.

În transplantul de ficat se folosește o simplă grefă de la un donator viu. În câteva luni, grefa se dezvoltă până la dimensiunea normală a unui ficat, iar ficatul donatorului se regenerează până ajunge la dimensiunea inițială. Același proces de regenerare contribuie la vindecarea anumitor afecțiuni ale ficatului, cum ar fi steatoza hepatică, în condițiile în care bolnavul adoptă un stil de viață sănătos cu alimentație echilibrată, odihnă și mișcare.

  1. Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice și intestinale se regenerează.

Știai că în stomacul tău se află o cantitate suficientă de acid clorhidric încât să poată dizolva o lamă de ras? Imaginează-ți atunci ce trebuie să îndure celulele intestinului! Prin urmare, pentru a face față, mucoasa stomacului și a întregului tract intestinal se reînnoiește la aproximativ 4-5 zile dacă îi sunt oferite condițiile optime. Atunci când organismul este asaltat de toxinele din alimentație, mucoasa intestinală nu mai are aceeași capacitate de regenerare și poate apărea sindromul intestinului permeabil. Un intestin permeabil permite toxinelor ce ajung în stomac să treacă în sistemul sangvin, răspândindu-le în întregul corp.

Poate o persoană să supraviețuiască cu doar jumătate de creier? Uimitor, da! Cum îți explici că o balerină nu amețește chiar dacă face nenumărate răsuciri în timpul dansului sau că în urma unui accident în care o porțiune a creierului este lezată, partea sănătoasă preia toate funcțiile? Aceste situații sunt posibile datorită neuroplasticității, adică această capacitate a creierului de adaptare și reorganizare permanentă sub efectul stimulilor din mediu, ce poate fi considerată o modalitate inteligentă a organismului de a regenera creierul.

  1. Papilele gustative trăiesc între 10 și 14 zile.

Papilele gustative se dezvoltă de la celule simple la celule ce pot detecta gustul, după care mor și sunt înlocuite de unele noi. Ele pot muri mai devreme dacă te arzi sau opărești cu lichid sau mâncare fierbinte. Însă stai fără grijă! Cred că ai observat deja că atunci când papilele se refac, îți revine și gustul. Cu cât înaintezi în vârstă și corpul are o capacitate mai mică de regenerare, papilele gustative tind să se împuțineze, ajungând de la 10.000 la aproximativ 5.000.

  1. Genele se regenerează la 2 luni.

Genele protejează ochiul de particulele de praf și au și rol estetic. Dacă le rupi din greșeală, nu îți face griji! Ele încep imediat să se regenereze și în aproximativ 2 luni vor crește la loc. La fel podoaba capilară, care crește aproximativ 1 cm pe lună.

  1. Globulele roșii din sânge se reînnoiesc la fiecare 4 luni.

Aproximativ un sfert din toate celulele corpului uman sunt globule roșii. Ele transportă oxigenul către toate țesuturile corpului și contribuie la eliminarea dioxidului de carbon timp de 120 de zile și, pe măsură ce se uzează cele vechi, sunt înlocuite în mod natural cu unele noi.

  1. Între 5 și 10% din sistemul tău osos se regenerează în fiecare an.

Deși oasele se opresc din creștere la finalul perioadei de adolescență, osul este un țesut dinamic, se reabsoarbe și se regenerează, schimbându-și constant structura. Oasele conțin aproximativ 99% din cantitatea de calciu din organism, așadar pentru a le menține sănătoase și pentru a le ușura procesul de regenerare, este extrem de important un aport optim de calciu și vitamina D, care facilitează absorbția calciului.

  1. Pielea se regenerează la fiecare 27 de zile.

Cel mai mare organ al corpului este compus din apă, săruri minerale, proteine, celule adipoase, colagen, fibre de elastină și glucoză. În condiții optime, pielea se reînnoiește la un interval de aproximativ 27 de zile, iar pentru a susține acest proces, pe lângă o alimentație echilibrată, te ajută foarte mult acizii grași omega 3.

  1. Inima se vindecă formând cicatrice.

În urma unui atac de cord, mușchiului cardiac îi trebuie câteva săptămâni pentru a vindeca zona afectată și pentru a forma o cicatrice. Pentru că celulele inimii nu se înnoiesc pur și simplu, există o posibilitate foarte mare ca ea să nu mai poată pompa sângele la fel de bine ca înainte de accident, însă prin schimbarea stilului de viață se poate preveni sau limita apariția unor noi accidente. O echipă din Statele Unite a avut ideea… năstrușnică, ar zice unii, de a transforma țesutul vegetal al frunzelor de spanac în țesut biologic capabil să revascularizeze mușchiul cardiac. Așadar, în viitorul apropiat am putea auzi de tratarea bolilor cardiace cu ajutorul unor simple frunze de spanac.

  1. Smalțul dinților se poate reface.

Smalțul este cel care protejează zilnic dinții de durerea pe care o poate provoca o substanță acidă sau un lichid prea cald sau prea rece, de mușcat, mestecat sau scrâșnit. Cu toate că majoritatea dintre noi știm că odată afectat, smalțul dinților nu poate fi regenerat, descoperiri recente arată că acesta se poate reface dacă îi sunt oferite condițiile optime: hidratare și o alimentație sănătoasă. Mai mult, s-a descoperit că un medicament numit Tideglusib, folosit în tratamentul pacienților cu Alzheimer poate repara cariile. Acesta funcționează prin stimularea celulelor stem din pulpa dinților, sursa de dentină nouă. Cercetătorii au introdus în cavități bureți biodegradabili din colagen înmuiat în Tideglusib. S-a declanșat astfel creșterea dentinei, iar în șase săptămâni cariile erau reparate. Buretele de colagen s-a topit, iar în urmă a rămas doar dintele intact.

  1. Infertilitatea se vindecă.

Astăzi, poate mai mult decât oricând, suntem expuși hormonilor și substanțelor chimice care ne pot perturba echilibrul organismului, radicalii liberi pot scădea calitatea spermei, iar stresul și o alimentație dezechilibrată pot avea efecte negative asupra sistemului reproducător. Deși infertilitatea este percepută ca fiind o problemă preponderent feminină, specialiștii precizează că problemele de fertilitate sunt întâlnite în egală măsură atât la bărbați, cât și la femei. Din fericire, infertilitatea este reversibilă! Un studiu publicat în revista Fertility and Sterility (2010) arată că dieta mediteraneană ținută timp de șase luni înainte de momentul concepției îmbunătățește fertilitatea. Așadar, o nutriție echilibrată, evitarea alimetelor procesate, rafinate sau prăjite, diminuarea consumului de zahăr, eliminarea stresului cu ajutorul exercițiilor fizice sau a metodelor de relaxare și un aport de suplimente alimentare precum omega 3, acid folic, vitamina D sau coenzima Q10 îți pot reda fertilitatea.

  1. Corneea se vindecă în 48 de ore.

Cu o îngrijire adecvată este nevoie de doar 48 de ore pentru a repara o zgârietură pe cornee, acea membrană transparentă și protectoare care se găsește în partea de dinainte a ochiului. Chiar și vederea poate fi îmbunătățită printr-o serie de exerciții. Metoda Bates susține că musculatura ochiului poate fi reeducată astfel încât să elibereze tensiunea din interiorul globilor oculari și să favorizeze relaxarea mușchilor. Reeducarea constă în practicarea unor exerciții precum clipirea rapidă, așezarea palmelor pe ochi și focalizarea obiectelor din apropiere sau depărtare, toate efectuate într-o stare relaxată a minții.

  1. Când mintea se vindecă, dispare și boala.

Noua Medicină Germană susține că orice boală, inclusiv cancerul, își are originea într-un șoc, o  experiență ce provoacă un dezechilibru psihic. Cu cât reușești să depășești trauma psihică mai repede, cu atât boala va dispărea și ea mai curând. Nervul vag, cel care face legătura dintre minte și corp, pornește de la creier și ajunge la: limbă, ochi, urechi, gât (faringe, laringe, esofag), plămâni, inimă, tractul digestiv (stomac, intestine), ficat, pancreas, vezica biliară, rinichi, vezică urinară, uretră, splină, organele reproducătoare (feminine). Nervul vag face parte din sistemul nervos involuntar și comandă procesele inconștiente, cum ar fi menținerea constantă a ritmului cardiac și controlul digestiei alimentelor. Așadar, atunci când nervul vag nu funcționează optim se pot produce mai multe schimbări în organism, și nu neapărat benefice. Râsul, respirația profundă, meditația, yoga, exercițiile fizice, masajul, postul intermitent sau administrarea de probiotice sunt câteva dintre metodele prin care poți susține sănătatea nervului vag.  În plus, unele dureri pot ascunde suferințe sufletești.

Așadar, organismul tău se autovindecă în fiecare zi. Din păcate, mediul înconjurător nu mai este atât de prietenos ca pe vremuri, iar noi suntem expuși unor factori deloc prietenoși precum toxinele, stresul, mâncarea nesănătoasă și chimicalele din ce în ce mai des folosite în toate sectoarele de activitate, toate făcând mai dificilă misiunea noastră de a fi sănătoși și longevivi. Pentru ca procesul de vindecare să se desfășoare normal,  este important să elimini barierele: atât cele fizice, cât și cele psihice!

Poate că este o informație greu de digerat, însă tu ești unicul responsabil pentru starea ta de sănătate! Alegerile pe care le faci zi de zi îți influențează corpul și capacitatea sa de a se vindeca!

Surse:

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/02/28/did-you-know-healing-could-be-so-simple.aspx

www.foodmatters.com/article/weird-ways-your-body-can-heal-itself

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/03/effortless-healing.aspx

www.bettermedicine.ro/articole/nutritie/autofagia-secretul-tineretii-si-al-prevenirii-bolilor/

www.sciencealert.com/alzheimer-s-drug-could-be-used-to-regrow-teeth-six-weeks

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
calciucreierneuroplasticitateomega 3pielepost intermitentregenerarevitamina D
Articolul anterior
Plantele adaptogene, oxigen pentru minte, apă vie pentru trup!
Articolul următor
Remedii naturale în caz de laringită


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: