Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Suferi de Hashimoto? Iată cum te poate influența SIBO!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
autoimunitatedigestieHashimotoimunitatetiroidătiroidită

Motilitatea gastrointestinală alterată este observată în multe afecțiuni patologice. Motilitatea redusă este unul dintre factorii de risc pentru suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO – small intestinal bacterial overgrowth).

De asemenea, hipotiroidismul este asociat cu motilitatea gastrointestinală alterată, de aceea pacienții cu hipotiroidism care prezintă simptome gastrointestinale cronice trebuie evaluați pentru SIBO.

Ce este SIBO?

„SIBO“ este un acronim pentru suprapopularea bacteriană a intestinului subțire. Intestinul nostru subțire este menit să fie relativ curat de bacterii, în timp ce intestinul gros găzduiește majoritatea „prietenilor“ și „dușmanilor“ noștri bacterieni. În unele cazuri, bacteriile din intestinul gros pot migra spre intestinul subțire unde se înmulțesc în exces. O cantitate prea mare de bacterii, indiferent că sunt bune sau rele, poate duce la SIBO.

Este esențial ca bacteriile să rămână acolo unde le este locul, și anume în intestinal gros.

SIBO poate duce la hiperpermeabilitatea intestinală și poate contribui la o listă lungă de simptome digestive, inclusiv reflux, eructații, balonare și sindromul colonului iritabil (diaree, constipație sau tip mixt), dar și la o serie de afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, hipotiroidismul, fibromialgia și sindromul picioarelor neliniştite.

SIBO este asociat adesea cu balonare după masă și cu enervantul „M-am trezit cu burta plată și acum am burtă de gravidă“. Acest lucru este cauzat de bacteriile din intestinul subțire care creează prea mult gaz.

Mai mult, SIBO poate provoca, de asemenea, o epuizare a vitaminei B12 și a fierului, dar și scăderea nivelurilor de enzime digestive precum lactaza (responsabilă cu digerarea lactozei din lactate) și amilaza (responsabilă cu digerarea amidonului), făcând mai dificilă digerarea multor alimente.

Dacă ai observat că alimentele fibroase, alimentele fermentate, cele care conțin histamină, prebioticele,  cruciferele sau chiar utilizarea de probiotice par să provoace o amplificare a simptomelor digestive, există șanse mari să ai o suprapopulare bacteriană a intestinului subțire. Asta pentru că aceste alimente hrănesc bacteriile din intestine și le fac să se înmulțească, contribuind la creșterea lor excesivă. Din acest motiv, majoritatea probioticelor nu sunt recomandate celor cu SIBO.

De asemenea, dacă utilizarea antibioticelor sau a plantelor cu proprietăți antimicrobiene, chiar și atunci când sunt administrate pentru a rezolva alte probleme, îți îmbunătățesc simptomele, acest lucru ar putea indica și prezența SIBO, deoarece substanțele cu proprietăți antimicrobiene pot suprima bacteriile, ducând la ameliorarea temporară a simptomelor.

Ce poate cauza SIBO?

O creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire poate fi cauzată de probleme precum aciditatea stomacală scăzută (uneori din cauza Helicobacter pylori), utilizarea antibioticelor, utilizarea medicamentelor care suprimă aciditatea (medicamente din clasa inhibitori ai pompei de protoni, precum: Nexium, Omeprazol), tranzitul intestinal încetinit și toxiinfecțiile alimentare. Toate acestea pot suprima digestia și pot încetini trecerea alimentelor prin tractul intestinal, dând bacteriilor timp să ocupe teritoriul și să colonizeze intestinul subțire.

De asemenea, hipotiroidismul în sine poate contribui la SIBO din cauza tendinței sale de a încetini motilitatea intestinală. Un studiu din 2017 a făcut legătura între utilizarea levotiroxinei și SIBO, dar nu s-a stabilit încă care este cauza și care efectul.

Deci, SIBO poate fi o cauză fundamentală, o consecință sau un factor exacerbator al simptomelor în caz de Hashimoto. Dr. Farm. Izabella Wentz povestește din practica clinică că a văzut persoane care au scăpat de simptome precum sindromul intestinului iritabil, sindromul picioarelor neliniştite, feritină scăzută şi niveluri scăzute de B12 prin tratarea SIBO. În unele cazuri, a observat chiar reducerea anticorpilor tiroidieni sau chiar scăderea acestora la nivelul valorilor normale.

Pe de altă parte, există mecanisme fiziologice care ajută la menținerea unui nivel scăzut al microorganismelor în tractul digestiv. Aceste mecanisme sunt reprezentate de:

  • Prezenţa sucului gastric şi a bilei, care distrug microorganismele ingerate odată cu alimentele.
  • Enzimele proteolitice din intestinul subţire, care, de asemenea, distrug bacteriile în exces în timpul procesului de digestie.
  • Valvula ileocecală intactă cu motilitate anterogradă, care împiedică trecerea bacteriilor din colon în ileonul terminal.
  • IgA secretate de intestin, cu rol în limitarea proliferării bacteriene.

10 semne că este posibil să ai SIBO

  1. Gaze intestinale
  2. Balonare
  3. Diaree
  4. Dureri abdominale sau crampe
  5. Constipație
  6. Sindromul colonului iritabil sau bolii inflamatorii intestinale
  7. Intoleranțe alimentare, precum gluten, cazeină, lactoză, fructoză și multe altele
  8. Boli cronice, precum fibromialgia, sindromul de oboseală cronică, diabetul, tulburările neuromusculare și bolile autoimune
  9. Deficitul de B12, precum și de alte vitamine și minerale
  10. Malabsorbția grăsimilor

Legătura dintre SIBO și tiroidita Hashimoto

Tiroida ta reglează toate procesele metabolice. Deci, dacă este sub-activă, cum este cazul hipotiroidismului, toate aceste procese încetinesc, inclusiv digestia. De aceea, hipotiroidismul provoacă atât de des constipație. Când ești constipat și mâncarea persistă în intestine, devine un teren propice pentru bacteriile patogene.

Mulți pacienți cu hipotiroidie au, de asemenea, un nivel scăzut de HCL, acidul gastric primar. Dacă ai un conținut scăzut de HCL, atunci nu poți digera corect alimentele, ceea ce permite bacteriilor rele să crească excesiv în intestin.

20% din T4 (forma de stocare a hormonului tiroidian) este transformată în T3 (forma activă) în intestin. Dacă flora intestinală este perturbată și nu funcționează la nivel optim, această conversie este redusă, ceea ce duce la simptome de hipotiroidism.

Bacteriile bune din intestin sunt, de asemenea, esențiale în prevenirea permeabilității intestinale, unul dintre declanșatorii primari ai autoimunității, inclusiv forma autoimună a hipotiroidismului, Hashimoto. Intestinul permeabil apare atunci când joncțiunile strânse ale intestinului subțire se deschid, permițând toxinelor, microbilor și particulelor de alimente parțial nedigerate să scape prin fluxul sanguin. Aceste particule sunt etichetate ca invadatori străini de către sistemul tău imunitar, care trimite un val de inflamație pentru a le combate.

Dacă intestinul rămâne permeabil, sistemul tău imunitar continuă să-ți atace tiroida fără încetare, agravând simptomele disfuncției tiroidiene, ceea ce poate duce la:

  • Deficiență de vitamine, deoarece corpul nu poate absorbi pe deplin vitaminele liposolubile.
  • Absorbția slabă a grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, care poate provoca diaree.
  • Osteoporoză, care este agravată de boala tiroidiană, în special hipertiroidismul.
  • Inflamația mucoasei intestinale, care duce la pusee ale bolilor autoimune.

După cum poți vedea, funcția tiroidiană și microbiomul sunt interconectate.

Bun, dar care e oul și care e găina? Hipotiroidismul contribuie la creșterea excesivă a bacteriilor, iar creșterea bacteriană agravează disfuncția tiroidiană. În unele cazuri, hipotiroidismul este declanșat de SIBO, iar în altele, disfuncția tiroidiană duce la SIBO. Un studiu din 2007 a constatat că 54% dintre participanții cu hipotiroidism au avut și SIBO.

Deoarece merg mână în mână atât de des, MD Amy Myers recomandă testarea pentru SIBO dacă sunt prezente simptome atât de SIBO, cât și de hipotiroidism.

Cum se testează SIBO?

Principalul test pentru a diagnostica SIBO este un test de respirație. Într-un test de respirație SIBO, bei un anumit sirop și oferi mostre de respirație la diferite intervale de timp. Bacteriile din intestinul subțire se hrănesc cu sirop și produc hidrogen și/sau gaz metan. Dacă nivelurile de gaz sunt mai mari decât pragul de referință, acest lucru poate indica un diagnostic SIBO. Există, de asemenea, diferite tipuri de SIBO, așa că este posibil ca un test de respirație convențional să rateze diagnosticul.

Combinația de simptome plus examinarea microbiomului poate fi, de asemenea, utilă pentru a face un diagnostic clinic de SIBO. Un test de scaun poate ajuta, de asemenea, la evaluarea bacteriilor din intestinul gros pentru a ne spune dacă există alte probleme intestinale, cum ar fi creșterea excesivă a Candida (drojdie) sau paraziți. De asemenea, se poate folosi un test de acid organic care este un simplu test de urină care analizează biomarkerii metabolici pentru a detecta problemele mitocondriale, toxicitatea, perturbarea neurotransmițătorilor, deficiențele de vitamina B, creșterea excesivă a bacteriilor și creșterea excesivă a drojdiei.

De reținut!

Sănătatea intestinală poate afecta întregul organism, inclusiv glanda tiroidă. Când microbiota intestinală este dezechilibrată, poate duce la inflamație sistemică, care poate exacerba bolile autoimune. Astfel, SIBO poate fi deosebit de dăunător pentru persoanele cu boala Hashimoto și Graves.

Studiile au constatat că peste 50% dintre persoanele cu hipotiroidism prezintă și SIBO. Sunt mai mulți factori care contribuie la acest lucru, dar una dintre cele mai probabile cauze este constipația, un simptom comun în hipotiroidism. Deoarece persoanele cu hipotiroidism se luptă adesea cu motilitatea gastrică încetinită, conținutul digestiv poate rămâne în tractul gastrointestinal pentru prea mult timp și astfel bacteriile se pot înmulți în număr mult prea mare.

Dacă ai atât SIBO, cât și o afecțiune tiroidiană, ar trebui să verifici în mod constant starea tiroidei tale prin analize de sânge recomandate de medicul care te urmărește.

Resurse

https://thyroidpharmacist.com/articles/sibo-prevent-remission-hashimotos/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056127/

https://www.amymyersmd.com/article/sibo-hypothyroidism-connection

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autoimunitatedigestieHashimotoimunitatetiroidătiroidită
Articolul anterior
Cât și cum influențează stilul de viață rezistența la insulină?
Articolul următor
SOS! 10% dintre femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, numit și diabetul ovarelor – #01


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: