Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

10 simptome mai puțin cunoscute ale afecțiunilor tiroidiene

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
hipotiroidieinflamațietiroidătiroidita Hashimoto

Este greu de crezut că o glandă mică în formă de fluture este responsabilă pentru a se asigura că atât de multe aspecte ale corpului nostru funcționează corect.

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi pun pe primul loc rolul ei în metabolism și asupra controlului greutății se pare că acest rol este cel mai puțin important pe lângă celelalte procese pe care tiroida le controlează.

De la tensiunea arterială la nivelul de zahăr din sânge, de la sănătatea creierului la sănătatea inimii, acest hormon puternic funcționează oarecum ca un supercomputer pentru corpul nostru, asigurând că toate sistemele noastre complexe sunt în stare bună de funcționare și organele din corpul nostru comunică între ele. Rolul său cheie în sistemul nostru endocrin înseamnă că există câteva simptome surprinzătoare care ar putea fi un semn că tiroida nu funcționează corect.

Câteva semne pe care tiroida le dă când este în suferință

  1. Durere la nivelul urechii

Durerea tiroidiană poate fi resimțită la nivelul gâtului, precum și, uneori, la nivelul maxilarului și al urechilor, spune Elena Christofides, M.D., medic endocrinolog din Columbus, OH. Adesea, aceasta apare într-o afecțiune numită tiroidită subacută, care poate apărea la câteva săptămâni după o infecție virală a tractului respirator superior sau o infecție virală a urechii sau gâtului.

  1. Dureri de cap

Journal of Headache and Pain a constatat o prevalență ridicată a hipotiroidismului la cei care suferă de migrene. Aproximativ 30% dintre persoanele cu tiroida subactivă au dureri de cap.

Rămâne neclar dacă hipotiroidismul este cauza durerilor de cap, deși este o presupunere rezonabilă, deoarece creierul se bazează pe hormonii tiroidieni pentru funcționarea optimă și sănătatea generală. Hormonii tiroidieni ajută, de asemenea, la dezvoltarea și funcționarea celulelor creierului și la producerea de neurotransmițători, care sunt esențiali pentru comunicarea dintre celulele nervoase.

În plus, oboseala, un simptom comun al hipotiroidismului, este adesea asociată cu migrenele și poate juca un rol în declanșarea durerilor de cap migrenoase.

  1. Modificări la nivelul pielii, părului și unghiilor

Pielea uscată este un simptom frecvent întâlnit la persoanele cu hipotiroidism. Se caracterizează prin piele aspră, solzoasă și descuamată, care poate da și mâncărime. Această afecțiune afectează de obicei fața, mâinile, brațele și picioarele. Pielea uscată cauzată de hipotiroidism este adesea rezistentă la cremele hidratante și poate persista chiar și cu rutine adecvate de îngrijire a pielii.

Pe lângă acest simptom destul de cunoscut mai pot apărea manifestări precum:

  • Piele uscată, palidă și rece
  • Piele umedă, moale și caldă
  • Palme și tălpi de culoare gălbui- portocalie
  • Erupții cutanate
  • Mâncărimi fără erupții cutanate
  • Umflături nedureroase
  • Porțiuni de piele solzoasă, decolorată

Modificările părului și unghiilor pot fi, de asemenea, semne revelatoare, inclusiv căderea părului sau părul aspru, tern sau casant, subțierea sprâncenelor, în special treimea exterioară, unghii sfărâmicioase și unghii curbate cu vârful degetului umflat.

  1. Modificări ale memoriei

Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, capacitatea de a gândi clar și de a-ți aminti lucrurile se schimbă. Unii oameni se referă la acest simptom ca la o „ceață pe creier“ (brain fog).

De asemenea, pot apărea modificări și la celelalte funcții cognitive, cum ar fi:

  • Atenție și concentrare
  • Funcția perceptivă (modul în care creierul traduce informațiile senzoriale și acționează asupra lor)
  • Limbajul (cum vorbești sau înțelegi ce spun alții)
  • Funcții psihomotorii (cât de bine controlează creierul mișcările și coordonarea)
  • Sarcini executive, precum organizarea, prioritizarea sau memoria de lucru

Gradul de modificare a memoriei variază de la persoană la persoană. Cei cu o scădere ușoară a nivelului de hormoni tiroidieni ar putea să nu observe o schimbare semnificativă a memoriei lor. Cu toate acestea, cei cu niveluri deficitare de hormoni tiroidieni pot avea o schimbare mai vizibilă.

  1. Tensiune arterială crescută

Tiroida joacă un rol foarte important în sănătatea sistemul cardiovascular și, de aceea, problemele de tensiune arterială ar putea fi un semn că nu se produce suficient hormon tiroidian sau este prea mult.

  1. Nivelurile de zahăr din sânge

Problemele cu glicemia ar putea fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni tiroidiene. Dacă ai hipotiroidism (tiroidă subactivă) s-ar putea să suferi și de hipoglicemie. Alternativ, dacă ai hipertiroidism (tiroidă hiperactivă), nivelul zahărului din sânge ar putea fi prea ridicat (hiperglicemie).

  1. Uscăciune la nivelul ochilor

Un alt simptom mai puțin cunoscut este uscăciunea la nivelul ochilor. Acesta este un simptom care apare în cazul bolilor autoimune. Dacă ai antecedente în familie de tulburare autoimună care afectează tiroida, cum ar fi boala Hashimoto sau boala Graves, ochii uscați ar putea fi un semn că există posibilitatea să suferi de una dintre aceste afecțiuni autoimune.

  1. Probleme digestive

După cum am menționat, hormonul tiroidian scăzut face ca funcțiile corpului să încetinească, iar tractul digestiv nu face excepție. Senzațiile de balonare sau constipație constantă sunt simptome digestive comune la care poate contribui o tiroida subactivă.

Prea puțin hormon tiroidian încetinește motilitatea gastrică și acest lucru poate face ca alimentele să rămână în tractul gastro-intestinal pentru o perioadă lungă de timp. În cazurile mai severe de motilitate gastrică încetinită, poate apărea o creștere excesivă a bacteriilor și acest lucru poate duce la creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire (SIBO), provocând disconfort gastrointestinal suplimentar, deficiențe de nutrienți și diaree.

Hipotiroidismul nediagnosticat sau insuficient tratat poate împiedica sfincterul esofagian inferior (LES) să-și facă treaba – împiedicând conținutul stomacului să revină în esofag. Când LES nu funcționează corect, conținutul stomacului, inclusiv acidul, poate scăpa și poate ajunge în esofag. Acest lucru provoacă arsuri la stomac, o senzație de arsură (uneori dureroasă) în piept. De asemenea, este posibil să observi un gust amar sau acid în gură sau chiar să ai probleme la înghițire.

  1. Schimbări de dispoziție

O tiroidă subactivă îți poate distruge echilibrul hormonal, ducând la schimbări de dispoziție, cum ar fi sentimente de tristețe, anxietate și iritabilitate.

Dezechilibrul hormonal nu se referă doar la hormonii tiroidieni. Alți hormoni, cum ar fi serotonina și somatostatina, funcționează în sistemul nervos central, afectând reglarea dispoziției și nivelul tiroidei.

Hipotiroidismul evident și depresia au simptome similare, inclusiv încetinirea gândirii și a vorbirii, scăderea atenției sau lipsa de motivație. Aceste asemănări conduc uneori la un diagnostic ratat sau la un diagnostic incorect al depresiei clinice.

  1. Dureri musculare și slăbiciune

Durerile musculare și slăbiciunea pot fi simptome comune asociate cu hipotiroidismul. Mușchii depind de hormonii tiroidieni pentru contracții musculare adecvate. În timpul unei contracții musculare, mușchii se strâng, se scurtează sau se lungesc pentru a te ajuta să finalizezi o activitate, cum ar fi mersul pe jos. Nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni limitează puterea și cât de des se contractă mușchii, rezultatul fiind mușchii slabi, rigizi și dureroși.

În plus, nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot afecta direct țesuturile musculare. Lipsa nivelurilor hormonale adecvate poate perturba echilibrul electroliților, precum calciul și magneziul, esențiali pentru menținerea sănătății musculare. Acest dezechilibru poate duce la dureri musculare, crampe, spasme și slăbiciune generală.

Hipotiroidismul poate contribui, de asemenea, la acumularea de lichid în țesuturi, o afecțiune cunoscută sub numele de edem. Această retenție de lichide poate afecta mușchii, ducând la umflături, rigiditate și disconfort general.

Concluzii

Tulburările tiroidiene sunt afecțiuni complexe cu o varietate de simptome și complicații potențiale. Acestea pot provoca simptome în mai multe părți ale corpului unei persoane, afectând inclusiv părul, unghiile, pielea și procesele interne.

Recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor, înțelegerea factorilor de risc și controalele medicale pot contribui la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea managementului afecțiunilor tiroidiene. Tratamentul adecvat și monitorizarea regulată sunt esențiale pentru menținerea sănătății și a calității vieții pacienților cu tulburări tiroidiene.

Surse:

https://www.healthcentral.com/condition/thyroid/weird-thyroid-symptoms

https://www.palomahealth.com/learn/12-surprising-symptoms-of-thyroid-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sneaky-signs-of-a-thyroid-problem#other-symptoms

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Excelent articol! Mari multumiri pentru expunerea atât de necesară, înțelegerii acestei boli mocnite!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hipotiroidieinflamațietiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Viața fără glanda tiroidă sau când este recomandată intervenția chirurgicală
Articolul următor
Sindromul de ovar polichistic: Rezistența la insulină și gestionarea stresului #05


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: