Medicină funcțională

Un colon sănătos înseamnă minte sănătoasă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
axa intestin-creierbacteriicoloncreierintestinmicrobiomprobioticeSănătatea sistemului nervos

În ultimul timp, numeroase cercetări au constatat că bacteriile intestinale au o influență semnificativă asupra creierului. Deși este greu de crezut, un colon sănătos este un semn bun pentru sănătatea mintală.

Bacteriile intestinale ne schimbă modul de gândire?

Probioticele, bacteriile benefice care se găsesc în produsele alimentare, pot avea un efect important asupra minții prin intermediul intestinului. Femeile care au consumat iaurt ce conținea probiotice au arătat dovezi ale schimbării modului de gândire. Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Gail and Gerald Oppenheimer Family Center for Neurobiology of Stress – UCLA Division of Digestive Diseases, în colaborare cu Ahmanson–Lovelace Brain Mapping Center – UCLA și a fost publicat în ediția online a jurnalului Gastroenterology.
Schimbarea microbiomului din intestin conduce la schimbarea substanțelor chimice din creier. Nu degeaba intestinul nostru a fost numit „al doilea creier“: are propria „gândire instinctivă“ și „conștiință intuitivă“. Cercetarea de față servește la îmbunătățirea strategiilor nutriționale și farmaceutice pentru sănătatea mintală. Prin urmare, expresia „ești ceea ce mănânci“ nu este doar o poveste frumoasă, ci devine o realitate credibilă.

Legătura creier-intestin funcționează în ambele sensuri

Creierul nostru are o legătură intimă cu intestinul nostru. Aceste este motivul pentru care atunci când suntem afectați emoțional, sistemul digestiv începe, de asemenea, să se schimbe. Până în prezent, acest lucru a fost cunoscut doar prin intermediul experimentelor pe animale, însă acum, ființele umane încep să fie puse sub microscop. De multe ori, există persoane care susțin că nu s-au confruntat cu depresie sau anxietate până în momentul în care au început să aibă probleme gastrointestinale. Legătura dintre creier și intestin funcționează, așadar, în ambele sensuri. Cele 36 de femei cu vârste între 18 și 55 de ani care au luat parte la studiu au fost împărțite în trei grupuri. Primul grup a consumat iaurt bogat în probiotice de două ori pe zi, timp de o lună de zile. Cel de-al doilea grup a consumat un produs lactat similar cu iaurtul, dar fără probiotice, iar persoanele din grupul al treilea nu au consumat niciun tip de produse lactate. Scanările RMN efectuate au arătat că a existat o schimbare în creierul femeilor care au mâncat iaurt bogat în probiotice, comparativ cu celelalte două grupuri. Creierele lor au funcționat în mod diferit datorită semnalelor transmise de la intestin la creier și invers.

Conform unor cercetări mai ample, bacteriile din intestin sunt capabile să reducă nivelul de anxietate și să vindece boli precum durerea cronică, Alzheimer, Parkinson sau autism. Tu cum ai grijă de sănătatea intestinului?

    Sursa:

  • i4u.com/2016/05/110717/gut-bacteria-ingested-diet-affects-brain-function-humans

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
axa intestin-creierbacteriicoloncreierintestinmicrobiomprobioticeSănătatea sistemului nervos
Articolul anterior
Vitamina C țintește cancerul, fără a afecta celulele sănătoase
Articolul următor
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: