Medicină funcțională, Nutriție și dietă

SOS! 10% dintre femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, numit și diabetul ovarelor – #01

Autor:
46 de comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
acneehirsutismobezitateovar polichisticrezistență la insulinăSOPC

Astăzi mi-am propus să aduc un pic de lumină asupra uneia dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă femeile, adică sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Poate te întrebi ce m-a determinat să aleg această temă, așa că vreau să îți mărturisesc că motivația din spate este una personală. Știai că durează în medie 3 ani pentru ca o femeie să fie diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice sau micropolichistice? Aceasta este și povestea mea și motivația din spatele specializării mele în medicina funcțională. Mi-am dorit să îmi găsesc propriile răspunsuri și să îmi demonstrez eu mie că se poate mai mult decat un „tratament“ cu anticoncepționale pentru această patologie, așa că uite-mă aici, împărtășind cu tine tot ce trebuie să știi dacă ai fost diagnosticată sau crezi că ai putea să ai sindromul ovarelor polichistice.

Mergi mai repede la endocrinolog decât la ginecolog

Puțină lume știe că această tulburare este mai mult din sfera endocrină decât din cea ginecologică, așa cum era în trecut, și iată că femeile continuă să meargă la ginecologie pentru rezolvarea problemei. Dar nu te teme, eu sunt aici pentru a te informa pe tine și pe milioanele de femei ce se pot confrunta cu această tulburare endocrină care le afectează de la  adolescență până la menopauză. Fiind o tulburare care poate fi prezentă o mare parte din viață, este foarte important să o cunoaștem ca și cum ar fi cea mai bună prietenă a noastră și să nu opunem rezistență în această călătorie. O să menționez faptul că cu cât o cunoaștem mai bine, cu atât vom fi mai experte în a trata această tulburare de la rădăcină și astfel putem vedea cum simptomele asociate acestei tulburări se vor ameliora și chiar ar putea să dispară de tot. În primul rând, dată fiind pasiunea mea pentru tot ceea ce înseamnă psihologie și terapie, este important să nu vrem „să scăpăm“ de această problemă, fiindcă tot ceea ce excluzi atragi, așa că haideți să începem cu primul pas și anume, acceptarea. A fi într-o stare de acceptare cu tot ceea ce este ne aduce mai aproape de intențiile noastre. Dacă și intenția ta este să reversezi sindromul ovarelor polichistice, haide să trecem la treabă.

Vreau să știi că nu este un criteriu obligatoriu să ai chisturi ovariene la examinarea ecografică, pentru a se pune un diagnostic sunt necesare 2 din 3 criterii. Cele trei criterii sunt: hiperandrogenism clinic sau paraclinic (pe analize), prezența oligo sau anovulației, prezența chisturilor la evaluarea ecografică. Dacă nu știi ce înseamnă acești termeni, rămâi alături de mine.

De ce SOPC mai este numit și „diabetul ovarelor“?

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este denumit și „diabetul ovarelor“ din cauza faptului că există o strânsă legătură între rezistența la insulină și acest sindrom. Vestea bună este că putem preveni și reversa insulino-rezistența prin: creșterea masei musculare (sportul, mai ales strength training și HIIT sunt benefice), evitarea zahărului și a carbohidraților simpli, un somn regulat. În plus, mai există câțiva ași în mânecă, cu beneficii dovedite științific, care pot ajuta în caz de insulino-rezistență: myo-inozitolul, berberina și oțetul din cidru de mere consumat cu 15-30 minute înainte de o masă bogată în carbohidrați. Știu, știu, tocmai am scris mai sus că ar fi bine să evităm consumul carbohidraților simpli, dar cu toții am fost puși vreodată într-o situație limită, fie că vorbim de onomastica unei persoane dragi, o ieșire în oraș cu prietenii sau o cină romantică cu partenerul, în care nu am avut de ales.

Acum am ajuns la un pas foarte important – cunoașterea corpului tău și a simptomelor tale, a semnalelor pe care ți le trimite. Simptomatologia poate varia de la o persoană la alta și este necesar să vezi cu care dintre următoarele lucruri te identifici în acest moment al călătoriei tale împreună cu SOPC.

Cele mai comune simptome ale SOPC

Hirsutism, păr în exces la nivelul feței, pieptului, abdomenului, spatelui, în zone caracteristice bărbatului. Hirsutismul apare din cauza hiperandrogenismului, iar pentru acest lucru poți apela la ceai de mentă creață sau la Saw palmetto pe care îl regăsești în acest produs.

Menstruație neregulată. Știu că uneori viața cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) poate fi ca și cum ai juca la loterie, nu știi niciodată când îți va veni menstruația, din acest motiv poți încerca Vitex pentru o menstruație regulată.

Obezitate: practicând terapia sistemelor interne familiale, nu îmi place și nu sunt adepta etichetelor. Da, susțin „body positivity“, dar uneori prea multe kilograme în plus pot cauza un cerc vicios în caz de sindrom al ovarelor polichistice (SOPC). Kilogramele în plus înrăutățesc insulino-rezistența care determină creșterea hormonilor androgeni, care mai apoi determină luare în greutate și tot așa. Este necesară o abordare integrativă, funcțională pentru a da jos kilogramele în plus și îmi pare rău dacă vreodată ți s-a spus să mai slăbești, fiindcă sigur simptomele îți vor dispărea. Uneori, când ai SOPC poți să simți că „te îngrași chiar și cu aer“ și știu cât de frustrant poate fi acest lucru pentru tine.

Infertilitate sau anovulație. Aș vrea să discutăm puțin despre acești „monștri“ ai ovarelor polichistice. Cel mai probabil, ai citit deja de pe internet numeroasele articole despre consecințele sindromului ovarelor polichistice (SOPC) care te înspăimântă. Azi vreau să îți spun că infertilitatea și anovulația pot fi prevenite și reversate cu ajutorul medicinei funcționale, nu ești singură, ai ghidajul meu.

Acnee: aici vreau să menționez că acneea nu este ceva normal, nu contează că suntem la pubertate sau la vârsta adultă, acneea are o soluție și trebuie mereu tratată. O dietă antiinflamatoare, tratarea insulino-rezistenței și refacerea microbiomului sunt factori cheie atunci când vorbim despre vindecarea acneei în profunzime.

Alopecie: căderea părului poate fi una dintre cele mai dureroase probleme cu care se confruntă o femeie, iar până când nu ne adresăm problemelor de la rădăcină, șampoanele și soluțiile anticădere pot reprezenta doar bani aruncați pe geam. Elementul cheie în acest context este reversarea hiperandrogenismului.

Stare de spirit afectată (de exemplu, iritabilitate, nervozitate, depresie). Din păcate, noi, femeile, putem fi afectate și la nivel emoțional atunci când e vorba de sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Aș zice chiar că există o relație bidirecțională între emoții și manifestările acestui sindrom, din acest motiv este foarte important să lucrăm cu emoțiile și părțile care apar în acest proces.

10% dintre femei suferă de SOPC

Dacă ai ajuns până aici, vreau să știi că nu ești singură, noi, femeile, suntem afectate de această tulburare în proporție de 10%, adică când stăm într-o cameră cu cel puțin 10 femei, una dintre noi este afectată. Din păcate, peste 70% din femei rămân nediagnosticate.

Este foarte important să descoperim și să tratăm această afecțiune împreună pentru a putea preveni efectele pe termen lung. Riscurile la care ne supunem dacă nu luăm măsuri pentru sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sunt: diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet gestațional și cancer endometrial. Dacă rămâi alături de mine, poți învăța cum să previi aceste probleme pe termen lung. Lasă-mi un comentariu la acest articol dacă îți dorești să citești și a doua parte despre cum să previi și să tratezi efectele de lungă durată în caz de SOPC.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

46 de comentarii. Lasă un comentariu

 • Gabia Silvia
  12 iunie 2024 18:54

  Subiect de mare actualitate ,SOPconstituie o patologie frecvent întâlnită ,de multe ori insuficient diagnosticată.Sunt interesată în a primi noi informații pe această temă .

  Răspunde
 • Iulia Teodora Popa
  12 iunie 2024 9:35

  Sunt interesata de continuarea articolului și de asemena de soluțiile propuse.Multumesc!

  Răspunde
 • Interesant. As dori sa primesc si alte articole. Multumesc!

  Răspunde
 • Alina Aurel
  12 iunie 2024 7:29

  Multumesc!❤️ Din feicire nu am aceasta afectiune dar sunt recunoscatoare pentru informatiile extrem de importante pe care le oferiti❤️

  Răspunde
 • Lengyel Ana
  12 iunie 2024 6:49

  Bună dimineața, doresc să primesc și alte articole, mulțumesc frumos?

  Răspunde
 • Buna ziua!
  Multumesc pentru articol.
  Doresc sa primesc si alte articole.
  Cu respect,
  Rodica

  Răspunde
 • Buna ziua, doresc continuarea articolului. Multumesc

  Răspunde
 • Ploton Andreea
  11 iunie 2024 19:48

  Buna ziua! Mulțumesc de informații, as dori și mai multe informații, deși mă lupt de 20 de ani cu acest sindrom încă multe informații din articol nu le știam.

  Răspunde
 • Nicolae Ioana
  11 iunie 2024 19:07

  Bună ziua.Foarte interesant și de mare ajutor.Am nevoie sa știu cât mai multe informații.Multumesc

  Răspunde
 • Su t foarte interesata sa citesc continuarea articolului

  Răspunde
 • Mulțumiri ,prețioase informații dar ce faci dacă ai trăit cu această afecțiune de la o vârstă de adult și până la senectute…Mă tem că e târziu deși,multe din cele descrise îmi sunt complet străine..

  Răspunde
 • Doresc continuarea articolului. Mulțumesc!

  Răspunde
 • Doresc continuarea articolului.

  Răspunde
 • Trut Crina-Daniela
  11 iunie 2024 15:06

  Buna ziua ! As dori continuarea articolului ! Multumesc

  Răspunde
 • Bună ziua,
  Sunt informații interesante pe care dacă le corelezi cu aplicarea tratamentului naturist și o dieta sănătoasă poți să nu ajungi la operație de înlăturare a chisturilor la intrarea în menopauză așa cum mi s-a întâmplat mie.Dar am mers din medic în medic și nimeni nu mi-a pus un diagnostic corect.Informatia este aur curat dacă știi să o folosești. Spor la sănătate!

  Răspunde
 • Buna ziua,

  as dori sa aflu mai multe informatii in continuare.

  Multumesc.

  Răspunde
 • Buna, sunt interesata de continuarea articolului. Multumesc!

  Răspunde
 • Sunt interesată de acest subiect

  Răspunde
 • latcu mirela
  11 iunie 2024 12:59

  Doresc să mai primesc,și îți multumesc

  Răspunde
 • sunt interesat de subiect.v-as fi recunoscator daca ati continua

  Răspunde
 • Aa dori sa citesc in continuare
  Multumesc

  Răspunde
  • Atanasescu Maria
   11 iunie 2024 14:23

   Buna ziua!
   Sunt foarte interesata de acest subiect si as dori sa aflu cat mai multe informatii pentru fiica mea diagnosticata cu SOP

   Răspunde
 • Foarte interesant și binevenit subiectul ovarelor polichistice

  Răspunde
 • SIMONA MURESAN
  11 iunie 2024 11:32

  Bună ziua. Doresc să aflu mai multe informații pentru fiica mea diagnosticata cu SOP.

  Răspunde
 • Buna ziua!
  Am 58 de ani si am intrat la menopauza de 8 ani, dar am in continuare un chist pe ovarul stang.
  Mi se pare greu sa inteleg legatura cu diabetul, pentru ca nu am glicemia ridicata.

  Răspunde
 • Frumoiu Marinela
  11 iunie 2024 11:08

  Bună ziua,aș dori să citesc și partea a doua a articolului deoarece fiicele mele au SOPC.
  Mulțumesc!

  Răspunde
 • Buna ziua. Doresc si eu partea a doua. Multumesc.

  Răspunde
 • Andreea Gavrisan
  11 iunie 2024 10:55

  Aș dori și eu partea a doua a articolului. Mulțumesc. Am fost diagnosticată cu PCOS la 20 ani și de atunci au mai trecut 20 fără îmbunătățiri

  Răspunde
 • Neacsu Ionela
  11 iunie 2024 10:55

  Interesant articolul doresc sa știu mai multe despre acest subiect!

  Răspunde
 • Buna! Doresc sa citesc a doua parte a articolului. Si eu ma confrunt cu ovare polichistice.

  Răspunde
 • Bogya Cristina
  11 iunie 2024 10:44

  Bună ziua!
  As fi interesata de partea a doua.
  Am fost și eu diagnosticată cu SOPC, rez. insulina pe fondul unui Hashimoto.

  Răspunde
 • Buna ziua,SI EU AM OVARE POLICHISTICE.doresc parea a 2 a .

  Răspunde
 • Doresc sa stiu mai mult

  Răspunde
 • In ultima vreme din ce in ce mai multe informatii ies la lumina, cand eram eu mai tanara nu existau si tare as fi vrut sa le aflu. Eu am chist ovarian, nu ovar microchistic dar multe dintre simptome cred ca sunt comune, cel putin la mine. Mi-ar placea sa aflu in continuare informatii!

  Răspunde
 • Bună ziua, pentru amenoree secundară ce îmi recomandati?iau vitex,evening primrose, precum și un tratament cu lenzetto și utrogestan.menstruatia vine doar cu anticoncepționalele. Mulțumesc

  Răspunde
 • Lica Laurentia
  11 iunie 2024 10:11

  Interesante și utile informații. Aș vrea să aflu un tratament fără anticoncepționale, care să nu afecteze alte organe.

  Răspunde
 • Ionescu Ana Maria
  11 iunie 2024 9:58

  Doresc sa stiu mai mult. Mulțumesc.

  Răspunde
 • Cristiana
  11 iunie 2024 9:52

  Buna,
  Diagnosticul meu este ovare micropolichistice.
  Doresc sa aflu si partea a 2 a ,
  La varsta de 52 ani ce tratament se poate urma.

  Răspunde
 • Sarbu Daniela
  11 iunie 2024 9:51

  Bună!
  Si eu am acest diagnostic si as dori si partea a doua a acesti articol!

  Răspunde
 • Sarbu Faniela
  11 iunie 2024 9:51

  Bună!
  Si eu am acest diagnostic si as dori si partea a doua a acesti articol!

  Răspunde
 • Si eu sunt afectata de SOP pe mai multe planuri,in special in ceea ce priveste infertilitatea.

  Răspunde
 • mihalache Denisa Florina
  11 iunie 2024 9:28

  buna ziua eu cred ca ma regasesc in aceasta categorie de femei si as dori mai multe informatii.

  Răspunde
 • Bună ziua, intrebare: Cum influențează osteoporoza asupra cavitatii bucale?

  Răspunde
 • Foarte utile informatii, eu am incercat foarte multe dar fara prea multe rezultate, as vrea si partea 2 cum sa prevenim afectiunile acestea

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acneehirsutismobezitateovar polichisticrezistență la insulinăSOPC
Articolul anterior
Suferi de Hashimoto? Iată cum te poate influența SIBO!
Articolul următor
Dominanța estrogenică sau ce-i de făcut când e prea mult estrogen


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: