Anual, în România, peste 8.900 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Tot în fiecare an, 30% dintre femeile cu această formă de cancer pierd lupta cu boala. Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere. Adesea, primul semn care poate fi observat este apariția unui nodul, fapt ce nu trebuie trecut vederea. Orice modificare la nivelul sânilor trebuie investigată, deși nu înseamnă că este vorba de un cancer. Important este să mergi la medic! Dacă totuși investigațiile scot la iveală o tumoră mamară, este bine ca aceasta să fie descoperită în stadiu incipient. Depistat din timp, cancerul de sân are șanse de vindecare în procent de 95% din cazuri.
Situație îngrijorătoare în rândul femeilor care locuiesc la sate
Din păcate, femeile din mediul rural au cele mai mici șanse în fața cancerului de sân. Acesta este semnalul de alarmă al campaniei „Nu am făcut destul”, desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în perioada 2014- 2016. Caravana de anul acesta a parcurs opt județe din țară. Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), 1.129 de femei din mediul rural au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor.
Rezultatele campaniei „Nu am făcut destul” 2014-2016 evidențiază o situație îngrijorătoare în ceea ce privește incidența bolii în rândul româncelor care locuiesc în mediul rural. Dintre cele peste 3.000 de femei examinate, 10% prezentau suspiciuni de cancer. „Una din 10 femei examinate avea noduli dureroși sau alte simptome asociate cu cancerul de sân. 20% dintre cele găsite cu suspiciuni aveau sub 40 de ani”, a declarat dr. Arina Dinu, unul dintre medici implicați în campanie. Opt din 10 femei nu-și făcuseră niciodată un control medical la sân, cu toate că s-a descoperit în urma consultațiilor că 6% din femeile controlate aveau în familie un istoric de cancer la sân. Toate femeile depistate cu simptome îngrijorătoare au fost trimise la controale de specialitate pentru investigații amănunțite.
Cezar Irimia, președintele FABC, a subliniat că, în mediul rural, informația privind sănătatea este precară, de aceea se descoperă adesea forme de cancer în stadiu avansat, cu șanse reduse de vindecare. Reprezentanții asociațiilor bolnavilor de cancer atenționează de asemenea asupra necesității derulării unui program național de screening al cancerului de sân. „În străinătate, programele naţionale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani, realizat în concordanţă cu recomandările europene, ar fi esenţial“, a declarat Cezar Irimia.
Atenție la modificările sânilor!
Cele mai frecvente modificări ale sânilor remarcate de medici în urma controalelor sunt prezenţa formaţiunilor palpabile, dureroase sau nedureroase, precum şi retractarea mameloanelor sau secreţiile mamelonare. Specialiştii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor, lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic fiind: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreţii. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani. Mamografia ar trebuie efectuată anual de către femeile care au trecut de 40 de ani.
10 sfaturi importante în prevenirea cancerului mamar
Pe lângă autoexaminarea lunară a sânilor și controlul medical periodic, luați în seamă și următoarele 10 sfaturi care s-au dovedit eficiente pentru a ține la distanță cancerul de sân.
- Feriți-vă de obezitate. S-a demonstrat că excesul ponderal crește riscul de cancer al sânului, mai ales după menopauză, ca urmare a modificărilor hormonale induse de țesutul adipos.
- Evitați terapia de substituție hormonală. Acest risc legat tot de perioada menopauzei apare în cazul femeilor care urmează tratament cu progesteron mai mult de 3 ani pentru a îmblânzi simptomele menopauzei.
- Alegeți hrana sănătoasă. Mâncați cât mai multe fructe și legume, cereale integrale, în detrimentul alimentelor tip fast food, prăjeli, sosuri, băuturi carbogazoase. Limitați de asemenea consumul de carne roșie.
- Renunțați la alcool. Este dovedit faptul că băuturile alcoolice, chiar și în cantități moderate, cresc riscul de cancer mamar.
- Faceți mișcare în fiecare zi. Studiile arată că exercițiul fizic este asociat cu reducerea riscului de cancer mamar cu până la 10-30%.
- Evitați deodorantele pe bază de săruri de aluminiu, întrucât o serie de studii avertizează asupra implicării lor în creșterea riscului de a dezvolta tumori mamare.
- Nu fumați. O mulțime de efecte negative sunt generate de fumat, unul dintre cele mai frecvente fiind și fumatul pe o perioadă îndelungată.
- Informați-vă asupra istoricului medical al familiei. În cazul în care descoperiți că mama sau bunica dvs. au suferit de această boală, mergeți periodic la medic pentru controlul sânului. Există forme ale cancerului de sân despre care se știe cu siguranță că sunt transmise genetic.
- Protejați-vă pe cât posibil de stres, surmenaj fizic și intelectual, situații tensionate, emoții negative.
- Acordați atenție oricăror modificări apărute la nivelul sânilor, dar fără a intra în panică. Mergeți la medic pentru a vă asigura că nu este nimic grav.