Boala Alzheimer rămâne una dintre redutele greu de cucerit ale medicinei. Mii de studii se concentrează asupra cauzelor care duc la demență și mai ales asupra descoperirii unor tratamente care să învingă boala. Din păcate, rezultatele cercetărilor se înscriu doar la capitolul „noi speranțe”. Este adevărat că există protocoale terapeutice care ajută la regenerarea țesutului cerebral, dar acestea și-au dovedit eficiența numai în stadii precoce ale bolii. De aceea, în prezent, marea provocare în lupta contra Alzheimer o constituie detectarea semnelor timpurii ale declinului cognitiv. Se pare că boala Alzheimer debutează cu deteriorarea simțului olfactiv, cu mult înaintea funcției cognitive. Potrivit studiilor recente, pierderea mirosului precede cu aproximativ 5 ani pierderea memoriei.
Un prim indiciu în depistarea bolii Alzheimer
Poate fi detectată boala Alzheimer cu ajutorul mirosului? Este o nouă cale propusă de o echipă coreeană, al cărei studiu a fost publicat în revista Cell Death and Disease.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă caracterizată prin prezența în creier a unor acumulări de plăci beta-amiloide și proteine Tau, care distrug neuronii. Simptomele se exprimă prin degradarea memoriei, a funcțiilor cognitive, tulburări de comportament și nu numai. Simțul mirosului este de asemenea alterat în cazul pacienților cu Alzheimer. De ce? Se consideră că tulburările olfactive sunt rezultatul unui proces neurodegenerativ în regiunea cerebrală unde se formează simțul mirosului. Dar echipa coreeană, coordonată de profesorul Moon Cheil, demonstrează altceva.
Cercetătorii au efectuat studiul pe șoareci transgenici „Alzheimer”, care aveau plăci de amiloid și proteine anormale în creier. Rozătoarele au fost supuse unor teste senzoriale și comportamentale. Prima observație este uimitoare. Șoarecii dezvoltau tulburări olfactive cu mult timp înainte de simptomele cognitive. S-a observat astfel că memoria șoarecilor a început să fie alterată vizibil într-un interval de 14 luni, iar memoria după 6 luni.
„Am descoperit un indiciu foarte important care anunță cu mult timp înainte apariția bolii Alzheimer”, și-au exprimat entuziasmul autorii studiului.
Declinul cerebral debutează în bulbul olfactiv
Cercetătorii au studiat de asemenea prezența unei anumite enzime din creier: tirozin hidroxilaza, care contribuie la sinteza neuronilor conținând dopamină. În bulbul olfactiv (regiunea de la nivelul sistemului nervos central situată în spatele foselor nazale, unde se formează simțul mirosului) se concentrează foarte mulți neuroni dopaminergici. Evaluarea enzimei tirozin hidroxilază ajută la determinarea numărului de neuroni dopaminergici. Autorii au constatat că în bulbul olfactiv al șoarecilor Alzheimer există un nivel scăzut al neuronilor dopaminergici și asta încă din primul stadiu al bolii. Continuând studiul, cercetătorii au analizat și enzima responsabilă cu formarea plăcilor amiloide. Surpriză! Enzima crește în bulbul olfactiv în aceeași măsură cu acumularea de amiloid.
„Aceste rezultate sugerează că toxicitatea beta-amiloidului în sistemul olfactiv ar putea induce un declin în numărul de neuroni senzoriali olfactivi și o tulburare funcțională”, au concluzionat autorii. Potrivit acestora, deteriorarea sistemului olfactiv periferic poate fi un simptom specific și precoce al maladiei Alzheimer.
Profesorul Moon Cheil concluzionează: „Am descoperit un indiciu important pentru predicția bolii Alzheimer încă de la debut, identificând un mecanism de expresie a beta-amiloidului în stadiul inițial al demenței, necunoscut până acum”.
Testul de miros pentru depistarea maladiei Alzheimer
Pierderea mirosului ar putea deveni un semnal santinelă în depistarea precoce a demenței Alzheimer, după cum arată o serie de studii observaționale la om. Persoanele care nu pot identifica cel puțin 4 mirosuri din 5 în cadrul unui test olfactiv prezintă un risc dublu de a dezvolta tulburări cognitive în următorii 5 ani. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de profesorul Jayant Pinto și echipa sa de la Universitatea din Chicago. Rezultatele publicate în Journal of the American Geriatrics Society arată că „mirosul este strâns legat de funcția și sănătatea creierului”, explică profesorul Pinto, specialist ORL.
Autorii studiului au recrutat un eșantion reprezentativ format din 2.906 persoane cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani. Participanților li s-a cerut să identifice cinci mirosuri: mentă, pește, portocală, trandafir și piele. Cercetătorii au constatat că majoritatea persoanelor au recunoscut corect cel puțin 4 mirosuri din 5. În schimb, 7% nu au putut identifica decât 2 sau 3 mirosuri din 5, 2,2% – unul singur, iar 1% – niciunul.
După 5 ani, participanții sau, în cazul unora, aparținătorii au răspuns unui chestionar privind starea de sănătate. Cercetătorii au constatat astfel că persoanele care nu au putut identifica minimum 4 mirosuri prezentau un risc dublu de a dezvolta demență. Cu cât au recunoscut mai puține mirosuri, cu atât riscul de Alzheimer era mai mare.
„Suntem de părere că degradarea simțului mirosului și, în general, a funcțiilor senzoriale reprezintă un semn precoce important în predicția riscului de demență”, susține profesorul Pinto.
Totuși, cercetătorii țin să precizeze că acest instrument nu poate diagnostica maladia Alzheimer, ci doar să identifice persoanele la risc.
Diagnostic rapid, severitate redusă
O altă echipă de cercetători, de la McGill University din Quebec, au verificat legătura dintre pierderea mirosului și pierderea memoriei printr-un studiu la care au luat parte 300 de persoane predispuse la Alzheimer din cauza faptului că unul dintre părinți suferise de această maladie. Toți au fost supuși unor teste olfactive, în cadrul cărora li s-a cerut să identifice mirosuri puternice printre care benzină, gumă de mestecat, lămâie. Iar 100 dintre participanți s-au oferit voluntar să li se efectueze puncții lombare pentru măsurarea, în lichidul spinal, a proteinelor prezente în boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că subiecții care au avut cele mai mari dificultăți în identificarea mirosurilor au avut și rezultate ale analizelor care indicau riscul de Alzheimer.
„Aceasta este pentru prima dată când se demonstrează clar că pierderea capacității de a identifica mirosuri este corelată cu markeri biologici care indică evoluția bolii Alzheimer”, a declarat Marie-Elyse Lafaille-Magnan, coordonatorul studiului.
„Dacă putem depista apariția simptomelor mai devreme cu 5 ani, am putea fi capabili să reducem cu 50% prevalența și severitatea simptomelor maladiei Alzheimer”, a afirmat dr. John Breitner, directorul Centrului de Studii privind Prevenirea Bolii Alzheimer de la McGill University.
Rețineți!
Specialiștii spun totuși că nu trebuie să intrați în panică. Dacă acuitatea olfactivă scade, vârstnicii ar trebui să consulte medicul pentru un diagnostic corect. Reducerea simțului olfactiv nu este întotdeauna semnul unor probleme cognitive, uneori fiind vorba despre o sinuzită sau despre atrofierea mucoasei nazale ca urmare a folosirii abuzive a decongestionantelor nazale.
Surse:
www.sciencesetavenir.fr/sante/un-simple-test-d-odeur-predictif-du-risque-de-demence-a-5-ans_117093
www.sciencesetavenir.fr/sante/cerveau-et-psy/la-maladie-d-alzheimer-touche-l-olfaction-avant-la-memoire_116821
www.independent.co.uk/life-style/smell-alzheimers-disease-indicator-poor-sense-warning-sign-study-a7904386.html