Digestie, Medicină funcțională, Microbiom

Probioticele în terapia durerii cronice

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
durere cronicădureri articularedureri de spatedureri musculareprobioticeProbiotice și prebiotice

Efect antiinflamator demonstrat asupra tractului digestiv, dar și asupra unor inflamații localizate în alte țesuturi… Stimularea detoxifierii intestinale – micotoxine, fungi, paraziți, toxine din mediu și metabolice, care pot fi cauza întreținerii unor dureri cronice (migrene, dureri articulare etc.)… Efecte antiinflamatoare și analgezice prin intermediul anumitor neurotransmițători și al sistemului nervos enteric (așa-numitul ”creier din stomac”).

Toate acestea sunt efecte demonstrate ale activității microflorei benefice care populează intestinul nostru. Deloc surprinzător, având în vedere reacțiile complexe pe care le generează activitatea acestor bacterii și impactul lor asupra organismului.

Durerile de zi cu zi – o problemă foarte răspândită

Foarte multe persoane suferă frecvent de dureri cronice sau periodice – migrene, dureri articulare, dureri de dinți, de spate, dureri asociate tulburărilor intestinale sau menstruației etc. Antiinflamatoarele și analgezicele sunt cele mai utilizate medicamente eliberate cu sau fără rețetă, consumul nejustificat și exagerat fiind din păcate un fenomen foarte răspândit și nociv. Inflamațiile cronice se asociază și întrețin multe astfel de dureri, ceea ce generează un disconfort de multe ori major. Din acest motiv, multe studii au căutat metode mai puțin agresive, naturale și totodată eficiente pentru controlul inflamațiilor și al durerilor cronice, pentru a ajuta pacienții să reducă consumul de medicamente în acest scop.

Bacteriile intestinale benefice produc substanțe antiinflamatoare

Probioticele sunt una dintre cele mai eficiente terapii cu efect antiinflamator și analgezic – și, foarte important, cu rezultate pe termen mediu și lung. Conform unui studiu canadian (Nutrition in Clinical Practice, 2009), unele culturi probiotice au capacitatea de a activa anumiți neuroreceptori din sistemul nervos enteric, localizat în intestine, ceea ce are efecte analgezice. Alte studii au indicat că persoanele la care nivelul și activitatea bacteriilor benefice este optimă au în sânge mai multe substanțe naturale cu rol antiinflamator. Mai mult, Lactobacillus acidophilus și unele culturi de bifidobacterii au uimit cercetătorii care au descoperit că aceste probiotice au efecte analgezice comparabile cu morfina, în durerile provocate de anumite patologii gastrointestinale (conform Prof. Desreumaux de la Lille University).

De asemenea, cercetările efectuate de Baylor College of Medicine și Texas Children’s Hospital au arătat recent că unele culturi de bifidobacterii din intestin secretă cantități semnificative de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător implicat în diminuarea percepției durerii de către sistemul nervos central și cel enteric și care are și rol antiinflamator (American Society for Microbiology, 2012).

De sănătatea colonului depinde sănătatea întregului organism

Specialiștii avertizează de multă vreme că constipația și alte probleme asociate colonului (inflamația mucoasei, stagnarea materiilor fecale, colonul toxic, tulburările inflamatorii ale colonului) afectează întregul organism. Dr Mark Hyman, celebrul promotor al medicinei funcționale (care integrează bune practici din medicina alopată și diferite terapii holiste), susține că ”un intestin sănătos nu înseamnă doar că nu suferi de balonări sau arsuri la stomac, ci este de o importanță deosebită pentru sănătatea întregului organism deoarece intestinele sunt conectate cu tot ce se întâmplă în organism”.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
durere cronicădureri articularedureri de spatedureri musculareprobioticeProbiotice și prebiotice
Articolul anterior
Când antibioticele dau greș, intră în scenă bacteriofagii
Articolul următor
Remedii naturale pentru articulații inflamate și dureroase?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcționalăMicrobiom

Te-ar putea interesa și: