În această perioadă a anului, când schimbările meteorologice pot cauza dezechilibre în organismul nostru, oamenii sunt mai înclinați spre prevenția și oprirea cât mai timpurie a răcelii, infecțiilor sinusurilor și a gripei. Ceaiurile pot fi salvarea! O ceașcă fierbite de ceai îți poate asigura un anotimp rece fără probleme de sănătate! Îți prezentăm trei dintre cele mai bune plante pentru ceaiuri recomandate în această perioadă de către dr. Mao Shing Ni, co-fondator al Yo San University și Tao Wellness, Centrul de nutriție, medicină chineză și acupunctură din Santa Monica.
1. Salvia albă, excelentă în răceli și sinuzite
Salvia albă este o plantă antiinflamatoare, excelentă pentru prevenirea și tratarea răcelilor și a infecțiilor sinusurilor. Transpirația, salivația și secrețiile mucoasei în zona sinusuri-gât-plămâni sunt reduse cu ajutorul acestei plante. Datorită aromei delicate și parfumului ce seamănă cu tămâia, salvia albă este păstrată și vândută, de obicei, sub forma unor batoane uscate, ce se recomandă a fi păstrate într-un loc uscat, ferit de razele soarelui. Pentru a face ceai de salvie albă, pune frunzele proaspete sau uscate în apă fierbinte timp de 10-15 minute.
2. Frunzele de zmeură reduc inflamațiile
Frunzele de zmeură roșie sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă sau infecții ale sinusurilor. Frunzele de zmeură sunt de neprețuit și pentru femei deoarece ajută la tratarea tulburărilor menstruale și ale uterului. Alte beneficii ale zmeurei roșii includ reducerea inflamației și eliminarea apei din intestine; de asemenea, poate fi utilizată ca apă de gură naturală pentru calmarea iritațiilor bucale, ale gâtului sau ale amigdalelor.
3. Pelinul te scapă de tusea supărătoare
Pelinul a fost folosit ca un calmant pentru stomac timp de secole. Pelinul este un arbust înalt, peren, ce conține uleiuri esențiale benefice și flavonoide. În medicina tradițională chineză este utilizat pentru a spori atenția mentală și vigilența, pentru a trata dezechilibrele digestive, fiind considerat și un ajutor puternic pentru femei întrucât provoacă contracții uterine. Atenție însă, femeile însărcinate nu trebuie să consume pelin sub nicio formă. În cazurile de răceală, planta are efecte benefice chiar și în perioadele de tuse supărătoare. Dacă ai planta uscată, aceasta se pune în apă fierbinte timp de 10 minute, apoi de strecoară amestecul și se bea.