Medicină funcțională, Stres și echilibru emoțional, Tiroidita Hashimoto

Impactul cortizolului și glandelor suprarenale asupra tiroidei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
cortizolglanda tiroidăglande suprarenalehormoni tiroidienistrestiroidita Hashimoto

Majoritatea dintre cei cu Hashimoto ajung să creadă că totul este de la tiroidă: oboseală, creșterea în greutate, căderea părului.

Este adevărat că tiroida joacă un rol crucial în aceste simptome și bunăstarea noastră, însă există o altă legătură care este adesea subestimată: glandele suprarenale. Tratarea hipotiroidismului fără a trata suprarenalele este unul dintre principalele motive pentru care oamenii continuă să se simtă epuizați, în ciuda tratamentului cu hormoni tiroidieni.

Multe simptome ale hipotiroidismului se suprapun cu simptomele suprarenalelor subactive. Cu toate acestea, medicii nu verifică în mod obișnuit funcția suprarenală la cei cu Hashimoto.

Ce sunt suprarenalele?

Suprarenalele sunt două glande mici, situate deasupra fiecărui rinichi, care eliberează hormoni precum cortizolul și adrenalina. Acești „hormoni de stres” influențează multe funcții importante în întregul corp. Ele ajută la stabilirea toleranței la stres, la reducerea inflamației, la reglarea zahărului din sânge și grăsimii corporale, la controlarea nivelurilor de potasiu și sodiu (care afectează glicemia) și la influențarea apetitului sexual, dar și la procesul anti-îmbătrânire… printre altele.

Poate ai auzit că hormonul stresului, cortizolul, este „rău”. Acest lucru este înșelător – în timp ce nivelurile ridicate de cortizol sunt problematice, ceea ce ar putea fi la fel sau mai problematic sunt niveluri scăzute de cortizol, mai ales când vine vorba de o boală autoimună și de oboseală.

Cortizolul este un hormon care este necesar pentru viață – nu am putea trăi fără el și este un hormon antiinflamator important. De fapt, se eliberează ori de câte ori avem inflamație, pentru a echilibra lucrurile.

Dr. Farm. Izabella Wentz susține că majoritatea persoanelor cu Hashimoto au niveluri scăzute de cortizol.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon steroid pe care glandele suprarenale îl produc și eliberează. Cortizolul afectează mai multe aspecte ale corpului și ajută, în principal, la reglarea răspunsului organismului la stres.

Cortizolul este un hormon esențial care afectează aproape fiecare organ și țesut din corpul tău. Joacă multe roluri importante, printre care:

  • Reglarea răspunsului la stres al corpului.
  • Ajută la controlul utilizării de către organism a grăsimilor, proteinelor și carbohidraților sau a metabolismului.
  • Suprimarea inflamației.
  • Reglarea tensiunii arteriale.
  • Reglarea glicemiei.
  • Ajută la controlul ciclului somn-veghe.

Corpul tău monitorizează continuu nivelurile de cortizol pentru a le menține constante (homeostazia).

Atât nivelurile mari de cortizol, cât și cele scăzute, pot fi dăunătoare sănătății.

Cum controlează corpul tău nivelul de cortizol?

Corpul tău are un sistem elaborat pentru a-ți regla nivelul de cortizol.

Hipotalamusul, o zonă mică a creierului implicată în reglarea hormonală, și glanda pituitară, o glandă minusculă situată sub creier, reglează producția de cortizol în glandele suprarenale. Când nivelul de cortizol din sânge scade, hipotalamusul eliberează hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), care direcționează glanda pituitară să producă hormonul adrenocorticotrop (ACTH). Apoi ACTH stimulează glandele suprarenale să producă și să elibereze cortizol.

Pentru a avea niveluri optime de cortizol în organism, hipotalamusul, glanda pituitară și glandele suprarenale trebuie să funcționeze corect.

Dacă acest reglaj se defectează pot apărea:

  • depresie;
  • insomnie;
  • creșterea grăsimii abdominale;
  • diabet;
  • rezistența la insulină;
  • tensiune arterială crescută;
  • nivel scăzut de energie;
  • scăderea imunității;
  • scăderea libidoului;
  • pierderea de masă osoasă;
  • probleme cu inima.

Ce legătură are cortizolul cu Hashimoto?

  1. Cortizolul scade TSH-ul, spunându-i organismului să scadă producția de hormoni tiroidieni.
  2. Cortizolul crește conversia T4 în reverseT3 (forma inactivă a T3) și inhibă conversia T4 în T3 activ.

De ce este rău?

Cele mai multe persoane cu Hahsimoto nu au suficienți hormoni tiroidieni în circulație (de aceea se administrează medicamente), așa că scăderea TSH-ului spune corpului nostru că nu avem nevoie de hormonul tiroidian pe care îl eliberează în prezent. Și apoi cantitatea de T3 pe care o avem este convertită într-o formă inactivă!

 

Cum măsurăm nivelul de cortizol?

Cortizolul poate fi măsurat în sânge, urină, salivă sau o combinație. Medicul curant/terapeutul cu care lucrezi îți poate recomanda varianta cea mai potrivită pentru tine.

Nivelurile de cortizol

Cortizolul se schimbă în mod normal pe parcursul zili. Cea mai mare valoare este dimineața devreme și cea mai mică în jurul miezului nopții. Dacă se întâmplă să lucrezi noaptea și să dormi în timpul zilei, modelul va fi inversat. Ceea ce este considerat un interval normal de cortizol depinde de persoană, ora din zi și de laboratorul care efectuează testarea.

De obicei, intervalele normale de cortizol pentru un adult, pentru testul de sânge sunt:

  • 6 a.m. până la 8 a.m.: 10-20 mcg/dL
  • în jurul orei 16:00: 3-10 mcg/dL

Intervalele normale sunt ușor diferite pentru copii și vârstnici.

Pentru testul de urină, intervalul de referință normal al cortizolului este de 10-55 mcg/zi pentru adulți.

Iar pentru testul de salivă, intervalul normal pentru adulți este:

  • dimineața: 10,2-27,3 ng/mL
  • noaptea: 2,2-4,1 ng/mL

Cum îți poți reduce nivelul de cortizol?

Există situații, precum sindromul Cushing, când este nevoie de tratament medical și/sau de intervenții chirurgicale. De asemenea, este posibil să fie nevoie de tratament medical și în caz de niveluri de cortizol mai mici decât cele normale.

În general, totuși, există câteva lucruri zilnice pe care le poți face pentru a încerca să reduci nivelul de cortizol și să îl menții la intervale optime. Printre acestea se numără:

  1. Un somn de calitate: problemele cronice ale somnului, cum ar fi apneea obstructivă în somn, insomnia sau munca în ture de noapte, sunt asociate cu niveluri mai ridicate de cortizol.
  2. Sport în mod regulat: mai multe studii au arătat că exercițiile fizice regulate ajută la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea stresului, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului de cortizol în timp.
  3. Învață să limitezi stresul și modelele de gândire stresante: a fi conștient de modelul tău de gândire, respirație, ritm cardiac și alte semne de tensiune te ajută să recunoști stresul când începe și te poate ajuta să previi agravarea acestuia.
  4. Practică exerciții de respirație profundă: respirația controlată te ajută să stimulezi sistemul nervos parasimpatic, sistemul de „odihnă și digerare”, ceea ce ajută la scăderea nivelului de cortizol.
  5. Distrează-te și râzi: râsul promovează eliberarea de endorfine și suprimă cortizolul. Participarea la hobby-uri și activități distractive poate promova, de asemenea, sentimente de bucurie, ceea ce poate reduce nivelul de cortizol.
  6. Menține relații sănătoase: relațiile sunt un aspect important al vieții noastre. A avea relații tensionate și nesănătoase cu cei dragi sau colegii de serviciu poate provoca stres frecvent și poate crește nivelul de cortizol.

Concluzii

Suprenalele sunt două glande mici care eliberează „hormoni de stres” foarte importanți, care au impact asupra multor funcții în întregul corp, inclusiv toleranța la stres, inflamația, zahărul din sânge și grăsimea corporală. Când corpul este supus unui stres constant, glandele suprarenale devin în cele din urmă copleșite și desensibilizate, ducând la disfuncția suprarenală.

Atât un nivel ridicat de cortizol, cât și unul scăzut pot fi problematice și trebuie luate în serios.

Abordarea elementelor de bază, cum ar fi somnul, mâncarea, exercițiile fizice și gestionarea stresului, ar trebui să fie punctul de start atunci când vindeci disfuncția axei HPA. Apoi, poți lua în considerare adăugarea de suplimente nutritive și pe bază de plante, după caz.

Resurse:

https://thyroidpharmacist.com/articles/are-your-adrenals-sabotaging-your-health/

https://www.carolinasthyroidinstitute.com/2848-2/#

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cortisol-test

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22187-cortisol

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cortizolglanda tiroidăglande suprarenalehormoni tiroidienistrestiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Dominanța estrogenică sau ce-i de făcut când e prea mult estrogen
Articolul următor
Rolul fosfatazei alcaline în diagnosticul și monitorizarea bolilor


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăStres și echilibru emoționalTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: