Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Află cum poți și tu să fii mai sănătos! Iată recomandările renumitului dr. Weston A. Price!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăDietă echilibratăNutrițiesănătate

Cu toții suntem de acord că sănătatea este cel mai de preț dar, însă de cele mai multe ori nu știm să o prețuim decât atunci când o pierdem. Ritmul de viață modern ne face, adesea, să pierdem din vedere anumite lucruri și să încercăm să „rafinăm” cât mai mult alimentele pe care le consumăm. Cât de bune sunt aceste schimbări pentru sănătatea noastră? Descoperă rezultatele unei cercetări ample realizate de un renumit specialist.

Weston A. Price: Doctorul care și-a ales lumea întreagă drept laborator de cercetare

Dr. Weston A. Price (1870-1948) a fost un medic stomatolog din Cleveland, ce a fost numit „Isaac Newton al nutriției”. În căutările sale pentru descoperirea cauzelor cariilor dentare și a degenerării fizice pe care le-a observat în practica sa și-a întors atenția de la eprubete și microscoape către probe și persoane nestudiate. Lumea a devenit laboratorul lui. După nenumărate călătorii și cercetări, descoperirile sale l-au convins că arcadele dentare deformate, cariile dentare și alte probleme dentare (cum ar fi dinții aglomerați și strâmbi) care conduc la un aspect neatractiv au fost doar un semn de degenerare fizică, ce rezultă din deficiențe nutriționale.

Degenerarea fizică poate fi cauzată de alimentația modernă

Dr. Weston Price a călătorit în întreaga lume cu scopul de a studia grupuri umane izolate, inclusiv din mici sate din Elveția, eschimoși și indieni din America de Nord, triburi africane, aborigeni din Australia și Noua Zeelandă și indieni din America de Sud. Oriunde a mers, dr. Price a constatat că dinții frumoși și drepți, fără tendințe de degradare, cu rădăcini robuste și rezistenți la boli erau tipici persoanelor considerate „primitive” datorită dietei lor tradiționale, bogată în elemente nutriționale esențiale. Când a analizat alimentele utilizate de către popoarele primitive izolate, a constatat că acestea au furnizat, față de alimentele de astăzi, cantități de cel puțin patru ori mai mari de calciu și alte minerale, și de cel puțin zece ori mai mari de vitamine solubile în grăsimi din alimente de origine animală (cum ar fi untul, icrele, crustaceele și organele de animale).

Descoperirile și concluziile dr. Price sunt prezentate în cartea sa „Nutrition and Physical Degeneration”. Volumul conține și fotografii uimitoare ale persoanelor „primitive”, care scot în evidență frumusețea și sănătatea acestora și arată degenerarea fizică ce are loc atunci când oamenii abandonează dietele tradiționale hrănitoare în favoarea alimentelor moderne convenabile. În plus față de activitatea sa cu privire la nutriție, dr. Price a stabilit și principiile unei stomatologii holistice.
Ghidul dietetic al dr. Weston Price
În continuare, vei regăsi câteva sfaturi simple, dar esențiale despre cum să alegi o nutriție cât mai apropiată de cea a strămoșilor, care să te ajute să ai o sănătate de fier. Deși unele recomandări pot părea inadecvate ori extrem de evidente, fiecare are rolul său esențial pentru sănătatea ta.

  1. Mănâncă alimente integrale, neprocesate.
  2. Consumă carne de vită, miel, vânat, organe de animale, păsări de curte și ouă de la păsări hrănite natural.
  3. Mănâncă pește sălbatic, icre și crustacee din apele nepoluate.
  4. Mănâncă produse lactate cu grăsime de la vacile hrănite cu iarbă, crude sau fermentate, precum iaurtul integral, laptele crud, chefirul, untul, brânza și smântâna proaspete și acrișoare.
  5. Folosește grăsimi animale, cum ar fi untură, seu, gălbenușuri de ou, smântână sau unt.
  6. Utilizează uleiuri vegetale tradiționale, cum ar fi uleiul extravirgin de măsline sau uleiul de cocos.
  7. Ia ulei de ficat de cod în mod regulat pentru a furniza cel puțin 10.000 UI de vitamina A și 1000 UI vitamina D pe zi.
  8. Mănâncă fructe și legume proaspete, de preferință organice, în salate sau supe.
  9. Folosește cereale integrale, legume și fructe cu coajă lemnoasă, preparate prin înmuiere, germinare sau dospire pentru a neutraliza acidul fitic, inhibatorii de enzime și alți anti-nutrienți.
  10. Include în dieta ta legume bogate în enzime lacto-fermentate.
  11. Folosește oasele de pui, vită, miel și peștele în supe, tocane și sosuri.
  12. Utilizează apă filtrată pentru gătit și băut.
  13. Folosește sare nerafinată, ierburi și condimente variate pentru mâncare.
  14. Folosește îndulcitori tradiționali cu moderație, cum ar fi mierea brută, siropul de arțar sau pulberea de stevie.
  15. Consumă cu moderație vin sau bere nepasteurizate, pe care să le incluzi în meniul tău.
  16. Gătește doar în vase din oțel inoxidabil, fontă, sticlă sau email de bună calitate.
  17. Utilizează numai suplimente naturale și de calitate superioară.
  18. Odihnește-te suficient, fă exerciții fizice și expune-te la lumină naturală.
  19. Gândește-te la lucruri pozitive și practică iertarea.

Concluzionând, putem susține că mult-răpândita întoarcere la origini ar trebui realizată și la nivel de dietă. Calitatea alimentelor pe care le consumăm ne influențează în mod esențial starea generală de sănătate. Să încercăm să redescoperim, așadar, înțelepciunea ancestrală, ce ne ajută în mod natural la promovarea sănătății!

Surse:

  • westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/dietary-guidelines/
  • westonaprice.org/health-topics/nutrition-greats/weston-a-price-dds/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăDietă echilibratăNutrițiesănătate
Articolul anterior
Enterita
Articolul următor
Cei mai buni nutrienți pentru creșterea rezistenței fizice


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: