Aproximativ 1 din 5 adulți suferă de articulații inflamate și dureroase. Durerile de articulații pot afecta orice parte a corpului și își fac apariția la vârste din ce în ce mai scăzute. 1 din 1000 de copii suferă de artrită reumatoidă juvenilă. Cel mai des întâlnite dureri și inflamații articulare vizează genunchii, șoldul, umărul și spatele.
Cum este viața cu dureri articulare?
Durerile articulare pot varia în intensitate, de la mici disconforturi la dureri imobilizante. Acestea pot să treacă în câteva săptămâni, iar atunci ne confruntăm cu forma lor acută, sau se pot întinde pe durata mai multor luni, devenind cronice.
În plus, putem vorbi despre deteriorarea mecanică a articulațiilor (obezitate, efortul în sportul de performanță, accidentări) sau diferite afecțiuni, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoidă, bursita, guta.
Dincolo de durerea greu de suportat, mai ales în stadiile avansate ale bolii, persoanele se văd forțate să își schimbe treptat stilul de viață, renunțând la anumite activități, uneori chiar și la cele de bază: ridicarea din pat, deschiderea unei sticle, ridicarea unor greutăți necesare – o plasă de cumpărături și chiar un pahar cu apă.
Multe dintre aceste afecțiuni sau situații nu pot fi vindecate. Pacienții rămân să caute o soluție pentru ameliorarea simptomelor și modalități, medicamentoase sau nu, pentru încetinirea bolii. Dar ce facem atunci când boala începe destul de precoce, iar pacientul se confruntă cu zeci de ani de tratamente, care sunt de multe ori aducătoare de efecte adverse grave?
Top 4 remedii naturale pentru articulații inflamate și dureroase?
- Acidul hialuronic este un compus ce se află în mod natural în structura lichidului sinovial de la nivelul articulațiilor. Suplimentarea alimentației cu acid hialuronic ajută la refacerea articulațiilor și la o mai bună lubrifiere a acestora. Astfel, frecarea oaselor – cea responsabilă de durerile de articulații – este diminuată sau chiar stopată.
- Extracte standardizate din arbore de tămâie (Boswellia serrata): În rășina copacului de tămâie se află uleiuri pure în proporție de 5-10%, acestea având multiple efecte protectoare la nivelul organismului. Extractul de Boswellia serrata poate reduce durerea sau inflamația apărute în cazul artritei, osteoartritei sau a altor forme de afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor, oferind astfel o alternativă optimistă, mai ales în cazul celor care suferă de formele cronice ale acestor afecțiuni articulare.
- Rădăcină de Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens): Gheara-diavolului, pe lângă beneficiile în ameliorarea inflamației și durerilor articulare, aduce un plus de mobilitate persoanelor afectate de boli articulare, unul dintre simptomele masiv invalidante. Administrată în cazurile ușoare de reumatism, gheara-diavolului poate contribui semnificativ la reducerea simptomelor.
- Salcie (Salix alba): Extractul de salcie și-a dovedit eficacitatea în diminuarea durerii, fie că vobim de migrene, dureri de spate sau articulații. Un alt beneficiu remarcant este ţinerea sub control a inflamațiilor cronice şi acute, precum şi a problemelor care țin de osteoporoză. Substanța activă din aspirină era extrasă la început din scoarța de salcie albă. Salcia are un puternic efect antibacterian, dând rezultate în tratamentul acneei sau infecțiilor fungice. Tot acest extract previne infarctul sau accidental vascular cerebral, fiind un bun vasodilatator și antioxidant.
- Extract din rădăcină de Rhodiola (Rhodiola rosea): substanțele extrase din această plantă acționează asupra sistemului nervos, având rol de susținere și totodată de îmbunătățire a funcțiilor cerebrale. În plus, are efecte dovedite în reglarea anumitor tulburări emoționale, de la anxietate la depresie și chiar stări specifice anumitor tulburări de personalitate. Un beneficiu extrem de important vine însă din creșterea abilității de a lupta împotriva oboselii și sporirea rezistenței organismului la efort.
Riscul utilizării antiinflamatoarelor clasice pe termen lung
Utilizarea antiinflamatoarelor clasice pe perioade lungi de timp și în doze proporționale cu nivelul durerii și al inflamației aduce în timp importante efecte secundare, care scad considerabil calitatea vieții. De la tulburările digestive – greață, vărsături, tulburarea poftei de mâncare, constipație sau diaree, la iritații la nivelul pielii, dureri de cap și chiar la cazuri extreme de ulcere, hemoragii, reacții alergice puternice, dificultăți în respirație și chiar insuficiență hepatică.
Dacă situația care duce la apariția unei articulații inflamate și dureroase se prelungește pe perioade lungi din viața pacientului și la fel și tratamentul dur, există chiar riscul de infarct sau accident vascular, cu atât mai mult în cazurile persoanelor cu o vârstă înaintată.
Un alt risc al utilizării antiinflamatoarelor clasice vine din posibilele interacțiuni cu alte medicamente din schemele de tratament. De exemplu, administrarea lor în asociere cu medicamentele dedicate hipertensiunii arteriale, pe perioade îndelungate, poate pune chiar viața în pericol. Acesta este un scenariu cu care nu ne confruntăm în cazul produselor naturale.
Ce altceva poți face pentru a reduce în mod natural durerile articulare?
- Determină împreună cu medicul care este greutatea optimă pentru tine și încearcă să o păstrezi. Kilogramele în plus pun o presiune foarte mare pe articulații.
- Kinetoterapia este o soluție foarte bună de susținere. Există cazuri în care exercițiile recomandate de specialiști și efectuate pe perioade lungi de timp au dus la reducerea inflamației și îmbunătățirea considerabilă a calității vieții.
- Există cazuri în care durerile articulare au stresul ca și cauză. Apelarea la un psihoterapeut poate ajuta în mai buna gestionare a situațiilor și scăderea hormonilor de stres provocatori de inflamații.
- Alege în dietă alimente recunoscute pentru efectele antiinflamatoare: ananas, ulei de măsline, orez integral, broccoli, spanac, struguri, cireșe, ceapă și usturoi, pește și ciocolată neagră.