Medicină funcțională, Sănătate

Dominanța estrogenică sau ce-i de făcut când e prea mult estrogen

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
autoimunitateestrogenSănătatea femeiislăbire

Estrogenul este cunoscut ca un hormon feminin, dar atât bărbații, cât și femeile îl au, doar că femeile îl produc la o scară mult mai mare.

Transformat din androgen prin intermediul enzimei aromatază, acest hormon este indispensabil homeostaziei glucozei, robusteței imunitare, sănătății oaselor, sănătății cardiovasculare, fertilității și funcțiilor neuronale. Cu toate acestea, estrogenul se află în centrul a aproape tuturor patologiilor umane, atât infecțioase, cât și autoimune, dar și metabolice și degenerative.

Atât niveluri scăzute, cât și niveluri crescute de estrogen au fost legate de boli cronice și acute. În timp ce îmbătrânirea normală ar trebui să ducă la o scădere a nivelului de estrogen, ducând la degenerarea țesuturilor (oase, mușchi, neuronale) și la dezechilibrul metaboliților (glucoză, lipide), creșterea agenților inflamatori în viața de zi cu zi sporește nivelul de estrogen (sau imitație de estrogen), alimentează „dominanța estrogenică“. Excesul de estrogen rezultat induce o supraexpresie a receptorilor de estrogen (ERα și ERβ), dăunând țesuturilor, ducând la boli autoimune și neoplasme. Escaladarea fără precedent a sindromului ovarului polichistic, a infertilității, a cancerului de sân, a cancerului de ovar și a cazurilor de ginecomastie indică faptul că acest hormon sensibil devine exacerbat.

Ce este estrogenul?

Estrogenul este unul dintre cei doi hormoni sexuali asociați în mod obișnuit cu persoanele de sex feminin. Alături de progesteron, estrogenul joacă un rol cheie în sănătatea reproductivă. Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare (sâni, șolduri), menstruația, sarcina și menopauza sunt toate posibile, în parte, datorită estrogenului.

Estrogenul joacă un rol important și în alte sisteme ale corpului: osos, cardiovascular. Din acest motiv, acest hormon este prezent și la persoanele de sex masculin.

Care sunt nivelurile normale de estrogen?

Nivelurile de estrogen cresc și scad de-a lungul vieții. Fluctuația este normală.

De exemplu, este normal ca nivelul de estrogen să crească în timpul pubertății și să scadă pe măsură ce te apropii de menopauză. Este normal ca nivelul de estrogen să crească în timpul ovulației, astfel încât corpul să se poată pregăti pentru sarcină. Este normal ca nivelurile să scadă în timpul menstruației când nu sunt necesare modificările din timpul sarcinii.

Nivelurile care sunt constant scăzute sau ridicate pot semnala o afecțiune de bază care necesită atenția ta.

Ce se întâmplă când nivelul de estrogen este constant scăzut?

Nivelul scăzut de estrogen este adesea un semn că te apropii de menopauză. Estrogenul scăzut poate însemna, de asemenea, o problemă de fertilitate, o deficiență nutrițională, o afecțiune precum sindromul Turner.

Simptomele pot include:

  • Sensibilitatea sânilor
  • Oase slabe sau fragile
  • Bufeuri și transpirații nocturne
  • Menstruații neregulate sau lipsa ciclului menstrual
  • Dureri de cap, probleme de concentrare
  • Oboseală, somnolență, probleme cu somnul
  • Schimbări de dispoziție, iritabilitate și depresie
  • Uscăciunea vaginală, care duce la durere la contact sexual (dispareunie)

Ce înseamnă să ai un nivel ridicat de estrogen?

Estrogenul este un hormon important care reglează sistemul reproducător. Nivelurile de estrogen cresc și scad de-a lungul vieții, adesea în sincronizare cu alți hormoni care controlează procesele importante ale corpului. Creșterea estrogenului stimulează dezvoltarea sexuală în timpul pubertății. Alături de hormonul progesteron, estrogenul pregătește corpul pentru sarcină.

Nivelurile de estrogen prea mari sau care se află în dezechilibru cu nivelurile de progesteron pot cauza probleme. Estrogenul ridicat poate perturba procesele de reproducere, poate provoca simptome neplăcute și poate crește riscul de anumite afecțiuni.

La femei, simptomele pot fi:

  • Scăderea apetitului sexual
  • Creștere în greutate, în special în talie și șolduri
  • Menstre neregulate (moment imprevizibil, sângerare ușoară sau abundentă)
  • Agravarea simptomelor asociate cu sindromul ovarului polichistic sau cu tulburare disforică premenstruală
  • Oboseală
  • Fibroame uterine
  • Umflături fibrochistice la sân
  • Modificări în starea de spirit sau anxietate

Alte simptome care pot apărea:

  • Balonare
  • Dureri de cap
  • Perturbări de somn
  • Căderea părului

La bărbați, simptomele pot fi:

  • Sânii măriți, fenomen cunoscut sub numele de ginecomastie
  • Disfuncție erectilă
  • Probleme de fertilitate
  • Libido scăzut
  • Piele uscată

Potrivit unui studiu din 2018, nivelurile ridicate de estrogen sunt, de asemenea, asociate cu rate crescute de depresie la bărbați.

La bărbați, estrogenul poate deveni mare în raport cu cantitatea de testosteron din organism dacă nivelul de testosteron devine scăzut.

Dominanța estrogenului apare cel mai frecvent în timpul perimenopauzei, la sfârșitul vârstei de 30-40 de ani, dar simptomele pot apărea în orice etapă a vieții pentru femei sau bărbați.

Care sunt cauzele nivelurilor ridicate de estrogen?

Nivelurile de estrogen pot fi ridicate deoarece:

  • Corpul produce prea mult estrogen.
  • Corpul nu descompune estrogenul și nu îl elimină din corp așa cum ar trebui.
  • Secreția de progesteron este insuficientă pentru a ține estrogenul sub control.
  • Medicamentele pe care le iei aduc un aport prea mare de estrogen.

Nivelurile de estrogen pot fi ridicate și din cauza altor factori, printre care:

Grăsimea corporală: Țesutul adipos secretă estrogen. A avea un procent mare de grăsime corporală poate duce la niveluri ridicate de estrogen.

Stresul: Corpul produce hormonul cortizol ca răspuns la stres. Producerea unor cantități mari de cortizol ca răspuns la stres poate epuiza capacitatea organismului de a produce progesteron și astfel se pierde echilibrul dintre progesteron și estrogen, cel din urmă fiind în exces.

Alcoolul: Consumul prea mare de alcool poate crește nivelul de estrogen și poate reduce capacitatea corpului de a descompune (metaboliza) estrogenul.

Probleme hepatice: Ficatul descompune estrogenul și îl elimină din organism. Dacă ficatul nu funcționează corect, se poate acumula prea mult estrogen. Prea puține enzime digestive, prea multe bacterii intestinale rele (disbioză), nivelurile scăzute de magneziu și o dietă cu prea puține fibre pot împiedica ficatul să elimine excesul de estrogen.

Tumorile: În cazuri rare, tumorile suprarenale pot secreta estrogen, ceea ce duce la niveluri ridicate de estrogen la bărbați și copii. Principalul simptom este mărirea sânilor. Ele pot fi benigne sau maligne.

Condițiile genetice: Unele afecțiuni genetice sau moștenite, cum ar fi sindromul de exces de aromatază, pot determina organismul să producă mai mult estrogen decât de obicei. Aceste afecțiuni pot afecta și bărbații și femeile.

Lipsa ovulației: Progesteronul crește la femei după eliberarea unui ovul. Dacă ovulația nu se întâmplă regulat, nivelul de progesteron va avea de suferit, făcând estrogenul mai dominant.

Xenoestrogenii sintetici: Xenoestrogenii sintetici sunt substanțe chimice găsite în mediu care acționează ca estrogenul odată ce ajung în interiorul corpului uman. Acestea îți pot crește nivelul de estrogen. Xenoestrogenii includ bisfenol A (BPA) și ftalați. Ambele substanțe chimice sunt utilizate în diferite materiale plastice. Xenoestrogenii pot fi găsiți și în pesticide, produse de curățare de uz casnic și unele săpunuri și șampoane.

Cum să intervii îm mod natural pentru a echilibra nivelul de estrogen?

Colaborarea cu un medic sau cu un medic de medicină funcțională te poate ajuta identifici cauzele care au dus la dezechilibrul estrogenului.

Dar, între timp, iată câteva instrumente care pot ajuta corpul să elimine excesul de estrogen:

  1. Crește consumul de fibre: constipația face ca excesul de estrogen să fie reabsorbit de intestin. Deci, pentru a scăpa de excesul de estrogen, trebuie să ai un tranzit intestinal bun, iar fibrele sunt cheia pentru a menține intestinele în mișcare. Pentru a ajuta acest proces, asigură-te că bei suficientă apă.

În general, femeile ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să consume 38 de grame.

  1. Susține ficatul: ficatul ajută corpul să descompună estrogenul. Deci, pentru a menține estrogenul într-un interval sănătos, este nevoie de un ficat sănătos care poate fi susținut prin:
  • consumul de legume crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles)
  • limitarea consumului de zahăr
  • evitarea alcoolului
  • consumul de ceaiuri care susțin funcția hepatică: păpădie, anghinare
  1. Redu stresul: Stresul nu se încurcă doar cu starea ta de spirit, ci afectează și hormonii. Prin urmare, gestionarea stresului este importantă pentru a echilibra estrogenul.

Stresul este foarte răspândit în zilele noastre, așa că știu că este mai ușor de spus decât de făcut. Dar chiar și o mică ameliorare a stresului poate aduce îmbunătățiri.

Iată câteva activități de reducere a stresului: jurnalul de recunoștință, respirația profundă, yoga, meditație, plimbări în natură, dansul, muzica, lectura.

  1. Mare atenție la xenoestrogeni: Acumularea acestor chimice asemănătoare estrogenului în organism contribuie la menținerea unor niveluri crescute de estrogen.

Iată câteva modalități de a elimina xenoestrogenii:

  • Schimbă recipientele din plastic cu cele din sticlă și oțel inoxidabil.
  • Alege produse cosmetice și produse de curățenie cât mai non-toxice.
  • Redu numărul de produse cosmetice și de make-up folosite.
  1. Dormi mult: Pentru ca corpul tău să fie o fabrică de hormoni eficientă, ai nevoie de somn adecvat. Asta înseamnă un minimum de 7-8 ore de somn în fiecare noapte.

Dacă ai probleme legate de somn, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

  • Păstrează un program de somn constant, chiar și în weekend.
  • Evită cofeina după ora 14:00.
  • Redu expunerea la lumina albastră cu 1-2 ore înainte de culcare.
  • Dormi într-o cameră întunecată, liniștită și răcoroasă.
  • Creează-ți o rutină relaxantă care să-ți inducă starea de somn.
  1. Încearcă suplimentele: Implementarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață de mai sus ar trebui să te ajute pe drumul către echilibrul hormonal. La cele de mai sus se pot adăuga și suplimente care pot ajuta în procesul de echilibrare hormonală:

Vitex: este o plantă care este supranumită „armonizatorul hormonal“. Promovează producția de progesteron pentru a ajuta nivelul de estrogen să rămână în echilibru.

DIM (diindolilmetan): este un compus vegetal găsit în legumele crucifere ajută organismul să metabolizeze estrogenul.

Magneziul: sprijină detoxifierea ficatului, astfel încât organismul să poată scăpa de excesul de estrogen.

Concluzii

Estrogenul este o enzimă esențială pentru supraviețuire și sănătate la ambele sexe. Pe lângă funcția sa de bază de a susține fertilitatea, acest hormon este indispensabil homeostaziei glucozei, menținerii imunității, sănătății oaselor, sănătății cardiovasculare și funcțiilor neuronale.

Intervenția în obiceiurile alimentare, stilul de viață, managementul stresului și adăugarea de suplimente adecvate contribuie la menținerea și restabilirea echilibrului între estrogen și progesteron.

Resurse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573619/

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22363-high-estrogen

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280#causes

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autoimunitateestrogenSănătatea femeiislăbire
Articolul anterior
SOS! 10% dintre femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, numit și diabetul ovarelor – #01
Articolul următor
Impactul cortizolului și glandelor suprarenale asupra tiroidei


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: