Medicină funcțională

Bacteriile din intestin, vinovate de oboseala cronică

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
bacteriidezechilibru flora intestinaladisbiozăintestinmicrobiommicroorganismeoboseală

Te simți zi de zi fără energie indiferent cât de mult dormi? Ai fost de la un medic la altul, dar nu ai primit niciun diagnostic? Este foarte posibil să te numeri printre cei care suferă de sindromul oboselii cronice, o boală încă misterioasă, greu de diagnosticat și de tratat. În SUA, abia anul trecut a fost recunoscută ca boală reală, iar opțiunile terapeutice sunt limitate și controversate chiar și acolo.

O nouă descoperire ar putea contribui la stabilirea unui diagnostic mult mai rapid și cu o acuratețe mai mare a pacienților cu sindrom de oboseală cronică. Ceea ce va conduce către o mai bună înțelegere a cauzelor care produc această boală încă subestimată.

O echipă de cercetători de la Cornell University au identificat markeri biologici atât în microbiomul intestinal, cât și în sânge care pot fi folosiți pentru diagnosticul rapid al sindromului de oboseală cronică. Rezultatele au fost publicate în revista de specialitate „Microbiome”.

Disbioza intestinală, o cauză a oboselii cronice

Cercetătorii au analizat markeri biologici pentru flora bacteriană din intestin, precum și markeri ai inflamației: lipopolizaharide și proteina C-reactivă. La teste au participat 87 de pacienți, din care 48 sufereau de oboseală cronică și 39 erau fără probleme evidente de sănătate în grupul de control. Doar pe baza identificării markerilor biologici, cercetătorii au putut preciza, cu o acuratețe de 83%, diagnosticul de sindromul oboselii cronice. Boala a fost depistată la 80% din pacienți.

Lucrările noastre demonstrează că microbiomul intestinal al pacienților cu sindromul oboselii cronice este anormal, ceea ce poate conduce la boli gastrointestinale și inflamatorii”, a declarat Maureen Hanson, coordonatorul studiului.

Mulți medici consideră că oboseala cronică nu este altceva decât o stare de epuizare extremă. În aceste condiții, descoperirea unei cauze biologice „furnizează dovezi suplimentare împotriva conceptului ridicol că boala este de origine psihologică”, consideră Hanson.

Cercetătorii au aflat că pacienții suferind de oboseală cronică prezentau o diversitate foarte redusă a bacteriilor din intestine, lipsind în special bacteriile antiinflamatoare. De asemenea, au identificat modificări ale markerilor inflamatori din sânge, cauza fiind sindromul de intestin cu permeabilitate mărită („leaky gut”), care permite trecerea toxinelor din intestin în sânge.

Dieta și probioticele, terapie pentru oboseala cronică

Oamenii de știință sunt de părere că rolul microbiomului intestinal ar trebui investigat în continuare, astfel încât, în viitor, medicii să poată prescrie modificarea alimentației, administrarea de prebiotice și probiotice pentru tratarea oboselii cronice.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii încearcă să găsească o cauză biologică a oboselii cronice. La începutul anului, o echipă australiană a utilizat un sistem de polimorfisme nucleoide unice, capabil a detecta sindromul oboselii cronice în 80% din cazuri.

În timp ce noi mai avem de parcurs un drum lung până la găsirea unui leac pentru boală, lipsa acută a metodelor de diagnosticare și de screening le îngreunează foarte mult viața pacienților, deoarece incertitudinea care îi înconjoară i-a determinat pe mulți să creadă că nu suferă de o boală reală. Pacienții sunt izolați și stigmatizați din cauza discreditării suferinței lor”, afirmă Sonya Marshall de la Griffith University.

Cu cât vor înțelege mai mult despre această boală, cu atât oamenii de știință vor fi mai în măsură să găsească o cale de a o trata. Sunt necesare studii suplimentare pentru a preciza dacă bacteriile din intestin reprezintă una din cauzele oboselii cronice sau un simptom.

Până acum s-a aflat că microbiomul intestinal se află în strânsă legătură cu greutatea corporală, riscul de accidente vasculare cerebrale și de boli mintale, autism, depresie, schizofrenie. Așa că nu ar fi de mirare să joace un rol important și în sindromul oboselii cronice.

Criterii de diagnostic

    În momentul de față, diagnosticul se bazează pe următoarele simptome-cheie:

  • Reducerea substanțială a activității din cauza oboselii ce durează de cel puțin 6 luni;
  • Stare de epuizare ca urmare a unui minim efort fizic și intelectual;
  • Somn neodihnitor;
  • Tulburări cognitive, confuzie, cu simptome din ce în ce mai accentuate pe măsura activității desfășurate.

Ți se par cunoscute stările descrise mai sus? Tu cum faci față oboselii?

    Surse:

  • https://www.sciencealert.com/researchers-find-chronic-fatigue-syndrome-markers-in-gut-bacteria
  • https://www.sciencealert.com/chronic-fatigue-has-finally-been-classified-as-a-disease-in-the-us-and-it-has-a-new-name

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bacteriidezechilibru flora intestinaladisbiozăintestinmicrobiommicroorganismeoboseală
Articolul anterior
Ce este ulcerul și cum îl poți trata natural?
Articolul următor
O nouă teorie a bolii Alzheimer: infecția cu ciuperci la nivelul creierului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: