Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Parodontita și legătura cu Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
medicină funcționalămedicină holisticăsănătate oralătiroidita Hashimoto

Ce este parodontita?

PARODONTITA, cunoscută în trecut ca PARADONTOZĂ, reprezintă inflamația parodonțiului, adică a țesuturilor suport ale dintelui: gingia, comentul, ligamentul alveolar-dentar și osul alveolar. De obicei se prezintă ca o agravare a gingivitei.

Parodontita afectează țesutul moale și distruge osul care susține dinții. In final, boala poate determina pierderea dinților.
Mai este cunoscută și sub numele de silent killer (ucigașul silențios) sau boala dinților frumoși.

De ce apare parodontita?

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt numeroase și diverse. Sunt incriminați diverși factori, precum cei genetici, endocrini, psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar nesănătos.

Cu toate acestea, cei mai importanți factori rămân însă placa bacteriană și tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii.
Boala parodontală evolueaza in 3 stadii: gingivita, parodontita superficială si parodontita profundă.

În prima faza apare inflamația gingiei, numită gingivita și care se manifestă prin modificarea culorii gingiei spre roșu violaceu, dureri, senzație de prurit gingival, sângerări la periaj.

Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar și dezvoltând așa numitele pungi parodontale.

Parodontitele trebuie tratate din timp, deoarece ele nu sunt reversibile. Boala parodontală nediagnosticată si netratată la timp duce la pierderea în totalitate a dinților.

Simptome și diagnostic

Simptomele care indică prezența parodontitei includ:

  • Gingii umflate.
  • Gingii de culoare roșu aprins, roșu închis sau violet.
  • Gingii care se simt sensibile la atingere.
  • Gingii care sângerează ușor.
  • Gingii care se îndepărtează de dinți (se retrag), făcând ca dinții să pară mai lungi decât în mod normal.
  • Spații noi care apar între dinți.
  • Respirație urât mirositoare.
  • Dinți slăbiți.
  • Durere în timpul mestecatului.
  • O schimbare în mușcătură (modul în care dinții se potrivesc între ei).

Parodontita este diagnosticată de obicei printr-un examen oral, în cadrul căruia medicul stomatolog măsoară adâncimea buzunarelor gingiilor cu ajutorul unei sonde dentare. Buzunarele sănătoase sunt de 1 până la 3 milimetri, iar buzunarele mai adânci pot sugera parodontită. Radiografiile dentare sunt, de asemenea, folosite pentru a observa pierderea osoasă din maxilar în timp.

Legătura dintre parodontită și Hashimoto

În lumea medicinei funcționale, auzim adesea că toate bolile încep în intestin (afirmație atribuită lui Hipocrate, fondatorul grec al medicinei, care a trăit cu peste 2000 de ani în urmă).

Însă, pe lângă acest adevăr, este de asemenea adevărat că gura este adesea fereastra către întregul corp. Gura este conectată nu doar la dinți sau la intestin – este conectată la tiroidă, ficat, rinichi și la toate celelalte părți ale corpului.

În ultimii ani, comunitatea științifică a determinat legătura dintre bolile tiroidiene, și Hashimoto, cu bolile gingivale.

Potrivit Dr. Izabella Wentz, doctor în farmacie, „aceleași bacterii care contribuie la bolile gingivale sau la parodontită produc un răspuns inflamator asociat cu tiroidita Hashimoto – cauza de bază a hipotiroidismului”.

Tot ea susține că legătura se află în mimetismul molecular – o teorie autoimună care sugerează că celulele bacteriene sau alte proteine, cum ar fi proteinele alimentare, au un aspect similar cu celulele care alcătuiesc părți ale corpului uman, sau „autoantigene”.

Așadar, atunci când bacteriile sunt prin preajmă, corpul nostru nu atacă doar bacteriile, ci și părțile din corpul nostru care au proteine similare. Ceea ce înseamnă că organismul nostru ar putea ataca bacteriile din gingii, dar și proteinele din glanda tiroidă.

Ce alți factori pot avea în comun parodontita și Hashimoto?

În primul rând, TOXICITATEA MERCURULUI care poate crește inflamația.

Mercurul din plombele de amalgam poate elibera în organism cantități mici de mercur care se pot acumula și pot declanșa autoimunitatea. Acest lucru este intensificat pentru aceia care, pe lângă Hashimoto, au și mutații ale genei MTHFR. În afară de mercur, este posibil să reacționezi și la alți compuși din plombe, la materialele din aparatele dentare, alinierele de plastic (cum ar fi Invisalign), compozitele dentare.

Apoi FLUORUL, care este un potențial declanșator al parodontitei. Fluorul se găsește în pasta de dinți, în apa de la robinet. Principalul lui rol este de a preveni cariile și de a sprijini sănătatea orală, însă cu toate acestea, poate exacerba parodontita și poate fi un declanșator pentru Hashimoto.

În ceea ce privește florul este important să știm cele mai importante surse.

Și nu în ultimul rând, procedurile stomatologice precum extracțiile dentare și tratamentele de canal pot duce la infecții bacteriene, declanșând simptome tiroidiene în același mod în care o poate face și parodontita.

În plus, radiațiile de la razele X dentare pot avea un impact asupra tiroidei, motiv pentru care se recomandă folosirea unei protecții tiroidiene.

Abordarea convențională a tratamentului parodontitei

Abordarea convențională a tratamentului parodontitei se bazează pe teoria infecției bacteriene. Medicul dentist va recomanda, de obicei, curățarea regulată a dinților și o bună îngrijire orală (inclusiv utilizarea pastelor de dinți și a tratamentelor care conțin fluor), împreună cu proceduri specifice considerate a se adresa bacteriilor.

Tratamentul convențional include adesea și utilizarea de antibiotice orale. Doxiciclina este utilizată pentru a restabili un echilibru bacterian mai bun în gură și poate penetra gingiile de 7-20 de ori mai eficient decât alte medicamente, ceea ce înseamnă că poate ajunge la acele fisuri gingivale mai profunde unde se pot ascunde agenții patogeni. Pe lângă activitatea antimicrobiană, doxiciclina, în doze mici (prea mici pentru a trata bacteriile), poate scădea activitatea unei enzime responsabile de distrugerea gingiilor și poate chiar să prevină sau să diminueze pierderea de os din maxilar.

Dr. Farm. Izabella Wentz menționează că, în mod interesant, unele persoane au raportat normalizarea anticorpilor TPO după tratamentul cu doxiciclină, astfel încât aceasta poate fi o opțiune de luat în considerare pentru o persoană care suferă atât de Hashimoto, cât și de parodontită.

Cu toate acestea, este important de reținut că abordarea convențională are ca scop suprimarea simptomelor. S-ar putea să aveți succes pentru o vreme și apoi să aveți nevoie de intervenții din ce în ce mai mari, inclusiv de intervenții chirurgicale.

Abordarea funcțională a tratamentului parodontitei

În căutările ei, Dr. Farm. Wentz l-a întâlnit pe chirurgul stomatolog Dr. Bronner care este specializat în parodontită și în baza investigațiilor efectuate de acesta a descoperit că de fapt două infecții parazitare sunt responsabile de apariția parodontitei. Cei 2 paraziți sunt Entamoeba gingivalis (E. gingivalis) și Trichomonas tenax (T. tenax).

Dr. Bonner identifică și tratează parazitul și a descoperit că odată cu reducerea simptomelor parodontitei scade și inflamația și se reduc și simptomele Hahsimoto.

Acest tratament folosit de Dr. Bonner durează aproximativ 1 an, timp în care acesta își vede pacienții lunar.

Cum găsirea unui dentist biologic poate fi dificilă, există și alți pași pe care îi poți urma pentru îmbunătățirea situației. Printre aceștia se numără:

  • Schimbarea dietei – o dietă bogată în produse integrale, neprocesate, grăsimi sănătoase, proteine de înaltă calitate, legume, frunze verzi și alimente fermentate ajută la reechilibrarea florei microbiene, inclusiv cea din gură.
  • Evitarea produselor care conțin fluor – având în vedere că fluorul înrăutățește parodontita și impactează direct sănătatea tiroidei, este recomandat să îl eviți. Atenție la sursele mai puțin cunoscute de fluor (le găsești mai sus în articol).
  • Administrarea de probiotice orale – este o modalitate rapidă de a introduce bacteriile benefice în cavitatea bucală, astfel încât acestea să poată înlocui bacteriile patogene și să reducă inflamația din gură.
  • Folosirea unei paste de dinți care conține și probiotice – folosirea unei paste de dinți care conține probiotice este o metodă foarte bună de a livra probioticele acolo unde este nevoie de ele, iar variantele cu probiotice și xylitol pot fi foarte utile, deoarece xylitolul ajută la spargerea învelișului protector al coloniilor de bacterii.
  • Argintul coloidal – poate fi folosit pe post de apă de gură pentru a ucide bacteriile și patogenii din cavitatea bucală.
  • Folosirea dușului bucal – alături de ața dentară ajută la o mai bună îndepărtare a plăcii bacteriene. Este important ca ambele metode să fie folosite corect pentru a avea rezultate.
  • Oil pulling – este un vechi remediu ayurvedic de a agita o lingură de ulei, de susan sau de cocos, în gură, între dinți, la prima oră dimineața timp de 5-20 de minute, până când uleiul devine alb. În teorie, această metodă ajută la distrugerea „caselor” bacteriilor, care sunt de obicei făcute din microcapsule de ulei.

Concluzii

Sprijinirea sănătății bucale prin dietă, probiotice orale, tratamente patogene și alte abordări naturale ale igienei orale, precum și renunțarea la tratamentele tradiționale, cum ar fi fluorul, contribuie la o îmbunătățire a parodontitei și în același timp a sănătății generale.

Când vine vorba de sănătatea tiroidei, este important să iei în considerare toți factorii posibil declanșatori, chiar și cei din cavitatea bucală… la urma urmei, gura este poarta de acces către restul corpului!

RESURSE:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16905811/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025985/

https://thyroidpharmacist.com/articles/periodontitis-a-trigger-for-hashimotos/

https://thyroidpharmacist.com/articles/dental-triggers-hashimotos/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
medicină funcționalămedicină holisticăsănătate oralătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Remedii naturale pentru articulații inflamate și dureroase?
Articolul următor
De ce sunt periculoase infecțiile virale cronice?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: