Digestie, Medicină funcțională

Sindromul intestinului permeabil

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
eliminare toxinefibre alimentareleaky gutNutrițieSindrom intestin hiperpermeabiltranzit intestinal

Sidromul intestinului permeabil este definit medical prin cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale pentru o seama de toxine endogene (produse de organism) sau exogene (prin ingestie). Acesta apare atunci cand spatiile dintre celulele peretelui intestinal s-au largit din diverse motive si permit patrunderea si recircularea toxinelor in organism.

Ce este sindromul intestinului permeabil?

Sindromul intestinului permeabil este definit medical prin cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale pentru o seama de toxine endogene (produse de organism) sau exogene (prin ingestie). Medicina clasica admite existenta lui ca fiind factor favorizant pentru multe patologii, dar de regula este subdiagnosticat.

Cand intestinul isi pierde functia de bariera pentru aceste substante toxice, in sistemul limfactic si cel circulator apar radicalii liberi extrem de nocivi, care se pot cantona (opri) la orice organ din corp, unde pot cauza leziuni la nivel celular.

Intestinul isi pierde functia de bariera din mai multe cauze:

  • dieta bogata in zahar rafinat
  • dieta saraca in fibre vegetale
  • utilizarea unor medicamente, in special antibiotice
  • infectii parazitare
  • disbioze intestinale
  • digestia defectuoasa
  • infectii cu candida
  • deficitul de zinc
  • abuzul de alcool
  • abuzul de antiinflamatoare nonsteroidiene, cum sunt aspirina si ibuprofenul
  • ingestia de alimente alergizante
  • ingestia agentilor chimici toxici
  • traumatismele
  • endotoxemia

 

Pe langa acestea, unele afectiuni pot accentua permeabilitatea intestinala: boala inflamatorie intestinala, boala Crohn, boala inflamatorie articulara, intolerantele alimentare, boala celiaca, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, sindromul Reiter, dermatozele cronice, schizofrenia, alergiile, vasculitele, staza digestiva, leziunile mucoasei, hemoragia intraluminala, decompensarea imuna a mucoasei. Acestea permit dezvoltarea unei flore patogene agresive si afectarea mucoasei intestinale.

Simptomele intestinului permeabil

Printre simptomele sindromului intestinului permeabil se numara:

  • deficientele nutritionale − sindromul intestinului permeabil determina carente de minerale in corp;
  • infectii cu candida − in mod normal, candida traieste printre celelalte bacterii din sistemul nostru digestiv, dar este tinuta sub control de flora sanogena. In conditiile unui colon intoxicat, ale dezechilibrului dintre flora sanogena si patogena, candida se inmulteste excesiv si migreaza din tubul digestiv, provocand infectii;
  • alergii − membrana permeabila a intestinului permite recircularea toxinelor si aparitia unor alergii, ca reactie a organismului la substantele toxice care patrund in circulatia sangvina;
  • anxietate, tulburari de concentrare, dureri de cap, oboseala;
  • urticarie, iritatii cutanate − pielea, cel mai mare organ al corpului uman, incearca sa elimine in acest fel toxinele, care in mod normal ar fi fost eliminate prin colon;
  • sistem imunitar scazut;
  • balonari;
  • diaree sau constipatie.

Creierul, cel mai expus toxinelor

Cel mai expus organ la toxinele repuse in circulatie este creierul. Numeroase studii au evidentiat ca la copii autisti apare un fenomen de autointoxicare cu toxinele endogene (radicali liberi) si exogene. Creierul lor este expus la o cantitate crescuta de substante toxice, cel mai probabil provenita din absortia acestora de la nivel intestinal.

Deoarece neuronii nu se mai regenereaza, leziunile nu se recupereaza aproape deloc, astfel ca in timp se degradeaza functiile acestui organ vital. Consumul de antioxidanti poate rezolva partial aceasta afectiune, dar in timp, rezolvarea ar trebui sa vina din alta parte, respectiv din a ne mentine un stil de viata sanatos, cu o dieta bazata pe o alimentatie corecta si naturala.

O acumulare mare de radicali liberi la nivel cerebral este periculoasa din cauza fenomenelor biochimice de la acest nivel, unde acestia interactioneaza cu acizii grasi polinesaturati membranari; mitocondriile; biomoleculele de neurotransmitatori bogate in electroni; celulele postmitotice slab diferentiate; oxigenul cu efect daunator asupra celulelor nervoase.

In multe tulburari mentale (maladia Alzheimer, boala Parkinson, schizofrenia, autismul) a fost evidentiata prezenta perena a unui stres oxidativ. Stresul oxidativ este responsabil de aproximativ 80%-90% dintre maladiile degenerative cronice din cadrul imbatranirii. In maladia Alzheimer, in boala Parkinson, in schizofrenie si in autism a fost pus in evidenta un stres oxidativ de lunga durata.

Conform statisticilor, la aproximativ 100 de nasteri, un copil prezinta autism.

SOS, toxinele din mediul inconjurator!

Sindromul intestinului permeabil este capabil sa blocheze sistemul de neurotransmitere (transmiterea informatiilor de la sistemul nervos central la restul corpului) avand drept posibila consecinta tulburarile de comportament. Substantele care exercita o actiune agresiva asupra membranelor celulare pot sa provina si din: gaze si gudroane (aer poluat, fum de tigara, alimente afumate sau pregatite direct pe foc sau jar), substante straine din alimente sau medicamente (unii aditivi − E-uri, pesticide, anumiti compusi farmaceutici oxidanti), toxine (pot sa provina dintr-un metabolism precar, sa se produca in urma unei infectii − toxemie sau sa ajunga in organism din exterior prin apa, alimente, aer etc.), metale grele (mai ales plumb).

Fibrele si sindromul intestinului permeabil

O alimentatie echilibrata, bogata in fibre vegetale si saraca in alimente prelucrate si grasimi, poate reduce reabsorbtia toxinelor de la nivel intestinal in fluxul circulator.

Un organism intoxicat nu are capacitatea de a elimina singur toate reziduurile nocive. Cel mai important organ care elimina toxinele este colonul, care trebuie mentinut sanatos si ajutat sa isi faca functia.

Putem trage o concluzie importanta: pentru sanatatea noastra avem nevoie sa ajutam organismul sa scape de toxine.

In tratarea sindromului intestinului permeabil nu este suficienta eliminarea toxinelor prin colon. Este nevoie si de refacerea florei intestinale. Pentru aceasta sunt recomandate probioticele, bacteriile bune care se gasesc in iaurturile naturale.

 

 

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
eliminare toxinefibre alimentareleaky gutNutrițieSindrom intestin hiperpermeabiltranzit intestinal
Articolul anterior
Ai probleme cu tiroida? 5 remedii naturale care țin sub control hormonii tiroidieni
Articolul următor
Bacteriile din intestin semnalează infarctul


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: