Remedii naturale

Turmericul: regele condimentelor cu peste 150 indicații terapeutice

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Turmericul sau terra merita (pământ sacru) în latină, bhadra (cel norocos) sau jayanti (cel care învinge bolile) în sanscrită nu este doar „regele condimentelor”. Această plantă străveche de leac, cu peste 4500 de ani de utilizare, nu mai puțin de 150 de indicații terapeutice și mai bine de 10000 de studii, are potențial terapeutic în cele mai de temut boli ale societății moderne.

Vezi toate articolele despre:
curcuminădepresiediabetîmbătrânirememoriesuperalimenteSuperfoodsturmeric

Substanța bioactivă din turmeric (Curcuma longa) este curcumina, datorită căreia turmericul devine un superfood, un produs funcțional, definit de Clinica Mayo ca un aliment care, pe lângă proprietățile nutritive de bază, aduce beneficii sănătății. Însă, pudra-condiment nu este suficientă pentru sănătate, întrucât este metabolizată și eliminată rapid din organism. Pentru îmbunătățirea absorbției, curcumina trebuie combinată cu piperină, acizi grași (lecitină), resveratrol, bromelaină sau quercetină. Curcumina are foarte puține efecte secundare, care apar extrem de rar și care pălesc în comparație cu cele ale medicamentelor utilizate în tratamentul unora dintre cele mai frecvent întâlnite boli ale zilelor noastre.

Curcumina în depresie

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de tulburări depresive majore. Antidepresivele sunt asociate cu o multitudine de efecte secundare și interacțiuni între medicamente și alimente. Studii recente arată că eficacitatea antidepresivelor este îmbunătățită de curcumină. În cadrul unui studiu dublu-orb cu durata de opt săptămâni, subiecților cu boli depresive grave li s-a administrat 1 g de curcumină sau placebo, iar rezultatele curcuminei au fost mult mai bune. Curcumina s-a dovedit eficientă și în depresia atipică, o boală gravă și greu de diagnosticat.

Într-un studiu care a durat șase săptămâni, 45 de pacienți diagnosticați cu tulburare depresivă majoră au fost împărțiți în trei grupuri. În primul grup s-a administrat 1 g de curcumină (standardizat la 88% curcuminoide), în al doilea, fluoxetină (Prozac®) – 20 mg, iar în al treilea, o combinație a acestora. Curcumina a fost aproape la fel de eficientă ca fluoxetina (62,5% curcumină față de 64,7% fluoxetină), însă cel mai mare procent a fost obținut de pacienții din grupul cu tratament mixt, 77,8%.

În anul 2017, în Journal of the American Medical Directors Association, a fost publicată o analiză comparativă a datelor obținute din șase studii. Concluzia a fost că simptomele depresiei și anxietății au fost reduse semnificativ de curcumină comparativ cu placebo, cu risc minim de efecte secundare.

Curcumina în artrită

Curcumina poate scădea inflamația din organism prin blocarea activității mai multor enzime implicate în procesul inflamator. Acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare a curcuminei este mai puternică în formă fitozomală, asociată cu fosfolipide din lecitină, așa cum este extractul standardizat de turmeric Meriva®.

În urma unui studiu publicat în Oncogene a rezultat că aspirina și ibuprofenul, uzuale în tratarea inflamației, au avut rezultate similare cu cele ale curcuminei sau chiar mai slabe.

Într-un studiu care a comparat 1500 mg de curcuminoide cu placebo, curcuminoidele au redus semnificativ nivelurile osteoartritei, dar și ale durerii și rigidității. 84% dintre pacienții care au luat curcumină nu au mai simțit nevoia de analgezice, comparativ cu 19% din grupul placebo. Concluzia unui alt studiu a fost că durerea a scăzut semnificativ în grupul curcuminei, în timp ce 60% dintre pacienții din grupul placebo au simțit nevoia și de antiinflamatoare nesteroidiene, față de doar 32% din celălalt grup.

91% dintre subiecții cu osteoartrită care au primit extract de turmeric au raportat efecte peste medie comparativ cu 80,4% dintre cei cărora li s-a administrat tratament cu ibuprofen. Cinci studii randomizate au comparat curcumina cu placebo, patru cu antiinflamatoare nesteroidiene, iar patru cu condroitină și glucozamină. Subiecții care au luat curcumină au simțit mai puține dureri, și-au recăpătat mobilitatea, și-au îmbunătățit calitatea vieții, au redus consumul de analgezice și implicit efectele secundare rezultate în urma tratamentului alopat.

În poliartrita reumatoidă, curcumina poate fi la fel de eficientă ca fenilbutazona, un antiinflamator nesteroidian puternic. În urma comparației curcuminei cu diclofenac sodic în poliartrita reumatoidă, planta s-a dovedit mai eficientă și mai sigură.

După o metaanaliză a tuturor studiilor controlate randomizate cu extract de turmeric și curcumină pentru osteoartrită, cercetătorii au conchis că aproximativ un gram de curcumină pe zi poate scădea semnificativ durerea și poate îmbunătăți indicele osteoartritei WOMAC.

Curcumina în colită

Un studiu dublu-orb a inclus 50 de persoane cu colită ulcerativă ușoară sau moderată, care nu avuseseră rezultate cu mesalamina. Toți subiecții au continuat tratamentul cu mesalamină, însă o jumătate a primit placebo, iar cealaltă jumătate 3 g de curcumină timp de o lună. Până la finalul studiului, mesalamina simplă a rămas fără rezultate. În schimb, în cazul a 53,8% dintre cei care au adăugat curcumină la tratament, boala a intrat în remisie. 38% dintre cei din grupul curcuminelor au obținut remisie endoscopică, iar din grupul placebo, 0%.

Curcumina în ulcer

Ulcerul apare ca urmare a prezenței bacteriei H. pylori, a utilizării cronice a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, fumatului, consumului de alcool și de alimente de tip fast food. Într-un studiu care a inclus 60 de persoane cu ulcer și infecții produse de H. pylori și care luau medicamente standard, tratamentul unor subiecți a fost suplimentat cu placebo, iar al altor subiecți cu o doză de 500 mg de curcumină pe zi. După o lună, deși nu au fost înregistrate ameliorări în ceea ce privește infecția cu H. pylori, curcumina a avut rezultate semnificativ mai bune asupra simptomelor ulcerului. Subiecților din grupul curcuminei li s-au ameliorat simptomele conform indicelui dispepsiei HKDI. Cele mai bune rezultate au fost obținute în cazul eructațiilor, durerilor surde din abdomenul superior și durerilor de stomac care apar înainte de masă. La finalul studiului, 27,6% dintre pacienții din grupul curcuminei nu au mai avut dispepsie față de doar 6,7% din grupul placebo.

Curcumina și sindromul premenstrual

Curcumina a ameliorat semnificativ simptomele sindromului premenstrual comparativ cu placebo într-un studiu dublu-orb, în care 70 de femei cu sindrom premenstrual au primit fie placebo, fie 100 mg de curcumină de două ori pe zi timp de trei cicluri menstruale, zece zile în fiecare ciclu, cu o săptămână înainte de începerea menstruației.

Curcumina și îmbătrânirea

Telomerii (regiuni de ADN repetitiv situate la capătul fiecărui cromozom liniar) stabilesc cât de mult trăim. La fiecare diviziune celulară, aceștia se scurtează până când ajung la o dimensiune critică, moment în care celula moare. Cu cât sunt mai lungi, cu atât crește probabilitatea să trăim mai mult. Persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurți sunt mai predispuse bolilor cardiovasculare și altor boli asociate cu înaintarea în vârstă. Telomerii scurți reprezintă un semn de îmbătrânire, boli și deces prematur. Un studiu preliminar inovator a evidențiat capacitatea curcuminei de a lungi telomerii și de a amâna astfel procesul natural al îmbătrânirii.

Curcumina și funcția cognitivă

Primul studiu care a analizat curcumina în raport cu funcția cognitivă și cu dispoziția a inclus 60 de persoane sănătoase, cu vârstele cuprinse între 60 și 85 de ani, cărora li s-a administrat fie curcumină, fie placebo. În grupul curcuminei au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește memoria, oboseala produsă de stres, starea de calm și de mulțumire.

40 de adulți cu vârstele cuprinse între 51 și 84 de ani, cu ușoare probleme de memorie, însă care nu sufereau de demență, au primit curcumină sau placebo timp de 18 luni într-un studiu dublu-orb. Curcumina a îmbunătățit semnificativ memoria (28%) și atenția comparativ cu placebo. Curcumina funcționează deoarece are acțiune antiinflamatoare și poate scădea placa amiloidă și ghemurile neurofibrilare din creier. Însă, pentru a susține sănătatea țesuturilor neuronale, este indicat un supliment care să traverseze bariera hemato-encefalică, așa cum este Longvida®.

Funcția cognitivă începe să fie afectată în faza de prediabet. Într-un studiu dublu-orb, subiecții de peste 60 de ani și cei cu prediabet au primit o doză unică de 1 g de turmeric la micul dejun. După șase ore, la persoanele care au primit turmeric, memoria de scurtă durată s-a îmbunătățit semnificativ de la 2,6 la 2,9 pe o scară de până la 3. Măsurătorile efectuate în cadrul studiului au sugerat că turmericul poate fi și mai eficient la persoanele care nu suferă de prediabet.

Curcumina în diabet

Curcumina poate stopa avansarea diabetului, deoarece scade nivelul glucozei și îmbunătățește funcția celulei beta.

Dintr-un studiu publicat în Clinical and Experimental Immunology rezultă că funcția hiperactivă a sistemului imunitar la persoanele cu diabet de tip 1 poate fi reglată de curcumină.

Într-un studiu dublu-orb, 237 de persoane cu prediabet au primit curcumină (750 mg curcuminoide) sau placebo de două ori pe zi timp de nouă luni. 16,4% dintre subiecții diagnosticați cu prediabet din grupul placebo au ajuns la diabet de tip 2. Procentul celor din grupul cu curcumină a fost 0%. Curcumina poate reduce și complicațiile diabetului, cum ar fi afecțiunile renale, cataracta diabetică (așa cum a rezultat din unele studii pe animale), prin reducerea unor markeri importanți.

Curcumina în bolile cardiovasculare

Curcumina scade colesterolul și trigliceridele și protejează împotriva daunelor produse de radicalii liberi. Are rol protector împotriva aterosclerozei, întrucât previne agregarea plachetară și reduce nivelurile ridicate de fibrinogen, ceea ce produce ateroscleroza.

Studii recente au dovedit eficiența curcuminei în scăderea tensiunii arteriale și în susținerea sănătății vaselor de sânge. 32 de femei sănătoase, sedentare, la postmenopauză au fost separate în trei grupuri. Primul grup a primit 150 g de curcumină pe zi, al doilea grup a avut activitate fizică impusă, iar al treilea grup a fost fără tratament și inactiv. După două luni, tensiunea arterială a scăzut în grupul curcuminei și în grupul exercițiilor fizice, însă nu și în grupul de control. În ambele grupuri de tratament s-a îmbunătățit elasticitatea vaselor sanguine, un factor important al aterosclerozei, dar nu și în grupul de control. Așadar, beneficiile curcuminei sunt similare cu cele ale activității fizice.

Într-un studiu dublu-orb, 59 de subiecți sănătoși au primit placebo, 50 mg de curcumină sau 200 mg de curcumină în fiecare zi timp de două luni. Cei care au luat doza de 200 mg de curcumină au avut îmbunătățiri ale funcției endoteliale, conform dilatării mediate de fluxul sanguin, care s-a îmbunătățit cu 3% comparativ cu placebo, ceea ce înseamnă o reducere cu 39% a riscului de boli cardiovasculare.

Curcumina în cancer

Curcumina promite mult atât pentru prevenția, cât și pentru tratamentul cancerului. Mai multe studii au evidențiat efectele anticancerigene ale curcuminei în mai multe stadii ale cancerului: carcinogeneză, proliferarea celulelor, apoptoză, metastază, angiogeneză. De asemenea, a rezultat creșterea eficacității chimioterapiei și radioterapiei și protejarea de efectele secundare.

Studii recente au identificat curcumina ca unul dintre cei mai puternici compuși naturali pentru distrugerea celulelor stem canceroase. Tratamentele actuale se axează asupra celulelor care proliferează în tumori, dar sunt ineficiente împotriva celulelor stem canceroase, care au o capacitate extraordinară de a se reînnoi, ceea ce le transformă practic în celule nemuritoare. Ele dau naștere celulelor care formează tumorile și apoi joacă un rol esențial în fiecare fază a cancerului, de la inițiere la dezvoltare, invazie și metastază.

Surse:

www.greenmedinfo.com/blog/super-herb-ten-reasons-use-curcumin

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/22/curcumin-beats-malignancy.aspx

draxe.com/turmeric-benefits/

www.medicalnewstoday.com/articles/317721.php

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
curcuminădepresiediabetîmbătrânirememoriesuperalimenteSuperfoodsturmeric
Articolul anterior
Trucuri care au trecut proba timpului contra răcelilor
Articolul următor
Cum scăpăm de acnee, în mod natural?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Remedii naturale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: